Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
S’ajorna el judici contra tres joves que participaven en actes contra els abusos al Centre Penitenciari de Ponent
18 mai 2015
La fiscalia demana cinc anys de presó per a dos d'ells, dos anys i sis mesos per a l'altre, a més d'una multa de més de 20.000 euros


El judici que s’havia de celebrar el pròxim 18 de maig contra tres joves que denunciaven abusos al Centre Penitenciari de Ponent ha quedat suspès. El motiu és que s’ha acceptat la petició dels advocats dels joves que demanaven la seva suspensió perquè la jutgessa era la mateixa que va dur a terme el judici contra el reclús Juanka Santana Martin, en el que suposadament hi va haver l’obstrucció a la justícia de la qual se’ls acusa. Ara queda pendent de què surti nova data de judici.

En una de les concentracions en suport als presos en lluita, els tres joves van ser denunciats per, presumptament, haver amenaçat un funcionari de la presó de Lleida


Els fets es remunten a l’any 2012, en el marc de les protestes contra els abusos al Centre Penitenciari de Ponent i en suport a la campanya Presó=Tortura. En una de les concentracions en suport als presos en lluita, els tres joves van ser denunciats per, presumptament, haver amenaçat un funcionari de la presó de Lleida. Segons l’acusació, a causa d’aquestes amenaces, el funcionari no va poder assistir a un judici on havia de donar el seu testimoni sobre presumptes abusos a un reclús. D’aquí en resulta l’acusació d’obstrucció a la justícia.

A mitjans de 2012, els joves van rebre una denúncia per faltes per part del funcionari i d’un advocat de la Generalitat. La denúncia, però, va passar a ser penal a causa de les amenaces i del delicte d'obstrucció a la justícia, càrrecs pels quals havien de ser jutjats aquest 18 de maig. Actualment, la fiscalia demana cinc anys de presó per a dos d'ells, dos anys i sis mesos per a l'altre, a més d'una multa de més de 20.000 euros. Tanmateix, l'advocat de la Generalitat incrementa la petició fins als cinc anys i sis mesos i tres anys, respectivament.

La seva versió dels fets

El passat 11 de maig, els joves van poder donar la seva versió dels fets en una roda de premsa celebrada al Col·legi de Periodistes de Lleida. En aquesta, també hi va participar l'advocat expert en Drets Humans i membre de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UAB, Andrés García Berrio.

“Nosaltres no hem fet res il·legal ni res il·legítim, nosaltres el que fem és participar en actes de protesta per donar suport a persones que reben abusos o situacions d’injustícia”


“Nosaltres no hem fet res il·legal ni res il·legítim, nosaltres el que fem és participar en actes de protesta per donar suport a persones que reben abusos o situacions d’injustícia”, va afirmar un dels joves acusats. “El que han fet és agafar-nos com a caps de turc per voler escarmentar els moviments socials de suport als presos que denuncien tortura a dins de les presons”. Berrio per la seva banda va denunciar que el Centre de Ponent de Lleida és un dels més opacs, “un dels que sabem que hi ha hagut més represàlies cap a persones que han intentat denunciar aquests fets”. Alhora va denunciar també falta de proves i irregularitats en el procés judicial.

El Grup de Suport a Presos en Lluita de Ponent denúncia que els joves han estat perseguits per assistir als judicis del reclús Juankar Santana Martín, el qual també secundava la campanya Presó=Tortura al Centre Penitenciari de Ponent. Per aquest motiu demanen l’absolució dels tres joves denunciats i que es dugui a terme el Protocol d'Istanbul en les denúncies d’abusos o maltractaments que rebi el Jutjat de Vigilància Penitenciària.

En aquests anys, el grup de suport als tres joves ha dut a terme diverses accions per donar a conèixer el cas. A la darrera Festa Major de Lleida van interrompre el pregó i durant els concerts de La Sirollada també se’n van fer ressò, recolzats pel grup Boikot.

Precisament aquest diumenge s’ha convocat una manifestació a dos quarts de set a la plaça Ricard Vinyes, contra la criminalització de l’activitat política i del suport a les persones preses.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa