Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Sobre la detenció del nostre company Bernhardt a Veneçuela
02 ago 2014
2822.jpg
A principis de juliol va ser detingut a Mèrida (Veneçuela) el nostre company Bernhardt. Bernhardt es trobava - igual que dues companyes més- fugat des d'aproximadament 20 anys, després d'un intent fallit de volar amb explosius la presó de deportació (similar al CIE espanyol) de Berlin-Grünau, sent acusat per la justícia alemanya d'haver participat directament en l'acció i ser membre del grup militant K.O.M.I.T.E.E.[1]

Amb aquesta acció el K.O.M.I.T.E.E pretenia combatre activament el racisme estructural i institucionalitzat a la política alemanya: en el 1993 el Partit dels Treballadors Kurds (PKK)[2] va ser prohibit per l'Estat alemany, des de llavors milers d'exiliats que busquen refugi a l'Alemanya Federal van tenir (i tenen) que comptar amb ser deportats a l'Estat torturador de Turquia i per tant a la mort. També en aquesta època el Govern va iniciar la deportació massiva de milers de refugiats de guerra procedents de l'antiga Iugoslàvia, mentre que els pogroms racistes contra les cases d'acolliment de refugiats eren encara recents, i no només els de Rostock i Hoyerswerda[3]. La transformació de l'antiga presó de dones de la República Democràtica Alemanya (RDA) en un centre de deportació, que havia de tenir (i desgraciadament va tenir) capacitat per tancar fins a 400 refugiats prèviament a la seva deportació, suposava una oportunitat propícia per a dur a terme a un atac d'aquest tipus. Si el sabotatge hagués tingut èxit, no hauria representat una simple acció simbòlica, com a mínim la maquinària de deportació de l'estat federal de Berlin hauria estat significativament afectada. Malauradament, l'acció va anar malament i tres persones van haver de passar a la clandestinitat.

Un any enrere el K.O.M.I.T.E.E havia dut a terme un atemptat contra instal·lacions de l'exèrcit alemany a Bad Freienwalde (prop de Berlin) incendiant l'edifici. Aquesta acció havia de ser un atac contra el militarisme alemany i especialment contra el suport massiu d'Alemanya a Turquia en el seu combat contra la lluita d'alliberament kurd.

Fins ara sabem poc del rerefons de la detenció de Bernhardt. Els mitjans alemanys no havien informat del succés fins a fa pocs dies. Tot i així, el que està molt clar és que el Fiscal General de l'Estat alemany ha iniciat el procediment i s'està esforçant a aconseguir que les institucions veneçolanes l'extraditin a Alemanya.

En el moment actual pensem que la prioritat és evitar l'extradició de Bernhardt i engegar la solidaritat internacional.

Pensem també que la seva detenció hauria de ser una ocasió per, a part de reflexionar sobre com dur a terme una campanya de solidaritat, poder discutir perspectives entorn un antiracisme militant. La situació dels refugiats en els països de la Unió Europea no ha deixat d'empitjorar des de meitats dels anys 90 i regna un ampli consens sobre la conveniència d'aïllar la Fortalesa Europa, mentre que la praxi antiracista -si és que es dóna localment – cada vegada té menys que oferir a part del treball de suport individualitzat i l'„ajuda“ dels afectats, sense en canvi tenir en el punt de mira les estructures racistes institucionals.

Per evitar malentesos: Vagi el nostre respecte a aquells que amb la seva pràctica intenten confrontar d'alguna manera el racisme diari i recolzar activament als refugiats. Malgrat tot, segueix sent hora de tornar a pensar formes d'acció que representin una intervenció concreta i efectiva contra la maquinària de deportació europea.


Llibertat per Bernardt! - Llibertat per a tots els presoners!
Visca la solidaritat internacional! Guerra a la Fortalesa Europa!





Notes

1. Venint del carreró sense sortida en el qual es trobaven l'esquerra radical i el moviment autònom a l'Alemanya Federal de mitjans dels anys 90, el grup K.O.M.I.T.E.E insistia a dur a terme l'intent d'oposar una pràctica militant a les relacions socials existents. Van vincular aquesta pràctica ,entre d'altres, a la lluita d'alliberament kurd -posant sobre la taula el rol de la República Federal Alemanya (RFA) en aquest conflicte- o a la seva política racista respecte als refugiats, desenvolupant també perspectives sobre altres temes com el retrocés social sexista, l'increment d'estructures feixistes, etc. Després de l'acció fallida de Berlin-Grünau el grup es va dissoldre. A continuació transcrivim un fragment del comunicat de l'acció de Berlin-Grünau, text en el qual fan pública la decisió de dissoldre's:

„[...] Una praxi militant podria ser una de les palanques amb les quals trencar la dinàmica de „caminar en cercle“ en la qual es troba l'esquerra, dinàmica que consisteix en la pèrdua de credibilitat externa i en l'assimilació i la falta de combativitat internes. Una crítica radical de la dominació, de l'opressió i de l'explotació, que junt amb la seva corresponent praxi no cerca, troba i utilitza tots els mitjans de resistència, necessàriament acaba per deixar de creure en si mateixa. Fixem-nos en el nostre exemple: Una esquerra que argumenta correctament que edificar i fer funcionar una presó de deportació és un crim, però que no considera seriosament totes les possibilitats d'evitar la seva construcció, porta ella mateixa a un nivell més profund la seva falta de perspectiva, en el seu cap ja ha assimilat la derrota. És possible que els nostres mètodes, d'haver estat exitosos, no haurien estat els únics, tal vegada ni tan sols els millors, però sempre haurien estat preferibles a la queixa sobre la falta de perspectives d'una política d'esquerres en una societat que es mou cap a la dreta.“

2. El Ministre de Justícia va ordenar al febrer de 1993 la il·legalització del Partit dels Treballadors Kurds (PKK) i de totes les organitzacions del seu entorn. Després del cop d'estat militar el 1980 a Turquia i des de l'inici el 1984 de l'aixecament del PKK a la zona turca ocupada del Kurdistan, es van exiliar a Alemanya centenars de milers de kurds i kurdes. Ja des de mitjans dels anys 80 la justícia alemanya venia processant activistes kurds. A principis dels 90 el moviment kurd és objecte d'una massiva campanya de difamació impulsada des de partits polítics i mitjans de comunicació. Difamació que finalment culmina en la il·legalització. L'Estat alemany és un dels aliats militars més importants de Turquia, tant pel que fa al subministre d'armes com de formació. D'aquesta manera, unitats de l'exèrcit alemany formen a militars turcs, també en tàctiques de contrainsurgència directament a la zona kurda.

3. A principis dels anys 90, en el clima social immediatament posterior a l'annexió de la RDA a l'Alemanya de l'Oest, es va dona run gran nombre de pogroms racistes, i fins i tot assassinats en moltes ciutats alemanyes. Els atacs dels nazis, de diversos dies de durada i ovacionats per la població alemanya, perpetrats contra refugiats a Hoyerswerda (1991) i Rostock-Lichtenhagen (1992), on els atacants van llançar artefactes incendiaris contra llars d'asil mentre la policia es limitava a observar els fets passivament, romanen en la memòria de l'esquerra com a símbols tristos de l'ambient racista predominant en la nova Alemanya „reunificada“. L'Estat alemany va reaccionar als pogroms bàsicament eliminant -en la pràctica - el dret fonamental d'Asil. Rostock i Lichtenhagen són al mateix temps els més importants punts de partida i de referència del nou moviment antifeixista sorgit als anys 90.
Mira també:
http://www.el-nacional.com/sucesos/Detenido-Merida-terrorista-solicitado-Interpol_0_444555601.html
https://linksunten.indymedia.org/de/node/118964

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre la detenció del nostre company Bernhardt a Veneçuela
02 ago 2014
A principios de Julio fue detenido en Mérida (Venezuela) nuestro compañero Bernhardt. Bernhardt se encontraba - al igual que otras dos compañeras- fugado desde aproximadamente 20 años, tras un intento fallido de volar con explosivos la cárcel de deportación de Berlin-Grünau, siendo acusado por la justicia alemana de haber participado directamente en la acción y ser miembro del grupo militante K.O.M.I.T.E.E.

Con esta acción el K.O.M.I.T.E.E pretendía combatir de forma activa el racismo estructural e institucionalizado en la política alemana: en el 1993 el Partido de los Trabajadores Kurdos (PKK) fue prohibido por el Estado alemán, desde entonces miles de exiliados que buscan refugio en la Alemania Federal tuvieron (y tienen) que contar con ser deportados al Estado torturador de Turquía y por lo tanto a la muerte. También en esa época el Gobierno inició la deportación masiva de miles de refugiados de guerra procedentes de la antigua Yugoslavia, mientras que los pogromos racistas contra las casas de acogida de refugiados eran aún recientes, y no sólo los de Rostock y Hoyerswerda. La transformación de la antigua cárcel de mujeres de la RDA en un centro de deportación, que debía tener capacidad para albergar (y desgraciadamente la tuvo) para encerrar hasta 400 refugiados previamente a su deportación, supuso una ocasión propícia para llevar a cabo una ataque de este tipo. Si el sabotaje hubiese tenido éxito, habría sido algo más que una acción meramente simbólica, puesto que como mínimo la maquinaria de deportación del estado federal de Berlin habría resultado significativamente mermada. Desgraciadamente, la acción acabó mal y tres personas tuvieron que desaparecer.

Un año atrás el KOMITEE había llevado a cabo un atentado contra instalaciones del ejército alemán en Bad Freienwalde (cerca de Berlin), incendiando el edificio. Esta acción debía ser un ataque contra el militarismo alemán y especialmente contra el apoyo masivo de Alemania a Turquía en su combate contra la lucha de liberación kurda.

Hasta el momento se sabe poco del trasfondo de la detención de Bernhardt. Los medios alemanes no habían informado del suceso hasta hace pocos días. Sin embargo, lo que está claro es que el Fiscal General del Estado alemán ha iniciado el procedimiento y se está esforzando en conseguir que las instituciones venezolanas lo extraditen a Alemania.

En el momento actual pensamos que la prioridad es evitar la extradición de Bernhardt y poner en marcha la solidaridad internacional.
Pensamos también que su detención debería ser una ocasión para, a parte de reflexionar sobre como llevar a cabo una campaña de solidaridad, poder discutir perspectivas entorno a a un antiracismo militante. La situación de los refugiados en los países de la Unión Europea no ha dejado de empeorar desde mitades de los años 90 y reina un amplio consenso sobre la conveniencia de aislar la Fortaleza Europa, mientras que la praxis antiracista -si es que se da localmente – cada vez tiene menos que ofrecer a parte del trabajo de apoyo individualizado y la „ayuda“ de los afectados, sin en cambio tener en el punto de mira las estructuras racistas institucionales.

Para evitar malentendidos: Vaya nuestro respeto a aquellos que con su práctica intenten confrontar de alguna manera el racismo diario y apoyar activamente a los refugiados. Pese a todo, sigue siendo hora de volver a pensar formas de acción que representen una intervención concreta y efectiva contra la maquinaria de deportación europea.

Libertad para Bernardt! - Libertad para todos los prisioneros!
Viva la solidaridad internacional! Guerra a la Fortaleza Europa!

Notas
1. Provinientes del callejón sin salida en el que se encontraba la izquierda radical y el movimiento autónomo en la Alemania Federal a mediados de los años 90, el grupo K.O.M.I.T.E.E insistía en llevar a cabo el intento de oponer una práctica militante a las relaciones sociales existentes. Vincularon esta práctica ,entre otras, a la lucha de liberación kurda -poniendo sobre la mesa el rol de la RFA en dicho conflicto- o a la política racista de Alemania respecto a los refugiados, desarrollando tambien perspectivas sobre otros temas como el Rolleback sexista, el incremento de estructuras fascistas, etc. Despues de la acción fallida de Berlin-Grünau el grupo se disolvió. A continuación transcribimos un fragmento del comunicado de la acción de Berlin-Grünau, texto en el que hacen pública la decisión de disolverse:
„[...] Una praxis militante podría ser una de las palancas con las que romper la dinámica de „andar en círculo“ en el que se encuentra la izquierda, dinámica que consiste en la pérdida de credibilidad externa y en la asimilación y la falta de combatividad internas. Una crítica radical de la dominación, de la opresión y de la explotación, que junto a su correspondiente praxis no busca, encuentra y utiliza todos los medios de resistencia, necesariamente acaba por dejar de creer en si misma. Fijémonos en nuestro ejemplo: Una izquierda que argumenta correctamente que edificar y hacer funcionar una cárcel de deportación es un crimen, pero que no considera seriamente todas las posibilidades de evitar su construcción, lleva ella misma a un nivel más profundo su falta de perspectiva, en su cabeza ya ha asimilado la derrota. Puede que nuestros métodos, de haber sido exitosos, no habrían sido los únicos, tal vez ni siquiera los mejores, pero siempre habrían sido preferibles a la queja sobre la falta de perspectivas de una política de izquierdas en una sociedad que se mueve hacia la derecha.”

2. El Ministro de Justicia ordenó en febrero de 1993 la ilegalización del Partido de los Trabajadores Kurdos (PKK) y de todas las organizaciones de su entorno. Tras el golpe de estado militar en 1980 en Turquía y desde el inicio en 1984 del levantamiento del PKK en la zona turca ocupada del Kurdistán se exiliaron a Alemania cientos de miles de kurdos y kurdas. Ya desde mediados de los años 80 la justicia alemana venía procesando activistas kurdos. A principios de los 90 el movimiento kurdo es objeto d e una masiva campaña de difamación impulsada desde partidos políticos y medios de comunicación. Difamación que finalmente culmina en la ilegalización. El Estado alemán es uno de los aliados militares más importantes de Turquía, tanto en lo que respecta al suminsitro de armas como de formación. De este modo, unidades del ejército alemán forman a militares turcos, tambien en tácticas de contrainsurgencia directamente sobre zona kurda.

3. A principios de los años 90, en el clima social immediatamente posterior a la anexión de la DDR a Alemania del Oeste, se dió un gran número de pogromos racistas, e incluso asesinatos en muchas ciudades alemanas. Los ataques de nazis, de varios días de duración y ovacionados por la población alemana, perpetrados contra refugiados en Hoyerswerda (1991) y Rostock-Lichtenhagen (1992), donde los atacantes lanzaron artefactos incendiarios contra hogares de asilo mientras los maderos se limitaban a observar los hechos pasivamente, permanecen en la memoria de la izquierda como símbolos tristes del ambiente racista predominante en la nueva Alemania „reunificada“. El Estado alemán reaccionó a los pogromos básicamente eliminando -en la práctica - el derecho fundamental de Asilo. Rostock y Lichtenhagen son al mismo tiempo los más importantes puntos de partida y de referencia del nuevo movimiento antifascista surgido en los años 90.
Re: Sobre la detenció del nostre company Bernhardt a Veneçuela
02 ago 2014
Ei aki falta info importante: Dos de los "compas" del KOMMITTEE que fueron detenidos despues de las acciones, desde ña carcel hicieron declaraciones chungas; uno se hizo amigo de un puto lider neonazi y el otro se convirtíó en musulman...asi que ese komando perdi toda la solidaridad de la isquierda radikal alemana. Seria interesante saber algo más del compa Bernhardt antes de meterse en lios, pero bueno si tiene ese apoyo parece que alquien del KOMMITTEE no ha perdido su consciencia y merece nuestra solidaridad estando detenido en Venezuela. Álemania como siempre no se olvide nada hasta 40 años después como en el caso de Sonja Suder...
Sindicato Sindicat