Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: xarxa i llibertat
Trencadora d'ametlles replicable, eficient, modular, lliure (open source), artesana/pagesa i comunitària
20 gen 2015
(veure enllaç Coopfunding al final)
Context:

- L’actual agroindústria capitalista es basa en la centralització, l’obtenció del màxim benefici i el control de la producció.
- Grans productors obliguen als petits a abandonar, vendre les terres o vendre la producció com a mercaderia a intermediaris locals que exporten a l’altra punta del món aquests fruits secs.
- “Cooperatives” i empreses que compren tones d’ametlla, monopolitzant el control sobre l’ametlla com a aliment, els preus i les relacions comercials, fent insostenible l’abastiment local de confiança i la producció a escala comunitària.

Objectius per a un autoabastiment integral:

- Avançar en la sobirania alimentària i tecnològica, dotant tècnicament per no dependre de l’agroindústria alimentària mercantil.
- Reapropiar-nos dels mitjans de producció com a béns comuns, dotar-nos d’eines (maquinària i tecnologia) per tancar els cicles i empoderar-nos del producte final, desmercantilitzar les relacions econòmiques, a fi de no dependre de les estructures de mercat capitalistes, recuperant les eines de producció i proveïment comunitàries.
- En definitiva, articular una xarxa d’abastament amb mitjans propis, que ens faciliti avançar en la sobirania alimentària i econòmica.
- Impulsar la fabricació i col·lectivització de maquinària agrícola. Enredar-se en petits productors, recuperant i promovent l’ús comunitari de la maquinària col·lectivitzada.
- Una trencadora dimensionada al volum de la nostra producció d’ametlles, fomentant la producció a escala, fent sostenible la vida al camp.
- Autofabricant una màquina de trencar ametlles replicable, eficient, modular, lliure (open source), artesana/camperola i comunitària, que ens permeti millorar qualitativament i quantitativament l’accés al gra d’ametlla.

1a fase. Fabricació del primer prototip amb 4 sistemes per avaluar:

Ja estem construint un disseny inicial per realitzar les proves adients per optimitzar el seu rendiment. El prototip que hem desenvolupat en realitat és una taula de proves per experimentar amb tres sistemes diferents de trencar ametlles, per tal de poder escollir quin és el mètode més eficient que adoptarem pel disseny definitiu.

Aquests són els tres sistemes per trencar les ametlles:
A) A través de dos corrons acanalats amb gir oposat.
B) Entre un dels corrons i la placa 2.
C) Entre dues plaques 1 i 2.

Cada lletra representa cadascun dels diferents sistemes per on farem entrar les ametlles.

2a fase. Fabricació del segon prototip amb el sistema escollit:

Finalitzada la 1a fase del prototip s’iniciarà el procés de disseny del prototip amb el sistema avaluat com a més eficient per produir un prototip de trencadora d’ametlles definitiva, amb la idea que tingui les següents característiques.

Característiques generals de la trencadora:

- Preu final: es buscarà sigui el més competitiu, just i social. Podrem definir els preus un cop estiguem en disposició de produir-la. Estimem que no ha de passar dels 300 € o 400 € en la versió més bàsica. Dependrà de la grandària i dels accessoris que la vulguem dotar.
- Reproduïble i lliure: que el disseny es pugui compartir, comprendre com funciona i qualsevol persona amb coneixements tècnics la pugui replicar.
- Eficient: que utilitza només els mecanismes i materials necessaris perquè la màquina compleixi les seves funcions, i que del seu funcionament se n’obtingui un bon resultat.
- Artesanal (enfocat al petit productor): que compleixi una relació de preu/rendiment adequat per ser utilitzada per petits productors.
- Escalable: per poder realitzar màquines de diferents grandàries segons les necessitats.
- Transportable: per facilitar el seu ús de manera mancomunada.
- Modular: incorporant diferents accessoris a la mateixa màquina base, millorant la seva productivitat. Exemples:
· Mòdul bàsic: de petit tamany, funcionament manual i tremuja.
· Accessori “Pinyó”: per fer servir una bicicleta com a força motriu.
· Accessori “Motor elèctric”: per funcionament independentment de la força humana.
· Accessori “Vibradora”: per separar la clova de la llavor.
· Accessori “Alimentador”: per automatitzar l’alimentació.

Qui ho impulsa?

Inicialment el taller col·lectiu de Calafou (calafou.org), actualment s’està prototipant en ell taller col·lectiu de Can Fugarolas (canfugarolas.org) de Mataró.

Amb el suport i la col·laboració de la Cooperativa Integral Catalana, juntament amb la xarxa CTiT “Ciència, Tècnica i Tecnologia” (xctit.cooperativa.cat) i la Central d’Abastiment Català.

Una vegada fet el muntatge:

- Realitzar proves de trencament i ajustos en la màquina.
- Seguir difonent el projecte una vegada el prototip estigui operatiu.
- Trobada col·lectiva per provar el prototip i celebrar-ho amb una ametllada popular

Contacte:

xctit ARROBA cooperativa.cat
Mira també:
https://www.coopfunding.net/campaigns/xctit-maquines-comunals-trencadora-dametlles/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat