Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme
L’Estat espanyol denega l’asil polític a Hassanna Aalia
03 feb 2015
Centenars de persones de s'han manifestat a Bilbao i a Barcelona per reclamar que l'activista sahrauí no sigui extradit


El 19 de gener passat el jove sahrauí Hassanna Aalia rebia una notificació que li confirmava un dels seus pitjors temors respecte al conflicte en el qual es troba immers des de 2011. L’Estat espanyol li denegava l’asil polític i li donava un termini de quinze dies per abandonar el país.

Amb 26 anys, el jove es troba requerit pel Regne de Marroc. Sobre les seves espatlles pesa una condemna a cadena perpètua, ordenada en un judici militar celebrat a Rabat el 8 de febrer de 2013. Allà, 24 sahrauís van ser condemnats a penes de 20, 25 i 30 anys de presó i hi va haver sentències de vuit cadenes perpètues, una d’elles la d’Aalia. El procediment se centrava en el desallotjament de Gdeim Izik, un campament de protesta sahrauí que es va organitzar a finals de 2010 a les zones ocupades per Marroc i que va acabar desallotjat per part de les forces de seguretat marroquines. El campament va esdevenir la manifestació més gran viscuda al Sàhara Occidental, hi van participar més de 20.000 persones.

La notícia de la condemna va arribar a Hassanna mentre era a Bilbao, la ciutat on va anar per a estudiar, i des d'on va decidir no tornar a Marroc, ja que allà les seves possibilitats de romandre en llibertat eren pràcticament inexistents. Des d’aleshores Aalia s’ha dedicat a l’activisme polític, recorrent el llarg i ample del país i fent múltiples conferències i entrevistes sobre el seu cas i també sobre la causa sahrauí.
Concentrades van demanar asil polític pel saharaui Aalia / Sergi Pujolar



Recurs a l’Audiència Nacional

El jove ha presentat avui recurs a l’audiència nacional, per tal que es reconsideri la seva petició d’asil polític. El Ministeri d’Interior reconeix que Hassanna Aalia és un activista sahrauí, així com la seva pertinença a l’Associació Sahrauí de víctimes de violacions greus de Drets Humans i que tant l’associació com Aalia exerceixen el seu activisme de forma pacífica i no violenta. També es reconeix que Hassanna ha patit, des dels 17 anys, detencions, agressions i tortures per part de la policia, segons ha explicat el seu advocat, Javier Canivell, en roda de premsa el 21 de gener a Bilbao.

Des de la negació de l’asil a Aalia, han estat múltiples les accions de suport que ha rebut. S’ha engegat una campanya de recollida de signatures a Avaaz que ha sumat ja la participació de més de 13.500 de les 20.000 que es demanen. Dissabte passat, centenars de persones es van manifestar pels carrers de Bilbao per exigir que Aalia no sigui entregat a les autoritats marroquines. El Parlament basc ha sol·licitat al Ministeri d’Interior que “revisi i concedeixi” l’indult al jove. Paral·lelament a això, centenars d’associacions han mostrat el seu suport a Hassanna i, a més, des del 30 de gener un grup de suport al condemnat a cadena perpètua ha iniciat una vaga de fam a la Terminal 4 de l’aeroport de Barajas a Madrid. Les mobilitzacions continuen i ara caldrà esperar a la resolució del recurs per conèixer quins seran els pròxims esdeveniments al voltant del cas de Hassanna Aalia.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more