Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Vaga indefinida de les treballadores de Telefònica-Movistar.
07 abr 2015
El conflicte ha esclatat arran d'una nova reducció del preu dels serveis. És la primera vegada que es duu a terme una vaga d'aquestes característiques. Madrid està en vaga des del 28 de març amb un seguiment diari d'entre el 80 i el 90%
“Això podria ser un 15M dels precaris”. Així definia una de les persones que està organitzant la vaga el que va començar el passat 28 de març a Madrid i que avui s'estén a la resta de l'Estat espanyol. El conflicte ha esclatat arran d'una nova reducció del preu dels serveis que li presten les contractes a la multinacional per part de Telefònica-Movistar.

A la vaga indefinida estan cridades totes les tècniques subcontractades de Telefònica-Movistar: contractes, subcontractes i autònoms (o falsos autònoms). Això la converteix en una vaga històrica, en ser la primera vegada que s'uneixen en una mateixa lluita aquests tres sectors de treballadores. I és que la decisió de Madrid –en una assemblea de més de 400 tècniques, personal de contractes, subcontractes i autònoms– i l'èxit de seguiment –entre el 80 i el 90% cada dia– va provocar un efecte dominó, amb l'organització d'assemblees a la resta de l'estat i la decisió final de sumar-se a la vaga indefinida a partir d'avui.

És una vaga històrica, en ser la primera vegada que s'uneixen en una mateixa lluita contractes, subcontractes i autònoms

El sindicat AST ha convocat la vaga tant a Madrid com a la resta de l'estat per donar cobertura legal a les vaguistes. Per la seva banda, CGT i co.bas estan donant suport a les mobilitzacions i han convocat una vaga estatal per pròxim 13 d'abril. Per la seva banda, tan UGT i CCOO també han anunciat la convocatòria de vaga.

Degradació constant

En un comunicat les treballadores denuncien “una degradació constant” de les condicions laborals. Segons les treballadores, tan Telefònica-Movistar i com les empreses subcontractades –Abentel, Cotronic, Cobra, Comfica, Elecnor, entre d'altres– “fa anys que han apostat per una estratègia de substitució de plantilles fixa per cadenes de subcontractació”. Això fa que, segons afirmen, al final de la cadena s'hi trobi “un nombre creixent de treballadors autònoms als quals les mateixes contractes i subcontractes lloguen eines i vehicles”, el que suposa ser contractades “per dues o quatre hores diàries”, però obligades a treballar “fins a dotze hores al dia per poder arribar als 800 euros nets al mes”. Un dels objectius de la vaga és impedir que entri en vigor el nou contracte amb la consegüent reducció de preus.

La plantilla fixa també convocada

Les treballadores de plantilles de contractes i subcontractes exigeixen que el personal autònom que vulgui passi a formar part de la plantilla i garantir la seva continuïtat com a treballadores. Alhora reclamen que es comenci a estudiar la incorporació del personal subcontractat a la plantilla fixa. Les treballadores denuncien que les plantilles de contractes i subcontractes de Telefònica-Movistar treballen a preu fet, sense mesures de seguretat necessàries, amb salaris cada vegada més baixos i una constant amenaça d'acomiadament.

Per la seva banda, les treballadores de l'empresa de telemàrqueting Atento, que treballa en un 60% en els departaments de telemàrqueting de Telefònica-Movistar, se sumaran demà amb una aturada d'una hora que ja tenien programada. Alhora aquesta mateixa tarda, el sindicat En Construcció, ha decidit convocar a la plantilla fixa de Telefònica-Movistar a Barcelona –unes 2.000 persones– a una jornada de vaga el pròxim dia 20. Segons fons sindicals, l'entrada a la lluita del personal fixa podria ser un pas molt important per a la resta de vaguistes, que veurien reforçada la seva lluita.

https://twitter.con/teleafonica

http://www.teleafonica.net

https://directa.cat/actualitat/vaga-indefinida-de-treballadores-subcontr

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat