Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Les afectades del 4F demanen la reobertura del cas en considerar que mai es va investigar
21 gen 2015
Més enllà de les noves proves que reclama la Fiscalia, les advocades afirmen que aquesta pot actuar d'ofici. Silvia Villullas, amiga de Patricia Heras, ha denunciat el seu acomiadament després d'haver aparegut al documental 'Ciutat Morta'


Allau de càmeres, fotògrafs i periodistes aquest migdia al Col·legi de Periodistes. Gairebé un centenar de persones, han assistit a la roda de premsa convocada per col·lectius de suport i algunes de les persones afectades pel cas explicat al documental Ciutat Morta. Després del terrabastall mediàtic i polític que va suposar la seva emissió el passat dissabte pel Canal 33, les afectades han reiterat de nou la seva voluntat que es reobri el cas. Així ho han exposat Rodrigo Lanza, un dels condemnats, la seva mare, Mariana Huidobro, Silvia Villullas, amiga de Patricia Heras, l'advocada Laia Serra, Daniel Vilaró, portaveu d'Amnistia Internacional a Catalunya, Andrés Garcia, membre de la Comissió per a la Prevenció de la Tortura i Xapo Ortega, codirector del documental. Per tots ells, la raó per la reobertura del cas, més enllà de les noves proves que exigeix la fiscalia, s'ha de dur a terme perquè consideren que mai es va investigar degudament.

Lanza, ha recordat que ara com ara segueix sent culpable d'un crim que no va cometre, mentre que Andrés Garcia, ha insistit que és necessari arribar al fons d'allò que va passar perquè és l'única garantia "de no repetició de casos com el del 4F" –data en la qual van tenir lloc els fets. Garcia considera que l'informe del qual va parlar l'exalcalde Joan Clos en el seu moment, on es deia que l'agent havia rebut el cop a causa del llançament d'un test des de dins l'edifici, ha d'estar encara en algun lloc i que és necessari que surti a la llum. Respecte al possible testimoni que podria haver presenciat el llançament del test i la negativa de la Fiscalia a reobrir el cas perquè no hi ha noves proves, Laia Serra ha manifestat que s'ha de tenir clar “que la Fiscalia pot actuar d'ofici” i que la càrrega de la reobertura no poc recaure “en les famílies que van ser condemnades” i tampoc “sobre la família de l'agent lesionat”. Serra ha volgut recalcar que més enllà de nous testimonis, una indagació completa de com es va fer la investigació, “apuntaria a noves proves”.
Mariana Huidobro, ha recordat com van sol·licitar una entrevista a Joan Clos per saber perquè havia desaparegut l'informe del qual parlava. Clos es va negar a rebre'ls



Mariana Huidobro, ha recordat com van sol·licitar una entrevista a Joan Clos per saber perquè havia desaparegut l'informe del qual parlava. Clos es va negar a rebre'ls. Alhora Huidobro ha recordat com es va sol·licitar al també exalcalde Jordi Hereu, una explicació de perquè es van esborrar les proves al lloc dels fets. Hereu va acceptar rebre la família, però després va anul·lar la reunió per “problemes d'agenda”. Lanza, que ha recordat que per ell la venjança “és que se sàpiga que passen aquestes coses”, ha reiterat que la policia els va detenir per la seva estètica i també per un component racial, referint-se a la seva procedència sud-americana: “van anar per nosaltres perquè érem sud-americans”, perquè es van pensar que serien “més fàcils de condemnar”.

Durant la compareixença, Silvia Villullas, que treballava d'advocada al departament de recursos humans de l'empresa Segur Ibérica, ha denunciat també, que després d'haver aparegut al documental, ha estat acomiadada. Segur Ibérica –empresa dirigida per càrrecs del PP– ha estat acusada recentment d'estafar tant al govern espanyol i català. En un comunicat l'empresa ha negat aquests fets.

Per altra banda, aquesta mateixa tarda, el que era cap d'informació de la Guàrdia Urbana en els moments dels fets, Víctor Gibanel, i actual cap de la policía local de Gavà, ha anunciat que demà a dos quarts d'una, llegirà un comunicat a la sala d'actes de la Biblioteca Josep Soler Vidal de la mateixa població, “davant les informacions publicades aquests dies en relació als fets succeïts a Barcelona el 4 de febrer de 2006 i de l’emissió del documental Ciutat Morta”, tal com ha informat en una nota l'Ajuntament de Gavà.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat