Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: corrupció i poder : educació i societat : sexualitats : dones
Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Barcelona, 17 de Maig de 2015

Fa un parell de dies, un grup de persones pertanyent a Vaga de Totes EESA, van acudir a Plaça Catalunya a celebrar el 4rt aniversari del 15-M. Després dels dos concerts programats (Akelarre i La Llama) va haver-hi un “ring” de grups de rap, on el contingut de la gran majoria era sexista, homòfob i heteronormatiu. Per aquest motiu hem decidit fer aquest comunicat, ja que ens consta que són grups que estan tocant en espais alliberats, alerta!
per_enviar.pdf
per enviar.pdf (198,59 KiB)
COMUNICAT ARRAN DELS SUCCESSOS OCORREGUTS EN EL 4RT ANIVERSARI DEL 15-M A PLAÇA DE CATALUNYA.

Barcelona, 17 de Maig de 2015

Fa un parell de dies, un grup de persones pertanyent a Vaga de Totes EESA, van acudir a Plaça Catalunya a celebrar el 4rt aniversari del 15-M. Després dels dos concerts programats (Akelarre i La Llama) va haver-hi un “ring” de grups de rap, on el contingut de la gran majoria era sexista, homòfob i heteronormatiu. Passada una bona estona escoltant les lletres (moment en els quals moltes de les dones presents varen marxar) un grup reduït del públic va expressar-se en contra del contingut discriminatori de les lletres dels cantants.
Els fets es van donar de la següent manera: primer un grup de dones durant un dels concerts anava fent comentaris cridant i increpant, en resposta a expressions homòfobes com “que os den por el culo”, “marica”. Altres lletres seves giraven al voltant de rols heteronormatius, fent referencia constant a la parella home-dona i el patiment, signe de l’amor romàntic patriarcal.
En un moment donat, una companya va decidir agafar el micro i va exposar tota l’argumentació que hem expressat. El concert va continuar amb normalitat fins que l’últim cantant, va agafar el micro, tornant a reproduir el mateix patró descrit, i fent referències al públic utilitzant únicament el gènere masculí com a neutre, tal com “señores”, “todos”, “nosotros”, lo qual cosa denota una manca de visió critica arran de gènere.
Els comentaris per part del grup reduït de dones es van repetir i es va entrar en un diàleg amb el cantant, ell amb el micròfon i elles cridant. Aquesta vegada una altra companya va agafar el micro criticant que el diàleg no estava sent horitzontal i deixant clar que hi havia una manca de perspectiva feminista, la qual cosa no és acceptable en un moviment com el 15M, on formen part col·lectius com Feministes Indignades o Prostitutes Indignades.
La persona que estava cantant va contestar demanant “temps i paciència”, fent una acusació de què “amb aquesta actitud us assembleu als opressors envers dels que lluitem” i seguidament va continuar fent referències burlesques a la demanda que havien fet les companyes, dient “chicos... i chicas, i chicas!”, i rient-se.
Al mateix temps, van haver-hi respostes diverses, entre elles un dels participants tocant-se els ous i gent de l’organització demanant pau i que el concert pugues acabar amb normalitat: que ja debatríem després. Algunes companyes es van solidaritzar i posicionar al nostre costat.
Efectivament, acabat el concert vam seguir el debat amb un dels cantants, trobant-nos amb una actitud defensiva i tancada, on no va tenir lloc cap mena d’autocrítica per part seva, argumentant que nosaltres havíem de “ensenyar-los i ser pedagògiques”, per acabar acusant a una companya de “violenta”.
No ens va sorprendre gaire el fet que les lletres d’aquest concert de rap fossin heteronormatives, discriminatòries per raó d’orientació sexual i sexistes. Malauradament, això és una dinàmica habitual al moviment del rap, masculinitzat tant en cantants i continguts de les lletres, com al públic que atrau.
En aquestes lletres sí que hi ha contingut polític, però la perspectiva feminista sembla no tenir lloc. Si lluitem envers dels perpetuadors d’aquest sistema de dominació, també lluitarem envers les vostres actituds perpetuadores d’aquesta dominació.
No acceptem l’argument de “de festa/per passar-ho bé tot s’hi val”. Volem deixar ben clar que no tot el rap és discriminatori i que és per això que ens agrada.

Demanem:
- En aquests casos, és imprescindible una actuació directa i CAL POSICIONAR-SE.
- Cal prendre-ho com un aprenentatge a l’hora d’organitzar i dinamitzar activitats com aquest aniversari i fer una selecció amb cura i criteri, tenint en compte que la visió feminista es transversal i ha de ser-hi en qualsevol espai polític o alliberat, també a les activitats d’oci.
- Una revisió dels continguts de les lletres per part dels col·lectius de rap. Especialment demanem cura als micròfons oberts, ja que quan els recursos s’esgoten es molt fàcil caure en els estereotips que venim criticant, com ja hem comprovat en diversos espais.
SI ELLS NO ENS REPRESENTEN, VOSALTRES TAMPOC.
PERQUÈ LA REVOLUCIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ!

Els grups que varen assistir en aquest acte son els següents:
Dual T.O.D., Necrojocker, Herida Abierta, Los Nadie, Dumas i CHX.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Van dir, "que os den por el culo"...IMPERDONABLE!!!

Imagina´t si hagués tocat LA POLLA RECORDS!!!
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Criminalizar al rap por esto, es un tanto peligroso, porque el problema no es la musica, es quien transmite a partir de ella:
https://www.youtube.com/watch?v=bN4mPo_LPdI

Aunque, Silvia Amal tambien hace una critica por la que le han criticado mucho:
https://www.youtube.com/watch?v=r0yq0fdbN44

Visca l'anarquia
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
No vaig ser-hi, i no se el que va passar.

Pero pel que diu al text, posar-se a cridar a algu que canta dalt d'un escenari em sembla una falta de respecte brutal.

"lletres seves giraven al voltant de rols heteronormatius, fent referencia constant a la parella home-dona i el patiment, signe de l’amor romàntic patriarcal"

Esque potser els nanos que cantaven tenien experiencies heterosexuals, heteronormatives i romantiques.

Podem i hem de tenir un discurs i unes idees feministes series. Pero ara be, posar-se a cridar a un cantant dalt d'un escenari si les seves lletres no engloben tota la transversalitat de la perspectiva de genere... bueno.

Seguim convertint-nos cada cop mes en un club selecte, que aquesta gent no vingui mai mes a cantar a cap espai alliberat. Busquem grups de rap que reflecteixin la no heteronormativitat, les parelles hetero/homo/trans/a, que facin servir el generic no masculí i que reflecteixin totes les idees de Federici i Brigitte Vasallo.

M'encanta ser poques pero super coherents penya.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Segur que eren de Podemos
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Marta tu de part de qui estàs?

Estem parlant d'un concert al 15m eh? que se suposa que es un espai en lluita i com a tal tb feminista. Perque s'hauria de tolerar? a cas toleraries que diguesin "fuera los negros de mi barrio que nos quitan el trabajo" ? per molt que sigui la vida que viuen saps? Si no ho podem criticar ni en els espais de lluita ja no queda lloc on combatreho.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Imagino que seria un grup de rap combatiu o algo aixi.
Dubto que tinguessin lletres de lestil: baila para mi, zorra. O res per lestil. Aixi que no ho posis al nivell de: fuera negros de mi barrio.
Que tinguin lletres en les que calgui un analisis de genere mes profund o un discurs mes acurat, no em sembla que sigui per interrompre el concert a crits. Em sembla que es per parlar amb ells tranquilament un cop ha acabat, ferlos una pedagogia que segur que de bon grat es paren a escoltar.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
23 mai 2015
Quin problema hi ha amb l'amor romàntic i la heterosexualitat? Cadascú té la seva manera de viure les relaciones de parella o sentimentals en general. I és normal que parlin d'això, que és la seva realitat. I sobre la resta, "maricas" és criticable, i altres expressions, però el que han dit: pedagogia, que molta gent no està ni acostumada a parlar en masculí/femení o neutre.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
24 mai 2015
Vaig anar els dos dies del 4t aniversari del 15M però, no vaig veure el concert (no m'hi vaig quedar, era molt tard).

El dissabte (el segon dia, l'endemà del concert en qüestió), el primer que em van comentar algunes companyes que es van encarregar d'organitzar-ho tot, era que "els hi havien colat una merda de concert", és a dir, que des de l'organització van confiar en un "personatge" que després va resultar ser una mena de trol (no només va haver problemes pel concert, tot i que el concert va ser el problema més significatiu).

No sé, se'ls va colar. Van fer un esforç per organitzar l'aniversari i algú va aprofitar per fotre-hi la seva merda. Només volia dir que la indignació que va causar els continguts del concert i l'autocrítica va ser immediata per part de la gent que ho va organitzar. I recalcar que la resta dels esdeveniments de l'aniversari van estar molt bé. Esperem que no torni a passar.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
24 mai 2015
Gràcies a les companyes per explicar el que va passar, jo tampoco hi era. Penso que és important visibilitzar aquests fets precisament per evitar relativitzar actituds masclistes i opressores. No crec que es tracti de "criminalitzar" aquests grups, sinó de sostenir la crítica que ens faci a tots i totes reflexionar/combatre sobre les pràctiques i els discursos que reproduïm.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
24 mai 2015
així que parlar en masculí (genèric per a la majoria de gent) i parlar "d'heteronormativitat" (d'històries d'amor entre homes i dones) és inacceptable als "espais polítics i alliberats"

un sector interpreta el feminisme a l'estil d'una nova Inquisició
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
24 mai 2015
NOTA DE PRENSA ANTE MI DETENCION


Hoy, en plena campaña electoral, he estado 4 horas privado de libertad.
He sido fichado por la Guardia Civil.
Consideran que he enaltecido y/o justificado delitos de terrorismo o que he menospreciado a sus víctimas.
Puedo ser juzgado por la Audiencia Nacional y condenado hasta con dos años de prisión.
Llevo 25 años ejerciendo una labor artística independiente en la que la crítica irónica, e incluso bufonesca, hacia el entorno sociocultural -a través de la música, novelas, prensa escrita, e intervenciones en radio y televisión- ha marcado mi trayectoria profesional y vital. Siempre he luchado por la libertad de pensamiento, enfrentándome así a un sistema que pretende que todo sea analizado desde el pensamiento único.
Un Estado que se entienda democrático debería aceptar la crítica sociopolítica, por ácida e incómoda que ésta sea, como parte del pluralismo político que la propia Constitución declara nada menos que en su artículo primero, y no señalar como enemigo político a quien piensa diferente y osa expresarlo así.
Comprendo y lamento que algunos tuits, molesten a algunas personas; al igual que entiendo que incomoden algunas letras de nuestras canciones, o que haya a quien no le guste mi ética o estética, al igual que a mí me pueden no agradar las de otras personas. Pero en modo alguno podía imaginar que el Estado iba a responder privando de libertad al disidente político que se dedica a escribir pensamientos satíricos, pues siempre había creído que, en Democracia, el pensamiento no delinque.
En todo momento he considerado que esta actividad se encontraba amparada por la libertad de expresión, pero es obvio que era una ilusión. El Gran Hermano se ha quitado la careta. ¿Orwell tenía razón? La policía del pensamiento ha venido a buscarme y puedo ser juzgado por un delito, ¿Crimental? ¿Pretenden encarcelar todo pensamiento satírico?
En Madrid, a 19 de mayo de 2015.
César Strawberry
Cantante de Def Con Dos
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
25 mai 2015
Em sembla un comunicat excel·lent ja que pren la precaució d'explicar com es van viure les coses, puntualitzar el perqué de la moléstia.

Al meu parer si un cantant diu coses de l'estil "fuera los negros de mi barrio" o "baila para mi, zorra" la resposta hagués sigut força diferent, i jo que me n'alegraria.

En canvi, precisament com les actituds son, amb alguna excepció, més micromasclistes i interioritzades, la resposta ha sigut dialogant. Si de cas massa i tot!

Que a sobre vingueu algunes a ridiculitzar el problema i titllar a les que es queixen d'exagerades em sembla de traca.

Molaria aclarir, això sí, quin o quins grups en concret van ser els que van fer això o si es pot dir que va ser una cosa de tots ells.
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
26 mai 2015

una vez mas las pubillas del estalinismo poniendo orden ideológico para construir su futuro gulag patriótico... No son feministas son comisarias políticas...
Re: Comunicat arran dels successos ocorreguts en el 4rt aniversari del 15-M a Plaça de Catalunya
27 mai 2015
Quins feixistes! Mira que cantar sobre relacions heterosexuals i fer servir correctament la gramàtica amb els pronoms neutres...!
Sindicat Terrassa