Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder
Demanen pressió internacional perquè l'Estat espanyol prengui mesures de prevenció de la tortura
22 nov 2014
La CPDT vol sancions a Madrid i al Marroc pel que passa a la frontera sud i lamenta que no s'investiguen com cal els casos de maltractament.


Les organitzacions i entitats que treballen en la denúncia i prevenció de la tortura consideren que l'Estat espanyol no fa els deures en aquesta matèria, ni investiga amb prou recursos i interès per posar-hi fi. Així ho ha assegurat la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT) en una roda de premsa celebrada aquest divendres al Col·legi d'Advocats de Barcelona. L'advocat Andrés García Berrio, portaveu de la CPDT, ha demanat pressió internacional perquè s'obligui l'Estat espanyol a prendre mesures urgents en matèria de prevenció de la tortura. La CPDT celebra fins demà unes jornades a Barcelona amb motiu del seu desè aniversari.

El lletrat ha demanat sancions de la UE i d'organitzacions internacionals a l'Estat espanyol i el Marroc mentre no respectin la “legalitat internacional a la frontera sud, tant pel que fa referència a les devolucions 'en calent' com als casos de maltractament i tortura que es donen a ambdós costats de la tanca”. García Berrio també ha instat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la Fiscalia i els instituts de Medicina Forense a què s'elabori conjuntament amb la societat civil un protocol per a la investigació “efectiva” de la tortura i maltractaments, basant-se en el Protocol d'Istambul -el manual de l'ONU per a la investigació de situacions de tortura i maltractaments-. Segons l'advocat, “estem en un camp on la realitat està molt allunyada de la legalitat, i en la major part dels casos no hi ha investigacions efectives que tinguin en compte la pecularitat d'aquests delictes”. Finalment, ha exigit la derogació de règim de detenció incomunicada, ja que és el que ha provocat el major nombre de denúncies de tortures.

El portaveu de la coordinadora estatal de la CPDT, Jorge del Cura, ha afegit que s'ha assistit a un “progressiu augment de les denúncies per maltractaments i tortures, el que contrasta de manera escandalosa amb l'escàs nombre de condemnes existents a l'Estat”. Segons ell, això demostra l'escàs interès de les autoritats per investigar i acabar amb aquestes situacions. En els 10 anys d'existència de la CPDT, s'han recollit 6.621 denúncies de tortures i maltractaments, així com 833 morts sota custòdia, mentre que només hi hagut 752 condemnes per aquest fets, de les quals gairebé la meitat van ser per faltes i no per delictes. Del Cura també ha lamentat l'alt nombre d'indults que reben membres dels cossos i forces de seguretat condemnats per tortura.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more