Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
ZAD de Testet, testimoni de lluita contra la presa de Sivens, sud de França
17 set 2014
ca-gaze1.jpg
Zad de Testet, testimoni de lluita contra la presa de Sivens, sud de França
grup zad.jpg
Zad de Testet, testimoni de lluita contra la presa de Sivens, sud de França
gm màquina.jpg
Zad de Testet, testimoni de lluita contra la presa de Sivens, sud de França
enterrados zad.jpg
Zad de Testet, testimoni de lluita contra la presa de Sivens, sud de França
enganxina.jpg
Zad de Testet, testimoni de lluita contra la presa de Sivens, sud de França
Em desperto cap a les 8h, la nit ha estat plàcida i he descansat bastant. Tot i estar en una cabana de 3 metres quadrats i a 10 metres d'alçada, al roure on ens hem instal·lat s'hi viu força bé.

Com ahir, el que ens fa despertar i llevar-nos no és ni la llum ni la falta de son, el so dels trets de flashball (pilotes de goma) i el soroll de veus distorsionades ens arriben des de la carretera de la Métairie Neuve, a uns centenars de metres d'aquí.

Des que han començat els “treballs” de desforestació, cada matí hi ha companys i companyes que bloquegen els accessos a la ZAD (Zone A Défendre, zona a defensar) per impedir o retardar l'arribada dels treballadors i les màquines a la zona.

Nosaltres hem optat per habitar un dels molts arbres centenaris d'aquest bosc com a estratègia de lluita i resistència.

Ja fa dos dies que una gran màquina custodiada per la policia arrasa la pineda que limita al nord
de l'arbre on som.

A diferència dels altres dies, quan la policia s'havia limitat a protegir la màquina i ignorar-nos, avui un bon nombre de gendarmes mobiles (GM, policia antiavalots) se situen al peu del nostre arbre i parlen entre ells mentre ens van mirant i senyalant.

Uns crits en to amenaçant ens ordenen que “baixem immediatament”. No els responem però sí que ens comencem a alarmar i ens preparem pel que pugui passar: ens col·loquem bé els nostres arnesos d'escalada, ens calcem les botes, deixem ben accessibles les ulleres i els productes contra els gasos lacrimògens, i preparem un parell de motxilles amb les nostres pertinences i algunes provisions.

A continuació i vista la ignorància i silencia amb què responem a les seves exigències d'homes amb autoritat, els GM decideixen destruir la cabana de fusta que hi ha al terra i just sota de l'arbre. La cabana la van construir uns companys fa uns dies, però ara es troba buida.

Un cop destrossada la cabana del terra, i vist que no tenim cap intenció en baixar i obeir les seves amenaces, els gendarmes parlen entre ells i decideixen passar de la intimidació verbal a la psico-fisiològica.

Sense cap mania, ruixen amb combustible les fustes i plàstics de la cabana destruïda i li calen foc, mentre ens observen i continuen insistint en que baixem.

El foc agafa ràpidament dimensions considerables, i el fum que puja directe a la nostra cabana ens dificulta respirar i ens pica als ulls.

Conscients de que és una estratègia de pressió perquè abandonem l'arbre, ens esforcem a mantenir la calma i aguantar.

Així passem un parell d'hores; hem avisat per telèfon als companys i les companyes de la nostra situació, i ens diuen que hi ha un grup que ve cap aquí. Mai els arribem a veure, però sabem que hi són perquè alguns gendarmes marxen ràpidament en direcció al centre de la ZAD.

Dins de la cabana, dalt de l'arbre, passem moments de tensió, especialment quan el fum i la calor es colen dins del nostre habitacle, i quan ens adonem que hi ha guspires incandescents que arriben fins a la nostra alçada i fan petits forats a la lona de plàstic que ens fa de sostre.

Durant tot el matí els GM es limiten a observar-nos i a anar afegint llenya al foc, literalment; mentrestant, a pocs metres una màquina va tallant pins a un ritme esgarrifador.

Cap al migdia el foc s'apaga per si sol, i els gendarmes decideixen abandonar la campanya de pressió i intimidació. Per avui, hem resistit.

_______________


Ens trobem a la primera setmana de setembre del 2014. Som a la zona humida de Testet, al sud de França, a uns 40 Km al nord-est de Toulouse.

No estem de campaments, tot i que les desenes de tendes plantades arreu ens ho poden fer semblar.

Això no és una rave, ni un wagenplatz, tot i que hi hagi un camp ple de furgonetes, camions i caravanes aparcats, i que algunes nits hi ha qui encara té esma per fer una mica de gresca.

Al gran chapiteau de circ instal·lat no hi ha trapezistes ni lleons, si bé per art de màgia apareixen a tothora olles fumejant, queviures i begudes, productes mèdics i materials de construcció que formen part dels donatius i la solidaritat de les persones de la zona que dia rere dia venen a donar suport.

La ZAD de Testet és una confluència de persones unides sota un objectiu comú: defensar el bosc de Sivens i la zona humida de Testet contra l'amenaça del projecte de construcció d'una presa d'aigua.

Defensem un bosc on hi viuen 94 espècies protegides.

Defensem la diversitat, l'autogestió dels ecosistemes salvatges.

Defensem la vida en contacte amb la terra, les relacions horitzontals i el respecte entre les persones.

Lluitem en un cas concret però contra un sistema global.

El projecte de presa de Sivens (Barrage de Sivens) està finançat amb diners públics però beneficia principalment a 2 grans industrials privats, concretament està dissenyat per satisfer les necessitats d'irrigació de l'agricultura intensiva.

El que està passant aquests dies a la ZAD de Testet és com una petita representació teatral del que passa a tants altres llocs del planeta: és la guerra entre la indústria i la natura, entre la dominació i la llibertat, entre el control social i l'autogestió, entre el poder i les persones.

És la guerra entre la capital i la vida.

Solidaritat amb les companyes en lluita a la ZAD de Testet!

Non au barrage de Sivens!

Més informació:

http://tantquilyauradesbouilles.wordpress.com/

http://www.collectif-testet.org/

zad.nadir.org

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more