Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
L'acusació de terrorisme cau de la sentència del judici a les activistes italianes contra el TAV
20 des 2014
Judici a l’oposició al TAV a la vall de Susa, un model de resistència popular


El passat dimecres 17 de novembre va arribar la sentència del procés de primer grau per les quatre militants del moviment italià No TAV, acusades de terrorisme pel sabotatge d'un compressor al maig 2013. No TAV és el nom d'un moviment nascut en els anys noranta que s'oposava a la construcció de l'alta velocitat a Itàlia, a través de la vall de Susa, a la zona del nord-occidental del país, on el projecte preveia la construcció d'una galeria ferroviària de més de cinquanta kilòmetres entre els Alps.

Aquest moviment, principalment veïnal, ha realitzat diferents accions al llarg de la seva història. Una d'aquestes, va ser a la nit del 13 maig de 2013, quan alguns dels seus membres van cremar un compressor d'obres a la població de Chiomonte. El 9 de desembre del mateix any, Claudio, Chiara, Mattia i Niccolò van ser arrestats acusats de terrorisme.

Un any i mig després, els jutges han rebutjat l'acusació, formulada pel fiscal, i han condemnat els 4 militants per la resta d'imputacions: danys, violència envers l'autoritat i tinença d'armes de guerra. Així, dels 9 anys demanats pel fiscal, s'ha passat a una condemna de 3 anys i 6 mesos i el pagament de 5.000 euros per persona.

Des de la primera hora de la matinada, un nodrit grup de membres de No TAV ha presidit la sala (blindada per desenes d'agents) amb la intenció de mostrar solidaritat amb les quatre imputades. Crits de “totes lliures” s'han fet presents durant la lectura del veredicte.

Tot i la condemna, els advocats de la defensa s'han declarat satisfets que l'acusació de terrorisme, clarament infundada, hagi caigut: "la condemna mostra, una vegada més, el muntatge acusatori construït ad hoc per la fiscalia, que des del primer moment ha intentat combatre el moviment No TAV". El moviment de la Vall de Susa, d'altra banda, sempre ha reivindicat l'acte de sabotatge, declarant-se "culpable" de "resistir a l'explotació del territori".

La sentència del dimecres, a més dicta la línia pels següents processos judicials que s'obriran en aquests dies a altres imputats: Lucio, Graziano i Francesco, acusats també de terrorisme per la mateixa acció de sabotatge. El moviment No TAV, tanmateix, considera que que la darrera és una victòria parcial. La demanda de llibertat per la resta d'activistes engarjolades continua.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat