Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme
Diversos testimonis desmunten la versió oficial de l'assassinat de Jimmy a mans de neonazis del Frente Atlético
05 des 2014
Un centenar de persones s'han concentrat a la font de Canaletes de Barcelona aquest dilluns per rebutjar l'assassinat. A la concentració, convocada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, s'ha demanat desterrar la ultradreta també dels estadis.


L'autòpsia efectuada al cos sense vida de Francisco Javier Romero Taboada, Jimmy, a l'Institut Forense de Madrid ha determinat que l'aficionat del Deportivo de la Corunya i membre de la penya antifeixista Riazor Blues va morir a causa d'un “traumatisme cranioencefàlic amb hemorràgia interna i l'esclat de la melsa produït possiblement per una barra de ferro”. L'informe conclou que la causa de la mort van ser els cops rebuts al cap i el cos durant la pallissa que li van propinar un grup de neonazis membres de la penya Frente Atlético abans de llençar-lo al riu Manzanares. En un vídeo fet públic pel diari El País, es pot veure l'instant en què el grup d'ultres de l'Atlètic llença Jimmy al riu, que tot seguit reacciona i demana socors, davant la mirada atònita d'almenys un agent de la policia municipal de Madrid. Segons testimonis presencials dels fets, diverses persones van interpel·lar els agents a llençar-se a l'aigua per ajudar el gallec, però aquests s'hi van oposar amb l'argument que estaven esperant reforços. No va ser fins mitja hora després que els bombers van aconseguir treure Jimmy de l'aigua, amb un quadre d'hipotèrmia i una aturada cardiorespiratòria. Tot i que en primera instància l'equip d'emergències sanitàries va aconseguir reanimar-lo, finalment, va resultar impossible salvar-li la vida.

El comitè federal territorial del Sindicat Unificat de Policia (SUP) a Galícia ha afirmat que va enviar la previsió del desplaçament dels Riazor Blues a Madrid



L'endemà de l'assassinat, la Comissió Nacional contra la Violència s'ha reunit d'urgència a Madrid. Hi han participatn el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, que s'han compromès a comparèixer de manera conjunta al Congrés dels Diputats per analitzar i informar dels fets. Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Galícia, Santiago Villanueva, ha assenyalat que va comunicar la informació pertinent abans del matx entre l'Atlètic i el Depor i ha afirmat que “el partit va ser declarat de baix risc per part de la comissió nacional i els diferents estaments”. Al seu torn, el president del club gallec ha advertit que va alertar la policia espanyola que almenys un autobús de la penya antifeixista Riazor Blues viatjava a Madrid, tot i que s'ha desmarcat de la qüestió de la venda d'entrades a aquest grup d'aficionats. El comitè federal territorial del Sindicat Unificat de Policia (SUP) a Galícia ha afirmat que va enviar “en temps i forma” la previsió del desplaçament dels Riazor Blues a Madrid. En concret, el sindicat policial afirma que, el dijous a la tarda, va informar per escrit del desplaçament d'almenys una cinquantena de membre de la penya Riazor Blues. En unes declaracions al programa El Larguero de la Cadena Ser, Rubén González, membre del SUP de la Corunya, va afirmar: “Amb aquest e-mail enviat des de la policia de la Corunya, la delegació del govern a Madrid devia saber que arribaven ultres”.

Cadena de mentides

Minuts després que transcendís la baralla ocorreguda als voltants de l'estadi Vicente Calderón, van començar a aparèixer versions d'última hora a tots els mitjans de comunicació, on només se citaven fonts policials i es construïa un relat on s'equiparaven víctimes i agressors, es desdibuixava la càrrega ideològica dels fets i es reduïa tot a una “batussa entre radicals”. L'element més estès entre els centenars d'articles que van inundar la xarxa era que ambdós grups s'havien citat per enfrontar-se mitjançant WhatsApp i les xarxes socials. Segons els detalls de les primeres investigacions de la policia i els jutges que s'han facilitat, “no existien elements objectius que permetessin preveure esdeveniments com els que es van produir ni elements indicatius de risc a les xarxes socials”. Aquestes afirmacions contradiuen la versió oficial que va donar la policia espanyola i que la premsa va reproduir fins a la sacietat. Aquest extrem ha quedat esborrat fins i tot de l'atestat policial dels fets, on no es recull que hi hagués un desafiament creuat entre els dos equips a través de WhatsApp. Segons van manifestar ahir fonts policials al programa Al Primer Toque de l'emissora de ràdio Onda Cero, el Frente Atlético i Riazor Blues no van quedar prèviament per WhatsApp per barallar-se. Als mòbils requisats a les persones detingudes, no s'hi han trobat missatges que confirmin aquest extrem, tot i que sí que es té coneixement d'un missatge que el Frente Atlético va difondre entre els seus membres el dia abans de l'assassinat, on s'afirmava: “Hemos quedado a las siete en el lugar habitual. Sed puntuales. Prietas las filas. Atleti o muerte”.

Es té coneixement d'un missatge que el Frente Atlético va difondre entre els seus membres el dia abans de l'assassinat




Una altra tesi estesa a hores d'ara és la que apunta que els Riazor Blues van llogar els dos autocars amb què es van desplaçar fins a Madrid fora de la província de la Corunya per eludir el control policial. Segons fonts properes a l'afició corunyesa a les quals ha tingut accés la Directa, aquest fet es deuria a la impossibilitat de llogar autocars a empreses de la província de la Corunya, que d'un temps ençà es neguen sistemàticament a cedir autocars als Riazor Blues pels suposats desperfectes i la brutícia que genera l'afició als vehicles durant els desplaçaments. Però un dels testimonis més rellevants que s'han recollit fins ara és el del conductor d'un dels dos autocars que van portar els aficionats del Riazor Blues fins a Madrid, entrevistat per la Cadena Cope de la Corunya. En aquesta entrevista, el conductor afirma que “els mitjans estan explicant coses que realment són mentida” i explica: “Nosaltres en cap moment hem vist barres de ferro a l'hora d'agafar els xavals, ni armes blanques ni res de res. És més, nosaltres ni tan sols vam obrir els maleters”. Durant el mateix diàleg amb l'emissora de la Conferència Episcopal Espanyola, el conductor afirma que és mentida que els aficionats del Depor lloguessin els autocars a la província de Lugo per passar inadvertits: “No és la primera vegada que viatgem amb ells i mai no hem tingut problemes. Són molt educats amb els conductors. La majoria inclús et tracten de vostè”. Pel que fa al cotxe llançadora que, segons molts mitjans de comunicació, portaven els seguidors corunyesos davant de l'autocar per prevenir possibles controls policials, el conductor afirma: “Si hagués estat un cotxe per això, hauria anat uns quilòmetres davant nostre. No és veritat perquè el cotxe anava just davant nostre per indicar-nos on volien baixar”. Com que el partit no havia estat declarat de risc, el dispositiu policial habitual no tenia previst desplegar-se al voltant de l'estadi fins dues hores abans del partit, que havia de començar a les dotze del migdia. En cas contrari, quan un partit es qualifica d'alt risc, els cossos policials competents destinen el triple d'efectius a la seguretat i custodien l'afició visitant quilòmetres abans de la seva arribada a la ciutat on es disputarà el matx.

El conductor d'un dels autocars on viatjaven els Riazor Blues desmenteix que portessin barres de ferro o armes blanques



El diumenge, però, quan els dos autocars que transportaven l'afició del Riazor Blues van estacionar, a dos quarts de nou del matí, al lloc on habitualment arriben les aficions rivals, no hi havia cap dispositiu de seguretat esperant-los. Però sí que hi havia un grup nombrós de més d'un centenar de hooligans neonazis del Frente Atlético que, tot i desconèixer a priori el desplaçament de l'afició antifeixista del Deportivo, havien quedat per assegurar-se que, si els aficionats rivals hi acudien, no arribessin tranquils a l'estadi. Fonts de l'Atlètic han explicat a diversos mitjans de comunicació que, dissabte a la tarda, la policia espanyola va advertir alguns dels efectius que habitualment controlen els partits a l'estadi matalasser que els membres del Frente Atlético havien quedat per esmorzar a les set del matí als voltants de l'estadi. La policia ha confirmat aquesta informació, però ha negat ser coneixedora de l'arribada de l'afició gallega. El testimoni recollit per la Radiotelevisió Gallega d'un aficionat del Deportivo de la Corunya present als incidents desmenteix que existís una cita per barallar-se. L'aficionat afirma que van ser víctimes d'un parany del Frente Atlético: “Cinc minuts després d'arribar a Madrid, han paregut uns 200 radicals de l'Atlètic i ens han atacat (...) Aquests assassins gairebé ens maten. Hi ha molts ferits. Estem fets pols”. L'aficionat corunyès, que en aquell moment romania retingut per la policia a la Casa de Campo amb els dos autocars dels aficionats gallecs, completava el seu relat dient: “Vam anar caminant cap a un bar i, al cap de cinc minuts, van aparèixer, amb barres de ferro i ganivets. La policia ha trigat molt. Als que queien pel camí, els patejaven. Alguns portaven dos ganivets. Al que estava més greu, a sobre, l'han tirat al riu. Si no arribem a córrer, en maten més d'un”.

Fins ara, la policia ha confirmat la identificació de noranta persones i la detenció de 21, dotze de les quals serien membres de la penya antifeixista Riazor Blues, sis del Frente Atlético, dos aficionats més del Rayo Vallecano i un de l'Alcorcón. En un comunicat fet públic durant el mateix dia dels fets, el grup d'animació del Rayo Vallecano (Bukaneros) afirma, contundent: “Bukaneros no ha estat implicat en aquests successos, ni tampoc cap dels seus membres”. El grup també denuncia la campanya de persecució mediàtica “llançada pel cos nacional de policia als seus mitjans oficials, que ens implica i ens situa a l'indret dels fets”. La investigació policial continua oberta i s'esperen més detencions, tot i que les persones arrestades fins ara passaran a disposició judicial el dimarts, acusades de baralla tumultuària amb resultat de mort. Dues d'aquestes persones, però, també estan acusades d'atemptat, resistència i desobediència a l'autoritat. A hores d'ara, la policia analitza les múltiples gravacions dels fets i interroga diversa gent que en va ser testimoni per identificar les persones que van colpejar mortalment Jimmy abans de llençar-lo al riu, ja que –segons ha confirmat la mateixa policia– els autors materials de l'acció no es troben entre les persones detingudes.
Mira també:
https://directa.cat/diversos-testimonis-desmunten-versio-oficial-de-lassassinat-de-jimmy-mans-de-neonazis-del-frente
http://www.bukaneros.org/?p=5227z

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more