Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Barraques a Montcada: els invisibles es fan visibles
01 des 2014
La PAH de Montcada i Reixac demana la paralització immediata dels enderrocaments per trobar una solució al problema d'habitatge que es viu a la zona
barraques_montcada2._guillaume_darribau.jpg

Com a societat, tenim la certesa que el barraquisme va desaparèixer a finals del segle XX, amb els reallotjaments massius en habitatge públic que es van fer per rentar la cara a Barcelona davant l'arribada dels Jocs Olímpics.

És cert que, a la ciutat de Barcelona, els assentaments de barraques van desaparèixer. Però, com que les fronteres són línies imaginàries, moltes veïnes de Barcelona van conservar els seus horts a les zones de Can Tapioles i el vessant sud del turó de Montcada. Petites construccions precàries, fetes de fusta, lones i maons. Durant molts anys, aquestes barraques s’havien convertit en espais d’esbarjo.

Els darrers anys, que coincideixen en el temps amb el drama dels desnonaments, algunes de les barraques han canviat de funció. Algunes famílies que han estat desnonades dels seus habitatges habituals per impagament de la hipoteca o el lloguer han convertit la seva barraca en habitatge. Són poques, és difícil fer-ne un cens; podríem parlar d’una trentena de barraques habitades intermitentment a la zona de Can Tapioles i el turó de Montcada.

Can Tapioles va patir el desmantellament massiu de barraques el juliol de l’any 2012. El Parc de Collserola va enderrocar prop de 150 barraques i en va deixar una quinzena dempeus, les que estaven habitades. Al turó de Montcada, la proporció de barraques derruïdes va ser semblant, 150 aproximadament. Una part important de les construccions del turó van ser desplaçades pel desmantellament de les barraques de Can Tapioles. Pel que s'ha pogut constatar amb el veïnat de la zona, ambdós assentaments tenen, com a mínim, 35 anys d’ús. És a dir, fa més de 35 anys que aquest problema existeix i, fins ara, no s’havia fet res.

Viure al marge de les institucions

Si parlem de les 30 famílies que poden viure en aquestes dues zones, no parlem de quart món perquè el quart món és visible dins les societats. Aquestes persones es troben totalment al marge de la societat. Viuen al marge de les institucions, la llei i el suposat estat del benestar. Aquestes persones no han escollit aquesta vida, el sistema les ha obligat a marxar: desnonaments, atur, lleis d'estrangeria…
Una excavadora enderroca les barraques sense tenir coneixement que moltes d’aquestes construccions serveixen d’habitatgeAquests darrers dies, ha començat el desmantellament del campament. El Parc de Collserola, a través de fons aportats per l’Ajuntament de Barcelona, ha iniciat els treballs de demolició. Una excavadora, acompanyada d’un agent rural, enderroca les barraques sense tenir coneixement que moltes d’aquestes construccions serveixen d’habitatge. La incertesa de trobar-se sense sostre –per molt precari que sigui– a les portes de l’hivern, l’època més dura de l’any, genera moltíssima angoixa. L’alcaldessa de Montcada i Reixac esgrimia, ahir durant el ple, que no tenia constància que ningú habités la zona, ja que no és gent empadronada.

Al llarg d’aquest matí, s'ha celebrat una reunió entre l’Ajuntament de Barcelona i el de Montcada i Reixac per donar una resposta a les protestes veïnals, que es van fer sentir durant tot el dia d'ahir. Aquesta lluita, encapçalada per la PAH de Montcada i Reixac, va demanar la paralització immediata dels enderrocaments per poder trobar una solució al problema d'habitatge que es viu a la zona i que cap administració no havia tingut en compte.
Mira també:
https://directa.cat/barraques-montcada-invisibles-es-fan-visibles

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Barraques a Montcada: els invisibles es fan visibles
02 des 2014
però com tenen la barra de dir que no en tenen constància?? si va sortir fins i tot per les notícies de TV3 com diversos individus que hi viuen ensenyaven la seva barraca per dins...

la justificació de la demolició la donen per motius ecològics. fins i tot el que feia declaracions de la PAH deia que entenia aquests motius -i que exigia que l'Ajuntament es fes càrrec de les famílies-. Vistos, però els precedents em sembla que aquests motius ecològics s'haurien de posar en dubte com a mínim...
Sindicat Terrassa