Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Set joves basques condemnades a sis anys de presó per pertànyer a una organització juvenil
06 mai 2015
Tres d'elles han estat arrestades abans de fer-se pública la sentència. Es trobaven en llibertat provisional a l'espera de conèixer la decisió de l'Audiència Nacional espanyola
gg151214282.jpg
Agents de paisà de l'Ertzaintza han efectuat avui quatre detencions al País Basc en una operació policial que presumptament continua oberta. Dues persones han estat arrestades a Vitoria-Gasteiz i dues més a Bilbao. Es té constància que la policia s'ha presentat a casa d'una altra jove també a la capital alabesa per detenir-la, però no l'haurien trobat al seu domicili. Les joves que han estat objectiu d'aquesta nova operació policial estaven en llibertat a l'espera de conèixer la sentència de l'Audiència Nacional (AN) espanyola, tribunal que les va jutjar durant els mesos d'octubre, novembre i desembre. 28 joves es van asseure a la banqueta dels acusats en aquest judici per la seva presumpta pertinença a Segi, organització juvenil de l'esquerra abertzale il·legalitzada per Baltasar Garzón el febrer de 2002. El darrer dia del macro-judici, la Fiscalia va retirar tots els càrrecs a dotze de les acusades, mentre les altres setze esperaven la decisió final del jutge. Les persones detingudes haurien estat informades a comissaria de la sentència de l'AN, que ha condemnat a set de les setze joves a sis anys de presó per pertinença a Segi, mentre ha absolt a les nou restants.

Murs contra la repressió

La majoria d'aquestes 28 joves van passar en presó preventiva prop de dos anys abans de quedar en llibertat a l'espera de judici. Moltes d'elles van denunciar tortures, acreditades al llarg del judici per un grup de psicòlegs que els van practicar el Protocol d'Istanbul. El dia que arrencava el macro-judici que les va portar a l'AN, cinc de les 28 processades no es van presentar davant del jutge i van aparèixer envoltades de centenars de persones al santuari de Loiola. Aquest episodi s'emmarcava dins d'una campanya de desobediència civil anomenada LIBRE, que s'ha estès pel País Basc per evitar les detencions de joves condemnades per la justícia espanyola per la seva militància política.


Aquest mur humà, la quarta acció d'aquestes característiques que s'ha dut a terme durant els darrers mesos, va resistir un dia i va acabar amb la detenció per part de l'Ertzaintza de les cinc joves, que van ingressar a la presó durant dos mesos fins que els van concedir la llibertat condicional durant el judici. S'especula amb el fet que l'Ertzaintza hagi demanat a la justícia espanyola efectuar aquestes detencions abans de donar a conèixer la sentència, precisament per evitar que les set joves condemnades s'amaguessin per preparar un nou mur humà. Tanmateix, la policia no hauria localitzat a hores d'ara tres de les set joves condemnades en aquesta nova sentència contra l'activitat política de militants de l'esquerra independentista basca.
Mira també:
https://directa.cat/actualitat/set-joves-basques-condemnades-sis-anys-de-preso-pertanyer-una-organitzacio-juvenil

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat