|
|
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats |
Recull de textos sobre la revolució a Rojava
|
|
per Solidaritat Rojava |
04 gen 2015
|
.. |
|
http://cooperativa.cat/rojava-construint-un-mon-millor/
http://cooperativa.cat/es/rojava-construyendo-un-mundo-mejor/
«Això és una revolució genuïna»
(entrevista a David Graeber, 23/12/2014, Evrensel) [castellà] [anglès]
«Un dels primers llocs que vam visitar va ser l’acadèmia policial (Asayis). Tothom havia d’assistir a formacions en resolució no-violenta de conflictes i teoria feminista abans que se li permetés tocar una pistola. Els co-directors ens van explicar que l’objectiu últim era proporcionar a tothom de la regió sis setmanes d'entrenament policial, perquè finalment poguessin eliminar la policia.»
«Pobres en recursos, rics en esperit»
(entrevista a Janet Biehl, 23/12/2014, Civaka-Azad) [anglès]
«El sistema a Rojava és semblant a les idees de Bookchin en les qüestions més importants: el poder va de baix a dalt. La base del sistema que plantejava Bookchin és l'assemblea ciutadana. La base del de Rojava és la comuna. Una de les preguntes que em feia abans d'arribar-hi era si les comunes eren assemblees de tota la ciutadania o eren trobades d'un consell de delegats o representants. Però vaig veure que les comunes es composaven de blocs d'habitatges, i que qualsevol d'aquells habitatges podia assistir i participar a les reunions. Això és una assemblea.»
Impressions de Rojava: un reportatge des de la revolució
(Janet Biehl, 16/12/2014, ROAR Magazine) [castellà] [anglès]
«El sistema d'educació a Rojava no és tradicional, rebutjant les idees de jerarquia, poder i hegemonia. Enlloc de seguir la jerarquia professor-estudiant, els estudiants s'ensenyen uns als altres i aprenen de les experiències dels altres. Els estudiants aprenen allò que és útil, en qüestions pràctiques; “buscar el significat”, com ens van dir, en qüestions intel·lectuals. No memoritzen; aprenen a pensar per ells mateixos i a prendre decisions, per convertir-se en els directors de les seves pròpies vides. Aprenen a empoderar-se i a participar en l'Autonomia Democràtica.»
Per què el món ignora els revolucionaris kurds a Síria?
(David Graeber, 08/10/2014, The Guardian) [castellà] [anglès]
«Si hi hagués un equivalent avui als falangistes assassins devots de Franco, qui seria sinó l'Estat Islàmic? Si hi hagués un equivalent a les Mujeres Libres d'Espanya, quin seria sinó les valentes dones de Kobane defensant les barricades? Serà el món –i aquesta vegada, més escandalosament, l'esquerra internacional– realment còmplice de deixar que la història es repeteixi?»
Què hi ha en joc a Kobane?
(Nora Miralles, 10/09/2014, Crític)
«Basat sobretot en l’experiència de les comunitats zapatistes, en el model d'organització regional suís, en la constitució plurinacional de Bolívia i en el municipalisme llibertari, la nova societat de Rojava és un experiment que s’allunya d’altres experiències revolucionàries precisament pel rebuig a la construcció d'un nou Estat. "Els Estats-nació són aliens a les formes històriques d'organització dins l'Orient Mitjà", explica Asiya Abdullah, copresidenta del Partit de la Unió Democràtica (PYD), la formació —lligada al PKK del Kurdistan turc— que lidera el procés. "Són un concepte importat d'Occident fa menys d'un segle i que, per la idiosincràsia de la regió, generen tensions interculturals", afirma. Segons Abdullah, "és per això que no ens plantegem construir un Estat-nació dins de Síria. No volem un sistema democràtic només per als kurds o per a Rojava: la nostra proposta és una solució política per a la convivència pacífica entre cultures a l’Orient Mitjà".»
«L'interès de l'Estat Islàmic en Kobane no és tàctic sinó polític»
(entrevista a Jordi Vàzquez, 26/10/2014, L'accent.cat)
«L'autogovern es basa en un sistema de confederalisme democràtic, basat en les propostes anarquistes d'Abdullah Öcalan. Als tres cantons kurds de Siria s'ha organitzat un sistema democràtic de base a partir de l'autogestió i els moviments populars, culminat amb un lideratge compartit d'homes i dones, l'establiment d'assemblees populars, l'ensenyament de la llengua kurda a les escoles… El confederalisme democràtic proposa que l'Estat no ha d'existir. En definitiva, tot el contrari del que defensa l'EI.»
«El que hi ha a Kobane és un projecte polític d'emancipació radical»
(entrevista a Dilar Dirik, 06/11/2014, Directa)
«Un dels primers actes del govern va ser la criminalització dels matrimonis forçosos, la violència domèstica, els assassinats per honor, la poligàmia, el matrimoni infantil, i el "preu de la núvia". No sorprèn el fet que moltes dones àrabs, turques, armènies i assíries s'uneixin a les files armades i a les administracions a Rojava. L'objectiu és assegurar que la societat internalitzi el fet que l'alliberament de les dones és un principi bàsic per a l'alliberament i la democràcia, en lloc de ser només responsabilitat de les dones.»
«Kobane combat en nom de la humanitat contra una manera de pensar que no reconeix religions, ètnies ni llengües»
(entrevista a Meryem Kobane, 29/10/2014, Directa)
«No hi ha diferència entre els combatents de les YPG i les YPJ, tots lluitem per una Síria i un Orient Mitjà democràtics. És veritat que, a les nostres files, hi ha combatents provinents de totes les comunitats ètniques i religioses. Els nostres combatents estableixen una relació entre ells basant-se en una filosofia democràtica. Respectem la llengua, la cultura i la fe de cadascú. Aquí, tots els combatents estan lluitant precisament per protegir la diversitat i l'alliberament de gènere. En aquest sentit, els nostres voluntaris no tenen una actitud negativa envers la diferència i la diversitat.»
«Kobane ha alimentat la consciència que l'autodefensa pot ser la base de la resistència»
(entrevista a Meryem Kobane, 01/12/2014, Directa) [castellà]
«Sempre hem confiat en nosaltres mateixos i en la nostra força. Érem conscients que no podíem acceptar la derrota i, partint d'aquesta confiança, hem combatut per cada casa i cada carrer. La massacre planejada per l'Estat Islàmic no ha tingut lloc. Ha estat una resistència defensiva i èpica. Aquesta batalla s'ha combatut amb la consciència i la certesa que defensàvem i protegíem valors comuns de tota la humanitat.»
El experimento del este de Kurdistán (Kurdistán sirio) ha probado que el pueblo puede realizar cambios
Zaher Baher, 26/08/2014, Libcom) [anglès]
«En el contrato social, en la primera página de los estatutos figuraba: "las áreas de la democracia autogestionada no aceptan los conceptos de nacionalismo estatal, militar o religioso, o de la gestión centralizada y normas centrales, pero está abierta a formas compatibles con las tradiciones de la democracia y el pluralismo, están abiertas a todos los grupos sociales, identidades culturales y democracias atenienses y expresiones de pensamientos nacionalistas a través de sus organizaciones…". Hay muchos decretos en el contrato social. Algunos son de suma importancia para la sociedad, incluyendo: A. Separación del estado de la religión. B. Prohibición de matrimonios por debajo de los 18 años. C. Los derechos de las mujeres, los niños y niñas deben ser reconocidos, protegidos e implementados. D. Prohibición de la circunscisión femenina. E. Prohibición de la poligamia. F. La revolución debe tener lugar en la base de la sociedad y debe ser sostenible. G. Libertad, igualdad, igualdad de oportunidades y no discriminación. H. Igualdad entre el hombre y la mujer. I. Todos los idiomas que habla la gente deben ser reconocidos y el árabe, el kurdo y el sirio son lenguas oficiales en Al Jazera. J. Proveer de una vida digna a los y las prisioneras y hacer de la prisión un lugar de rehabilitación y reforma. K. Todo ser humano tiene derecho a buscar asilo y los y las refugiadas no pueden ser deportadas sin sus consentimientos.»
Rojava: una revolución de la vida diaria
(Rebecca C., 24/12/2014, Kurdish Question) [anglès]
«En cierto modo, la oposición al Estado es la oposición al capital, en el nivel de su fuerza global. La nueva administración se opone, como ellos lo ven, a la OTAN de dos maneras: una debido al apoyo de Turquía al ISIS, y la otra a EEUU y el capital internacional (una categoría en la cual el KRG -donde las dos familias gobernantes ahora construyen campos de refugiados por un lado y autopistas y centros comerciales por otro- también se incluye). No se hacen ilusiones sobre las motivaciones de aquellos que les dan apoyo militar: "¡Todo el mundo, incluyendo ahora a los EEUU, nos retrata como si estuviésemos de su lado!" se rie el Tev-Dem.»
La revolución en Rojava: construyendo autonomía en Oriente Medio
(Sardar Saadi, 25/07/2014, ROAR Magazine) [anglès]
«A pesar de la existencia de algunas diferencias políticas entre el Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) y el movimiento liderado por el PYD de Siria, existen muchas semejanzas en las posturas de ambos respecto a los asuntos regionales e internacionales. La creación de un gobierno autónomo, el crecimiento de las asambleas populares, su énfasis en la igualdad de género y en el empoderamiento de las mujeres en todos los niveles de la vida social y política, la ideología antiimperialista y antiautoritaria, la preocupación por la preservación ecológica y el respeto por todas las criaturas, la autodefensa y muchos otros aspectos ponen de manifiesto la similitud de la revolución de Rojava con la resistencia de los zapatistas en el sur de México.»
El nuevo PKK: desatando una revolución social en el Kurdistán
(Rafael Taylor, 17/08/2014, ROAR Magazine) [anglès]
«Öcalan, ateo, escribía al fin como librepensador, emancipado de la mitología marxista-leninista. Afirmó que estaba buscando una "alternativa al capitalismo" y un "sustituto al fracasado modelo de ... 'socialismo real'" cuando encontró a Bookchin. Su teoría de confederalismo democrático se desarrolló a partir de una combinación de inspiraciones de intelectuales comunalistas, "movimientos como el zapatista", y otros factores históricos de la lucha en el norte de Kurdistán (Turquía). Öcalan afirmó ser un estudiante de Bookchin, y después de una fallida correspondencia por correo electrónico con el viejo teórico, que a su pesar en 2004 estaba demasiado enfermo para un intercambio epistolar desde su lecho de muerte, el PKK lo proclamó como "uno de los más grandes científicos sociales del siglo XX" en ocasión del segundo aniversario de su fallecimiento.»
Carta a la seva mare d'una jove combatent kurda a Kobane
(Narin, 17/10/2014, Directa) [castellà] [anglès]
«Estem al costat est de Kobane, mare, només hi ha uns quilòmetres entre ells i nosaltres; podem veure les seves banderes negres; escoltem les seves comunicacions; a vegades, no entenem què diuen perquè parlen altres idiomes, però sentim que tenen por.»
Carta d'una miliciana de les YPJ (Unitats de Defensa Populars de Dones)
(Esma Zagros, 29/10/2014, Directa)
«Em vaig unir a les Unitats de Defensa Populars (YPJ) amb la meva cosina Awaz. Abans de sumar-me a la YPJ no tenia ni idea del que era una organització política. No coneixia el pensament d'Öcalan. Va ser la meva cosina, la màrtir Awaz, qui em va ensenyar el que era l'organització i la filosofia del nostre moviment. Quan entrem a les YPG ens van enviar a un camp per a "noves combatents" i allà vaig rebre entrenament militar.»
Al pueblo kurdo y la comunidad internacional (declaració del confederalisme democràtic)
(Abdullah Öcalan, 20/03/2005) [anglès]
«El derecho de autodeterminación de las naciones fue interpretado como el derecho de establecer un Estado-nación. El modelo de las Naciones Unidas basado en los Estados-nación no está funcionando. El estado-nación es un obstáculo a su desarrollo. La Guerra de Golfo y la situación actual de Iraq es buena prueba. La única manera de salir de esta situación es establecer un sistema confederal democrático que derivará su fuerza directamente de las personas, y no de la globalización basada en los Estados-nación. Ni los Estados-nación ni la globalización que los reemplaza son sostenibles. El imperialismo falla para desarrollar un modelo alternativo serio. Consiguientemente la crisis del sistema está profundizándose.»
Confederalismo democrático
(Abdullah Öcalan, 2011, International Initiative Edition) [anglès]
«Este tipo de autoridad o administración puede ser llamada administración política no estatal o democracia sin Estado. Los procesos de toma de decisión democráticos no deben ser confundidos con los procesos conocidos de la administración pública. Los Estados sólo administran mientras que las democracias gobiernan. Los Estados están fundados en el poder, las democracias están basadas en el consenso colectivo. El mandato en el Estado está determinado por decreto, aunque puede en parte ser legitimado a través de elecciones. Las democracias usan elecciones directas. El Estado usa la coerción como medio legitimo. Las democracias se apoyan sobre la participación voluntaria.»
Democratic Autonomy in Rojava
(TATORT Kurdistan, 10/10/10, New Compass)
«As we considered this phase and the politics of the Kurdish movement in Rojava, we also observed the implementation of another paradigm of Democratic Confederalism: self-defense and the primacy of nonviolent solutions. The Kurdish movement and especially the PYD were organized before the Syrian revolution began resisting the Assad regime. At that time they saw it as a matter of democratic transformation; a militarization of the conflict was to be avoided. But with the outbreak of war, Islamization, and the heteronomy of the Syrian revolt, the Kurdish movement in Rojava decided to go a third way: it would side neither with the regime nor with the opposition. It would defend itself, but it would not wage war.»
Consensus is Key: New Justice System in Rojava
(TATORT Kurdistan, 13/10/2014, New Compass)
«At the lowest level of the new justice system, created in the villages, districts, and even sometimes streets, are the Peace and Consensus Committees. They resolve cases on the basis of consensus. If it turns out that they can’t do so, the case is taken up to the next level. Difficult cases like murder, it must be said, aren’t handled by the Peace and Consensus Committees but are taken directly to the higher levels.»
Bookchin, Öcalan and the Dialectics of Democracy
(Janet Biehl, 03/05/2012, New Compass)
«To create such a rational, ecological society it, we would need viable institutions—what he called "forms of freedom." Both the revolutionary organization and the institutions for the new society would have to be truly liberatory, so they would not lead to a new Stalin, to yet another tyranny in the name of socialism. Yet they would have to be strong enough to suppress capitalism. Those institutions, he realized, could only be democratic assemblies. The present nation-state would have to be eliminated and its powers devolve to citizens in assemblies. They, rather than the masters of industry could make decisions, for example about the environment. And since assemblies only worked in a locality, in order to function at a broader geographical area, they would have to band together—to confederate.» |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Recull de textos sobre la revolució a Rojava
|
per Bookchin havia estat marxista |
05 gen 2015
|
Murray Bookchin:
"Listen, Marxist!" (1969)
https://www.marxists.org/archive/bookchin/1969/listen-marxist.htm
En castellà:
http://www.alasbarricadas.org/forums/viewtopic.php?t=3344 |
Re: Recull de textos sobre la revolució a Rojava
|
per Entrevista a anarquistes de la zona, oct'14 |
05 gen 2015
|
Anarquistas turcos solidarios y presentes con la revolución en Kurdistán
(entrevista a Abdülmelik Yalcin i Merve Dilber, 22/10/2014, Meydan)
http://periodicoellibertario.blogspot.mx/2014/11/entrevista-anarquistas- |
Re: Recull de textos sobre la revolució a Rojava
|
per qui parli anglès |
05 gen 2015
|
Stateless Democracy: The Revolution in Rojava Kurdistan
https://www.youtube.com/watch?v=Dte5iCbvoNY
https://www.youtube.com/watch?v=TldgkitcS-s |
Re: Recull de textos sobre la revolució a Rojava
|
per Solidaritat Rojava |
06 gen 2015
|
Visió crítica:
http://libcom.org/news/anarchist-federation-statement-rojava-december-20 |
|
|