|
|
Notícies :: sense clasificar |
Llibres prohibits a Barcelona
|
|
per Llibreter |
30 mai 2015
|
Amb el nom de “Setmana del llibre prohibit”, el Centre Cultural del Born (un monument recent de la burgesia de la ciutat, construït sobre les ruïnes de l'antic mercat del Born i alhora sota unes ruïnes més antigues, que contribueix a arruïnar encara més la vida dels antics veïns de la zona), juntament amb l'Ajuntament de Barcelona i en el marc de la seva etiqueta comercial “Barcelona Inspira”, ens regalen unes jornades dedicades al llibre prohibit. |
|
És notable que en aquest moment, on cada vegada més, s'utilitzen legislacions com l'antiterrorista contra les paraules (com està succeint en els últims mesos arran de comentaris a la xarxa que sembla que «enalteixen» el «terrorisme» en totes les seves variants), sigui el poder qui organitzi unes jornades en les quals el punt comú entre tots els participants i convocants (ajuntament inclòs) sigui el «dret a la paraula».
En aquestes xerrades no s'ha convidat a cap dels imputats per ofendre la bandera, als cossos de seguretat de l'Estat, a la corona, etcètera, a excepció del dibuixant de la revista El Jueves, Manel Fontdevila, que va passar per l'Audiència Nacional per haver dibuixat una portada que «ofenia» al rei d'Espanya.
Tot allò que poden fer en el marc d'aquestes jornades els organitzadors, amb la col·laboració de, per descomptat, venedors de llibres prohibits, és apropar-te a algunes de les joies censurades fa 100 anys pel mòdic preu d'entre 15 a 25 euros, amb el desvergonyiment d'anunciar que és “Sens dubte, la fira més subversiva mai feta a Barcelona!”. Mercat, que algunes petites llibreries i alguns monopolis del mercat del llibre, munten, en la no tant casual anomenada “plaça Comercial” del Born.
A més de subversiu, aquest mercat, on com és d'imaginar els preus dels llibres sobrepassen la capacitat adquisitiva de la majoria dels habitants d'aquesta ciutat, és titllat com “una de les proclames més explícites en favor de la llibertat que podem fer en aquesta ciutat”. Encara que s'eviti sempre parlar-ne, els alts preus dels llibres són una altra forma que té el poder de limitar l'accés al coneixement.
Xerrades, teatre, concerts, taules rodones, exposicions, mercats: actes típics que pot organitzar l'Ajuntament i els centres culturals de la ciutat, és el que es pot trobar en el programa.
“La llibertat d’expressió i de pensament han estat sempre l’objectiu de qualsevol règim totalitari, i la censura, el seu instrument més eficaç. Amb la censura s’ha intentat destruir, terroritzar i asfixiar qualsevol manifestació artística que senzillament s’emparés en la llibertat de creació”, apareix en l'explicació d'una de les taules rodones del programa. Aquesta explicació ens fa plantejar algunes preguntes.
Si bé la prohibició no és la mateixa que, per exemple, durant la Inquisició Española ―potser l'instrument repressiu més efectiu, també contra la paraula, que hagi creat el poder—, o les dictadures passades, la censura està a l'ordre del dia. I repetim, qualsevol que no acati i repeteixi el discurs dominant, principalment l'anomenat terrorisme, o millor dit els contenidors que es volen dir ETA o jihadisme (on hi entren cents de persones que res tenen a veure ni en una cosa ni en una l'altre), és a dir, qualsevol postura que pugui sortir tant de l'independentisme basc com de l'islam no integracionista, que inequívocament estàn sota la mirada de l'Audiència Nacional, qualsevol que qüestioni que les coses no són blanques o negres, ni la cantarella que emana el poder des dels seus mitjans de comunicació, s'arrisca a caure en les urpes de la repressió, i perquè no, de la censura.
La censura mai afecta «només» a l'expressió artística com aquests benintencionats polemistes ens intenten fer creure. Tota censura que el poder exerceix està destinada a perpetuar el manteniment del seu domini. Que l'autor/autora (o «artista» com prefereixin anomenar-lo els organitzadors d'aquestes jornades) hagi exigit una forma «artisitica» d'expressió, en alguns casos la forma és una manera d'intentar precisament la censura, no treu el punt essencial: el censor-repressor ataca un perill polític i no un perill artístic. Lni en una cosa ni en una l'altre
a censura contra obres que ataquen la moral, el bon gust, o que són considerades blasfemes, és perquè ataquen sobretot a qui detena el poder o qui gosa detentar-lo.
Aquestes jornades, impulsades des de l'Ajuntament, són la prova que la farsa actual encara potser més grotesca. Els mateixos que prenen part activa en la prohibició, en la censura, en l'empresonament i en la destrucció dels barris i les seves formes de relació (el Born Centre Cultural és un dels monuments d'aquesta Barcelona elitista i gentrificadora) ens parlen horroritzats de la prohibició, en el passat a Occident o en el present, en territoris llunyans, de l'expressió lliure.
Un motiu més per afirmar que «Barcelona Inspira» a la subversió i la revolta.
Barcelona, 25 de maig 2015 |
This work is in the public domain |
Comentaris
[Castellano] Libros prohibidos en Barcelona
|
per Librero |
30 mai 2015
|
Bajo el nombre “Setmana del llibre prohibit” [semana del libro prohibido], el Centro Cultural del Born (un monumento reciente de la burguesía de la ciudad construido sobre las ruinas del antiguo mercado del Born, y a su vez sobre unas ruinas aún más antiguas y contribuyendo a arruinar todavía más la vida de los antiguos vecinos de la zona), junto al Ayuntamiento de Barcelona y en el marco de su etiqueta comercial “Barcelona Inspira”, nos regalan unas jornadas dedicadas al libro prohibido.
Es notable que en este momento, en el que cada vez más se utilizan legislaturas como la antiterrorista contra las palabras (como está sucediendo en los últimos meses a raíz de comentarios en la red que al parecer “enaltecen” el “terrorismo” en todas sus variantes), desde el poder se organicen unas jornadas en las que el punto común entre todos los participantes y convocantes (ayuntamiento incluido) sea el “derecho a la palabra”. Claramente en estas charlas no se invita a ninguno de los imputados por ofender a la bandera, a los cuerpos de seguridad del Estado, a la corona, etcétera, a excepción del dibujante de la revista El Jueves, Manel Fontdevila, que tuvo que pasar por la Audiencia Nacional por haber dibujado una portada que “ofendía” al rey de España.
Lo más que pueden hacer en el marco de estas jornadas los organizadores, con la colaboración de, como no, vendedores de libros prohibidos, quienes por una suma de entre 15 y 25 euros te pueden acercar alguna de las joyas censuradas hace 100 años, con el descaro de anunciar que es “sin duda, la feria más subversiva jamás hecha en Barcelona” ese mercadillo que algunas librerías pequeñas y algunos monopolios librescos montan en la no tan casualmente llamada “plaza Comercial” del Born. Además de subversivo, este mercadillo, en el que como es de imaginar los precios de los libros sobrepasarán la capacidad adquisitiva de la mayoría de los habitantes de esta ciudad, es tildado como “una de las proclamas más explícitas en favor de la libertad que podemos hacer en esta ciudad”. Aunque se evite siempre hablar de ello, los altos precios de los libros son otra forma que tiene el poder para limitar el acceso a muchos libros.
Charlas, teatro, conciertos, mesas redondas, exposiciones, mercadillo: lo típico que puede organizar el Ayuntamieno y los centros culturales de la ciudad es lo que se deja ver en el programa.
“La libertad de expresión y de pensamiento siempre han estado bajo el punto de mira de cualquier régimen totalitario, y la censura es su instrumento más eficaz. Con la censura se ha intentado destruir, aterrorizar y asfixiar cualquier manifestación artística que sencillamente se amparase en la libertad de creación”, se lee en la explicación de una de las mesas redondas en el programa. Esta explicación nos hace plantearnos unas preguntas.
Si bien la prohibición no es la misma que en, por ejemplo, la Inquisición española —quizás el instrumento represivo más efectivo, también contra la palabra, que haya creado el poder—, o las dictaduras pasadas, la censura está a la orden del día y, repetimos, cualquiera que no acate y repita el discurso dominante con respecto algunas cuestiones, principalmente el llamado terrorismo, o mejor dicho a los contenedores que se quieren llamar ETA o yihadismo (en los que entran cientos de personas que nada tienen que ver ni con una cosa ni con la otra), es decir, cualquier postura que pueda salir desde el indepenentismo vasco o desde una visión del islam no integracionista, que inequívocamente entran en el ojo de la Audiencia Nacional, cualquiera que cuestione que las cosas no son blancas o negras ni la cantinela que emana el poder desde sus medios de comunicación se arriesga a caer en las garras de la represión, y por qué no, de la censura.
La censura nunca afecta “sólo” a la expresión artística como estos bienintencionados polemistas nos intentan hacer creer. Toda censura que el poder ejerce está destinada a perpetuar el mantenimiento de su dominio. Que el autor/autora (o “artista” como prefieren llamarlo los organizadores de estas jornadas) haya exigido una forma “artística” de expresión, en algunos casos la forma es una manera de intentar precisamente la censura, no quita el punto esencial: el censor-represor ataca un peligro político y no un peligro artístico. La censura contra obras que atacan la moral, el buen gusto, o que son consideradas blasfemas es porque atacan sobre todo a quien detenta el poder o quien osa detentarlo.
Estas jornadas, impulsadas desde el Ayuntamiento, son la prueba de que la farsa actual puede ser más grotesca aún. Los mismos toman parte activa en la prohibición, censura, el encarcelamiento y la destrucción de los barrios y sus formas de relación (el Born Centre Cultural es uno de los monumentos de esa Barcelona elitista y gentrificadora) nos hablan horrorizados de la prohibición, en el pasado en Occidente o en el presente en territorios lejanos, de la expresión libre.
Un motivo más para afirmar que “Barcelona Inspira” a la subversión y la revuelta.
Barcelona, 25 de mayo de 2015 |
Re: Llibres prohibits a Barcelona
|
per . |
31 mai 2015
|
pues id con el libro "Contra la Democracia" a la exposición esa y denunciad la farsa |
Re: Llibres prohibits a Barcelona
|
per . |
02 jun 2015
|
otro libro PROHIBIDO, junto con toda la obra de sus autores CENSURADA es "feminicidio o autocontrucción de la mujer". En barcelona, y en ciertos lugares "libertarios"
solo constatarlo |
|
|