Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
L'Ertzaintza s'endú detingudes les tres joves basques després d'un matí de forta resistència
18 mai 2015
Després d'una falsa alarma de matinada un gran dispositiu de l'Ertzaintza ha arribat a les 8:45h del matí. Han desallotjat el mur humà amb cops de porra i tot tipus d'agressions
resistents-750x563.jpg
david_bou_0 (1).jpg
tubs_de_ferro-750x1000.jpg
14:23h Més d'una vintena de detencions sota l'acusació de resistència a l'autoritat. Estaven lligades als braços de les tres joves basques condemnades a sis anys de presó. Un cop traslladades a la comissaria de Lakua els hi han comunicat que quedaven detingudes. S'espera que declarin en les properes hores.

12:01h Una trentena de manifestants han quedat assegudes enmig de la plaça, no les han desallotjat. El terra és ple de pintura taronja que s'han llançat al damunt per evitar que els policies les agafessin. Una part de l'operatiu policial ha marxat de la zona enmig de crits de "Vota PNV, vota tortura". Els organitzadors del mur popular fan una roda de premsa per valorar la resistència i l'actuació de l'Ertzaintza.


11:43h Centenars de persones a les concentracions de suport improvitzades que creixen a tots els carrers que donen accés a la plaça. Un equip de metges presta atenció a la gent ferida. Una noia és traslladada per una crisis d'ansietat. Una part del dispositiu policial es comença a replegar.

11:33h L'Ertzaintza localitza i deté Igarki Robles i Ibon Esteban, els altres dos joves que buscaven per ordre de l'Audiència Nacional espanyola. Els han traslladat fins el furgó policial. Els antiavalots han fet fora la premsa de la zona del desallotjament. Una trentena de manifestants encara aguanten a terra amb els braços lligats.

11:09h Un veí de la mateixa plaça crida a un pam de la cara d'un dels antiavalots: "Tengo derecho a indignar-me. No teneis corazón. Sois robots del poder". L'home ha intentat apropar una bossa de gel per atendre la gent ferida dins del mur. Els policies l'identifiquen.

11:05h La quantitat de persones ferides va en augment. Una planta baixa cedida per uns veïns s'ha convertit en un improvitzat centre sanitari. Allí fan les primeres assistències per contusions, ferides cutànies i talls.

10:57h Separen tot el grup de joves que estan lligades amb l'activista Aiala Zaldibar. Aconsegueixen desentubar-la i la porten fins el furgó policial. Forta ovació de la gent que se solidaritza amb ella des de molt punts de la plaça. És la primera de les tres activistes que els policies treuen del mur humà.

10:46h Moments d'incertesa. Els policies no saben com han d'actuar. Per tallar els tubs de ferro han d'utilitzar serres radials, però és difícil enmig de tanta gent lligada de braços i cames.



10:26h Els antiavalots arriben fins on es troba una de les joves condemnada, en crida i cerca per ordre de l'Audiència Nacional espanyola. Els agents, però, comproven que la noia té els braços lligats mitjançant tubs metàl·lics, a d'altres manifestants. L'operació de desallotjament es complica, necessitaran eines per deslligar els resistents. Un dels policies perd el control i li diu a l'activista: "Te voy a matar".




10:22h Crits en record d'Iñigo Cabacas, el jove mort per una bala de goma disparada per l'Ertzaintza. Els antiavalots arriben al centre del mur humà. Un furgó policial de trasllat de detinguts s'espera a un extrem de la plaça.

10:02h L'operatiu es desplaça al lateral sud de la plaça, on també comencen a arrossegar la gent. Continuen els cops de porra, les estirades de cabell, cops de puny i amb les botes. Més gent contusionada.





09:49h Més i més cops de porra. Un agent s'acarnissa contra el cap d'un jove que sagna abundantment pel cap. Desenes de fotògrafs fan fotos del què està passant al centre de Gasteiz. Les manifestants reclamen assistència mèdica. Alguns antiavalots donen cops de bota a la cara de manifestants asseguts a terra.

09:33h Els policies tornen a la càrrega. Un dels joves brutalment apallissats és Imanol Salinas, un dels joves que va ser jutjat i absolt per l'Audiència Nacional espanyola. Més violència, més cops de porra, més estirades de cabell. La tensió és extrema a la plaça.





09:25h Encara hi ha centenars de manifestants agafades dels braços. Durant cinc minuts s'ha aturat l'operació policial. Tothom a l'espera. La gent es reubica als forats que han quedat dins del mur humà després de l'inici de l'actuació. La dificultad de l'operació és que els agents no saben qui són les tres activistes que han de detenir, ja que totes portes perruques i la cara pintada de colors.

09:15h Molta tensió. Alguns agents donen cops de peu i de puny. Fins i tot es veu com trepitgen els manifestants, estiren dels cabells i fiquen els dits als ulls i la boca de persones que estan assegudes a terra. Malgrat la resistència passiva dels activistes la policia actúa amb molta violència.

09:10h Els antiavalots arrenquen el primer manifestant. No només els arrosseguen, també cops de porra. La gent respòn amb crits a la contundència de la policia. "Perros guardianes del orden y la ley, asesinos a sueldo, abuso de poder", ressona al centre de Gasteiz.

08:59h Els antiavalots van encaputxats, només se'ls hi veuen els ulls. Desallotgen tot el perímetre de la plaça. La gent crida "Vergüenza me daria ser policia". Els agents enregistren tot l'operatiu amb càmeres.

08:54h 18 furgonetes de l'Ertzaintza arriben a #ResistGasteiz Comença el desallotjament. Un cordó policial envolta tot el mur. Quatre manifestants es llencen pintura taronja damunt del cos. El mur humà està format. Comença la resistència. Aquí teniu l'streaming en directe: http://bambuser.com/v/5521685

08:10h La nit ha estat freda. Ara mateix hi ha 8 graus de temperatura a la plaça Andra Mari. Al cartell que dóna la benvinguda a la plaça ara es pot llegir "#Resist Gasteiz", en comptes de "Vitòria-Gasteiz". Comencen a recollir la gran catifa de sacs de dormir i es distribueix esmorzar. Es celebra una assemblea informativa per planificar el matí.



07:25h Surt el sol a Gasteiz. La gent comença a despertar-se. La nit ha estat intensa però sense actuació policial. 500 persones es mantenen fermes al centre de la plaça.

05:20h Un vehicle de l'Ertzaintza activa les sirenes al costat de la plaça on s'està fent el mur humà. Les activistes pensen que es tracta d'una estratègia de desgast psicològic i destinada a impedir el seu descans.

02:50h S'ha tractat d'una falsa alarma. El dispositiu policial detectat no està destinat a la detenció de les tres activistes. Es desfà el mur humà i tothom torna a dormir.

02:30h Salten les alarmes. Arriben informacions de la mobilització d'unitats de l'Ertzaintza a Lakua. Tothom se sitúa en el seu lloc. El mur humà està format.

00:30h Poc després de mitjanit les 500 persones que formen el mur humà han desplegat màrfagues i sacs de dormir. Dormen però hi ha torns de guàrdia.
Mira també:
https://directa.cat/minut-minut-un-gran-desplegament-de-lertzaintza-arriba-gasteiz-detenir-tres-activistes

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat