Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Crònica d’una diada en clau llibertària.
14 set 2014
- Diferents iniciatives de caire llibertari han recorregut els carrers a Barcelona, Lleida, i Reus, per fer visible, en plena Diada de l’onze de setembre, l’alternativa llibertaria, en pro d’un poble lliure, autogestionat i ingovernable.


- Els bloc llibertaris de Barcelona, Lleida i Reus, i la Via llibertaria donen el punt negre a aquesta Diada.
1-Blocllibertari_sortidatetuan-1024x682.jpg
2-Visllibertaria.jpg
4-Blocllibertarireus.jpg
La commemoració de la derrota de l’11 de setembre d’enguany no ha estat, sens dubte, una Diada més entre d’altres. Aquest any, en què es compleixen els 300 de l’entrega a les tropes castellano-borbòniques de Felip V de la ciutat de Barcelona, la Diada ha esdevingut de nou històrica, en una demostració gegantina de mobilització en defensa del dret a decidir del poble català. A l’ambient, la proximitat de la consulta i els gestos expressats pel president espanyol i diversos membres de l’executiu de l’estat, en el sentit de prohibir la consulta (amenaces a recórrer a la Guàrdia Civil incloses) prevista pel proper 9 de novembre. A aquestes amenaces provinents de Moncloa, li hauríem d’afeguir també certes declaracions efectuades des de determinats sectors del govern de la Generalitat principatina sondejant la posibilitat d’ajornar la consulta i negociar amb Madrid el seu encaix a la legalitat espanyola.

De la V a la A llibertària

Aquesta Diada venia sens dubte marcada per la convocatòria realitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per a la realització d’una gegantina V humana a Barcelona. Aquesta convocatòria però, venia seguida d’una altra de signe llibertari, sorgida des de les xarxes socials per ha convertir aquesta V en “una A d’anticapitalisme, autonomia, autogestió, antifeixisme, avortisme, antipatriarcat i antiespecisme”, una inicitiva virtual que ha anat agafant volada fins ha esdevenir tot un èxit en aconseguir finalment aplegar 1.742 persones que han convertir la V amb una A llibertaria, assolint l’objectiu d’unir la Diagonal i la Gran Via a través de sis cruïlles del carrer Bruc.

Un cop completat el repte, els manifestants es van aplegar a la cruïlla dels carrers Bruc i Aragó per cloure l’acte formant amb tela blanca una grandiosa A d’anarquia. Algunes de les participants es van dirigir posteriorment a la plaça Tetuan per participar del Bloc Negre que cada any convoquen diversos col·lectius llibertaris a la manifestació de l’esquerra independentista.

Blocs Llibertaris a Barcelona Lleida i Reus

La jornada en clau negre començava però força més aviat, de bon matí.

Una paradeta del col·lectiu llibertari Negres Tempestes i dues més de la cooperativa la Ciutat Invisible van ser les encarregades d’apropar les idees llibertàries als visitants del Fossar de les Moreres i de la Mostra d’Entitats dels Països Catalans del Passeig Lluís Companys. Simultàniament persones de l’espectre llibertari i autònom optaven per apropar-se fins a la Rambla del Raval a donar suport a la mobilització antifeixista de resposta a la manifestació de signe ultradretà i espanyolista que coincidint amb la diada que van protagonitzar menys d’una cinquantena de feixistes.

Un xic més lluny, a Ponent, i per segon any consecutiu, un bloc llibertari ha participat sota el lema: “Ja no ens alimenten Molles”, a la marxa de l’onze de setembre convocada a Lleida a les dotze del migdia.

A la tarda paral·lelament a la convocatòria “transversal” llençada per l’ANC a Barcelona i la conseqüent crida a la via llibertària, l’Esquerra Independentista va convocar una marxa a la Plaça Tetuan. I com ja ve essent habitual des de fa més d’una dècada, a darrera d’aquesta manifestació s’aplega el Bloc llibertari amb un plantejament que cridava directament a radicalitzar el dret a decidir i reapropiarse’l en tots els aspectes de la vida. Un “Decidim-ho tot!” encapçalava la convocatòria tot acompanyant aquest lema d’una pancarta plena de referències a la pel·licula “V de Vendetta”. El d’aquest any ha estat el Bloc força nombrós; alguns centenars de persones van desfilar en mig de crits de “ni Espanya, ni França, ni estat català”, “ni Espanya, ni França, Països Catalans”, “no hi ha pa per tant de Pujol”, “ la via llibertària camina cap a Icària”… Finalment, tot baixant el Passeig Lluís Companys, el Bloc Llibertari s’ha separat de la comitiva de l’esquerra independentista per acabar la marxa, al Fossar amb el cant d’”A les barricades” i d’”els Segadors” i la lectura del manifest d’enguany.

En definitiva, la Via Llibertaria i el Bloc Llibertari han donat “el punt negre” de l’11 de Setembre, i 300 anys després, la bandera negra de la llibertat o la mort, ha tornat altre cop a onejar per Barcelona.

Un xic més tard a la ciutat de Reus, s’ha format també un altre bloc llibertari format aquest cop, principalment per gent de la CGT i els ateneus llibertaris del Camp, que han desfilat rera una pancarta on cridaven a independitzar-se “dels estats, la banca, els mercats, els patrons i la troica”.

L’origen del Bloc llibertari barceloní del onze

El que ara s’anomena “Bloc Llibertari”, va començar d’una forma informal, en base a converses entre activistes de l’àrea de l’autonomia barcelonesa que, en no sentint-se representants en cap dels blocs estatistes, feien una pancarta (o dues com va passar un any fruit de la descoordinació), i mitjançant el boca-orella es reunien a la cua de manifestació, al costat dels migrants sense papers o el FAGC.

Poc a poc, especialment des de l’any 2004, ara farà just una dècada, el citat Bloc Llibertari, negre o autònom com se l’ha anat anomenant en diferents èpoques, ha anat implicant a un ventall més ampli de gent, i s’ha anat assumint cada cop més un treball previ de preparació, consolidant-se com a punt de trobada de diferents sectors, els quals han volgut fer visible, especialment en aquesta data, el seu rebuig als estats i a la delegació de la lluita en partits polítics i sindicats reformistes i, per afirmar que la llibertat dels Països Catalans, com la de tots els pobles, no passa per la consecució de cap estat ni la creació de més fronteres, sinó per la dissolució de les existents i la creació d’espais horitzontals de contrapoder lliurement federats que substitueixin i deslegitimin els propis estats.
Mira també:
http://www.elpratllibertari.cat/?p=3315

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Crònica d’una diada en clau llibertària.
14 set 2014
La Via Revolucionària del No-Sí. Manifest per la Independència sense Estat

http://no-si.cat

La Vía Revolucionaria del No-Sí. Manifiesto por la Independencia sin Estado

http://portaloaca.com/opinion/9391-la-via-revolucionaria-del-no-si-manif
Sindicato Sindicat