Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Volem una Veu Pròpia!!
14 jul 2003
Els nous catalanoparlants no tenim existència pública oficial, però som molta gent. Provenim de famílies on no es parla el català i hem adoptat la llengua del país com a llengua habitual. A Catalunya, però, es fa una falsa distinció entre catalanoparlants i castellanoparlants: una distinció que no correspon a la realitat, i en la qual nosaltres no tenim lloc. Per tots aquests motius, un grup de nous catalanoparlants, homes i dones, joves i grans, ens hem constituït en una associació de nous catalanoparlants a favor de la llengua catalana, VEU PRÒPIA, .
Qui som?

La nostra invisibilitat oficial és un problema. Hi ha organitzacions amb interessos dubtosos que s'apropien de la nostra veu i parlen en nom nostre, sense consultar-nos. Pretenen "defensar" els nostres drets com a castellanoparlants i "protegir-nos" d'una suposada "dictadura lingüística". Molts i moltes de nosaltres estem farts de demagògia a costa nostra, i creiem que ja és hora de fer sentir la nostra veu en públic.

També ens preocupa que disminueixi l'ús públic del català, la llengua que hem adoptat i en la qual hem invertit temps i energies; la llengua que, des de fa segles, ha servit perquè les persones arribades de fora esdevinguessin catalans i catalanes. Ens preocupa que molts conciutadans, com nosaltres d'origen no-català, no acabin de fer el procés que hem seguit nosaltres: l'adopció del català com a llengua habitual.

Aquest procés no és fàcil: moltes persones es veuen bloquejades per sentiments d'inseguretat i vergonya quan comencen a parlar català habitualment, i la majoria dels catalanoparlants no hi ajuden, perquè es passen al castellà quan detecten un accent no català. Cal transmetre la nostra experiència d'haver adoptat el català, i ajudar les persones que s'enfronten amb els "petits grans problemes" de començar a parlar la llengua.

Finalment, molts i moltes de nosaltres considerem que la societat catalana no s'implica prou en la promoció i la defensa de la nostra llengua comuna, el català. I malauradament, la política lingüística que es fa a Catalunya i el moviment en defensa de la llengua no acaben de connectar amb els nous catalanoparlants, presents i futurs, perquè se centren massa en la idea de "recuperar" el català.

Però nosaltres no hem de recuperar cap llengua, perquè no n'hem perdut ni n'hem renunciat a cap; al contrari, nosaltres hem guanyat una llengua. No tenim nostàlgia del passat, sinó que mirem cap al futur. No volem la supervivència sinó el benestar del català, la nostra llengua comuna. I creiem que ha arribat el moment de parlar a favor del català des del nostre punt de vista, el dels nous catalanoparlants.

Per tots aquests motius, un grup de nous catalanoparlants, homes i dones, joves i grans, ens hem constituït en grup promotor de VEU PRÒPIA, una associació de nous catalanoparlants a favor de la llengua catalana.


Què vol fer Veu Pròpia?

VEU PRÒPIA, associació de nous catalanoparlants, es planteja tres objectius prioritaris:

- Ser una plataforma d'expressió dels nous catalanoparlants, és a dir, d'aquelles persones que no tenen el català com a llengua materna però que l'han adoptat com a llengua habitual.

- Donar suport a les persones que estan adoptant el català o s'ho estan plantejant, i proporcionar-los un àmbit social d'ús de la llengua.

- Fer campanya a favor de la llengua i la cultura catalanes, sobretot entre la població castellanoparlant, des del punt de vista dels nous catalanoparlants.


Per a qui és Veu Pròpia?

Ens dirigim a totes les persones que, sense tenir el català com a llengua materna, l'han adoptat com a llengua habitual. Aquesta és l'única "condició" per ser membre de VEU PRÒPIA, independentment de l'edat, les creences religioses o les opinions polítiques. Els nostres valors compartits són aquests:

- Aspirem a la plena ciutadania de tots els catalans i catalanes, i a un futur de democràcia i igualtat social per a Catalunya. Aquest és un projecte de futur en comú en el qual tots els catalans i catalanes, sense distinció d'origen, tenen el dret democràtic i el deure cívic de participar.

- Confiem en el futur del català, i creiem que la catalanització és una garantia fonamental de la cohesió social al nostre país. Per això volem treballar pel benestar de la nostra llengua comuna, el català.

- Rebutgem activament la catalanofòbia, i ens declarem en contra del sexisme, l'homofòbia, el racisme i la xenofòbia en totes les seves manifestacions.

- Reconeixem i volem promoure el paper crucial de les dones en el procés de reestabliment de la nostra llengua comuna; volem posar el català al servei d'un projecte d'igualtat entre homes i dones.


Com serà veu pròpia?

VEU PRÒPIA està en procés de constitució, i et convidem a participar-hi. El nostre projecte és una organització composta de grups de fins a 15 membres que duen a terme les seves activitats en l'àmbit local. El seu funcionament és democràtic, i ens proposem que als òrgans de govern hi hagi una representació equitativa d'homes i dones.

VEU PRÒPIA és independent de les administracions públiques i dels partits polítics; és neutral en el joc polític partidari, amb el benentès que discrepa de qualsevol posició política o institucional que vulgui imposar límits al progrés social de la llengua catalana, o en perjudiqui el prestigi o la unitat.

VEU PRÒPIA vol mantenir una relació especial, de solidaritat i recolzament mutus, amb els sindicats i altres moviments socials.

VEU PRÒPIA és també independent des del punt de vista econòmic. Ens finançarem mitjançant les quotes dels i les membres i donatius d'individus, empreses i organitzacions privades. No sol·licitem ni acceptem subvencions públiques ni donatius que imposin condicions prèvies. Les finances de VEU PRÒPIA són transparents i tothom podrà tenir-hi accés per comprovar-ho.


Col·labora en la creació de Veu Pròpia.

Hi ha moltes maneres de fer-ho...

- Assistint a les nostres reunions;
- parlant amb gent per difondre el projecte;
- contribuint-hi econòmicament;
- col·laborant en tasques administratives;
- anant a fer xerrades per presentar l'associació;
- creant un grup local a la teva ciutat o barri;
- posant-nos en contacte amb persones que ens puguin ajudar;
- donant idees;
- escrivint articles per a la premsa;
- ajudant a organitzar actes;
- aportant-hi els teus coneixements professionals.
Mira també:
http://www.veupropia.com/
Sindicato Sindicat