Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Radio Bronka, radio libre y libertaria de Barcelona. Quiénes somos!
16 ago 2014
Radio Bronka
Radio libre – 104.5 FM Barcelona

Quiénes somos
Bronka es un proyecto que nace de un grupo de personas con diferentes intereses procedentes del barrio barcelonés de Horta, que decidieron instalar la radio en el barrio de Roquetes porque tenian vínculos con la asociación de vecinos y vecinas de este barrio y, por tanto, fácil acceso al local que recién se acababa de ceder a la asociación, local que antes había albergado una sociedad pajaril.
rbronka.png
Entre las personas que iniciaron el proyecto había gente del Movimiento Comunista (MC), del la Liga Comunista Revolucionaria (LCR), del movimiento cristiano JOC- JOBAC, de movimientos independentistas y de Mili KK entre otros.

Era la primavera del año 1987 cuando Radio Bronka empezó a emitir. En ese año, Radio PICA estaba silenciada y no existían otras radios libres emitiendo en el dial barcelonés. Vinculada a los movimientos sociales y vecinales de Barcelona y con un espíritu claramente combativo, aparece Radio Bronka en el dial: el 92.3 FM, que fue su primera frecuencia.

Las primeras emisiones se hicieron a través de un emisor autoconstruído de apenas 40 watios y con un reproductor de casetes con 7 platinas. La antena era un dipolo circular ajustado al 92.3 colocado en un mástil de no más de 3 metros, situado en el terrado de un edificio del barrio. Desde entonces ha llovido mucho y a lo largo de su historia, que ya casi cuenta 25 años, Bronka ha ido cambiando y, a partir del os años 90, poco a poco fue tomando un carácter cada vez más libertario.

Durante todo este tiempo, Radio Bronka ha estado implicada en diferentes luchas sociales que tenían lugar en la ciudad, dando voz a colectivos antimilitaristas, feministas, de apoyo a la okupación, de solidaridad internacional o de carácter reivindicativo en general, manteniendo siempre su visión crítica, contracultural y de claro rechazo al partidismo jerárquico.

Los cambios de dial han sido una constante en la vida de las radios libres y Bronka no ha escapado al hostigamiento por parte de radios institucionales y comerciales que, con más medios y menos escrúpulos, solapaban la frecuencia y obligaban, una y otra vez, a hacer las maletas y desplazarse en el dial. Así a finales del año 2000, Catalunya Cultura ocupó la frecuencia de Radio Bronka, que tubo que desplazarse hasta el 99.0, siendo pisada de nuevo en el año 2004 por RNE (canal Todo Noticias) perdiendo en aquel momento la cobertura que tenía en todo el área de Barcelona.

El nuevo dial, el 104.5, se oye en la zona norte de la ciudad, y desde el 2010 también se nos puede escuchar en el 96.6 FM, compartiendo dial con Radio PICA, en la franja horaria de 00:00h a 12:00h. Este último dial, el 96.6 se encuentra a su vez, desde hace más de un año pisado por la radio Ambdos FM, una radio comercial, sin licencia pero con buenos padrinos en la administración.

Finalmente y después de un gran esfuerzo en febrero 2013 recuperamos la cobertura radial de toda Barcelona y gran parte de su área metropolitana y seguimos saliendo al aire por el 104.5 FM

Por suerte, las nuevas tecnologías han dado también un empujón a los medios de comunicación alternativa y desde hace ya algunos años Radio Bronka se puede escuchar por Internet o bien “a la carta” a través del Podcast. En ese sentido Radio Bronka siempre ha tenido clara su apuesta por el software libre utilizando linux, el formato .ogg para los audios y Kontinuidad Jabata para la continuidad de la emisora.

En la actualidad Radio Bronka es miembro de la Coordinadora de Ràdios Lliures de Catalunya, junto con Radio PICA, radio Contrabanda FM, Radio RSK, Radio Línia IV y Radio Bala, radios que hacen frente común para no ser silenciadas, para llegar todavía más lejos y para que a esta historia le queden todavía muchas páginas por escribir.

¡¡¡ NO NOS CALLARAN !!!

Hazte soci@
http://radiobronka.info/socios/hazte-socio/

Contacto
http://radiobronka.info/contacto/
Mira també:
http://radiobronka.info
http://radiobronka.info/socios/hazte-socio/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Radio Bronka, radio libre y libertaria de Barcelona. Quiénes somos!
18 ago 2014
Quí som

Ràdio Bronka és un projecte que neix d’un grup de persones amb diferents interessos procedents del barri barceloní d’Horta, que van decidir instal·lar la ràdio al barri de Roquetes ja que tenien vincles amb l’associació de veïns i veïnes d’aquest barri i, per tant, fàcil accés al local que tot just s’acabava de cedir a l’associació, local que anteriorment havia allotjat una societat ocellaire.

Entre les persones que van iniciar el projecte, hi havia gent del Moviment Comunista (MC), de la Lliga Comunista Revolucionària (LRC), del moviment cristià JOC-JOBAC, de moviments independentistes i de Mili KK, entre d’altres.

Era la primavera de l’any 1987 quan Ràdio Bronka va començar a emetre. En aquell any Ràdio PICA estava silenciada i no existia cap altra ràdio lliure emetent en el dial barceloní. Vinculada als moviments socials i veïnals de Barcelona i amb un esperit clarament combatiu, apareix Ràdio Bronka en el dial al 92.3 FM, que va ser la seva primera freqüència.

Les primeres emissions es van fer a través d’un emissor auto-construït de tan sols 40 wats i amb un reproductor de cassets de 7 platines.
L’antena era un dipol circular ajustat al 92.3 col·locat en un pal de tant sols 3 metres, situat al terrat d’un edifici del barri.

Des de llavors ha plogut molt i al llarg de la seva història, que ja gairebé compta 25 anys, Bronka ha anat canviant i, a partir dels anys 90, poc a poc la ràdio va anar prenent un caràcter cada cop més llibertari.

Durant tot aquest temps, Ràdio Bronka ha estat implicada en diferents lluites socials que sorgien a la ciutat, donant veu a col·lectius antimilitaristes, feministes, de suport a la okupació, de solidaritat internacional o de caràcter reivindicatiu en general, mantenint sempre la seva visió crítica, contracultural i de clar rebuig al partidisme jeràrquic.

Els canvis de dial han estat una constant en la vida de les ràdios lliures i Bronka no s’ha escapat de la fustigació per part de ràdios institucionals i comercials que, amb més mitjans i menys escrúpols, solapaven la seva freqüència i obligaven, una i altra vegada, a fer les maletes i desplaçar-se en el dial. Així a finals de l’any 2000, Catalunya Cultura va ocupar la freqüència de Ràdio Bronka, que va haver de desplaçar-se fins el 99.0, sent trepitjada novament l’any 2004 per RNE (canal Todo Notícias) perdent en aquell moment la cobertura que tenia a tota l’àrea de Barcelona.

El nou dial, el 104.5, es pot sentir en la zona nord de la ciutat i, des del 2010 també se’ns pot escoltar en el 96.6 FM, compartint dial amb Ràdio PICA, en la franja horària de 00:00h a 12:00h. Aquest últim dial, el 96.6 es troba actualment, des de fa més d’un any, trepitjat per la ràdio Ambdos FM, una ràdio comercial, sense llicència però amb bons padrins a l’administració.

Per sort, les noves tecnologies han donat també una empenta als mitjans de comunicació alternativa i des de fa alguns anys, Ràdio Bronka es pot escoltar per Internet o bé “a la carta” a través del Podcast. En aquest sentit Ràdio Bronka sempre ha tingut clara la seva aposta pel software lliure utilitzant linux, el format .ogg per als àudios i Kontinuidad Jabata per la continuïtat de la emissora.

Actualment Ràdio Bronka és membre de la Coordinadora de Ràdios Lliures de Catalunya, juntament amb Ràdio PICA, Ràdio Contrabanda FM, Ràdio RSK, Ràdio Línia IV i Radio Bala, ràdios totes elles que fan front comú per no ser silenciades, per a arribar encara més lluny i per a que a aquesta història li quedin encara moltes pàgines per a escriure.

NO ENS FARAN CALLAR!!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more