|
Notícies :: sense clasificar |
El Procés Embat es presenta a Sabadell
|
|
per Ateneu Llibertari de Sabadell |
22 feb 2015
|
El passat dissabte 21 de febrer va tenir lloc la presentació del Procés Embat a Sabadell. El Procés Embat pretén construïr una organització anarquista que incideixi a nivell social arreu de Catalunya. |
|
|
La presentació va començar amb un militant de la CNT i l’Ateneu Llibertari de Sabadell, que va fer un breu repàs als últims anys de l’anarquisme a Catalunya i l’esta espanyol:
-Finals dels anys 70 i anys 80: On el moviment llibertari després de la dictadura es va reconstituïr sobretot seguint l’esquema organitzatiu clàssic: CNT-FAI-Dones Lliures-Joventuts Llibertàries. En aquesta època destaca la força del sindicat CNT, que es trencarà amb el cas Scala i les divisions internes entorn el model sindical a seguir.
-Anys 90 i prinicipis del 2000: El moviment llibertari comença a atomitzar-se, amb Ateneus, organitzacions anarquistes, col·lectius llibertaris. Trencament de les Joventuts Llibertàries amb la CNT, les Joventuts Llibertàries (FIJL) opten per plantejaments insurreccionalistes. El 2006 es forma la FIJA (Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries) que a diferència de les FIJL insurreccionalistes opten per la organització formal, més endavant passarant a anomenar-se novament FIJL.
-Actualitat: D’aquestes organitzacions clàssiques, la única amb presència a arreu de l’estat espanyol és la CNT. L’anarquisme queda dispers en nombrosos ateneus, grups d’afinitat, col·lectius i organitzacions llibertàries. És per això que desde diferents punts de l’estat s’intenta coordinar i organitzar perquè pugui incidir a nivell social, prova d’això són les següents organitzacions i processos sorgits en els últims temps:
-La Federación Anarquista de Gran Canaria: Destaca pel seu paper en la lluita contra els desnonaments i ocupació d’habitatges per famílies necessitades.
-La Federació Estudiantil Llibertària: Lluitant contra la privatització de l’educació desde un punt de vista llibertari.
-Espacio Libertario de Madrid
-El Conceyu Anarquista Asturianu.
O el mateix Procés Embat a Catalunya o Construyendo Pueblo Fuerte.
Posteriorment els companys del Procés Embat van explicar com s’havia constituït aquest procés a partir de militants de diferents organitzacions, de persones que havien participat d’intents d’organització i coordinació del moviment llibertari o de persones que tenien plantejaments llibertaris però no militaven enlloc. Aquest Procés es deu a la necessitat de crear una organització llibertària que incideixi a nivell social, ja que el moviment llibertari, actualment, pràcticament només té certa incidència en l’anarcosindicalisme. Però existeixen moltes persones i organitzacions llibertàries que preténen incidir a nivell social ja sigui en lluites contra els desnonaments i pel dret a un habitatge, contra la privatització de la sanitat, escoles lliures,etc. Durant la xerrada també hi hagué certa autocrítica de perquè persones amb ideals llibertaris opten per altres organitzacions o per la vía electoral, que seria per diverses raons: centrar la propaganda al “ghetto”, falta de propostes reals del moviment llibertari, dificultats per donar a conèixer les propostes públicament,etc.
Després es va entrar en un llarg debat sobre la forma d’organitzar-se del Procés Embat, sobre el posicionament d’aquest respecte el “dret a decidir”, l’estat del moviment llibertari i les diferents lluites i projectes d’aquest. Així mateix es va alertar del perill que els nous partits polítics de l’esquerra utilitzin els moviments socials com a trampolí per ocupar càrrecs polítics o recollir vots, tal com va passar a la transició i els anys 80 amb la influència del PSUC/CCOO que va suposar la fi de l’autonmia d’aquests moviments i la desactivació de les lluites veïnals i obreres. Els companys del Procés Embat van fer una crida a la necessitat de construïr un moviment llibertari fort, per tal de no caure en la vía electoralista i perquè les conquestes socials s’han aconseguit desde baix, mitjançant la lluita. |
Mira també:
https://ateneullibertaridesabadell.wordpress.com |
This work is in the public domain |