Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
Davant els moviments que Artur Mas i el seu entorn polític han efectuat aquesta setmana, des d’Endavant OSAN volem comunicar que nosaltres, com a organització de l’esquerra independentista, no participarem ni de cap candidatura que sorgeixi arran de la proposta que Artur Mas va fer el passat dimarts ni de cap estratègia concertada amb CiU.
mas.jpg
Vendre ara un full de ruta de 18 mesos cap a l’estat independent és una presa de pèl si tenim en compte el que ha passat des del desembre de 2012. Amb l’anomenat “Pacte per la llibertat”, CiU i ERC ja van pactar un full de ruta de construcció d’estructures d’estat i convocatòria d’un referèndum en el termini màxim de 24 mesos. Posteriorment, el desembre de 2013 es va acotar aquell mateix full de ruta, ara amb el suport de l’esquerra independentista tot i no compartir bona part dels plantejaments, a 11 mesos. 11 mesos que havien de dur a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. I en aquest context, organismes com l’ANC van traçar un full de ruta que finalitzava l’abril de 2015 amb la proclamació de la independència del Principat de Catalunya.

Aquest full de ruta ha estat incomplert reiteradament, malgrat que cada cop que s’ha xutat la pilota endavant s’ha volgut vendre com una victòria. On són les estructures d’estat que tan pomposament s’anunciaven a finals de 2012 i que eren l’excusa per postposar, ja aleshores, el referèndum fins a 2014? On és el mandat polític sorgit del 9N? On queda la perspectiva de proclamar la independència del Principat l’abril de 2015?

Tot això resta esvaït per la negativa reiterada de CiU a trencar amb l’ordre constitucional. Una negativa que va culminar amb la reconversió del 9N en una gran mobilització que a la pràctica desactivava per molt temps l’opció d’un referèndum unilateral que trenqués la legalitat espanyola. I això en un context en que els sectors mobilitzats vam haver d’escollir entre sortir derrotats del pols del referèndum degut a la negativa de Mas a desobeir, o acceptar una convocatòria que convertia el referèndum en una mobilització popular.

Per quin motiu hem de creure que ara aquest full de ruta de 18 mesos serà el de debò? No tenim cap motiu per creure-ho i menys encara després d’analitzar els passos concrets que s’hi proposen. Perquè malgrat la posada en escena, el camí traçat per Mas esdevé el més poruc i mesell de tots els camins que fins ara ha proposat el sobiranisme oficial.

Desactivada ja l’opció d’un referèndum unilateral, ara Artur Mas pretén desactivar l’opció de trencament a través d’unes eleccions que condueixin directament a la proclamació de la independència. La fórmula és que, sota l’aparença d’unes eleccions plebiscitàries, s’esculli un govern de tecnòcrates i s’esborri la presència parlamentària diferenciada d’altres opcions independentistes. Un govern que tindrà com a encàrrec construir les estructures d’estat -ja en sabem el resultat en aquests 2 anys- i negociar amb la comunitat internacional un reconeixement de Catalunya com a futur estat independent. Amb quina força? Amb cap ni una. I què passa si la comunitat internacional, com tot sembla pressagiar, es tanca en banda? Aleshores s’obren les opcions per a un pacte amb l’estat per a major autonomia, apadrinat per la UE. I tot això sense oposició independentista al Parlament i implicant-hi totes les opcions independentistes de forma col·legiada a través del govern de tecnòcrates.

L’opció de la desobediència no és contemplada, com no ho ha estat en aquests darrers dos anys, i ara en tenim els resultats. Per tant, en la proposta de Mas no hi ha ni un sol element que permeti pensar que és un camí viable cap a la independència d’una part de la nació, i molt menys que aquest camí serveixi per, paral·lelament, anar acumulant forces a la resta de la nació per a obrir nous processos de ruptura.

CiU està barrejant el procés d’autodeterminació amb la recomposició del centre-dreta nacionalista, i està posant el primer factor al servei del segon. És així com creiem que cal desxifrar les claus ideològiques del discurs d’Artur Mas de dimarts passat.

L’embolcall polític amb què Mas planteja ara l’anomenada “llista de país” és un pupurri de retòrica gaullista. Això és, l’anul·lació de qualsevol oposició política a l’esquerra per la via d’erigir-se en defensor únic dels interessos nacionals. Els ideals per damunt de les ideologies és un concepte que ho exemplifica. La voluntat de Mas de situar-se per damunt dels partits és una còpia mimètica de la retòrica del general francès. Tot això culmina una seqüència propagandística que en els darrers mesos ha estat dirigida no a convèncer nous sectors socials de la necessitat de la independència, sinó a cohesionar els sectors ja existents al voltant d’una figura política i a dissoldre la pròpia idea de projectes socials contraposats al sí del sobiranisme.

La voluntat d’anul·lar totes les propostes independentistes d’esquerres i de centre-esquerra i subordinar-les a la seva estratègia és una necessitat vital del centre-dreta nacionalista per a poder-se recomposar i que un renovat bloc dirigent continuï gestionant durant dècades la societat catalana. Qualsevol organització, no ja de l’esquerra independentista, sinó situada a l’esquerra de CiU, que accepti l’esquema proposat per Mas, creiem que demostrarà d’una manera molt fefaent un nul sentit d’autonomia política, no creure’s el seu paper de representativitat d’unes classes socials determinades, i una acusada subsidiarietat respecte el catalunyisme d’arrel pujolista.

Què creiem que ha de fer l’esquerra independentista?

És públic i sabut que Endavant, i l’esquerra independentista, hem mantingut una crítica constant al disseny del procés sobiranista. Una crítica que es basa tant pel que té de fragmentador el procés polític endegat a Catalunya respecte al conjunt de Països Catalans, com pel seu disseny exclusivament en clau institucional-autonomista, i també pel seu enfocament al marge dels interessos de les classes populars.

Aquesta crítica ens ha posat molt sovint en grans contradiccions i ha suposat també un debat a voltes tens dins del moviment. L’opció majoritària, però, ha estat la d’explorar les oportunitats de ruptura que duia implícit el primer full de ruta del sobiranisme.

El nou rumb emprès per Artur Mas en els dos darrers mesos ha liquidat l’element de ruptura que ens conduïa a participar de l’anterior full de ruta: un referèndum d’autodeterminació que suposés un xoc de legitimitat entre una part del poble català i l’estat espanyol, i que alhora pogués servir per a descavalcar l’autonomisme de la seva posició dirigent al sí de la societat del Principat.

Al nou full de ruta proposat no hi ha cap element de ruptura real, només enfrontaments retòrics amb l’estat. I a això cal sumar-hi la lliçó extreta les darreres setmanes de com un president incapaç de desobeir l’estat ha pogut capitalitzar el rèdit polític de la mobilització popular.

Per tant, creiem que l’esquerra independentista no té cap motiu no ja per participar directament de la candidatura proposada per Mas, sinó tampoc de l’estratègia política que es voldrà concertar des dels sectors socials afins al nou sobiranisme convergent. Ara és l’hora d’intensificar el camí de la unitat popular.

Quin camí cap a la independència?

Recuperem un fragment del que ja vam publicar en un comunicat del passat 3 de novembre:

Si la direcció política del procés per part de les elits del Principat és incapaç de materialitzar qualsevol ruptura amb Espanya, haurà quedat demostrat un cop més que un procés popular com el que ha defensat històricament l’Esquerra Independentista és l’únic possible.

El procés popular que proposem és, a més, l’únic que, en passar per sobre de les lleis espanyoles, passa per sobre també de les fronteres espanyoles (entre comunitats i entre estats) i és part, per tant, del necessari procés de construcció nacional.

Aquesta estratègia d’alliberament nacional ha de ser vàlida per a tot el territori dels Països Catalans i passa necessàriament per la desobediència i la ruptura. Tan en la conjuntura de curt termini (el propi 9-N) com en escenaris posteriors, l’Esquerra Independentista s’ha dotat d’un instrument (Independència per Canviar-ho tot) i d’una campanya (Desobeïm) que han suposat un primer intent de bastir un moviment autònom de les classes populars per a intervenir en l’onada mobilitzadora independentista. Aquest model creiem que ha de ser reforçat per tot el moviment si no es vol caure en el simple seguidisme del full de ruta de les classes dirigents.

Quines característiques ha de tenir aquest procés popular cap a la independència?

La socialització del programa de la Unitat Popular
La construcció del subjecte revolucionari que ha de materialitzar aquest programa
La creació d’estructures d’abast nacional que constitueixin una alternativa a les estructures institucionals existents
La creació d’organitzacions sectorials d’abast nacional en tots els àmbits
La socialització d’una estratègia concreta adreçada a l’enderrocament de l’Estat espanyol

Posem fil a l’agulla!
La lluita és l’únic camí!

Països Catalans, 29 de novembre de 2014
Mira també:
http://www.endavant.org/el-nostre-rebuig-frontal-a-la-proposta-de-candidatura-unitaria-dartur-mas/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
En la lucha patriotica siempre hay dos oponentes con sentimientos y banderas diferentes, pero un interes comun que se olvide el autentico drama, la pobreza y exclusion social de una parte del pueblo que dicen amar. Se sustituye la lucha de clases por un sentimiento comun nacional. Se llega al esperpento de comparar la independencia-separacion-nuevas fronteras o burguesia y capitalismo con la libertad.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
I mentrestant, els mitjans de producciṕ continuen a mans de la burgesia i les clases adineradades.

Racisme, nacionalisme, xenofobia, masclisme... lastres que carreguen els pobles per no avançar cap a una societat millor.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
realment l'akrazio és un bufó virtual en estat pur: es deu creure que aporta arguments o quelcom similar, i no fa més que provocar entre riure i pena, a parts iguals.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
No sé com els d'endavant encara preteneu confluir amb els anarkopollas que tot el dia ens estan posant a parir. Menys seguidisme i amunt per l'estat comunista, visca l'autoritat del poble i a la merda la oligarquia i els llibertaris que els fan el joc.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
Els estalos no ereu socialistes cientifics? Utilitzar els comentaris de indymedia no crec que sigui un bon reflex del mon anarko. Cada cop més hi ha més col·lectius que estan sortint del guetto negre i del sectarisme anarquista
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
04 des 2014
Ahora no, eh?
Ahora que Podemos (Podem) os podría triplicar en votos, ahora que Guanyem os dejaría fuera del ayuntamiento de Barcelona... ahora decidís marcar distancias con los convergentes?

Os habéis enterado un poco tarde del precio que podéis pagar por vuestro colaboracionismo, no?

¿Dónde quedan ahora vuestras urnas pel dret a decidir, dónde queda la cadena humana o la "V"? ¿Ya forma parte del "primer full de ruta"?
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
05 des 2014
Per a "indepe". Dient això de "Menys seguidisme i amunt per l'estat comunista" ja demostres el que coneixes del marxisme i tal. Fins on jo se, un simple àcrata, el socialisme és segons el marxisme la fase prèvia al comunisme: se suposa que "l'estat socialista" ha de permetre abolir en la segûent fase l'estat i les classes socials, arribant aixó al comunisme. Però com que molts dels "commies" només us heu quedat amb la URSS, Cuba o la Xina us feu palles pensant en el vostre "estat comunista". En fi, d'on no n'hi ha no hi raja.

Tot i que això de "l'estat comunista" ja demostra la "formació militant" que us donen, la veritat és que la teoria de la dictadura "estatal" del proletariat (del partit més bé) abans del comunisme em recorda, no sé perquè, a una frase que deia el meu pare:

"El erupto por la boca,
según el doctor Angulo,
es un pedo que cansado,
no puede llegar al culo."

En resum, que la "vostra revolució" passant prèviament per la "conquesta de l'estat" em recorda al pet cansat que deia el meu pare.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
05 des 2014
Osigui que el SEPC és més aviat MDTero... pq no van tenir problemes en confluir amb les joventuts de CIU
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
06 des 2014
A veure, subnormal, equipares connivència amb ciu (q mai n'hem tingut) amb participar en les organitzacions indepes de la societat civil. Creus que aquesta participació és el que farà q podem tregui més vots q la cup? No serà q l'oligarquia mediàtica, josé manuel lara, aposta fort x podemos pq és l'únic q pot frenar la ruptura de l'estat? No serà pq la ruptura de l'estat acollona molt més a l'oligarquia q les vostres performances de merda o un ajuntament amb la colau i els torturadors d'icv? És ridícul q diguis q l'ascens de podemos no és degut a q li estan donant bombo i tot està orquestrat. Podemos salvarà la monarquia, el règim i , sobretot, garantirà el pagament del deute. Així que res, visca espanya i visca l'article 135 de la teva constitució.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
06 des 2014
A veure, subnormal, equipares connivència amb ciu (q mai n'hem tingut) amb participar en les organitzacions indepes de la societat civil. Creus que aquesta participació és el que farà q podem tregui més vots q la cup? No serà q l'oligarquia mediàtica, josé manuel lara, aposta fort x podemos pq és l'únic q pot frenar la ruptura de l'estat? No serà pq la ruptura de l'estat acollona molt més a l'oligarquia q les vostres performances de merda o un ajuntament amb la colau i els torturadors d'icv? És ridícul q diguis q l'ascens de podemos no és degut a q li estan donant bombo i tot està orquestrat. Podemos salvarà la monarquia, el règim i , sobretot, garantirà el pagament del deute. Així que res, visca espanya i visca l'article 135 de la teva constitució.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
06 des 2014
Molt bé, demostres no saber distingir entre viure amb un sistema socialista i ser comunista i assolir la fita del comunisme.
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
07 des 2014
¿La ruptura del estado?
Otro imbecil que se cree lo que sale por la tv3.... Los convergentes han aupado el proceso gracias a organizaciones afines como omnium y anc, y por supuesto, gracias al control mediatico tanto publico como privado. Asi que, pedazo de retrasado, no vengas a hablar de bombo y orquesta, que de eso los indepes estais mas k servidos.
Iros al salon del manga a repatir abrazos!!

Fernandez&Mas, a true love story
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
07 des 2014
Per al que em diu "Acratador se la pela amb la mà tancada"

Em sembla que ets tu qui no distingeix entre "socialisme" i "comunisme". Dic el que he dit abans, un "sistema socialista" o "estat socialista" és el màxim que han assolit els comunistes soviètics, xinesos o cubans, per dir-ne uns quants. Evidentment hi ha diferència entre viure en un sistema socialista i ser un comunista amb la aspiració d'assolir la fita del comunisme, que per definició (segons les vostres teories) és la fase posterior a aquest sistema socialista. És a dir, se suposa que el sistema socialista ha de posar les bases perquè en la nova societat comunista (posterior) no existeixin classes socials com a tals i perquè no calgui l'existencia d'un estat regulador. És a dir, que el "sistema socialista" seria un periode de transició (llarg) entre el sistema capitalista i el comunista.

Fins aquí arribo, i per això he fet la crítica a "indepe" que deia "amunt per l'estat comunista". Si tu tampoc entens que és un absurd, segons els vostres propis arguments, parlar d'estat "comunista" és que tens la mateixa manca de "formació" que ell. Ja és trist que un anarquista us hagi d'explicar la base del vostre "discurs", però per altra banda no és extrany perquè molts dels commies que presumeixen de "formació" es pensen que "viure en comunisme" és tenir un "estat comunista" com el de l'URSS, Xina, Cuba,... I en això molts critiquen als anarquistes per voler viure en un mon sense estat sense ser capaços de veure que l'objetiu dels comunistes que saben de que parlen és precisament aquest: abolir l'estat, no crear un super-estat "proletari".

Com deia d'on no n'hi ha no hi raja. Bon vent i barca nova...
Re: [Endavant OSAN] El nostre rebuig frontal a la proposta de candidatura unitària d’Artur Mas
08 des 2014
Un dia en una concertada de Manlleu:

https://m.youtube.com/watch?v=-BrQcoFSDyo

La clase media educando a sus hijxs!
Sindicat Terrassa