Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
La moneda social s’estén de la mà de l'autogestió
29 des 2014
Text disponible en català i castellà.
- Cinc anys després del primer seminari de monedes lliures de Catalunya

- L'eco i lees ecoxarxes

- El CES: sistema virtual d'intercanvi comunitari amb moneda social

- Les monedes socials a la CIC. Avaluació de les dificultats, els obstacles i les mancances

- Acords per a promoure i estendre la confiança

- Abastiment amb moneda social

- Trobades d'ecoxarxes i coordinació sense fronteres

- Noives eines: Integralces

- Altres exemples d'iniciatives que fomenten l'intercanvi i les monedes socials

- Transició cap a una societat del bé comú


"L’aplicació, des d’inicis de 2013, del principi de reciprocitat[13] com a compromís amb els productors, va garantir que poguessin accedir a productes d’abastiment de manera proporcional a la moneda social que havien acceptat.

L’extensió de la confiança en la moneda social i la incorporació progressiva d’un teixit productiu cada cop més divers, ha permès que més persones, unitats familiars i projectes col·lectius s’abasteixin quotidianament amb una part important en moneda social, a través dels rebostos[14] locals, amb què són menys dependents de l’abastiment en euros i, doncs, de les estructures dominants que fomenten la competició econòmica: el mercat, el treball assalariat i l’Estat.

D’aquesta manera, s’amplien les possibilitats d’abastiment i de cobrir necessitats com són l’alimentació, la higiene, la salut, serveis diversos i també maquinària. La xarxa d’abastiment autogestionada que promou la CIC, integrada a la Central d’Abastiment Catalana (CAC) i als rebostos, juntament amb la coordinació i l’ajuda mútua permet créixer de manera descentralitzada. Actualment, s’abasteix a 25 rebosts, 6 grups de consum, 14 comissions de la CIC. Hi ha 15 productors que també s’abasteixen directament a través de la CAC, d’un total de 62 que abasteixen els 154 productes de la llista actual.

Encara hi ha dificultats per arribar a percentatges alts d’acceptació de moneda social per part dels productors (principalment de matèries primeres) i es per això que es clau prioritzar els productors més compromesos com a proveïdors amb moneda social. Igualment, s’està reforçant la relació amb els productors actuals, ampliant la recerca de productors d’aliments bàsics no peribles,[15] que acceptin pel cap baix el 50% de moneda social.

Amb aquest creixent potencial, hem de continuar promovent i reforçant el compromís amb l’intercanvi i la moneda social de totes les persones, projectes i xarxes autogestionàries. Cal fer passes endavant i apostar pel principi de reciprocitat i per l’acceptació del 100% en moneda social en béns i serveis per poder cobrir les nostres necessitats i reduir la dependència del diner i de l’economia capitalista."


"És important fer una revisió periòdica de les decisions i experiències que ens acompanyen en aquest camí de transició, així com recollir i avaluar les crítiques i objeccions per enfortir els processos autogestionaris en construcció (i, específicament, pel que fa a la moneda social).

És per això que recollim aquí diverses referències a crítiques realitzades per companys d’altres col·lectius, que cal mostrar, per bé que són parcials i insuficients:

- L’autogestió de la misèria i misèries de l’autogestió37 i el posterior diàleg amb Repoblament Rural.38
- La moneda social, ¿una herramienta transformadora?[39]

Les monedes socials han de ser un vehicle de transició en la reconstrucció de les nostres economies, amb un arrelament local i bioregional. Però l’economia no és l’intercanvi i el mercat, la moneda social és solament una part d’aquesta transició econòmica. La moneda existirà mentre sigui útil als objectius de les comunitats autoorganitzades i satisfaci les seves necessitats.

Cal, doncs, avançar en la revolució integral,[40] cap a l’autogestió integral entre iguals, mitjançant assemblees locals enxarxades, que de manera sobirana han de vetllar per les pròpies necessitats i les de les persones que formen part de la comunitat. És en la proximitat de les assemblees on s’han de posar de manifest necessitats, habilitats, coneixements i els recursos materials amb els quals es compta, i així poder decidir, organitzar i dur a terme les accions necessàries per satisfer-les.

D’aquesta manera, s’obre la via per trencar l’hegemonia del mercat i de l’intercanvi de mercaderies en l’abastiment quotidià. Aquesta és una de les línies de treball a desenvolupar de cara al 2015 per part de la CIC com a estratègia de planificació comunitària o democràcia econòmica.[41]

Salut i enxarxament!"
Mira també:
http://cooperativa.cat/la-moneda-social-sesten-de-la-ma-de-lautogestio
http://cooperativa.cat/es/la-moneda-social-se-extiende-de-la-mano-de-la-autogestion/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La moneda social s’estén de la mà de l'autogestió
29 des 2014
Proposta de transició cap a una societat del bé comú

http://cooperativa.cat/proposta-de-transicio-cap-a-una-societat-del-be-c/

Propuesta de transición hacia una sociedad del bien común

http://cooperativa.cat/es/propuesta-de-transicion-hacia-una-sociedad-del/
Re: La moneda social s’estén de la mà de l'autogestió
29 des 2014
http://www.eldiario.es/internacional/Grecia-auto_gestion-anarquismo-econ
Re: La moneda social s’estén de la mà de l'autogestió
29 des 2014
Pagar amb euros i que després t'ho tornin amb ecosols, el negoci de l'any.
Re: La moneda social s’estén de la mà de l'autogestió
30 des 2014
Altre negoci és la promoció d'aquesta cooperativa per misogines i racistes.

El silenci és complicitat!
Re: La moneda social s’estén de la mà de l'autogestió
30 des 2014
No conec cap cooperativa, ni cap casal, ni cap ateneu que accepti la moneda social.

Tota la gent que conec que ha acceptat cobrar en moneda social ha estat per trencament unilateral dels acords previs adquirits pels membres de la CIC que despres de primetre pagar en euros de forma unilateral ha acabat fent el pagamaent en els bitllets aquestos del monopoli que fan servir...

Siguem un xic sincers?
Sindicato Sindicat