Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Arxiven el cas Yassir perquè no es pot determinar el “grau de participació” dels Mossos
25 nov 2014
Ruben Viñales, advocat de la família de la víctima, denuncia que hi ha massa punts foscos i anuncia que aquesta setmana presentarà recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Tarragona. Rereguarda en moviment hi detecta indicis de racisme


La jutgessa Elena Gómez, magistrada titular del jutjat d'instrucció 2 del Vendrell ha acordat el sobreseïment provisional de la causa judicial oberta per investigar la mort del jove vendrellenc Yassir El Younoussi. Aquesta resolució no és ferma i es pot recórrer davant del mateix jutjat o a instàncies superiors en els pròxims dies. Gómez assegura que els cinc agents dels Mossos d'Esquadra que van accedir a la cel·la per immobilitzar en Yassir van actuar de manera “proporcional, atenent al grau d'excitació” del jove. El van lligar al matalàs amb cinta adherent i li van posar un casc per evitar que es colpegés el cap contra la reixa de la cel·la. El procés d'immobilització va durar nou minuts. En el redactat de la interlocutòria, però, la magistrada no descarta que l'actuació fos un dels factors del tràgic desenllaç: “L'estat d'immobilització va generar en Yassir una situació estressant que es va sumar a la reacció adversa a les substàncies tòxiques. En aquest context Yassir El Younoussi va acabar morint entre les 14:14 h i les 14:26 h, sense que sigui possible determinar el grau de participació de la immobilització en el resultat final de la mort”.

Dos extractes de la interlocutòria de sobreseïment provisional



Aquest important matís afegit per la jutgessa és conseqüència del que en el seu moment van dir els metges forenses del cas: “La mort s'ha produït de manera violenta a conseqüència d'una reacció adversa a substàncies tòxiques” o “la dosis de cocaïna en sang no són letals per si mateixes però es considera que en el mecanisme de la mort han contribuït diversos factors de risc com són la combinació de tòxics trobats, la situació estressant de la detenció i contenció, i la producció d'un deliri agitat o excitat conseqüència del consum de drogues estimulants”. Finalment, però, Gómez arriba a la conclusió que el fet de no poder saber el grau d'incidència de la immobilització en el fatal desenllaç ha de comportar l'arxiu de la causa. “Atenent a les circumstàncies del cas procedeix a l'arxiu provisional de les actuacions per no apreciar-se indicis racionals de criminalitat en l'actuació de les persones imputades”.
“Hi ha un delicte d'homicidi imprudent per una negligència greu, no podia estar més de 30 minuts lligat a un matalàs"



Recurs d'apel·lació a l'Audiència de Tarragona

“Aquesta mateixa setmana presentarem recurs d'apel·lació a l'Audiència de Tarragona”, anuncia l'advocat Rubén Viñales, que representa a la família de Yassir El Younoussi. “Hi ha un delicte d'homicidi imprudent per una negligència greu, no podia estar més de 30 minuts lligat a un matalàs, segons dictaminen els mateixos protocols policials”, assenyala amb convicció Viñales. De fet, segons consta a les investigacions en Yassir va estar lligat durant 40 minuts, als que cal sumar-hi els nou minuts del procés d'immobilització amb sis agents al damunt, tot això en ple mes de juliol i a unes temperatures de plena canícula. “A més, si estava lligat, com es pot saber en quin moment es va deixar de moure? Hauria mort si només hagués estat lligat durant el temps que marca el protocol? Com van entrar les bosses amb droga a l'interior de la cel·la?”, són algunes de les preguntes que planteja l'advocat i que seran l'argumentari principal del recurs. Des de la plataforma antirepressiva Rereguarda en moviment, que ha seguit el cas des d'un començament, han emès un comunicat on afirmen que “la família de Yassir mereix rebre una explicació; els seus amics, tota la societat i especialment la comunitat marroquina ho mereix”, alhora que apunten una preocupació de fons: “Està tot l'arbre podrit? Quants dels jutges i policies d'aquest cas són votants de PxC? Perquè el cas de Yassir no ha cridat l'atenció dels mitjans de comunicació? Té a veure amb l'origen humil i marroquí?”. A més, el grup de suport Justícia Yassir ha convocat una concentració aquest dilluns 24 de novembre a les vuit del vespre a la plaça Vella del Vendrell.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat