Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Han de constituir el comitè d’empresa al carrer perquè l’empresa nega l’entrada al nou president
20 set 2014
El comitè d’empresa d’Esfosa, un dels principals escorxadors de l’estat, amb seu a Vic, ha hagut de constituir-se aquest dimarts al migdia al carrer. El motiu és que la direcció de l’empresa ha negat l’accés a les instal·lacions a Manel Juan, el president del comitè d’empresa que s’ha conformat a partir de les eleccions sindicals del passat 6 d’agost. El motiu que al·lega l’empresa per no deixar entrar Juan a l’escorxador és que està acomiadat i que no forma part de la plantilla. Després dels fets d’aquest dimarts, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), sindicat al qual pertany Juan, presentarà una demanda de mesures cautelars davant els tribunals laborals perquè la direcció d’Esfosa deixi d’obstaculitzar la representació de les treballadores que ostenta Manel Juan.
web-Esfosa.jpg
Les eleccions sindicals a Esfosa ja es van haver de repetir després que precisament la COS impugnés les que s’havien fet el 25 de juny. Tot i guanyar les eleccions amb claredat, en obtenir sis de les nou representants del comitè, la COS va impugnar les eleccions, ja que no s’havia deixat incloure en la llista electoral a Manel Juan. El motiu era que l’empresa l’havia acomiadat. La COS, però, ha mantingut sempre que l’acomiadament es va produir el 23 de maig, just l’endemà que Juan participés en una roda de premsa anunciant la seva inclusió en la llista electoral. En la mateixa roda de premsa s’informava de la convocatòria d’una manifestació contra la creixent precarietat i explotació laboral a l’empresa. Una manifestació que va acabar a les portes de Casa Tarradellas, una de les societats que formen part de l’accionariat d’Esfosa.

Irrupció de la COS

La inclusió de Juan en la llista sindical de la COS, de fet, ja havia estat comunicada formalment uns dies abans al Departament de Treball. A la repetició de les eleccions sindicals, el 6 d’agost, la COS fins i tot va arribar a treure un delegat més. El comitè el conformen set representants d’aquest sindicat, un de CCOO i un de la UGT. La COS era la primera vegada que es presentava a les eleccions sindicals a Esfosa. En l’anterior comitè, la UGT havia ostentat una majoria folgada que va perdre amb la irrupció de la COS.

I ara, amb l’acomiadament de Manel Juan recorregut davant els tribunals laborals i pendent de judici, que no s’espera que sigui fins a la primavera de 2015, l’empresa sosté que està acomiadat i per això ni tan sols el deixa entrar a les instal·lacions de l’escorxador. D’aquí que aquest dimarts les representants de les treballadores decidissin portar la constitució formal del comitè al carrer per evidenciar el que qualifiquen no només com un dret vulnerat de Juan sinó de la resta de treballadores, que van dipositar la seva confiança en ell perquè les representés. Aquest dissabte també hi ha convocada una assemblea de treballadores per decidir si s’emprèn alguna protesta.

19,9 milions d’euros de facturació

Esfosa té com a accionistes cinc de les principals empreses del sector agroalimentari d’Osona. Una d’elles és Casa Tarradellas, on va acabar la marxa de protesta del 24 de maig. Les altres quatre són Càrniques Montronill, Especialitat Vic Carn, Osona Agrícola, Embotits Subirats i Grup Baucells Alimentació. El 2012, últim exercici del qual s’han publicat els resultats, Esfosa va factura 19,9 milions d’euros, un 4% més que l’any anterior i, malgrat la crisi econòmica, va obtenir un benefici de 538.000 euros. L’any 2011, que havia hagut de fer front a la marxa d’un dels socis fundacionals, Cárnicas Solà, que ha adquirit l’escorxador Vilaró de Mollerussa, Esfosa havia facturat 19,1 milions d’euros i havia declarat un benefici de 541.000 euros. Venien de 2010, un dels millors anys per a Esfosa, amb una facturació de 19,6 milions d’euros i uns beneficis de poc més d’un milió d’euros, més del doble que l’any anterior.
Mira també:
http://directa.cat/noticia/esfosa-ha-constituir-comite-d%E2%80%99empresa-al-carrer-perque-l%E2%80%99empresa-nega-l%E2%80%99entr
http://sindicatcos.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Han de constituir el comitè d’empresa al carrer perquè l’empresa nega l’entrada al nou president
20 set 2014
Lluitem contra l'explotació laboral mentre que ens lucrem de l'explotació animal. Amb coherència!
Re: Han de constituir el comitè d’empresa al carrer perquè l’empresa nega l’entrada al nou president
21 set 2014
fora els comités d'empresa! que es fotin així ja saben el que ens trobem les que no ens presentem a les elccions sindicals ni participem del seu paripé!
Re: Han de constituir el comitè d’empresa al carrer perquè l’empresa nega l’entrada al nou president
21 set 2014
Bueno, a part dels vegans que treballen en col-lectivitzacions coherents on coltiven bledes i pastanagues amb semilla recuperada d'horticultors ancestrals i poden tenir un sou d'això, l'altre gent que no ho hem aconseguit fer i busquem treball i el trobem a empreses que fan activitats que no tenen una activitat coherent, el que es qüestiona aquí es l'actitut de l'empresa.
Si és veritat que tenen majoria al comité d'empresa, poden ser coherents i disoldre'l i propiciar de formar una assemblea de treballadors i treballadores unida. Lamentablement, no pasara això, perquè a la COS sembla que li vagi bé aquest model sindical definit als Pactos de la Moncloa, acord fet entre feixistes, burgesos i traidors com Carrillo.
Pel treballador acomiadat, si hagués estat membre d'una secció sindical abans que l'acomiadessin i hagués fet activittat sindical, l'acomiadament ara es podria dir que l'han acomiadat per fer una activitat sindical demostrable, i per repressió sindical, la readmisió és directa. És un dels problemes dels comités d'empresa, esperar a les eleccions, sense comptar el paper jeràrquic que fan aquests organismes de cara a la resta de la plantilla.
Els comités d'empresa són un dels majors virus que pateix la clase treballadora.
Re: Han de constituir el comitè d’empresa al carrer perquè l’empresa nega l’entrada al nou president
21 set 2014
Estan al carrer perquè la seva representació és això: una representació de la realitat, i no la realitat mateixa.

Si la plantilla de la fàbrica no els recolza a la pràctica, és perquè en realitat el Comitè d'Empresa no representa la voluntat del personal.

I ja pot dir el què vulgui el jutjat social, que la realitat segueix essent aquesta: només tenen representativitat legal, és a dir, buida de contingut.
Re: Han de constituir el comitè d’empresa al carrer perquè l’empresa nega l’entrada al nou president
21 set 2014
Quina llastima, no poden continuar matant animalets? no els deixen entrar?? estan castigats? per desobedients!!
Sindicato Sindicat