Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Entitats de Martorell es concentren davant d'una taula de recollida d'aliments amb connotacions xenòfobes
28 feb 2015
La formació identitària Plataforma per Catalunya (PxC) ha organitzat aquest dissabte al matí una “recollida d’aliments per a persones de casa necessitades”. Diferents col·lectius i plataformes del municipi s’han organitzat per a donar-hi resposta


La concentració de rebuig s’ha iniciat a les 9 del matí, hora en què estava convocat el punt de recollida d'aliments. Un punt custodiat des d'un primer moment per una desena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra i més d’una trentena d’agents antiavalots, que feien impossible apropar-s'hi. Davant el blindatge, les manifestants han intentat apropar-se a l’estand per altres camins, i així fer notar el seu descontentament davant aquest tipus d’actes “racistes i discriminatoris”. Tanmateix, el cordó policial els ho ha impedit, ja que tallava tots els punts d'accés, fins i tot el de l’entrada al mercat –fet que ha provocat un gran enuig entre les venedores.
Persones migrades han intentat participar del punt de recollida i se’ls hi ha retret la seva condició de musulmanes

La protesta antifeixista, a la que s'hi han sumat més d’una cinquantena de persones, s’ha situat davant dels agents, que no han deixat de protegir el punt de recollida en cap moment. Durant vora tres hores, s’han cridat consignes contra PxC, remarcant els orígens del seu “discurs populista i fomentador de l’odi”. Poques han estat les persones que s’han dirigit al punt, més enllà de les cinc que hi han estat tota l’estona, entre les quals hi havia Ismael Hernando, cap de llista per Martorell, i mitja desena més que s’hi ha anat apropant, la majoria militants o simpatitzants del partit. Persones migrades han provat d'accedir al punt de recollida d'aliments i se’ls ha retret la seva condició de musulmans.

Finalment, quan passaven pocs minuts de les dotze del migdia –dues hores abans de l’hora prevista d’acabament-, els organitzadors han retirat la carpa i han abandonat el lloc, amb l’emparament dels Mossos en tot moment. En aquest moment, la concentració antifeixista ha quedat desconvocada, valorant “positivament el fet d’haver-los foragitat abans de l’hora prevista”.

Estratègia culpabilitzadora

Aquesta no és una iniciativa aïllada. Parteix del precedent d’altres experiències, com és el cas d’Igualada o Manresa, en què la resposta popular també va mostrar el seu rebuig cap a aquest tipus de manifestacions feixistes. A Martorell, però, Plataforma per Catalunya, no havia fet mai cap acte públic al carrer passades les eleccions municipals del maig de 2011, en què per pocs vots no va obtenir representació a l’Ajuntament. Va ser en aquell moment quan va aparèixer la formació, amb Rafael González al capdavant, exmilitant del PP i cap de llista per Ciutadans l’any 2007. Les entitats convocants de l'acte antifeixista d'avui sospiten, per això, que la seva presència al carrer és “purament electoralista”. “En l’actual context econòmic és amb actuacions de caire populista com intenten que qualli entre la població un discurs que culpabilitza la peça més vulnerable del sistema dels seus desajustos estructurals”, ha manifestat una de les manifestants contràries.
PxC veu en la comarca del Baix Llobregat un espai estratègic, pel seu context socioeconòmic, on poder desplegar el seu discurs xenòfob

Malgrat que hi hagi pobles, com Martorell, on no hi té representació, PxC veu en la comarca del Baix Llobregat un espai estratègic, pel seu context socioeconòmic, on poder desplegar el seu discurs xenòfob. Així, amb regidors a municipis com Abrera, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Viladecans o Sant Boi, on en té tres, el partit ha arrelat amb una de les formes en què aquest tipus de feixisme identitari ha mutat en els darrers anys, que és la institucional. No és estrany, doncs, que ara que s’apropen eleccions maldin per a fer-se forts en aquelles poblacions on encara no han pogut posar un peu al consistori.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat