Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
03 nov 2014
.
Introducció

En els últims anys hem estat tes­ti­mo­nis d’un auge inde­pen­den­tista dins la soci­e­tat cata­lana, que s’ha visu­a­lit­zat en dife­rents mobi­lit­za­ci­ons mas­si­ves. A Cata­lu­nya ha cul­mi­nat en l’anunci de la con­vo­catòria d’un referèndum el pro­per 9 de novem­bre per con­sul­tar a la ciu­ta­da­nia sobre la for­mació d’un Estat català.

Aquest auge ha estat atribuït a dos fets prin­ci­pals: l’esca­nya­ment econòmic per part de l’Estat espa­nyol a Cata­lu­nya en forma "d’espoli" fis­cal i boi­cot a les infra­es­truc­tu­res cata­la­nes, així com els dife­rents atacs a la llen­gua cata­lana per afa­vo­rir la impo­sició hegemònica del cas­tellà. Aquests efec­tes s’han fet més patents des de l’esclat de la crisi econòmica al 2007 i des de la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal al 2010 sobre l’Esta­tut.

L’Estat espa­nyol ha exer­cit històrica­ment la forma de pro­ce­dir intrínseca a tot Estat, és a dir, el paper d’agent espo­li­a­dor i aca­pa­ra­dor de recur­sos deri­vat de la con­cen­tració de poder que repre­senta i de la legi­ti­mació que se li atorga , així com el paper d’agent etno­cida deri­vat de la seva volun­tat uni­for­ma­dora i cen­tra­lit­za­dora necessària per al seu bon fun­ci­o­na­ment.

Davant del pano­rama polític-social que s’està desen­vo­lu­pant a Cata­lu­nya arran d’aquest auge inde­pen­den­tista, diver­ses veus des dels movi­ments soci­als han adver­tit sobre la cor­tina de fum que aquest procés implica: a mesura que el des­con­ten­ta­ment popu­lar es va trans­for­mant en indig­nació i ràbia, les elits cer­quen mane­res de des­viar el focus d’atenció dels temes clau, és a dir, de les cau­ses estruc­tu­rals i sistèmiques de la crisi, i la des­vien a temes secun­da­ris per tal de neu­tra­lit­zar i diri­gir les acci­ons del poble. A Cata­lu­nya l’ins­tru­ment de dis­tracció més útil està sent l’inde­pen­den­tisme.

Amb expres­si­ons i voca­bles com "dret a deci­dir", "auto­de­ter­mi­nació dels pobles" o "auto­go­vern" s’està cre­ant un dis­curs, també des de la supo­sada esquerra radi­cal, que afa­vo­reix la per­pe­tu­ació de les estruc­tu­res heterònomes (1) i segueix pro­mo­vent la immo­bi­li­tat i la dele­gació del poder a la casta política gover­nant i a les estruc­tu­res oligàrqui­ques de "l’Admi­nis­tració pública". Cre­iem que és impor­tant que quedi clar que cons­truir un Estat propi no és arri­bar a l’auto­go­vern, i que con­tes­tar un referèndum redac­tat i pro­mo­gut per les elits no és exer­cir el nos­tre dret a l’auto­de­ter­mi­nació.

Des d’aquest text inten­ta­rem inda­gar en allò que podria impli­car la cre­ació d’un Estat propi per deba­tre i esbri­nar des de la base quina o qui­nes estratègies volem seguir a l’hora de cons­truir una soci­e­tat veri­ta­ble­ment democràtica –de veri­ta­ble auto­go­vern- i exer­cir con­seqüent­ment el nos­tre dret d’auto­de­ter­mi­nació com a poble.


Relació entre Estat i capitalisme

Quina és la raó de ser de la figura de l’Estat? Com ja vam fer referència al "Mani­fest No-Sí", "l'Estat-nació és un apa­rell de domi­nació i de coerció pro­fes­si­o­nal que es va ins­tau­rar sos­ca­vant i des­man­te­llant les ins­ti­tu­ci­ons real­ment democràtiques de la soci­e­tat popu­lar tra­di­ci­o­nal, com ara el Con­sell Obert i el Comu­nal a la Península Ibèrica. (...) No hi ha un sol Estat al món que no esti­gui tacat de sang, far­cit d’injustícia, eri­git en base a l’engany i a l’explo­tació dels éssers humans i de la natura".

"Un sis­tema d'Estat amb eco­no­mia de mer­cat capi­ta­lista és sem­pre antitètic a la veri­ta­ble inde­pendència: un Estat suposa, per defi­nició, la impo­sició de deci­si­ons al con­junt de la població per part d'una elit política que con­cen­tra la potes­tat de manar a través d'un con­glo­me­rat d'instàncies burocràtiques i oligàrqui­ques; una eco­no­mia de mer­cat suposa, per defi­nició, que les deci­si­ons econòmiques fona­men­tals que­den en mans de les dinàmiques de la com­petència mer­can­til i de cada una de les enti­tats empre­sa­ri­als pri­va­des. No hi ha cap estat al món que apli­qui veri­ta­ble­ment el prin­cipi d'auto­de­ter­mi­nació i de sub­si­di­a­ri­e­tat, sen­zi­lla­ment, perquè la des­cen­tra­lit­zació i l'auto­no­mia són antitètiques a la natu­ra­lesa de l'ens esta­tal"(2). Això implica que la lluita con­tra el capi­ta­lisme i per l’auto­de­ter­mi­nació ha de ser sem­pre i en qual­se­vol cas una lluita con­tra l’Estat.

Els Estats arreu del món bus­quen con­ver­tir-se en potències econòmiques com­pe­ti­ti­ves dins del mer­cat inter­na­ci­o­nal. Com sabem, una de les prin­ci­pals raons econòmiques per les quals hi ha tants defen­sors de la cre­ació d’un Estat català és pre­ci­sa­ment l’alta con­si­de­ració que es té envers el con­glo­me­rat indus­trial i empre­sa­rial d’aques­tes con­tra­des, i l’atri­bució de la seva menor com­pe­ti­ti­vi­tat a la pressió que des de l’Estat espa­nyol es fa a aques­tes estruc­tu­res. Veiem doncs, que el somni de la riquesa i del con­seqüent sub­sidi esta­tal a la soci­e­tat va de la mà de l’ima­gi­nari capi­ta­lista, de la neces­si­tat de crei­xe­ment econòmic i com­pe­ti­ti­vi­tat amb la resta de regi­ons del món. És para­do­xal com el dis­curs creat con­tra la potència impe­ri­a­lista esce­ni­fi­cada per l’Estat espa­nyol, acaba con­ver­tint-se en un dis­curs propi d’una potència impe­ri­a­lista que reque­rirà per acon­se­guir les fites a les que aspira la sub­missió d’altres pobles del món i l’espoli dels seus recur­sos.

Des de l’esquerra inde­pen­den­tista, fins i tot la que s’auto­a­no­mena "anti­ca­pi­ta­lista" o "soci­a­lista", no han sor­git veus que pro­po­sin un model d’estruc­tura social que vagi més enllà de la naci­o­na­lit­zació dels sec­tors bàsics, sense qüesti­o­nar-se el fun­ci­o­na­ment capi­ta­lista de sec­tors com la sani­tat con­ven­ci­o­nal, la pro­pi­e­tat pri­vada o esta­tal dels recur­sos, el tre­ball assa­la­riat o el crei­xe­ment econòmic neces­sari pel man­te­ni­ment d’un cor­recte fun­ci­o­na­ment del mer­cat. És a dir, sense qüesti­o­nar-se en cap moment les potes bàsiques del sis­tema capi­ta­lista (3), i sense entrar, en la majo­ria de cops, a defi­nir ni tan sols mínima­ment què ente­nen per inde­pendència (4). La falta d’aquesta anàlisi en pro­fun­di­tat sobre com s’hau­ria de dis­se­nyar un Estat o l’orga­nit­zació d’una soci­e­tat per no aca­bar repro­duint les matei­xes dinàmiques des­truc­to­res i impe­ri­a­lis­tes con­tra les que llui­tem ens fa pen­sar que aquests sec­tors de l’esquerra no tenen clara l’aposta per un pro­jecte real­ment eman­ci­pa­dor.

Així mateix, com ja hem vist en el debat sobre refor­misme, els dis­cur­sos de l’esquerra "radi­cal" i de la soci­al­de­mocràcia pels quals es defensa el retorn a un Estat de benes­tar com l’ante­rior a la crisi supo­sen caure en retòrica utòpica i a-històrica, ja que el fun­ci­o­na­ment d’un Estat on pre­valgués l’assis­ten­ci­a­lisme social ani­ria en con­tra de les dinàmiques de mer­cat inter­na­ci­o­na­lit­zat i a la llarga esta­ria abo­cat al fracàs (5).


El paper de l'Estat com a "garant de la cultura"

Un dels argu­ments prin­ci­pals que s’esgri­meix en la defensa de la cre­ació d’un Estat català és la neces­si­tat de pro­te­gir la cul­tura i llen­gua cata­lana con­tra els atacs de l’impe­ri­a­lisme espa­nyol. Aquest argu­ment ens genera molts dub­tes ja que es pro­posa la cre­ació d’un Estat com a solució; en el cas de la llen­gua, no cal anar més enllà de la Península Ibèrica per veure exem­ples d’allò que implica "ofi­ci­a­lit­zar" o "nor­ma­ti­vit­zar" una llen­gua per part de l’Estat –que mol­tes vega­des es tracta d’impo­sar com a ofi­cial el dia­lecte hegemònic o de fer una bar­reja arti­fi­cial de dia­lec­tes que no té con­tra­par­tida oral en la soci­e­tat- en per­ju­dici dels altres dia­lec­tes que seran con­si­de­rats sub­or­di­nats o deri­vats de l’ofi­cial (6). Això dóna lloc a una jerar­quit­zació i cen­tra­lit­zació cul­tu­ral impo­sada de forma heterònoma per l’ens esta­tal. Però, quina és la raó de ser d’aquesta estra­ta­gema esta­tal?

"La pre­tensió que el fet naci­o­nal pugui deli­mi­tar-se amb fron­te­res és una entelèquia que com­porta sem­pre un forçament de la rea­li­tat, men­tre que la ide­o­lo­gia segons la qual les estruc­tu­res polítiques han de coin­ci­dir amb aque­lles fron­te­res, és a dir, la ide­o­lo­gia naci­o­na­lista, és una font ines­go­ta­ble d'incon­gruències i pro­ble­mes"(7). El pro­jecte dels Estats-naci­ons pretén dis­cre­tit­zar allò que és con­tinu, com si volguéssim pin­tar a cla­pes de colors un mapa, quan en rea­li­tat els colors pas­sen pro­gres­si­va­ment de l'un a l'altre. Aquesta sim­pli­fi­cació de la rea­li­tat i la con­següent pèrdua de diver­si­tat no cor­res­pon als interes­sos de la huma­ni­tat; només troba expli­cació com a con­seqüència dels diver­sos pro­jec­tes d'Estat-Nació, que a la seva vegada ama­guen els interes­sos d'unes elits deter­mi­na­des i encara més al fons les dinàmiques d'un sis­tema d'orga­nit­zació social per­niciós (8).

L’Estat es con­ver­teix en la mate­ri­a­lit­zació de la comu­ni­tat ima­ginària que suposa la nació, orga­nit­zada i fomen­tada de tal manera perquè coin­ci­deixi amb el ter­ri­tori que es vol deli­mi­tar i domi­nar per a una millor gestió de l’estruc­tura esta­tal. "El sis­tema edu­ca­tiu i mediàtic esti­rarà i exer­ci­tarà, des de la infància, a tot­hom en aquest uni­ver­sa­lisme frac­tal i naci­o­na­lista. Cada indi­vidu pen­sarà en els ter­mes dels objec­tes soci­als del poder i s’iden­ti­fi­carà en ells fins el paro­xisme. La raó d’Estat, raó al final de l’Estat naci­o­nal, podrà lla­vors con­fon­dre’s amb la raó democràtica i només ella serà soci­al­ment rao­na­ble"(9).

Tro­bem a fal­tar, en canvi, des de mol­tes veus de l’esquerra inde­pen­den­tista i de l’esquerra en gene­ral, una denúncia explícita a l’impe­ri­a­lisme que més mal ha fet i fa a la cul­tura popu­lar de les nos­tres ter­res: el model de vida esde­vin­gut hegemònic basat en el con­su­misme, el tre­ball assa­la­riat, la pèrdua dels conei­xe­ments popu­lars, l’ato­mit­zació de les vides, la família nuclear, l’oci pas­siu, etc. El model de vida cone­gut com "the ame­ri­can lifestyle", defen­sat i pro­te­git cada cop més per pràcti­ca­ment tots els Estats del món ja que implica una con­dició necessària per al bon fun­ci­o­na­ment de l’eco­no­mia de mer­cat en la que ens tro­bem imbuïts.

Veiem doncs, que l’única defensa veri­ta­ble i explícita de la cul­tura popu­lar i de la llen­gua pròpia és la que es dóna en el marc del pro­jecte revo­lu­ci­o­nari, de la cre­ació de comu­ni­tats lliu­res i democràtiques, que vagin en con­tra de la natura uni­for­ma­dora i ani­hi­la­dora de la diver­si­tat que repre­sen­ten els Estats.


La democràcia com a horitzó

Davant les vicis­si­tuds que el con­text en què vivim ens pre­senta, ens tro­bem amb el repte històric de dedi­car les nos­tres for­ces a idear, cons­truir i "des­truir cons­truint" (10) una soci­e­tat veri­ta­ble­ment democràtica on puguem aca­bar amb els mals que asso­ten el món, com ara les desi­gual­tats, la domi­nació, la pobresa i la violència, i anar cimen­tant les bases per orga­nit­zar-nos d’acord amb els valors que volem com a eixos trans­ver­sals de les nos­tres rela­ci­ons i de les nos­tres vides, com ara la igual­tat, l’auto­no­mia, la pau i la lli­ber­tat.

És aquesta con­currència d’inten­ci­ons la que ens ha de fer unir for­ces entre totes les per­so­nes que estem llui­tant per la con­se­cució d’aquests objec­tius. Per això una anàlisi en pro­fun­di­tat de les dife­rents estratègies que es plan­te­gen des dels movi­ments que volen trans­for­mar la soci­e­tat esdevé cab­dal en els moments que estem tra­ves­sant a Cata­lu­nya.

Ate­nent a la història, veiem que totes les estratègies refor­mis­tes-soci­al­demòcra­tes, inclo­ses les que han impli­cat la cre­ació de nous Estats, sem­pre han estat basa­des en estruc­tu­res I dinàmiques heterònomes. A més, la cre­ació d’un nou Estat com­porta el perill que es tor­nin a legi­ti­mar –com ja està suc­ceint arran d’ini­ci­a­ti­ves com el Procés Cons­ti­tu­ent (11) o el referèndum per la inde­pendència- les estruc­tu­res de con­cen­tració de poder. Aquest seria un feno­men sem­blant al que es va pro­duir durant la "Tran­sició" espa­nyola. Al pas­sar del règim dic­ta­to­rial fran­quista a un règim de "democràcia" repre­sen­ta­tiva, l’Estat va gua­nyar auto­ri­tat i va poder man­te­nir pràcti­ca­ment intac­tes totes les estruc­tu­res legals d’espoli del poble. Els movi­ments soci­als es van rela­xar i van con­fiar en l’apa­rell polític per solu­ci­o­nar els pro­ble­mes, de manera que l’Estat va poder reduir el seu nivell de repressió, arri­bant a cotes cada cop més per­fec­ci­o­na­des i sub­tils en els mètodes de domi­nació i exer­cici del poder.

Així mateix, es repe­teix de forma dogmàtica que un Estat més petit és per defi­nició un Estat més democràtic i més acces­si­ble a la soci­e­tat. Sabem que la figura esta­tal, sigui quina sigui la seva mida, és intrínse­ca­ment anti­de­mocràtica des del moment que hi ha un sec­tor de la població que ostenta el poder i un sec­tor de la població el poder del qual es limita a un vot cada qua­tre anys per esco­llir qui seran els seus "repre­sen­tants". Res­pecte a l’acces­si­bi­li­tat, no es pot demos­trar que aquesta afir­mació cons­ti­tu­eixi una con­dició necessària per arri­bar a la veri­ta­ble democràcia, encara més quan es rea­litza sense acom­pa­nyar-la de cap altre argu­ment –és un Estat de 8.000.000 habi­tants sufi­ci­ent­ment petit per fer-lo sig­ni­fi­ca­ti­va­ment més acces­si­ble? Com podríem influir real­ment en les deci­si­ons de l’Estat si aquest està sotmès a molts altres fac­tors que impos­si­bi­li­ten que les polítiques soci­als siguin fac­ti­bles? Etc.

Sabent tot això, quina és l’estratègia que con­si­de­rem més impor­tant a defen­sar? Aque­lla que suposi una sub­versió de totes les estruc­tu­res anti­de­mocràtiques del sis­tema i que for­men part de les cau­ses últi­mes de la crisi mul­ti­di­men­si­o­nal que estem patint: l’Estat, la pro­pi­e­tat pri­vada dels recur­sos, el tre­ball assa­la­riat, el crei­xe­ment econòmic, l’ato­mit­zació de les per­so­nes i els valors que l’acom­pa­nyen, com ara l’ego­isme, la com­pe­ti­ti­vi­tat, l’odi, el nihi­lisme o l’apa­tia gene­ra­lit­zada. Per això, advo­quem per una revo­lució inte­gral, que, com bé s’ha defi­nit con­sis­teix en un "procés de sig­ni­fi­cació històrica per a la cons­trucció d’una nova soci­e­tat auto­ges­tionària, basada en l’auto­no­mia i l’abo­lició de les for­mes de domi­nació vigents (...). Implica una acció cons­ci­ent, per­so­nal i col·lec­tiva, per a la millora i la recu­pe­ració de les qua­li­tats i els valors que ens capa­ci­tin per a una vida en comú. Alhora, implica la cons­trucció de noves for­mes i estruc­tu­res orga­nit­za­ti­ves en tots els àmbits de la vida que garan­tei­xin igual­tat de decisió i equi­tat en la cober­tura de les neces­si­tats vitals"(12).

Aquest camí cap a la revo­lució el mesu­rem en graus d’auto­no­mia a l’hora de defi­nir la nos­tra estratègia: aquells movi­ments o acci­ons que ens apro­pin més cap a una vida autònoma i cap a una men­ta­li­tat autònoma seran els pas­sos que ens esta­ran apro­pant més a una revo­lució inte­gral. En canvi, els pas­sos que ens sot­me­tin més a estruc­tu­res heterònomes o que legi­ti­min més aques­tes estruc­tu­res, seran pas­sos que ens allu­nya­ran de la revo­lució. Les llui­tes tàcti­ques i pun­tu­als per evi­tar que l’Estat i el sis­tema ens res­trin­gei­xin cada cop més els drets i ens dei­xin cada cop més des­em­pa­rats les farem sem­pre des d’una pers­pec­tiva revo­lu­cionària, impug­nant la natura no democràtica d’aques­tes ins­ti­tu­ci­ons i defen­sant la neces­si­tat de crear-ne de noves que siguin auto­ges­ti­o­na­des i veri­ta­ble­ment democràtiques (13).

No obs­tant tot allò expo­sat ante­ri­or­ment, molts defen­sors de la cre­ació d’un Estat propi ens recor­den la importància de donar pes a les neces­si­tats bàsiques de la soci­e­tat. Per això cal una estratègia revo­lu­cionària que es basi en gran mesura en la pràctica auto­ges­tionària, tra­ient recur­sos del sis­tema per dedi­car-los a la revo­lució. Això es mate­ri­a­litza en forma de diners inver­tits en pro­jec­tes revo­lu­ci­o­na­ris, col·lec­ti­vit­za­ci­ons de ter­res, auto­gestió dels recur­sos natu­rals, cre­ació d’esco­les auto­ges­ti­o­na­des i de mit­jans de comu­ni­cació autònoms, alli­be­ra­ment del tre­ball assa­la­riat per dedi­car el temps a pràcti­ques revo­lu­cionàries, etc. Si cons­truïm les nos­tres pròpies esco­les no hem de patir per la impo­sició del cas­tellà a les aules esta­tals. Si bas­tim un espai de comu­ni­cació popu­lar no ens afec­ten els tan­ca­ments de les emis­so­res que eme­ten en català. Si cons­truïm xar­xes de suport mutu, i ens orga­nit­zem per tenir abast als ali­ments, a l’habi­tatge i a d’altres ser­veis bàsics, no neces­si­tem d’un Estat que ens pro­por­ci­oni aquests ser­veis ni hem d’indig­nar-nos per la injustícia d’uns impos­tos que no paguem. En el cas que ens tro­bem immer­sos en llui­tes dins les ins­ti­tu­ci­ons del sis­tema esta­blert –esco­les "públi­ques", sani­tat "pública", trans­port "públic", etc- inten­ta­rem sem­pre con­duir-les cap al màxim d’auto­gestió i auto-orga­nit­zació i con­nec­tar-les amb la trans­for­mació necessària de la glo­ba­li­tat de la soci­e­tat.

Sabem que el camí és llarg i ardu i les ener­gies són limi­ta­des; per això apos­tem per una estratègia que ens apropi tant com sigui pos­si­ble a l’auto­no­mia en tots els àmbits de les nos­tres vides, mini­mit­zant aque­lles acci­ons que puguin posar-se en con­tra dels nos­tres objec­tius i maxi­mit­zant el diàleg entre totes les veus que par­ti­ci­pem en aquest esce­nari per con­ju­mi­nar les for­ces i cons­truir sobre la base del suport mutu, l’esforç, la con­vivència i la democràcia.

PER VEURE LES NOTES VEURE ENLLAÇ ORIGINAL:

http://www.grupreflexioautonomia.org/ca/el-projecte-independentista-des-
Mira també:
http://www.grupreflexioautonomia.org/ca/el-projecte-independentista-des-duna-perspectiva-revolucionaria

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
03 nov 2014
Per ser només un grup de reflexió, trobo que fa uns anàlisis molt pobres, francament (i a sobre li recrimineu això mateix a l'EI, delirant).



1- No són els 2 factors que assenyala en la meva opinió, ni en el que assenyalen diversos analistes de tendències oposades (espoli fiscal + atacs a la llengua), sinó la constatació i el menyspreu al poble català. La sentència sobre l'Estatut no certifica de per sí un atac a la llengua de manera principal, sinó que posa de manifest que sota l'estat l'avenç nacional MAI serà possible. És per això que més que posicions "en defensa de la llengua", el que han sortit són posicions sobiranistes, fins i tot en cercles de gent que es sent espanyola (SÚMATE, com a màxim exponent) o modificacions de posicionaments (de federalisme a independentisme) en sectors del nostre poble no-catalanoparlants.


2- Respecte a anomenar temes secundaris a l'opressió nacional "per no parlar de la ràbia per la crisi"... que voleu que us digui... teniu el mateix nivell i els mateixos paràmetres per parlar per exemple de la contrareforma de l'avortament? allò era també un "tema secundari" per no parlar dels efectes de la crisi? perquè aquesta mateixa línia argumental l'he sentit "amb la bova petita" a alguns membres d'esquerra. Naturalment, tots, homes.


3- En quan al debat sobre l'autogovern, podeu vendre molt de fum (en aquest tema no sou els únics), però tinguem una cosa clara: LA garantia per l'autogovern no és ni les idees, ni la forma d'estatalitat, ni res de tot això propi de la literatura revolucionària. És EL MONOPOLI DE LA FORÇA en un determinat terreny el que et permet goverar-te. Ens ho ensenyen els zapatistes a les seves comunitats, ens ho ensenya les FARC a les zones que controlen, ens ho ensenyen els kurds que lluiten contra ISIS i els quals, per cert, no són les seves boniques idees el que està aturant l'estat islàmic a Kobané, sinó el suport militar dels EEUU i en menor mesura dels Peshmergues d'Iraq. Podríem seguir posant mil exemples, però a idea central és que l'autogovern és això: estar en condicions de GARANTIR que el teu projecte polític, el que sigui, es pot aplicar. El demés és retòrica buida.


Em fa pal seguir, perquè estic gairebé en desacord amb tot el que heu escrit, però vaja, el resum és que difereixo del tot de l'anàlisi i per tant del que formuleu com a propostes, per anomenar-ho d'alguna manera.
Re: El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
04 nov 2014
He vist mil propostes de suplantació de l'estat per noves estructures (no tot estat està tacat de sang, abans de l'estat hi van haver moltes grans estructures igualment tacades).

Si l'anarquisme es redueix a pura suplantació, no he vist engany més monumental i cooptador de la dissidència que aquest a l'història de l'humanitat.
Re: El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
04 nov 2014
De la que no volen que ens allunyem a força de vigilància, policia, exèrcit i llei

Acracia el primer pas per esmicolar nous ordres sintètics (Són elements inestables, amb períodes de semidesintegració prou baixes perquè es desintegrin gairebé totalment des de la formació de la Terra, per la qual cosa no es troben en quantitats apreciables excepte per l'acció humana, en reactors nuclears o acceleradors de partícules)
Re: El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
04 nov 2014
Este problema gnoseológico es ante todo, en la
cuestión que nos ocupa, una forma de aprehender la realidad desde dos enfoques: la del indígena esclavizado y, la del español que esclavizó.

¿Esclavitud o esclavismo?,
diorismas de concepción ideológica que hoy nos dan pautas para comprendernos también a nosotros mismos, dentro de un constante devenir histórico.

Incluso desde que inician las encomiendas, siempre existió el soslayo, el desprecio, el ninguneo hacia los conquistados, sin importar que se estuviera haciendo alusión a una doctrina que se caracteriza por su amor hacia el prójimo, pero, ¿cómo iban a ser los indios prójimos de los españoles?. Al menos no en el sentido de verlos como personas cercanos a ellos, aunque convivían en la misma tierra, estaban distanciados por
abismos insalvables. Sólo en el caso de usar el término como una forma de ningunear al indio es que usaron los españoles el término “prójimo”. Y como hemos visto hasta ahora, los frailes defensores de los indígenas no estaban tan alejados de haberlo interpretado también de esa manera.

Su conquista social y espiritual fue el haber reducido a un sólo grupo étnico a las diferentes naciones de indios, esto para poder cosificarlos
como “los otros”, y su defensa hacia éstos era igual: siempre fueron “esos otros”; nunca seres como ellos.

Así, la relación entre el español y sus esclavos, partía desde la concepción ideológica de la otredad del primero, desde la manifestación declarada de que el indígena es un subtipo, el estereotipo del vencido, del que asume su papel de estar bajo las órdenes del amo, de aquél ser sumiso que en un primer momento también aceptó la diferencia entre él y su vencedor, pero que ahora detrás de su desprecio, quisiera ser como aquél que lo domina, y en ese sentido afirma más su vencimiento.

Este problema gnoseológico es ante todo, en la
cuestión que nos ocupa, una forma de aprehender la realidad desde dos enfoques: la del indígena esclavizado y, la del español que esclavizó.

Mientras queramos ver el problema como un diorisma independiente de alguno de estos, es decir, tratar como una sola voz a la esclavitud y al esclavismo, estaremos lejos de poder separarnos de ese maniqueismo al que hacíamos alusión.

Es necesario que concluyamos que tanto el esclavis
mo como la esclavitud son diorismas de concepción
ideológica, en los que los indios al haber sido cosificados, tuvieron que aceptar su condición de esclavos ante los vencedores, aún cuando estos fueran sus mismos protectores. Si no lo vemos así, nos parece que seguiremos hablando de la esclavitud como algo homogéneo al esclavismo y en ese tenor seguiremos reproduciendo los mismos esquemas teóricos que le han dado sustento a nuestra concepción de la historia como algo acabado, sin posibilidad de ser parte de ella, en donde ya se han asumido de facto los roles
incuestionables acerca de la esclavitud en la Nueva España.

Seguiremos siendo nos-otros, los que neo-esclavizamos a los indígenas, los-otros;
al condenarlos a seguir siendo los objetos de nuestro soslayo sociohistórico, cultural y económico.

Los españoles pensaban que ellos sí tenían derecho a practicar la esclavitud en contra de los indígenes (el otro, major, la otra cosa, la cosa no-española), pero no soportaban la idea de que entre los mismos indios éstos tuvieran esclavos.

(http://pendientedemigracion.ucm.es/info/nomadas/13/jmhgalves.pdf)
Re: El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
04 nov 2014
Hola companys, participem en aquest interesant debat amb el text. Us convidem a debatir en directe aquest divendres, 19 hores, carrer fonollar 15.

EL JOC DE LA CONSULTA: TRAMPES i ENGANYIFES DEL SISTEMA DE PODER

Des de fa mesos es debat entorn la possibilitat jurídica i constitucional de preguntar a la gent que habita terres catalanes si volen desmesclar­ se de l’Estat espanyol. Un cop més, tant el nacio­ nalisme espanyol com català, es presenten com a salvaguarda d'una amenaça externa que és el principal impediment, sinó l´únic, de la preser­ vació d'una suposada identitat col.lectiva. El propòsit d'uns és fer creure que es dissol una unitat homogènia i indiferenciada, el propòsit dels altres és fer creure que amb un govern loca­ lista, regenerat i independent les estructures que oprimeixen i exploten a la població minvaran, i que al deixar de tenir un poder central serem testimonis d’un viratge que ens farà ser més lliures. Qui ens vol fer creure que quan el joc arribi a la meta alguna cosa canviarà? La bur­ gesia catalana seguirà sent la mateixa que ens desnona, que defensa la propietat privada i qui s’assegurarà de vetllar per mantenir dempeus el mode capitalista. O creiem que per tenir la par­ ticularitat d’un exèrcit català, aquest no serà igual de dèspota i repressor, que pel fet d'im­ plantar una església catalana, aquesta no serà igual de catòlica i castrant o que pel fet de tenir unes institucions financeres catalanes estarem exemptes de viure sota estructures escalvitzado­ res que depenguin igualment del gran lobby eu­ ropeu i mundial?
No ens enganyeu, aquest joc fa ja temps que va ser inventat i diferents companys de lluita han posat de manifest al llarg de la història que seria reaccionari jugar la partida. El passat deixa tes­ timonis d’aquells que ja han participat de l'en­ treteniment del nacionalisme abans que nosaltres i sobretot de les ments que l’han dis­ senyat i l’han venut a preu de mercat. Mirem­lo d’aprop: el joc nacionalista comença amb tram­ pa, ja que presenta la partida com un xoc d’in­ teressos entre dos jugadors, els poderosos, col.lonitzadors de mena i dominants, que surten amb avantatge doncs sustenten el gran entramat econòmic­social del territori, enfrontats a
l’equip dels sotmesos i els dèbils, amb un passat històric de submissió i redempció constants. Sa­ bem que tots els estats son imperialistes i con­ trarevolucionaris i que aquesta és una condició sine qua non del seu existir i, per tant, en el cas català i espanyol passa el mateix: els dos tafurs persegueixen consolidar el seu poder i els seus beneficis en funció dels càlculs que han fet, mantenir en vida l’organisme del capital i seguir apropiant­se de la plusvàlua produïda pels tre­ balladors. Davant això, només ens queda la des­ trucció de l'Estat espanyol així com l'oposició a la formació d'un Estat català que com tots, serà repressor i explotador perquè l'únic objectiu de l'Estat és el manteniment de l'ordre establert. Per això, tant des de les esferes més intel.lectuals com des de les més populars, tant partits de dre­ tes com d’esquerres, els nacionalistes volen par­ ticipar i provoquen una guerra d’interessos sota l’objectiu de conquerir una pàtria en què ma­ lauradament els oprimits hi seguim perdent, guanyi la independència o la opció unionista. L’estratègia legítima de voler mantenir en vida una llengua, unes tradicions i uns costums locals es desvia i es distorsiona intencionadament en defensar el sostén del capitalisme català i espan­ yol.
Però com en tot joc d’estratègia, els polítics i la burgesia, així com tot el cos antagònic a la revo­ lució social, es troben amb caselles que son incò­ modes per la consecució de la partida. Aquelles on ens trobem els que proclamem una societat internacionalista en què les fronteres deixen d'existir i on l’estranger deixa de ser considerat com una amenaça o un intrús, que pensem que la llengua i les tradicions d'una terra es cultiven millor en una societat basada en els factors hu­
mans i no en la lògica de l'explotació del capital i que reivindiquem que no és arrel d’una consulta dirigida per les esferes parlamentàries de poder com s’assoliran les millores socials, sinó fora del taulell. És en aquestes caselles on ens volem si­ tuar, allà on els projectes humans, socials i revo­ lucionaris es dissenyen dia a dia i no permeten
la consecució d'una partida on la derrota per part de les classes treballadores és quelcom do­ nat a priori.I és que quan les elits dominants ens presenten el “dret a decidir” el pastís ja s'ha re­ partit fa estona. La capacitat de fer­se pròpia una suposada demanda social per part dels polí­ tics que desitgen el poder no pot fer trontollar la seva posició en les altes esferes, s'hi juguen mas­ sa i el negoci ha de sortir rodó. Hem de tenir
clar que el desplegament de la campanya inde­ pendentista, tingui l'origen que tingui la reivin­ dicació, s'ha donat amb el vistiplau d'una

burgesia que tan sols contempla els propis inte­ ressos i que, per tant, és capaç de canviar el rumb quan faci falta. Quina capacitat tindrà la societat, llavors, per decidir? Quina fortalesa tindran els arguments independentistes quan els que suposadament lideren el procés facin mitja volta per por a perdre privilegis, quan es faci evident la manipulació que s'ha dut a terme? En aquell moment la realitat tornarà a mostrar­se tal com és ara, sigui amb cognom espanyol, ca­ talà, francès... una realitat dura, freda, misera­ ble i injusta on els privilegis d'uns pocs són l'única raó que mou les peces del taulell, on les persones són mers instruments per a l'acumula­ ció dels beneficis, on la lògica del capital ha eli­ minat la meravella del viure. I és que, evidentment, l'afecte cap als sers estimats que viuen allà on hem nascut, l'alegria d'estar o tor­ nar al lloc on hem crescut, de menjar els plats de sempre... té a veure amb aquesta meravella però

hem de tenir clar que totes aquestes sensacions i sentiments no tenen res a veure amb el patriotis­ me que tant serveix al capitalisme, ni amb l'alli­ berament o la unitat nacional que beneficia a la burgesia i que ha provocat tantes guerres, ni
amb la defensa de la pàtria que uneix explota­ dors i explotats sota una bandera. Desemmasca­ rem el joc nacionalista com una forma més de mantenir un ordre injust i d'explotació. Desen­ ganyem­nos: el nacionalisme mai ens farà més lliures!

Ni pàtries ni banderes ni fronteres!!

CRIT!
crit ARROBA riseup.net
Comité Revolucionari Internacionalista Transgresor
Re: El projecte "independentista" des d'una perspectiva revolucionària
05 nov 2014
És una qüestió d'esclavisme. Occident continua sent esclavista i colonialista i ho manifesta en totes les seves expressions. Cap gran estructura ens farà lliures, ni estats ni Unions europees ni internacionals ni noves suplantacions.
Sindicato Sindicat