Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : mitjans i manipulació
Interior perseguirà els defensors del cànnabis
24 jul 2003
Interior perseguirà els defensors del cànnabis
marijuana-grow.jpg
Interior perseguirà els defensors del cànnabis
by Indymedia Andorra Thursday July 24, 2003 at 10:51 AM
andorra ARROBA indymedia.org

Acebes planteja una reforma legal per combatre la imatge positiva de la droga entre els joves. El nivell de consum de la substància en menors de 18 anys s'acosta als del tabac i l'alcohol

El Ministeri de l'Interior va obrir ahir una ofensiva contra l'apologia del cànnabis. El titular del departament, �ngel Acebes, va anunciar que constituirà aviat una comissió d'experts per desmuntar l'"estratègia de manipulació sobre la innocuïtat i els efectes benèfics del cànnabis" i abordar "les modificacions legals que permetin perseguir els promotors d'aquesta substància".

Acebes va llançar aquesta iniciativa en la presentació de les dades de l'enquesta sobre consum de drogues entre la població escolar de 14 a 18 anys, realitzada a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.

"Hem d'endurir la lluita per acabar amb l'estratègia de desinformació destinada a incrementar el consum dels porros", va assegurar el ministre. "Darrere de la careta dels defensors del cànnabis hi ha interessos econòmics i lucratius a costa dels nostres joves", va afegir.

Acebes va revelar que aquesta "estratègia global" implicarà científics, juristes i altres experts. L'objectiu, segons el ministre, és repetir els "bons resultats" obtinguts contra l'èxtasi.

"Seria una incongruència que, havent-hi una gran consciència social respecte al tabac, anéssim a polítiques més permissives amb el cànnabis", va afirmar Gonzalo Robles, delegat del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, que va aprofitar per recordar que un de cada dos menors addictes en tractament tenen problemes amb el cànnabis.

Les dades extretes de l'enquesta escolar reflecteixen que el cànnabis s'ha consolidat com la principal droga il.legal, amb uns nivells de consum que l'acosten a l'alcohol i al tabac. Els habituals d'aquesta planta i els seus derivats han passat, en tan sols dos anys, del 19,4% al 22% i un de cada tres joves (36,9%) reconeix haver provat alguna vegada un porro. Però el més perniciós és, segons Robles, que la percepció de risc del cànnabis ha baixat entre els joves de 18 anys.

La mitjana d'edat del primer contacte amb aquesta droga se situa als 14,6 anys. Un de cada quatre nois és fumador habitual enfront d'una de cada cinc noies.

La curiositat és el principal motiu que atrau els estudiants a fumar aquest primer porro, seguida de la voluntat de divertir-se i experimentar noves sensacions. Un 46,4% dels consumidors asseguren haver patit trastorns com ara pèrdua de memòria, tristesa, apatia i dificultat per estudiar, fets que, en opinió de Robles, posen de manifest la falsedat dels arguments que advoquen pel benefici potencial d'aquestes plantes.

El fet que, entre els que han provat el cànnabis alguna vegada en l'últim any, un 97% també prengués alcohol, un 70% fumés tabac i un 17% consumís èxtasi constata, per als responsables de l'estudi, que el cànnabis obre la porta a la politoxicomania.




www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=5&idioma=CAT&idnoticia_P...
Sindicato Sindicat