Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: corrupció i poder |
Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
|
per amic |
26 set 2014
|
No fa molt va tenir lloc a l'Ateneu l'Estació d'Albaida un debat obert sobre la formació política Podemos. Aquesta ha saltat a la palestra agafant per sorpresa a molts i cobrant una importància política i social indiscutible. Per eixe motiu un bon grapat de gent ens vam trobar al pati de l'Ateneu. Al següent text tractarem d'expressar de forma breu i senzilla les nostres impressions d'aquell acte així com, en línies generals, la nostra visió sobre el tema. |
UNA ALTERNATIVA?
Podemos està canalitzant electoralment part del descontent de la societat, que es va mostrar un temps enrere a les places i va ser conegut com a 15M. Arriba en un moment de desconfiança generalitzada de la política professional i les institucions, de sobres justificat. En aquest escenari promulga la idea d'una transformació social basada, sobretot, en la substitució dels polítics corruptes per uns altres nous, més honestos i treballadors. També en un relleu generacional. El que prometen és convertir les reivindicacions ciutadanes en realitat a través de noves lleis més justes, és a dir, a través d'un reforçament de l'Estat, i així poder plantar cara als poders econòmics. Però obliden que els poders econòmics i els poders estatals tenen en moltes ocasions els mateixos interessos. I per altra banda, si tot el món sap que el poder corromp a l'home, perquè hauria de ser ara diferent?
El punt central de la seua proposta és eixir de la crisi buscant un retorn a l'estat de benestar. Proposen la creació de treball a través de més indústria i de nacionalitzar empreses i recursos. També mesures restrictives a les grans riqueses o a la classe política, pujant els impostos o baixant els sous. Tots i totes sabem que a dia de hui el paro, la desigualtat econòmica i la corrupció política son formes modernes de crim organitzat.
La situació que estem vivint fa que les seues propostes siguen molt atractives i vistes amb optimisme. Però cal dir que darrere d'aquestes no hi ha una base més amplia, que afronte les gravíssimes conseqüències ecològiques i socials que es deriven d'eixes mateixes polítiques. No podem pensar alegrement en fabricar i repartir productes per al poble com a solució al paro i a la pobresa. Senzillament perquè la terra, l'aigua, els minerals i el petroli necessaris estan acabant-se. És el problema de buscar una solució tècnica i econòmica a una qüestió també social i ecològica. El resultat és allargar el mateix model que ens ha portat a esta crisi, en nom d'un suposat progrés material. Pa per a hui, fam per a demà.
No està de més recordar que Podemos és un partit polític que es basa, com tots els altres, en un sistema autoritari que es materialitza en les eleccions, el parlamentarisme i les institucions. A la vista està que la seua estratègia es basa en crear líders molt mediàtics, en vendre una imatge. Vulguem o no, representa uns privilegis que els separa de la gent d'apeu, per a que uns seguisquen estant dalt i altres baix. Ells, per si de cas, ja han deixat clar que algunes persones son d'una classe molt inferior a la seua, per molt que afirmen ser “los de abajo”. I en última instància, eixos privilegis, seran defesos per la policia i els militars.
Per totes aquestes raons considerem que Podemos no és cap alternativa al model actual. En tot cas, un partit alternatiu dins del mateix model. Ara bé, i encara que siga contradictori després d'haver enumerat molt per damunt els factors que ens fan desconfiar d'esta estructura política, no es poden negar alguns dels seus mèrits. En una situació de crisi generalitzada, on les contradiccions del sistema es mostren cada vegada més en forma d'injustícia social (desnonaments, atur, precarietat laboral, ...), ha aconseguit situar algunes d'eixes desigualtats en un àmbit públic molt més ampli del que era habitual: els mitjans de comunicació de masses. També ha potenciat la creació de cercles assamblearis i locals, que aprofitant l'eco mediàtic de Podemos poden créixer en número i generar espais de discussió i acció. Que la gent ens ajuntem a parlar dels nostres problemes i busquem formes directes de solucionar-los és una bona cosa.
CANVIAR EL SISTEMA DES DE DINS?
Una i altra vegada seguim escoltant que el sistema s'ha de canviar des de dins, que la única solució passa per una gran reforma constitucional. No anem a negar que la cosa està fotuda, de fet mai hem dit que la lluita per la llibertat siga menjat i fet. Ara bé, pensar que un sistema profundament injust i corrupte va a canviar per votar a un tio simpàtic, que té dos carreres i que pareix de fiar, ens sembla pecar de massa ingenuïtat. Entenem que la situació no és fàcil i que la frustració, la impotència i els dubtes hagen d'aflorar, però sincerament, no ens pareixen motius suficients. Hem escoltat a molta gent dient “els altres ja sabem com ho fan, ara tindrem que provar a estos”. Però això és pura resignació, no te cap fonament. Nosaltres no dipositem esperances en un nou Salvador que vinga a traure'ns les castanyes del foc. O lluitem totes i tots, colze amb colze, per eixir d'esta situació i assumint la nostra responsabilitat col·lectiva, o no deixarem de marejar la perdiu sense anar a cap lloc.
I NOSALTRES, QUE PROPOSEM?
He ací la gran pregunta. Sembla que no es pot parlar d'una cosa, analitzar-la o criticar-la, si no proposes una altra. Nosaltres pensem que és important discutir sobre Podemos perquè ens afecta a totes i tots, i que això per sí mateix ja és valuós. En tot cas, intentarem deixar unes pinzellades constructives.
Nosaltres partim de la base de que no reconeixem cap tipus d'autoritat i de que, per molt que ens diguen, els intents d'organització social basats en les institucions polítiques i econòmiques estatals, son un fracàs històric i present a tots els nivells. Què podria haver un partit què no fóra tan cabró com els altres? Doncs bé, podria ser, encara que permeteu-nos el benefici del dubte. Però de totes formes això no canviaria el problema principal. Sent molt optimistes podria ser que per un temps baixara el paro, alguns polítics cobraren menys o alguns magnats haurien de pagar més a hisenda. Bé, i què? Continuaríem sense tindre el poder de decidir sobre les nostres vides i els nostres pobles, continuarien causant-se danys irreparables sobre el territori, continuaria imposant- se, al cap i a la fi, el criteri d'uns pocs contra tots i totes.
Si tenim alguna opció de generar un canvi real serà cosa de totes i tots, amb la força que dona la unió i la pluralitat de construir-lo conjuntament. Fruit del treball constant, les assamblees, la determinació i la intensitat necessàries. No serà cosa d'un nou líder o un nou partit: això és més del mateix, aigua en cistella. Tampoc per baixar una vesprada a un cercle, votar amb una papereta que porte la cara d'un il·luminat o dir en el bar que ja està bé del bipartidisme anem a canviar les coses. Si no agafem al bou per les banyes ja poden passar anys i anys, partits i partits, que seguirem cantant la mateixa cançó: la cançó dels queixonets.
Si nosaltres adoptem una postura crítica amb Podemos no és per a atacar a la gent que ha decidit que ja està farta. A eixos que ja s'han cansat del passotisme i han baixat a les assamblees no podem menys que felicitar-los. Tant de bo que cada vegada en siguem més i que totes i tots aportem l'esforç necessari, però tenint en compte que cap fruit que valga la pena collir serà sembrat per un líder o un partit. Cadascú haurà de posar la seua llavor i assumir la seua part de responsabilitat. Qui pense que votant a Podemos va a trobar el remei a tots els mals acabarà entropessant altra vegada en la mateixa pedra. Ja està bé de falses il·lusions: Sols el Poble salva al Poble.
– Al País Basc o Amèrica Llatina ja han hagut processos similars i no es pot dir que les injustícies, les desigualtats o els impactes sobre el territori s'hagen superat. Perquè hauria de ser ací diferent?
– Per a quan un debat profund sobre les conseqüències del model de vida que portem?
– Si les assamblees son tant importants, per a què formar un nou partit acatant les regles del joc dels poderosos?
– Portem molt temps deixant que siguen altres els que decidisquen per nosaltres, per a quan agafar les regnes de les nostres vides?
Grup Llibertari L'Estació |
Mira també:
http://ateneulestacio.blogspot.com.es/2014/09/sobre-podemos.html |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per ... |
26 set 2014
|
Bon text, però vull fer una reflexió:
Penso que, com dieu, «si tenim algun opció d'un canvi real serà cosa de totes i tots», però siguem realistes: primerament, serà cosa de les militants polítiques. El canvi passarà per la formació de projectes amb cara i ulls, que perdurin en el temps. Aquests projectes sí són arguments dignes d'estar en una secció anomenada «I NOSALTRES, QUE PROPOSEM?», i no el que totes (i no només vosaltres) hi posem sempre: un simple crit d'atenció, veritats de perogrullo que sembla que esperem que succeeixin per art de màgia.
Espero que això no s'entengui com una defensa del vanguardisme, sinó com que la necessitat de fer feina constructiva pròpia i duradora és imprescindible per canviar les coses, i que si no ho fem les que ARA estem interessades, no ens podem sorprendre de que altra gent no passi a interessar-se. Espero haver-me explicat.
De nou, bona reflexió, i espero que veieu que la crítica es general, ni molt menys concreta al vostre col·lectiu.
Salut. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per Armand |
26 set 2014
|
Com a anticapitalista i català, i per tant, independentista, cap tipus de simpatia per Podemos.
Però un cop havent-me situat, només un consell:
No es pot viure públicament de la crítica a l'altre. Està molt bé demostrar que no tens les contradiccions que arrosega aquest altre que critiques, però cal molt més: cal demostrar a la gent que la teva alternativa serveix MÉS I MILLOR als seus objectius.
Si no, pots estar tota la vida pregonant que tu ho faries millor i tal, però com que no ho demostres (i no ho fas perquè no tens la força-massa social per fer-ho) no tens credibilitat.
Per acabar i mullar-se una mica: amb compte amb les baralles entre anticapitalisme (anarquistes vs. comunistes o independentistes, etc.), perquè Podemos és operació d'estat: la lògica de l'"España roja antes que rota" sobreviu en la mentalitat postguerracivilista (vaja, com la resta de tesis del "vencedor"). No és casual que el canal del Lara, Podemos i surti matí, tarda i nit els 365 dies de l'any. Ni tan sols per audiència: es tracta d'oferir a la gent, que està cansada de tot, una alternativa de REGENERACIÓ (ni tant sols de reforma), de "refer" el país. I si aconsegueixen trencar del tot l'imaginari de que la lluita serveix, substituint-lo per un "el que compta són les institucions, no cal que baixis al carrer, pots decidir-ho tot des de caseta"... ja veurem quan temps triga la gent en tornar a mobilitzar-se. Això no va per Cat., que té una dinàmica mobilitzadora pròpia entorn al "procés", sinó per les companyes de la resta de l'estat. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per As |
26 set 2014
|
Qué obsesión. No les votéis |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per Unx |
26 set 2014
|
"Com a anticapitalista i català, i per tant, independentista"
Y es aquí cuando paro de leer y comienzo a bostezar.... otra vez. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per per unx |
26 set 2014
|
Doncs si, noi. No el coneixes?? es l´Armand, o x, o com es digui.
Segons les seves paraules, aquest mitjà només val per fer "propaganda política", i ell l´utilitza per "ampliar la seva influencia".
Es a dir, per pescar adeptes. Per a que m´entenguis, es com el "el movimiento libertario de Barcelona dice que...", però en versió indepe.
Un paio "super-oprimit", però que encara de la seva opressió, es pot estar tot el sant dia davant del seu pc pescant adeptes per internet, fent "corta-pegas" de tonteries que treu de les seves paginetes. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per És així |
26 set 2014
|
Avui en dia no hi ha catalans no independentistes, és una obvietat. Tota persona que es sent part d'un invent mental com ho és una nació, sigui la que sigui, que no és cap ens físic sinó una construcció social, si és sincera, no desitja veure llur pàtria esclava d'una altra i la vol el màxim de lliure possible, independent.
Una altra cosa es que aquí no només hi viuen catalans... també hi ha ciutadans espanyols residents a Catalunya. Alguns ho diuen per activa i per passiva que no desitjen ni ser catalans ni, conseqüentment, ser independents. Altres només s'atreveixen a dir públicament lo segon, encara que comparteixen la resta de l'enunciat. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per És així |
26 set 2014
|
Tu mateix, "unx", et consideres català/na? nacionalment, no el que el profe de torn de l'EGB o ESO de torn t'hagi dit que eres. Em refereixo si t'addereixes al invent col·lectiu "nacional" anomenat Catalunya o Països Catalans? perquè si no t'addereixes, quin sentit té que jo et digui que ets català? per imposició?
Tornant al tema del post, Podemos, tenen precisament espai a crèixer aquí perquè l'espai dels no-catalans (nacionalment) està monopolitzat per l'extrema dreta (C's, PP, etc.), així que el fet que surti algo mínimament esquerrà obligarà arecomposar aquest espai. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per @ |
27 set 2014
|
--es així-- primer, dir-te que estas algo tocat pel teu fanatisme. "No hi ha catalans no independentistes" es una bajanada digne d´un boig.
Llavors, quan a les manifestacions del dia de la patria fa 4 o 5 anys, que eres 4 gats, ereu els unics catalans??
Creus, amb el teu fanatisme extrem, que a Catalunya fa 5 anys només hi havien 2 o 3mil catalans? que mentider el gobern, deien que erem 6 milions!! i en realitat, la veritat només la savia Armand, que era que erem..............2 mil!!!! |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per @ |
27 set 2014
|
I a Escòcia... només hi viuen 4 milions d´escocesos! els altres 6 milions de persones, son residents de Gran Bretanya a Escòcia, però no son escocesos.
Aixó ho dius per allà, et foten a una barca, i et llencen al mar, per que creuen que ets retrasatmental. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per Armand |
27 set 2014
|
Calma't que se't nota excitat quan se't toca la fibra. D'entrada, el concepte "avui en dia" fa referència a actualitat, com hauràs pogut observar: parlo de que el conflicte està tant aguditzat avui i aquí que ha servit per clarificar les posicions de tothom.
Respecte a catalanitat, era una pura provocació intelectual. És una nació una realitat material, o pel contrari és, senzillament, una invenció mental? com a bon predicador anarcociudadano convindràs amb mi que més aviat parlem de la 2a opció, oi? així doncs, sí és una pura invenció mental compartida per un col·lectiu (a partir de fixar-se en x criteris), és un projecte de lliure addesió.
T'ho diré més fàcil: ningú t'obliga a ser català, igual que ningú t'obliga a ser cristià, encara que visquessis en un territori de majoria o tradició cristiana. Ara bé, es conditio sine qua non per adderir-te al projecte cristià tenir fe en l'existència d'un Déu i tota la pesca; no poden haver-hi cristians ateus. Per ser nacionalment català, en l'actualitat, passa el mateix: no pots identificar-te com a català (NACIONALMENT parlant) i estar a favor de la submissió a l'estat dominant. Ho podràs fer en un sentit ètnic ("sóc nascut a Catalunya") o polític ("sóc nascut i/o treballo a Catalunya), etc. però en un sentit nacional, que és el que interessa car és l'únic de lliure addesió (ningú decideix on neix però sí quin país defensa), de catalans espanyols no existeixen. Hi ha gent que es fa dir nacionalment catalana i no ho és (sectors del progressisme socialdemòcrata d'obediència espanyola), encara que evidentment ciutadans catalans.
Per cert, revisa la teva base de dades, perquè si segons tu fa 4 anys només eren 2000 o 3000 persones i enguany van passar a ser 1.800.000 les persones al carrer, estem davant d'una autèntica revolució política de primera magnitud. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per per Armand |
28 set 2014
|
Ah, vale, que ets tant "intelectualment superior", que ara, la definició de "català" la dones tu?
Jo de tu aniria mes enllà:
- Català: ésser bondadós, bo, llest, generós, lluitadora, militant de l´EI (Esquerra indepe, no estat islàmic), amb un físic envidiable, anticapitalista, que odia espanya. Sempre vesteix amb uns calçotets o calces oficials de les cup, i te un carnet de català signat pr l´Armand.
- Espanyol: ésser egoísta, dolent, amb el cor podrit, lleig, adorador del capitalisme. Te banyes i cua, i sempre porta un "tridente". Son de color vermell, i viuen sota terra. Compte amb ells. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per Armand |
28 set 2014
|
Ja t'ho he dit més d'un cop, però prova de llegir més sobre dialèctica i pensar menys en clau de moral cristiana, de dualitat bons vs doents. Tu segurament penses així, però no tens perquè extrapolar això a la resta. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per per unx |
28 set 2014
|
Doncs si, noi. No el coneixes?? es l´Armand, o x, o com es digui.
Segons les seves paraules, aquest mitjà només val per fer "propaganda política", i ell l´utilitza per "ampliar la seva influencia".
Es a dir, per pescar adeptes. Per a que m´entenguis, es com el "el movimiento libertario de Barcelona dice que...", però en versió indepe.
Un paio "super-oprimit", però que encara de la seva opressió, es pot estar tot el sant dia davant del seu pc pescant adeptes per internet, fent "corta-pegas" de tonteries que treu de les seves paginetes. |
Re: Sobre Podemos. Text del "grup llibertari l'Estació", d'Albaida
|
per anarquista |
29 set 2014
|
La nació és una construcció social ergo no existeix.
I que et penses que és l'"individuu"?
Si tires pel postmodernisme tira fins al final. |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article. Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo. Comments can not be added to this article any more
|