Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
El sindicat estatal no vol que els documents espoliats vagin a Catalunya
del-no-Generalitat-que-CNT_ARAIMA20141002_0035_18.jpg
El retorn a Catalunya dels papers espoliats pels franquistes el gener del 1939 és lent, complex i està esquitxat de polèmiques. Els protagonistes de l’últim litigi, però, no han sigut el ministeri de Cultura i la Generalitat, sinó sindicats que comparteixen sigles. La CNT espanyola no volia que els documents sortissin de l’arxiu general de la Guerra Civil de Salamanca per tornar a Catalunya. El jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona ha acabat donant la raó a la CNT catalana. Els papers, amb els de la FAI i els de les Joventuts Llibertàries, finalment es quedaran a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Amb altra documentació que pugui arribar, també de particulars, formarà part del fons de documentació llibertària.

“L’argument era esperpèntic”, explica l’advocat de la CNT catalana, Josep Cruanyes. “La CNT espanyola argumentava que la CNT catalana no tenia personalitat jurídica pròpia. I això no té cap sentit en un moviment llibertari amb una organització horitzontal”, afegeix. Cruanyes, però, ha hagut de demostrar amb dades històriques que la CNT catalana sí que tenia personalitat jurídica pròpia abans del 1939. “Ens hem hagut de remuntar a la seva fundació, el 1910, al Congrés de Sants, o al fet que per exemple la CNT d’Astúries va fer vaga l’any 1934, mentre que la CNT catalana va decidir no fer-ne”, detalla Josep Cruanyes.

La sentència acaba dient que la CNT catalana és, de fet, l’origen de la CNT espanyola: “L’actual CNT es va fundar el 1910 a Barcelona, a partir de la unió de les societats obreres no vinculades als corrents socialdemòcrates, com es pot llegir a la pàgina web de la CNT. En altres paraules, la CNT es va crear per federar, no per aglutinar o formar una entitat única substitutòria de les agregades”. I afegeix: “L’origen de la CNT estatal era la CNT regional de Catalunya, i cada federació, fins i tot cada sindicat local dels que formen les federacions, adopten els seus acords i tenen la seva pròpia documentació”.

Una sentència no definitiva

La sentència també detalla que a la demanda de la CNT espanyola s’insinua “la possible connivència entre la Generalitat i la CNT catalana” per mantenir-la al marge de la devolució. Tanmateix, la jutge assegura que la documentació demostra que la CNT feia molt de temps que reivindicava, com moltes altres entitats catalanes, aquest arxiu. La sentència, però, no és ferma. Per tant, la CNT espanyola encara pot interposar un recurs d’apel·lació.

És l’últim capítol d’una devolució reivindicada des de fa més d’una dècada i que és plena d’obstacles. Del 28 de gener al 3 d’abril del 1939 a Barcelona es van fer 690 escorcolls. Els franquistes es van emportar 160 tones de documentació com a botí de guerra. De la CNT es van emportar documentació interna i sobretot molts carnets amb els noms i els cognoms dels afiliats. L’objectiu d’aquest arxiu, creat pels franquistes quan va acabar la Guerra Civil, era acumular proves per acusar els derrotats.

Els papers de Salamanca arriben amb comptagotes des del 2006. En prop de vuit anys han tornat 1.439 capses de documentació textual i 579 llibres. L’última entrega va ser el 20 de juliol del 2011. Segons la llei de restitució 21/2005, qui decideix quins documents tornen i quins no és una comissió mixta integrada per representants de la Generalitat i el ministeri de Cultura.

Al mes de juny, però, el ministeri de Cultura va assegurar que no tornarà ni la meitat dels papers que reclama la Generalitat. L’argument del ministeri és una sentència del Tribunal Constitucional que es va fer pública el febrer del 2013. Aquesta sentència explicita que la Generalitat ha de restituir els documents als seus propietaris originals. I aquest és el punt que ara utilitza el ministeri: no tornarà els papers de les institucions que han desaparegut o si no està clar qui n’és l’hereu.

“El seu objectiu és blindar la requisa que van fer el 1939. És com si volguessin acabar la feina que van començar els franquistes”, diu Cruanyes referint-se al ministeri de Cultura.
Mira també:
http://www.ara.cat/premium/cultura/Guerra-CNT-catalana-lespanyola-papers_0_1222677771.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Aquí no hi ha CNT catalana o espanyola, hi ha una única CNT... estem per sobre d'aquestes tonteries
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Sembla que volgeu crear polèmica entre si els appers han de ser a catalunya o a "espanya", son tonteries de propietat privada i nacionalisme toxic. Els papers són de tots i són sles historiadors que tenen accés a estudiar-los
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
No es la CNT espanyola contra la catalana, es la CNT-AIT, incluida la regional catalana, contra una escisión que surgió hace años en Catalunya. Además lo que dice el artículo es mentira. El problema no es si los papeles se quedaban en Salamanca o si venían para acá; el problema es que la escisión reclamó la titularidad los papeles en nombre de la CNT-AIT y como el funcionario de turno no entiende de escisiones ni pugnas por las sigas, pues les concedió la titularidad. Y ahora la CNT-AIT ha reclamado que ha habido un error y se han concedido los papeles a una organización equivocada. Y los desfederados se han picado, por eso sale este artículo en el ARA, lleno de mentiras y veneno para hacer daño, dándole carnaza antiespañolista a unos periodistas que no se preocupan nada por contrastar las noticias.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
"El problema no es si los papeles se quedaban en Salamanca o si venían para acá"


No ho serà per tu... que un exèrcit feixista i invasor s'emporti a Salamanca els papers que són patrimoni de la CNT d'aquí dels anys 30 la catalana, i els mantingui allà, tal i com van dir "por justo derecho de conquista"... per mi és un cas evident de feixisme. Dir que no suposa "cap problema" ja diu molt de tu
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Lamentable article ultramanipulador. Anem a explicar:

No existeix un litigi entre la CNT "catalana" i la CNT "espanyola": El problema el tenen la CNT desfederada (o sigui, els 2 frikis de Martorell) contra la CNT-AIT en el seu conjunt, inclosa la regional de Catalunya-Balears federada a CNT-AIT...

Basicament, aquests vellets, en comptes de jubilar-se i jugar a les cartes al bar, es dediquen a no deixar al jovent anarcosindicalista formar una organització forte i es dediquen a donar pel cul tot el que poden.

Això és el que han fet en aquest cas: aprofitant que els papers estaven a Salamanca i que la CNT-AIT no els hi havia reclamat encara, han començat un percal juridic de l'hostia amb l'unica intenció de fer mal a la CNT, tot amb l'excusa d'un patriotisme tant de moda però que qualsevol que els coneix sap que no tenen. El que no vol la CNT-AIT és que els papers acabin en mans del sindicat desederat de Martorell, d'espanyolisme res!

Aquest article és burda propaganda que persegueix l'intenció d'aquest vellets que viuen només per la venjança des de ja fa vingt anys de dibuixar dos bandols; el català i l'espanyol, per atraer-se simpaties. Però la veritat és que no cola!

Cojo, al asilo ya!
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
D'acord, això ja és molt més aclaridor i té més sentit que l'article... només dir que segurament als de l'ARA, que no s'enteren de res, algú els ha "explicat" una verisó que no coincideix amb aquesta, dient-lis que ells eren la "cnt catalana" i que l'espanyola els odia i tal.


En la meva opinió us fan un mal permanent els de Joaquin Costa, que si 1 de maig, que si coses com aquesta... ja us ho fareu, però diria que actualment el principal problema que té la CNT per despegar no el té a fora sinó que el té a casa (per casa vull dir en el propi món anarcosindicalista).
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
JAJAJAJA

La CNT-AIT matándose en los tajos por la dignidad de la clase obrera y los dos abuelos desfederaos con sus politiqueos.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
"Para desacreditarnos, la burguesía, con sus sicarios de la prensa, ha utilizado el peor de los argumentos. Porque eran tan enormes las acusaciones tales como vendidos [...] que los propios trabajadores que nos conocen iban a ser nuestros mejores defensores"
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Docns aquest 1er de Maig aniràn els d'ARRAN a l'acte de Joaquim Costa em sembla, perque el moviment llibertari mica en mica va veient quin tipus de gent n'hi ha en cada CNT
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Jejeje, clar, el Cojo inmobiliari de Martorell sembré s´ha caracteritzat pel seu catalanisme!!
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
El que faltava... els de Joaquin Costa (els quatre iaios) anant de catalanistes, quan precisament són el més espanyolista (perdó, volia dir Ibèric) de la CNT.

La CNT-AIT catalano-balear ha reclamant que els arxius vagin a l'arxiu històric que hi ha a Sant Cugat. ÉS MENTIDA que no vulguem que els arxius tornin a Catalunya, però aquests fan el que sigui per fer mal a la CNT-AIT. Només tenen les sigles de CNT, perquè d'anarcosindicat no tenen res, quatre gats plens de rencor que viuen del patrimoni i d'una llibreria.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Parece que de lo que se trata, es de llevar el conflicto al terreno de lo personal, y eso quiere decir algo: desviar la atención hacia otra parte.

Aquí de lo que parece que se trata, es de ver quién miente más o mejor.

La CNT-AIT, con el patrimonio de todxs, había comprado y reformado un edificio para guardar los papeles de Salamanca de la confederación, y en principio no tenía intención de que los papeles fueran para Catalunya.

Después de gastarse muchos millones en el edificio, parece que no reúne las condiciones para la conservación de los documentos.

Por esa espera de adaptar el edificio, no tenía prisa en reclamar los papeles y no le importaba que siguieran en Salamanca.

CNT-Catalunya se enteró de la situación, y se anticipó a reclamar que los papeles volvieran a Catalunya, personándose como interesados.

Cuando la CNT-AIT se enteró de que se habían reclamado, corrieron ríos de indignación e insultos.

Hubo alguna reunión para aclarar la cuestión, pero la tensión no se relajó ni se llegó a ningún acuerdo.

La CNT-Catalunya ha sido denunciada por CNT-AIT, con el argumento de que no es la CNT legítima, y esa denuncia es muy probable que llegue 20 años después, precisamente por el conflicto de los papeles de Salamanca.

Si ahora, como alguien dice, se ha decidido que los papeles vayan a Sant Cugat, esa no era la intención original y probablemente es consecuencia de la situación que ha creado CNT-Catalunya.

Hablar de CNT catalana y CNT española, es una estupidez soberanista, tan grave como decir que una parte es más CNT que la otra.

En mi opinión, lo que deberían de hacer, es juntarse o desaparecer las dos, pues ambas son tan válidas como prescindibles.

Alguien ha comentado:
"La CNT-AIT matándose en los tajos por la dignidad de la clase obrera y los dos abuelos desfederaos con sus politiqueos"

Hace tiempo que la CNT-AIT dejó de "matarse en los tajos", no sé quien vive más de las fantasías del pasado, si "los dos abuelos desfederados con sus politiqueos", a los que aún se les puede ver en las luchas de la calle, o a esa CNT-AIT que en lo social es una perfecta organización fantasma.

Habría que preguntarse quien os cambió la historia de la CNT-AIT para hacer creer a sus afiliadxs que sólo hay que preocuparse por lo laboral. Esa "lucha" en los tajos, se puede comprobar en la cantidad de reformas laborales que se han firmado, y en la situación de toda la clase trabajadora, cuyo mayoría está en la más absoluta precariedad o en el paro. Si tomamos ese contexto como barómetro de la lucha en los "tajos", se confirma la inexistencia de la organización por mucho que mantengan algunos conflictos abiertos para justificar su existencia, de la misma manera que ahora es el conflicto de los papeles...
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
El diari ara és una puta basura.
Des del "pressumptes anarquistes" fins això.
cap diari català publica res de l' anarquisme a Catalunya, només per intoxicar... Nosaltres a la nostra i ells amb la seva unitat...
Visca la CNT.
Pd: que no surti als mitjans no vol dir que no existeixi.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
Per a "A ver quien miente más":

Jo soc de la CNT-AIT Catalano-balear, i des del principi, aquests documents venien a Catalunya, doncs la CNT no tenia locals acondicionats pel volum de documents, ni ahir, ni avui, ni demà. Ni amb el local que cites ni sense. Ni amb CNT desfederada pel mig, ni sense. No t'inventis tantes coses, maco.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
02 oct 2014
"La CNT-AIT, con el patrimonio de todxs, había comprado y reformado un edificio para guardar los papeles de Salamanca de la confederación, y en principio no tenía intención de que los papeles fueran para Catalunya"

Mec, mentida. La CNT va comprar un local a Madrid per guardar els arxius de la FAL (Fundación Anselmo Lorenzo) on hi han els documents històrics de CNT, s'encarrega d'editar llibres,etc, però no hi havia cap acord que els papers de Salamanca de la CNT catalana anéssin allà. CNT Catalunya-Balears va reclamar que els arxius anéssin a Sant Cugat de la Generalitat ja que no disposa d'un espai en condicions per guardar-los. I així es va acordar.

Si ahora, como alguien dice, se ha decidido que los papeles vayan a Sant Cugat, esa no era la intención original y probablemente es consecuencia de la situación que ha creado CNT-Catalunya.

Mec. Mentida. Ahora no. Fa ja bastant temps i no hi havia cap acord perquè l'arxiu anés a la FAL, proposta si, acord no.


"Cuando la CNT-AIT se enteró de que se habían reclamado, corrieron ríos de indignación e insultos"

Insults ni idea, però en tot cas estan justificats. Té tela que 4 ressentits que disposen de 4 locals, nula feina sindical i social, reclamin els papers de la CNT catalana. Però bé, us ha anat molt bé que sempre nosaltres hagim anat amb un lliri a la mà, pensant que tot això es solucionarà algun dia, reconeixent errors per ambdues parts i deixant rencors d'una història de 1996 on la majoria d'afiliats actuals de la CNT-AIT no hi éren.
I això ho van decidir el comitè dels 4, perquè la majoria d'afiliats de CNT Joaquin Costa ni sabien que havieu reclamat els papers.

"Hace tiempo que la CNT-AIT dejó de "matarse en los tajos", no sé quien vive más de las fantasías del pasado, si "los dos abuelos desfederados con sus politiqueos", a los que aún se les puede ver en las luchas de la calle, o a esa CNT-AIT que en lo social es una perfecta organización fantasma"

En tot cas la CNT Joaquin Costa haurà deixar de "matarse en los tajos", seccions sindicals de CNT Joaquin Costa: zero patero. Seccions sindicals de la CNT-AIT a Catalunya i Balears: una quarentena i en àmbits com el transport, serveis aeroportuaris, serveis socials, hosteleria,etc. En els últims anys la CNT-AIT està fent bona feina en l'àmbit laboral, deixant de banda els anys gloriosos del pesat i passant de les vostres històries. Som un sindicat molt minoritari si, però almenys ara els ciments per créixer i tornar a ser una eina útil pel conjunt dels treballadors, estan posats.

A nivell social doncs poca és cert, i la CNT també ha de tractar problemàtiques socials, a mesura que creixi laboralment que per això és un sindicat, podrà també abarcar l'àmbit social. La CNT Joaquin Costa doncs ni laboral, ni social. Social perquè té un local al centre de Barcelona amb una llibreria on hi van els guiris i on hi deixen o hi deixaven reunir a grups anarquistes,etc, i perquè a l'1 de maig posen les seves sigles a la manifestació de la tarda o registren vagues amb la CGT i sortint als mitjans, sense tenir ni una secció
sindical.

I si el tema és personal, és perquè hi ha una persona que no ha parat de fer mal a la CNT-AIT i que està en totes les mogudes contra aquesta.

Potser és hora però de deixar-se de comentaris per internet, de perdre el temps en reunions amb vosaltres, que per sort ja no es fan; i d'actuar contra els que viuen d'unes sigles, de batalletes pasades i del patrimoni.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
03 oct 2014
La "CNT Catalana", es la que te 5 afiliats a Barcelona, 2 a Gramanet, 2 a Vilanova, i 5 a Martorell?
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
03 oct 2014
L' advocat de la CNT CATALANA Josep cruanyes!!!!
Joaquim costa hauria de desmentir!!!! I desaparèixer.
Pel bé de l' Anarquia.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
03 oct 2014
Per ser una organització antiautoritària sembla que porteu molt malament que hi hagi una escisió desfederada... Si fossiu una mica intel·ligents els anarquistes convencerieu a la CGT de que es tornés a unificar a la CNT i deixarieu tranquils els "dos frikis" que tant infravaloreu...
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
03 oct 2014
Tú a lo teu. Deixa lo de CNT a CNT, perquè crec que l' espai de CGT està més amb la CUP o podem, no? Amb els que passen per les urnes i tot això...
Et passa com al capellà que opina sobre el matrimoni, que no Val el que diu fins que no es casi de veritat. (Per molt que folli)
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
04 oct 2014
S'han aportat prou documens per arribar a aquesta consideració judicial. És curios que la CNT centralista vulgui recuperar documentación que no és seva mitjançant la justicia burguesa i que ara que ha perdut els Papers perdin també els altres papers i la vergonya a internet. Com que es fa dir Catalano-Balear, també reclamaran les de Mallorca? Em sembla que porten una bona ensaimada a sobre i ja els han passat per la cara prou sobrasada. Els papera de la CNT catalana: a Catalunya. Ja n'hi ha prou d'anarcocentralistes. Salut!
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
04 oct 2014
Al començament d'aquest foro he vist que ni ha un altre "llibertari". Pel que veig i pel que defensa, poso en dubte que ho sigui. Una cosa és diferir, una altra aprofitar l'anonimat per dir mentides i insultar a altres anarquistes. Salut!
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
04 oct 2014
la CNT de joaquin costa internamente sera lo que sea , lo desconozco , lo que es una realidad es que esta desde el principio en la movida de reclamar los papeles de salamanca, participando en la Comissio de la Dignitat , que no llevan 4 dias, han recuperado alguna documentación y lo que pasa es que la CNT-AIT ahora quiere recojer la faena hecha por otros.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
05 oct 2014
Clar, es molt normal que els papers els donin a la "CNT Catalana", una organització fantasma de quinze afiliats en tota la "Regional", on decideixen 2 iaios tot el que es fa (aquesta es la seva horitzontalitat), i que està apunt de desaparèixer (només queden 4 "sindicats", l´últimm a marxar, El Prat).

Quinze afiliats, 70 anys de mitjana d´edad. No queda gaire.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
05 oct 2014
la cnt como un partido politico
Al final aqui el unico partido politico serà la CNT.
Y cruanyes y el Akrata con K el unico anarquista.
Vaya colla... Joaquim costa deixant-se mangonejar per 4 burgesets catalanistes...
Vergonya us havia de fer.
Re: Guerra entre la CNT catalana i l’espanyola pels ‘papers de Salamanca’
09 oct 2014
Els papers, es quedaran en mans de l´enemic Estat i no pas en mans dels anarkosindicalistes... :(
Sindicato Sindicat