Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Un diumenge qualsevol a la plaça de la Revolució (No a l'Estat, Sí a la independència)
23 oct 2014
El passat 19 d’octubre, a la cèntrica pl. Revolució del barri de Gràcia, l’Assemblea Llibertària Heura Negra de Vallcarca ens havia convocat a una xerrada inusual pels temps que corren. La presentació de la plataforma pel NoSí ; no a l’Estat català, sí a la independència. Com diu la campanya: per la independència sense Estat.
L’ambient era immillorable. La plaça, plena de gent de tot tipus i condició. Al cantó mar, a pocs metres del Banc Expropiat -veritable centre d’ebullició social, espai transversal i antiautoritari, model de convivència veïnal i popular-, hi obria l’antic quiosc de Revolució, ara okupat per diverses persones i entitats del barri, unides sota la bandera de La Metxa (publicació dels col·lectius de Vallcarca, la Salut i la vila de Gràcia). Segons em van explicar dues companyes molt amables, membres de La Polilla (distribuidora de revistes i llibrets), fa temps que s’obre el quiosc per presentar els nous números de La Metxa i per organitzar esdeveniments puntuals. Des de finals de setembre, cada diumenge a la tarda funciona com a punt de distribució de fanzines i revistes de caràcter llibertari i com a espai de trobada de la Gràcia dissident. Bé, anem per feina, que m’enrotllo més que la cua d’un camaleó.

La xerrada, titulada La plataforma pel No-Sí, un altra visió del procés d’autodeterminació català, va començar (vint minuts tard). Jo, amb aquestes referències, realment no sabia què em trobaria. Un jove d’uns vint-i-cinc anys va fer les presentacions, com a membre d’Heura Negra. Va comentar que, a l’assemblea llibertària vallcarquina, estan molt pendents dels esdeveniments del “procés”: l’estira-i-arronsa de CiU, el moviment popular de base, la capacitat d’organització del poble català… Tanmateix, desconfien de la voluntat real de la burgesia catalana, així com de la suposada transversalitat de tot plegat. Tot seguit, va parlar en Joan, de la plataforma No-Sí. Amb to pausat i conciliador, en Joan, sota la mirada atenta de veïns i veïnes, un prominent grup de llibertàries i algunes xafarderes de l’Esquerra Independentista, va començar a parlar de nacions sense Estat, del poble kurd, de Kobanê, del confederalisme democràtic d’Abdullah Öcalan. També de Chiapas, d’Oaxaca… De sistemes d’organització social que ens tenen amagats, o que ens venen com a impossibles, tot i que ara mateix funcionen en altres geografies. De sistemes d’organització antics com els comuns, consells o batzarres als pobles, muntanyes i valls, on la terra, les pastures i la propietat d’alguns mitjans productius, com els molins, els abeuradors o les formatgeries, no era ni pública ni privada, sinó comunitària.

adhesiu de la Plataforma pel No-Sí

A continuació, l’orador va fer una crida a l’entesa de les persones que ens manifestem obertament anticapitalistes i que volem canviar les coses de cap a peus, ja sigui des del moviment llibertari, revolució integral, el comunisme, o els sectors més antiautoritaris de l’Esquerra independentista. Va enaltir l’ètica i la moral revolucionàries, reivindicà que són més les coses que ens uneixen que no pas les què ens separen.

En acabat, va sorgir un debat aferrissat sobre el paper del moviment llibertari al procés, el nacionalisme, la cortina de fum i els possibles escenaris que es poden preveure en un futur pròxim; sobre com actuar-hi: ja sigui una independència, ja sigui una retirada dels propòsits independentistes d’en Mas. Es va parlar de cultura, llengua i tradicions; de les misèries del nacionalisme i del patriotisme, i del futur dels nostres infants en aquest món cada cop més degradat ètica i mediambientalment.

Tota una banda sonora de paraules, raonaments i formes de entendre el nostre petit racó de món que les meves orelles no estan acostumades a escoltar, ni al matí a la ràdio, ni els vespres a TV3.
Per què serà?

Fins al proper diumenge!

Un Lampista
Mira també:
http://heuranegra.net/cronicanosi/
http://no-si.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat