Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
“De la Transició “modèlica” al 15M” Jornades C.i Llibertàries CNT Fraga del 6 al 16 novembre
02 nov 2014
Lo proper dijous 6 de novembre començaran les Jornades Culturals i Llibertàries 2014, organitzades per la CNT de Fraga i lo Centre d’Estudis Llibertàris José Alberola amb lo títol: “De la Transició “modèlica” al 15M”.
Jornadas 2014.jpg
Jornades 2014.jpg


“De la Transició “modèlica” al 15M”

Lo proper dijous 6 de novembre començaran les Jornades Culturals i Llibertàries 2014, organitzades per la CNT de Fraga i lo Centre d’Estudis Llibertàris José Alberola amb lo títol: “De la Transició “modèlica” al 15M”. A esta edició farem un doble recorregut històric i polític sobre dos dels esdeveniments més interesants de la recent història de l’estat espanyol. Adjuntem programa.

Eix any contarem amb la participació del periodista i escriptor Pepe Ribas, fundador i director de la revista Ajoblanco. Amb Sònia Turòn membre de la Comisió de Exhumacions del Grup de Treball de Memòria Històrica de la CNT. Ha participat en l’elaboració l’informe de la CNT per a la “Querella Argentina” amb la finalitat de jutjar los crims de la dictadura franquista. Contarem també amb la participació de Guillem Martínez, escriptor, periodista i guionista televisiu de programes com “Historias de la puta mili” o “Polònia” (TV3) Completarem les Jornades en una sessió de cine fòrum i una exposició sobre la “Transició”

Tots los actes tindran lloc a la Sala d’Actes del Palau Montcada tret de la exposició que és podrà visitar a la Sala d’Exposicions del Cegonyer. L’entrada i participació a tots los actes és lliure i gratuïta.

Des de la CNT convidem a tota la ciutadania a compartir amb nosaltres est espai de reflexió constructiva i esperit crític sobre la història recent.

CNT Fraga

Fraga, 31 d’octubre de 2014




P.D.

Per a ampliar informació al nostre bloc: http://bajocincalibertario.blogspot.com.es/2014/10/jornadas-culturales-y





PROGRAMA

Jornades Culturals i Llibertàries
Fraga, novembre 2014


“De la Transició “modèlica” al 15M”


DIJOUS 6 DE NOVEMBRE

HORA: 20:00H

LLOC: SALA D’EXPOSICIONS DEL CEGONYER

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ:

“Les Jornades llibertaries de 1977 i la transició llibertària 1974-1979”


Esta exposició inclou des de l’execució de Salvador Puig Antich (1974) fins lo V Congrés de la CNT (1979, primer congrés desprès de la dictadura) Se centra majoritàriament als esdeveniments més rellevants que es van produir a les principals ciutats de l’estat espanyol i especialment a Barcelona.

Una invitació a la reflexió de tot lo que va esdevenir en aquells anys convulsos i de perspectives de canvi i lo Moviment Llibertari com a protagonista.


DIVENDRES 7 DE NOVEMBRE

HORA: 20:00H

LLOC: PALAU MONTCADA

XERRADA:

Transició Española: continuïtat, reforma o ruptura. Un altra Transició va ser possible.

Xerrada – debat amb Pepe Ribas, fundador de la revista Ajoblanco al 1974. Una visió crítica i un repàs historiogràfic sobre l’anomenada “Transició Democràtica”, d’allò que va passar de l'esperança de canvi real, de la frustració del que va poder ser i no va ser.

Ponent: Pepe Ribas, periodista, escriptor, professor de periodisme i que va ser director de la revista Ajoblanco.


DISSABTE 8 DE NOVEMBRE

HORA: 19:00H

LLOC: PALAU MONTCADA

XERRADA:

Iniciatives de reparació i recuperació de la Memòria Històrica des de la perspectiva dels moviments socials

Xerrada – debat a la que abordarem diverses qüestions sobre la necessitat de recuperar la “emòria Històrica”, aprofitant l’ocasió per a explicar les diverses iniciatives que s’estan desenvolupant per a reparar i compensar a totes les víctimes de la dictadura franquista. Un repàs a la situació del “Procés contra la impunitat dels crims del franquisme”, “La Querella Argentina” i un anàlisi a l’anomenat concepte de Memòria Històrica.

Ponent: Sònia Turón, membre de la Comissió d’Exhumacions del Grup de Treball de Memòria Històrica de la CNT. Ha participat a la elaboració de l’Informe de la CNT per a la “Querella Argentina”.


DIVENDRES 14 DE NOVEMBRE

CINE FÒRUM 20:00H

LLOC: PALAU MONTCADA


Barcelona era una festa underground 1970-1980

Una mirada underground i contracultural a la Barcelona de la Transició: del Canet Rock a les Jornades Llibertàries del parc Güell 1977. Del director Morrosko Vila San-Juan any 2010.

Documental que recrea un moment particularment interessant de la història de la Barcelona dels 70. Entre finals dels 60 i principis dels 80 es va produir un moviment contracultural i soterrani, l’anomenat underground, que ha estat silenciat per la “història oficial”. Protagonitzat per la llibertat, la il•lusió i la creativitat; creació, rupturisme i festa, molta festa, eren algunes de les consignes d’aquell grup que havia decidit crear una realitat paral•lela a la que vivien la resta de mortals (repressió, dictadura, crisi econòmica i un panorama, en definitiva, gris fosc) Precursora de la “Movida Madrileña” i, sens dubte molt més interessant i de la que se n’ha parlat poc. Diversos protagonistes: Mariscal, Nazario, Montesol, Onliyú, Pau Riba, Pepe Ribas, Marta Sentís, Quim Monzó, Oriol Tramvia, Miguel Gallardo, Luis Racionero i Josep M. Martí Font, entre d’altres, expliquen com van viure i què va passar durant aquells gloriosos 70 a Barcelona.


DISSABTE 15 DE NOVIEMBRE

HORA: 19:00H

LLOC: PALAU MONTCADA

XERRADA:

15M: de l’imposició democràtica a la democrácia directa

Xerrada – debat amb lo periodista Guillem Martínez artífex del terme “Cultura de la Transició” (o CT), una expressió que inclou la “esclerosi cultural ramificada a la vida política i l’economia que segons ell ha caracteritzat los últims trenta anys de vida democràtica a Espanya.

Una trobada per a parlar sobre la imposició de 35 anys de “C.T.” però també de la esperança de canvi de paradigma polític i social que ha suposat l’eclosió de l’anomenat moviment 15M.

Ponent: Guillem Martínez, escriptor, periodista i guionista televisiu.


DEL 6 AL 16 de NOVEMBRE

LLOC: SALA D’EXPOSICIONS DEL CEGONYER

EXPOSICIÓ:

“Les Jornades llibertàries de 1977 i la transició llibertària 1974-1979”

Durant les jornades es podrà visitar l’exposició “Les jornades llibertàries de 1977 i la transició llibertària 1974-1979” És una exposició itinerant realitzada per l’Ateneu Enciclopèdic Popular – Centre de Documentació Històrica i Social de Barcelona.




Confederació Nacional del Treball
Adherida a l’AIT
Federació Local de Sindicats de Fraga
P Barrón-Cegonyer, 6, 3er, 22520 Fraga
Tl. 626492992, fraga ARROBA cnt.es
http://bajocincalibertario.blogspot.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat