Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : xarxa i llibertat : altres temes : especulació i okupació
Presentació del Taller de Pensament Crític sobre Polítca a Blanes
06 des 2014
Divendres 28 de novembre es va presentar el primer grup d’estudis de la Xarxa d’Estudis per a l’Autonomia a Blanes, el Taller de Pensament Crític sobre Política a l'Ateneu Popular-Banc Expropiat "Sa Fera Ferotge" (C/ Mas Enlaire, 3), organitzat per Partisans Bohemis.
“Avui pretenc que iniciem un viatge junts. Un viatge en una mateixa nau en el que, partint de la costa comuna de la ignorància, ens endinsem en els procel•losos oceans cercant illes o illots de coneixement, que ens permetin emmagatzemar a ses nostres bodegues informació i formació dirigides a la construcció d’un concepte més complet, mai definitiu o acabat, perquè el nostre viatge no té fi, si el coneixement n’és l’objecte. En aquest cas, és un viatge des de la pregunta: què és Política?, amb el dubte que representa, cap a la mateixa pregunta, arribant al mateix dubte, si bé, més plena de contingut, amb totes les aportacions que la nostra pesca ens ofereixi a canvi dels nostres esforços... Us hi adverteixo que sereu vosaltres els qui tinguin que desplegar les veles, quan la fortuna ens proporcioni el vent de la inspiració, i remar fort quan aquesta ens manqui i tinguem que guanyar-la amb l’esforç i el treball. Qui us parla només es farà càrrec del timó; la resta us correspon. Anar més o menys lluny, tornar més o menys aprovisionats, dependrà d’aquesta tasca comuna.”

B3jLAKBIIAENhjV.jpg


Amb aquestes paraules del professor de Filosofia del Dret Jaume Nadal Corbalan es va inaugurar el Taller de Pensament Crític sobre Política el darrer divendres 28 de novembre a l’Ateneu Popular de Blanes “Sa Fera Ferotge”.
La iniciativa, promoguda per la mateixa assemblea de l’Ateneu i organitzada per Partisans Bohemis es troba emmarcada en un projecte de formació popular més ampli, la Xarxa d’Estudis per a l’Autonomia, que es va presentar el mateix dia una estona abans, i que compta amb el prestigi d’haver articulat una xarxa de grups d’estudi arreu del territori amb la finalitat de promoure el pensament crític i l’autonomia personal, amb alguns grups conformats fa temps per col•lectius tan reeixits com el Seminari d’Economia Crítica “Taifa”, per exemple.

Un cop fetes les presentacions, la trobada inaugural en la qual van participar unes desenes de persones es va anar animant amb la intervenció dinàmica de la gairebé totalitat dels assistents, que van trobar en l’actitud crítica del dinamitzador Jaume Nadal un esperó per a qüestionar-ho tot i qüestionar-se a si mateixos.

Quan feia una estona que havia començat a funcionar el Taller, ens va sorprendre estar sent testimonis d’un debat obert i força viu entre tots, amb el professor, entre els assistents, intercanviant opinions sobre conceptes fonamentals de la Teoria Política: Què és lo just? Què és el poder?? Qui l’ha d’ostentar? Qui ha de manar??. Les intervencions esdevingueren abrandades i el noi que feia de moderador i prenia els torns de paraula semblava perdre el control de la situació per moments. Més tard, algun membre de l’assemblea de l’Ateneu Popular va coincidir en considerar que s’havia viscut una jornada “històrica” per al jove espai.

Cal dir que fa goig veure tantes persones dialogant de forma tan apassionada sobre aquestes qüestions elementals. Per un moment hom podria haver imaginat que el nostre Ateneu era l’Àgora d’Atenes, allà on fa milers d’anys va començar tota aquesta història de la Política i el mateix concepte devia generar debats similars motivats per les mateixes preguntes, preguntes a les quals no s’ha trobat una resposta definitiva. Com va recordar en Jaume, tot coneixement que incorporem caldrà tenir-lo per provisional. Cal tenir la valentia de qüestionar-ho tot des dels fonaments i en tot moment, i que cadascú faci el camí amb els seus propis passos, collint tot el fruit que aquesta actitud filosòfica ens pugui aportar. Es dona la paradoxa de que partint d’una pregunta (què és Política?), s’acabés sense cap resposta definitiva però amb més preguntes obertes i disposades per a seguir debatent i reflexionant al seu voltant.

En cloure la trobada, mentre alguns s’allunyaven amb l’apassionat debat encara viu entre ells, en Jaume ens confessa que ha volgut conscientment polemitzar amb tots respecte tota opinió per tal de prendre el pols del grup i fer que tots plegats es plantegessin qüestions que, tot i semblar tan elementals, potser mai ens havíem plantejat seriosament. Val a dir que tot i el que en algun moment li pogués semblar a algú, es va cuidar molt i molt de no donar cap opinió pròpia, ni tan sols pista d’aquesta. Contradient-ho tot i enfrontant preguntes a tota opinió tracta -ens comenta-, de fer que tothom comenci a pensar per si mateix. Això no s’assoleix parlant del que un pensa ni opina. Sembla que en aquesta Àgora blanenca l’il•lustre professor va voler fer el paper de Sòcrates, tractant d’emular el seu mètode, l’ús de la maièutica.

Tot plegat no va ser més que la primera presa de contacte.. Per les següents trobades en Jaume té pensat posar més fil a l’agulla i començar un viatge per la història de la Teoria Política des de la Grècia antiga i fins als nostres dies per tal de que tots puguem comptar amb una percepció més rica i complerta, més autèntica doncs, de la situació global en que es troba actualment el món i els seus diferents governs i poders.

Mensualment l’Ateneu convocarà a participar a tot qui vulgui fer-ho en aquest interessant projecte formatiu popular i autogestionat que tenim la sort de poder gaudir a la nostra vil•la. La cosa promet... La propera trobada es farà el divendres 12 de desembre a dos quarts de vuit (19:30) a l’Ateneu Popular “Sa Fera Ferotge”.

Us ho perdreu??

SA FERA ATENEU.jpg
Logotip partisans bohemis.png
Mira també:
https://www.facebook.con/PartisansBohemis
http://saferaferotge.wordpress.com/

This work is in the public domain
Colera camping CNT