Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : mitjans i manipulació : dones
Documental “CIUTAT MORTA” sobre el cas 4-F, divendres 31 d’octubre
29 oct 2014
Segona projecció del Documental “CIUTAT MORTA. NI OBLIT, NI PERDO”, divendres 31 d’octubre a les 18h a la Sala Costa i Font del local de la CGT a Barcelona, Via Laietana 18, 9è.

En el posterior debat participaran:
Rodrigo Lanza, condemnat en el cas 4-F i victima del muntatge; Xavier Artigas i Xapo Ortega, directors del documental; Jesús Rodríguez, guionista i periodista de La Directa. Moderarà CGT-Barcelona

En el debat intervindran: Mariana Huidobro, guionista i mare de Rodrigo Lanza; Xavier Artigas, co-director del documental; Jesús Rodríguez, guionista i periodista de La Directa, i Laura Gómez de CGT, imputada per la Vaga General del 29-M.

Organitza: Federació Local CGT Barcelona

EL CAS 4-F. TERRORISME D’ESTAT.

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL I DEBAT

"Ciudad Morta" és un treball d’investigació videogràfica que pretén donar a conèixer la veritat sobre el cas 4F, un dels casos de corrupció policial més greus que s’han destapat a Barcelona.

“Ciutat Morta” desmunta el muntatge polític, policial i judicial del cas 4-F, en el qual quatre joves van ser jutjats i condemnats injustament. Patricia Heras, una dels protagonistes del cas, es va treure la vida cinc anys després dels fets, durant un permís penitenciari.

El film, de la productora Metromuster, es va realitzar gràcies al micromecenatge al costat del setmanari La Directa i la Comissió Audiovisual del 15M a Barcelona. Ha format part de la programació del Festival Internacional de Sant Sebastià 2014. La pel·lícula ha obtingut diversos premis: la Biznaga de Plata al millor documental del Festival de Màlaga 2014; va guanyar el premi del públic “Caracola – Alcances” en la 46ª edició del Festival Alcancess de Cadis; l’Esment Honorífic del Festival Internacional Miradas Doc 2013, la programació a la Secció Oficial del Festival AtlanticDoc 2013 (Uruguai), la Secció especial del DocsBarcelona, entre altres.

El 4 de febrer de 2006 cau un test des d’una casa ocupada (propietat de l’Ajuntament) en la qual se celebrava una festa, deixant ferit de gravetat a un agent de la policia municipal. Els policies van dir que l’agressió la van realitzar els joves que estaven en el carrer. Aquest testimoniatge, clau per a justificar la condemna, va ser desmentit pels forenses de la defensa, que van negar tota base científica a la possibilitat que les greus lesions sofertes per l’agent s’haguessin produït pel llançament d’una pedra amb impacte frontal mantenint que l’objecte va haver de ser llançat des de pisos superiors. També es van obviar els testimoniatges dels veïns, un vídeo i un informe dels Mossos d’Esquadra que constata teules arrencades i llançades des de les teulades. L’Ajuntament i la policia, davant la impossibilitat d’esbrinar qui havia llançat el test, pel gran nombre de persones que hi havia en la casa, van inculpar a gent innocent que no va estar dintre de la casa. Solament calia trobar a algú amb estètica antisistema.

Les conseqüències directes del muntatge es poden descriure així:

• Álex Cisternas i Juan Pintos van passar 2 anys a la presó preventiva i altres tants a la presó i tercer grau.
• Rodrigo Lanza va passar 5 anys a la presó i dos més de llibertat provisional.
• Álex, Rodrigo i Juan van ser torturats durant la detenció i en els posteriors dies de calabós per la policia; la seva denúncia per tortures mai va prosperar.
• Patricia Heras va passar 2 mesos a la presó i 4 mesos en tercer grau fins que el 26 d’abril de 2011 es va treure la vida.

El primer judici a l’Audiència Provincial de Barcelona al febrer de 2008 es va desenvolupar amb múltiples irregularitats. No es van acceptar les proves de la defensa i l’única prova de l’acusació va ser el testimoniatge de dos guàrdies urbans: Samyang i Baiona. El Tribunal Suprem, al juliol de 2009, va ratificar la sentència i actualment està en el Tribunal Constitucional, davant el qual es va presentar un altre recurs.

L’estratègia de la policia i l’Ajuntament de Barcelona per a crear bocs expiatoris es va desmuntar, els agents de la Guàrdia Urbana que van ser la peça clau del cas, Samyang i Baiona, van ser condemnats per torturar al fill d’un diplomàtic, Yuri. En la mateixa s’evidencia que havien falsificat atestats, manipulat proves i mentit deliberadament a les seves superiors i al tribunal, el que qüestiona sobradament la credibilitat de les seves declaracions com testimonis de càrrec en el cas 4F.

“Ciutat Morta” és la història d’una condemna per uns fets en els quals mai van tenir la més mínima participació. L’advocat Gonzalo Boyé, que va exercir la defensa de Rodrigo durant el judici, és taxatiu: " En aquest judici tots sabíem que els policies estaven mentint. I quan dic tots, em refereixo a tots els que dúiem toga". Com diu Juan: "no és un muntatge policial; va molt més allà que esmenten quatre policies. Està sostingut per tota una estructura". “Durant el treball d’investigació i realització hem vist com desapareixien documents oficials, es modificaven notícies d’arxiu en televisions públiques…”.

Tots els condemnats han mantingut sempre la seva innocència. Perquè, en efecte, si Rodrigo, Juan, Alex i Patri s’haguessin declarat culpables; si haguessin "assumit la seva responsabilitat" una vegada que estaven a la presó, la junta de tractament hauria considerat que s’estaven "reinserint" i haurien accedit abans a permisos penitenciaris i la llibertat. Paradoxalment, que un innocent a la presó mantingui la seva innocència fa que les condicions de compliment siguin més dures. Com assenyala Diana Junyent, amiga de Patricia, l’únic objectiu dels psicòlegs mentre ella va estar a la presó era aconseguir que es declarés culpable. Quan se suïcida, estant en tercer grau, no tenia assistència psicològica, ja que aquesta es limitava a intentar aconseguir una confessió mentre complia condemna. Per això cobren sentit les dures paraules de Rodri que obren el documental: " No sé si hi ha justícia i cada vegada sé menys què és la justícia. El que tinc clar és que no està en els jutjats”.

La història del 4F és lamentablement molt més habitual del que pugui semblar. El documental parla de la mentida, del muntatge policial, polític i judicial i de tortures. Però sobretot parla d’impunitat, que és la gran xacra de la nostra societat. La tortura i la corrupció tenen lloc no solament perquè hi hagi pomes podrides en el sistema, sinó perquè hi ha un Sistema que permet que això succeeixi, que no disposa dels mecanismes de control ni la voluntat per a evitar-lo i que, a més, quan alguna vegada arriben a ser jutjades, acaben amb l’indult dels seus responsables. En el cas del 4F, els i les acusades d’haver ferit al policia tenien un entorn social que els va donar suport i va acompanyar fins al final. Aquest documental no s’hagués pogut fer d’altra manera. No obstant això, l’habitual d’una nit qualsevol a Barcelona és que la persona detinguda no tingui possibilitat de defensar-se, ni entorn social que li pugui donar suport, ni recursos econòmics amb que afrontar una defensa legal, i en la majoria dels casos, sense papers. Això permet que ni tan sols existeixi la possibilitat que hagi pogut ser maltractada, detinguda il·legalment o torturada. Solament de tant en tant les forces de l’ordre s’equivoquen i es troben amb persones com Yuri, o amb Juan Andrés Benítez.

“Ciutat Morta” no és cinema polític. És política feta amb cinema. “Ciutat Morta” no és un documental convencional. Ni tan sols sabríem bé si dir que es tracta d’un documental. Abans que cinema, “Ciutat Morta” és activisme: al terme de la projecció mai seràs la mateixa persona, i tampoc serà la mateixa la teva percepció d’aquest cas.

Informació extreta de: http://www.desmontaje4f.org i http://directa.cat/tag/4f

Blog de "Ciutat Morta":
http://ciutatmorta.wordpress.com/

Tràiler de "Ciutat Morta":

https://www.youtube.com/watch?v=c1n-8Z-myBU

http://vimeo.com/71703409
Mira també:
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article10604

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa