Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Manifest: Construir un poble fort per fer possible un altre món
20 feb 2015
Traducció al català de l'Assemblea Llibertària de la Garrotxa.
Moltes persones deuen recordar que a la “Transició” la societat creia possible acabar amb un règim que s’enfonsava per crear nous models rupturistes. Es va lluitar però es va acabar perdent: els moviments socials van ser assimilats; les organitzacions, desmantellades; i les lluites, desarticulades.

Ara el sistema ha enterrat la política del ‘consens’ i del ‘pacte social’ pròpia del Règim del 78 i de l’anomenada Cultura de la Transició. Una forma d’organització que va implantar el propi sistema per fer front a les demandes de transformació social d’una classe obrera poderosa i fortament organitzada. Negociar els canvis perquè res canviés. Una vegada que hem estat desposseïts dels nostres referents ideològics i organitzatius i que han aconseguit que perdem la fe en nosaltres mateixes, el règim, emparat en l’excusa de la crisi, ha donat per finalitzada l’estratègia de la concertació social i s’ha llançat de cap a la imposició del neoliberalisme per decret amb l’excusa de la crisi econòmica.

Malgrat l’orfandat i la indefensió inculcada com a classe durant les últimes dècades, els nivells de descrèdit i rebuig que ha aconseguit el sistema ens han portat a buscar-nos i retrobar-nos novament als carrers i places per afrontar amb il·lusió la defensa de les nostres llibertats i béns comuns davant d’una elit que tracta d’apropiar-se’ls a preu de saldo.

Nosaltres, signataris d’aquest manifest, també compartim aquesta il·lusió de reconstruir-nos com a societat lliure i sobirana, reclamar-nos protagonistes de les nostres pròpies vides i assegurar a l’elit del vell règim que “no ens representa”. I com altres companys i companyes, nosaltres també hem notat que a aquest cicle de mobilitzacions socials li faltava ‘alguna cosa’ per aconseguir que ens constituíssim com a alternativa suficient i capaç d’imposar-se a l’elit, la casta, el 1% o com sigui denominada la classe social que domina les nostres vides.

Respectem als i les companyes que davant aquest mateix diagnòstic estan optant per la via de la participació institucional a través d’iniciatives electorals, però nosaltres apel·lem a la memòria col·lectiva per subratllar que els drets, les conquestes i les grans transformacions socials mai ens han estat regalades des de les institucions. Van ser batallades i guanyades als carrers, als centres de treball i als barris. La nostra memòria ve de molt lluny per recordar-nos que només un poble fort i combatiu s’imposa a les elits que ens governen. Per això entenem que és necessària una gran INICIATIVA SOCIAL que ens ajudi a organitzar-nos, reconèixer-nos i visibilitzar-nos amb tot el potencial que tenim.

Ha arribat el moment d’impulsar la independència popular respecte d’altres estructures per poder fer un pas endavant i erigir-nos com a poble per vèncer. Superar la simple defensa del que ja hem aconseguit per passar a l’ofensiva. Impulsar l’autoorganització i l’autogovern per recuperar la fe en la nostra capacitat d’aconseguir una societat lliure i igualitària. Conquistar juntes una veritable democràcia:

· DEMOCRÀCIA ECONÒMICA, amb un sistema de producció que substitueixi el capitalisme per l’economia de propietat col·lectiva, gestionada per productors i consumidors de forma cooperativa.

· DEMOCRÀCIA POLÍTICA, amb un règim que substitueixi l’Estat per la decisió confederal en peus d’igualtat de totes les persones que habiten cada territori.

· DEMOCRÀCIA DE PARTICIPACIÓ DIRECTA I EFECTIVA, amb representants que compleixin allò decidit pels seus representats i que siguin revocables en tot moment.

· DEMOCRÀCIA INCLUSIVA DE TOTES I PER A TOTES, que escolti, empatitzi i comprengui que el món són molts mons, que assumeixi i integri totes aquelles lluites que busquen un canvi cap a una societat més igualitària.

· UNA DEMOCRÀCIA LLIBERTÀRIA, DE LES PERSONES I NO DELS MERCATS.

Per això plantegem com a necessàries les iniciatives que entenguin que han d’actuar a les organitzacions de treballadors i treballadores, de veïns i veïnes, a les cooperatives, a les organitzacions feministes i d’estudiants. Fomentant la seva millora qualitativa i quantitativa, la seva democràcia interna i la seva efectivitat. Actuant per afavorir la seva autonomia respecte a administracions i partits o candidatures electorals i per respectar la seva pluralitat interna.

Iniciatives que siguin capaces d’elaborar anàlisis i discursos per poder identificar les necessitats de cada moment i augmentar la nostra preparació com a activistes. Que siguin capaces d’elaborar estratègies sobre les quals construir democràcia, i que ens permetin acumular forces mentre caminem en aquesta direcció. Actuant des de la humilitat i des del reconeixement a la pluralitat existent perquè és el poble, i no els projectes o sigles concretes per si soles, qui pot aconseguir els avanços.

Manifest original en castellà: https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/

Signants: https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/firmantes/

Adhereix-t’hi: https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/sumate/
Mira també:
http://www.garrotxallibertaria.org/manifest-poble-fort/
https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest: Construir un poble fort per fer possible un altre món
20 feb 2015
la democracia mai es llibertaria, en tot cas voldreu dir demoacracia, hay de tan anar amb la cup terminareu sen cretins del centralisme democratic.
Re: Manifest: Construir un poble fort per fer possible un altre món
20 feb 2015
no m'hi fico, però una puntualització: el text és de una nova org. de Madrid... difícilment poden anar massa de la CUP ja que no opera en el país veí, Castella.
Sindicat Terrassa