Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Diagrama sobre l'Estat Espanyol
27 oct 2014
Compartim la traducció al català del “Diagrama sobre el Estado Español”, text publicat l’any passat en castellà per Potlatch Ediciones.
diagrama-dele-stado-187x300.jpg
1. Introducció

Aquest treball és el resultat de l’estudi i la investigació realitzada per l’Equip d’Anàlisi de l’Estat (EAE), grup que ha estat treballant durant els últims mesos sobre aquest document; realitzat en format diagrama, com a síntesi i aproximació a l’envergadura real de l’Estat Espanyol. Reconeixent que és un treball inacabat, pretén ser una aportació per a la reflexió, que haurà de ser enriquit, millorat i complementat amb altres treballs posteriors.

És alhora un treball de gent del poble per a gent del poble, una obra de creació popular. No som especialistes, acadèmics, ni il·luminats, tampoc pertanyem a cap elit o avantguarda.

Simplement, assumim la responsabilitat de socialitzar aquesta informació.

És també fruit de la necessitat d’articular una estratègia per superar el model hegemònic basat en la intermediació de l’Estat sobre la relació entre les persones. Per això, és necessari un esforç intel·lectual, personal i col·lectiu, per comprendre la seva naturalesa i, d’aquesta manera, desgranar les claus per a la seva deslegitimació. D’altra banda, és fonamental construir experiències d’autoorganització sense intermediaris (sense Estat), on els mitjans siguin reflex dels fins, en coherència amb l’estratègia mateixa. Això implica un canvi substancial en l’esdevenir d’aquesta societat decadent, pel qual hem d’assumir un compromís per a l’observació, la reflexió, l’estudi, l’anàlisi, la comunicació i l’articulació d’experiències d’autoorganització integral.

Aquesta fita exigeix, per tant, donar passos qualitatius, tant en la desarticulació de l’Estat com en la construcció de noves estructures socials al marge d’ell, així com en l’anàlisi i revisió de les nostres estructures internes, la nostra naturalesa, principis i valors, aquells que ens fan éssers humans complexos. Tota anàlisi parcial, amb mires a curt termini i possibilista és indesitjable i ens allunyarà de la possibilitat de superar qualsevol règim de dominació. Abordar la complexitat de la nostra pròpia essència i de la societat en què vivim ens ha de portar a l’elaboració d’una estratègia per a una revolució integral.

Finalment, deixem oberta qualsevol via de col·laboració que tingui com a objectiu donar continuïtat al treball que aquí es presenta. És, per tant, una crida a les persones que vulguin aportar el seu coneixement, les seves habilitats i capacitats, el seu temps i experiència, per desarticular la figura de l’Estat.


2. Introducció

Hi ha milers i milers de llibres que estudien, pitjor o millor, el capitalisme però molt pocs que s’ocupin de l’Estat. Aquest, mentre és omnipresent a la vida real (el 2012 es va apropiar del 44% del PIB), resulta àmpliament desconegut en el terreny de la reflexió i les publicacions, per no parlar de la pràctica política quotidiana.

Cal puntualitzar que pretendre entendre el capitalisme sense tenir en compte l’Estat és un enfoc del tot irracional, doncs aquell està íntimament unit a aquest, per múltiples relacions de dependència. Estat i capital formen una unitat complexa, un tot, i avui cap pot comprendre’s sense l’altre.

Esbrinar per què és així, per què aquest pacte de silenci sobre l’Estat, i quina és la causa d’aquest enfoc mancat de sentit, resulta substancial.

Les posicions davant l’Estat són de dos tipus: 1) silenci, és a dir, ocultació; 2) apologia, utilitzant, per exemple, l’expressió “Estat social” o “Estat de benestar”. Ja que “qui calla, atorga”, aplicable a la primera, ambdues són favorables a la institució estatal.

La millor forma d’abordar el coneixement de l’Estat és presentar de manera objectiva la seva estructura, doncs les dades parlen per si mateixes.

L’Estat Espanyol s’organitza avui en 13 ministeris, encara que amb l’últim govern del PSOE van arribar a haver-hi 16. Formen el que s’anomena l’Administració General de l’Estat. L’estudi d’aquests ens aporta la millor informació possible sobre aquell, doncs encara que l’artefacte estatal va més enllà dels ministeris, allò substancial i més decisiu està en aquests.

A més dels 13 ministeris tenim els tres nivells en què s’organitza: central, autonòmic i local (ajuntaments, províncies i illes), com assenyala la Constitució vigent de 1978.

(...)


DESCARREGA TEXT PDF:
“Diagrama de l’Estat Espanyol”
Mira també:
http://cooperativa.cat/diagrama-sobre-lestat-espanyol/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat