Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: altres temes
Dones emigrants i violència sexual
19 oct 2014

Una de les injustícies més freqüents i menys conegudes que es donen al món d’avui és la dels abusos que pateixen les dones (pel fet de ser dones) que emigren d’un país a un altre per camins i mètodes il•legals. (És a dir: no aquelles que viatgen amb avió...)

La gent, homes i dones, emigra per causes punyents: fugint de situacions de guerra i violència o de misèria greu o de manca de perspectives de futur. Emigren per intentar trobar una vida millor o una situació de seguretat.

Quan no hi ha mitjans per fer-ho d’una manera convencional, que és quasi sempre, es fa com es pot... I aleshores hi ha el perill de patir abusos. Però els abusos, per a les dones, són dobles: per exemple, poden ser robades, o poden ser violades.

Hi ha dues situacions de perill especial: les zones de frontera i els països de trànsit. Per exemple: les dones (i homes, i criatures) centreamericanes que travessen tot Mèxic, de sud a nord, per passar la protegida frontera d’EUA.

És una dada esgarrifosa: entre 6 i 8 dones o nenes de cada 10 que fan aquesta travessia pateixen violació. La situació d’il•legalitat fa que les dones agredides no s’atreveixin a denunciar l’abús, per creure que serà inútil, per por de ser detingudes com a immigrants il•legals o per por a les represàlies. Això augmenta exponencialment la impunitat dels agressors i la seva reincidència. Per exemple: per travessar la frontera d’EUA per llocs deshabitats, per burlar la vigilància fronterera, s’ha de pagar un «coyote» (és a dir: un guia), el qual, sovint «s’aprofita» de la situació.

Un altre cas similar és la travessia del Marroc per part de dones (i homes) de països subsaharians, per tal d’arribar a l’estret de Gibraltar i entrar a Espanya. Al Marroc també estan en una situació d’il•legalitat i per tant de risc de patir abusos sexuals.

Altres situacions de risc i d’abusos són: la frontera entre República Dominicana i Haití; el pas de Somàlia a Kenya; la República Democràtica del Congo; el Txad; el Sudan; Tailàndia; Birmània...

Una altra de les ocasions de risc i abusos són els campaments de refugiats, per exemple a l’entrada de Kenya. En aquests campaments, no solament hi ha condicions de vida extremadament precàries, sinó que hi proliferen els abusos sexuals.

Sembla estrany que aquest tipus de situacions passin desapercebudes al gran públic, fins i tot a la gent d’esquerres. Cal que els (homes i dones) que vivim en la seguretat i el respecte ens fem càrrec d’aquest problema i «incordiem» fins a aconseguir una solució.

(Dades extretes del fulletó «Atrapades als llimbs», de Sonia Herrera, de la col•lecció de Cristianisme i Justícia.)

Antoni Ferret

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat