Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: especulació i okupació
Recuperem la Sala Ciutat de Manresa
25 gen 2015
salaciutatUn grup d’unes 40 persones han fet públic aquest matí al voltant de les 12 del migdia la okupació de la Sala Ciutat de Manresa, situada al barri de les Escodines. Les persones, agrupades davant l’antic teatre que havia de ser enderrocat pròximament, han llegit un manifest abans de fer l’entrada i han anunciat que avui a les 5 de la tarda hi haurà el primer acte obert amb la projecció de la pel·lícula “Cinema Paraiso”. El col·lectiu “Recuperem la Sala Ciutat” vol convertir-la en un espai cultural i evitar-ne l’enderroc.
La Notícia al Regio7:


Un grup de joves fa una tancada indefinida a la Sala Ciutat

Unes 40 persones es van mobilitzar ahir a l'antic cinema, per reivindicar-lo com a espai cultural autogestionat



AL RESCAT D'UN CINE Cap a una quarantena de joves van ocupar ahir la Sala Ciutat de Manresa per reivindicar-la com a espai cultural que pugui ser autogestionat per veïns i entitats i evitar que l'Ajuntament procedeixi a l'enderroc de l'edifici, que encara no té data però es preveu que sigui imminent. Diuen que no en marxaran fins assolir els seus objectius, i mentrestant tenen intenció d'anar-hi organitzant activitats

JORDI ESCUDÉ | MANRESA "L'únic que ens pot fer marxar d'aquí és que tirin a terra l'edifici". Així de clar i contundent es mostrava un dels joves que des d'ahir al migdia ocupen la Sala Ciutat de Manresa per salvar l'antic cinema de l'enderroc que l'Ajuntament preveu de forma imminent, i reconvertir-lo en un espai cultural autogestionat per entitats i veïns.

Els promotors de les protestes, que de moment no han tingut cap contacte amb l'Ajuntament, han convocat per a avui a les 12 del migdia una assemblea oberta a persones i col·lectius interessats a mantenir la Sala Ciutat per parlar del futur d'aquest equipament.

En una acció del tot inesperada, pels volts de les 12 del migdia d'ahir una quarantena de joves, que no s'identifiquen amb cap col·lectiu en concret, si bé n'hi ha que integren l'Assemblea Llibertària del Bages, es van concentrar davant de la Sala Ciutat per iniciar el moviment de protesta. Alguns d'ells ja feia unes hores que eren dins, i s'ho havien manegat per apoderar-se de l'edifici i obrir ler portes des de dins. Es va llegir un manifest rei-vindicatiu en contra de l'enderroc i a favor de la recuperació d'aquest espai, i es convidava els veïns a assistir a la projecció de la pel·lícula Cinema Paradiso, prevista per a les 5 de la tarda. Eren les primeres accions d'una tancada "indefinida" i que, de moment, planteja muntar una projecció diària (la propera, aquesta tarda a les 5), però amb l'objectiu "de fer noves activitats", explicaven els joves que es neguen a fer pública la seva identitat.

Els ocupants de la Sala Ciutat són veïns de Manresa, majoritàriament dels barris propers, que reivindiquen aquest espai "perquè hi hem vingut des de petits i té molt significat per a nosaltres". Signaven el manifest d'ahir com l'assemblea Recuperem la Sala Ciutat. En van imprimir paperetes en català, castellà i àrab, que durant tota la tarda van anar repartint entre els veïns que passaven per la zona. També es donaven entrades gratuïtes per a la sessió de les 5 de la tarda.

En el text lamenten que l'Ajuntament "es deixi perdre un espai d'activitats culturals durant més de mig segle", i li retreuen que hagi tirat pel dret en la seva decisió: "l'únic pla que tenen és l'enderroc, i si ells [l'Ajuntament] no ens han demanat l'opinió, nosaltres tampoc no demanarem res a ells", apuntava una de les ocupes. No es tanquen a parlar-hi perquè, al cap i a la fi, l'edifici és municipal, però, en tot cas, "ja vindran ells", i consideren que "si es va construir amb les aportacions de la gent, segurament ara es pot tornar a reactivar d'aquesta mateixa manera". És l'aposta per l'autogestió que proposen els joves, i per això en l'assemblea d'avui "volem que tothom hi pugui dir la seva sobre el futur de la Sala Ciutat". La idea és fer d'aquest equipament "un espai cultural no mercantilitzat per al cine, el teatre o el circ...".


-------
-------



ORDI ESCUDÉ | MANRESA El moviment reivindicatiu per salvar la Sala Ciutat va arrencar ahir amb una intensitat considerable. Dues grans pancartes (una a la plaça de Sant Ignasi i l'altra a la façana de l'edifici) amb el lema "Recuperem la Sala Ciutat" convidaven a la projecció de la tarda. Però abans, els joves s'havien organitzat per distribuir-se la feina. Uns farien una "neteja mínima" de l'interior de l'edifici, uns altres repartirien les entrades i els manifestos als veïns, i la resta anirien preparant la sessió de la tarda. També van dinar, una gran paella d'arròs que a primera hora de la tarda encara es podia veure (ja buida), a l'entrada de l'edifici, juntament amb un parell de termos de cafè i una caixa de fruita.

Per a la projecció de la tarda van portar el seu propi projector i van muntar ells mateixos la pantalla. I també van confeccionar un rètol amb el nom de "Sala Ciutat" que van a penjar a l'entrada. "Pensàvem que hi trobaríem el vell, però com que no hi és, l'hem hagut de refer". Es va col·locar entre aplaudiments just abans de començar la projecció de la pel·lícula, que es va retardar uns 20 minuts. I com si es tractés d'un acte institucional, també es va tallar una cinta (de plàstic) com a acte simbòlic de reobertura de la Sala Ciutat.

A la sessió de cine, en què es van repartir crispetes, hi van assistir cap a una setantena de persones, majoritàriament del mateix grup de joves que promovien la tancada, però també alguns veïns, sobretot del barri, a qui la moguda els havia agafat completament de sorpresa. Xavier Prat, que ara viu a la plaça Catalunya però havia viscut a les Escodines, hi va voler ser "per donar suport". No entén "que l'Ajuntament lamenti que falten espais culturals, i ara vulgui enderrocar aquest que ja està fet". Yolanda Lapeira, de Viladordis, recordava que "aquí hi havíem vingut de petits, i sap greu que desaparegui perquè és un lloc de tota la vida".

Abans de projectar la pel·lícula, els joves van explicar els motius de la tancada al públic assistent, i es va passar un vídeo promogut pels mateixos ocupes amb el text del manifest del matí i imatges de la Sala Ciutat.

També es va convidar el públic a l'assemblea d'avui i al contacontes que hi haurà a la plaça una hora abans, i es va demanar la col·laboració econòmica voluntària, tant amb el repartiment de les crispetes com amb el sistema de la taquilla inversa (pagar en funció de la qualitat del servei).
Mira també:
http://www.bllibertari.org/recuperem-a-sala-ciutat-de-manresa.html

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat