Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
ELS POLICIES LOCALS CONTINUEN APUNTANT-SE A REPRIMIR
10 jul 2003
Barcelona, Badalona, etc. i ara ha tocat a Barberà del Vallès. Això és el que estan fent circulant la gent de l'Assemblea de Joves de Barberà, del Grup d'Agitació Cultural l'Ateneu Barberenc i l'Ateneu de Barberà.
Davant dels fets succeïts durant les nits de festa major de divendres i diumenge, on membres de la policia municipal de Barberà van actuar de manera irresponsable, amenaçant, coaccionant i insultant a diverses persones integrants de les entitats locals Assemblea de Joves de Barberà (AJB), Grup d’Agitació Cultural l’Ateneu Barberenc (GACAB) i Ateneu de Barberà (AB), saldant-se, a sobre, amb tres denúncies per faltes a dos membres de dites entitats, volem, en primer lloc, exposar els fets:

En primer lloc, ens fem responsables del retard a l’hora de tancar la ‘Barraketa’, remarcant que sempre vam mantenir una posició de diàleg, tant amb la policia, com amb els tècnics i la resta d’entitats presents a l’espai de barraques per tal que se’ns permetés un tancament tranquil i progressiu, car el nombrós públic a la ‘Barraketa’ així ho aconsellava durant les tres nits. Esperem que a partir d’avui s’obri un diàleg i s’arribi a un consens en el tema de l’horari de tancament de les properes festes majors i, sobretot, no es torni a fer tancar a la tres de la matinada a l’espai de barraques. Creiem que, per festes, això no passa enlloc.

També, condemnem els lamentables fets que van succeir a la barraca de la Plataforma Ciutadana per Barberà (PCPB) la nit de diumenge, on alguns joves van entrar dintre quan ja estava tancada i van consumir alguns dels seus productes i, segons només fonts policials, també es van extreure alguns objectes, mentre a la ‘Barraketa’ s’estava just acabant el concert programat i cap dels seus responsables es va adonar d’aquest fet. En saber que dues persones havien estat detingudes i sense saber els motius, dos responsables de la ‘Barraketa’ van voler informar-se del per què de les detencions. Un cop informats pel superior, un altre agent va començar a amenaçar, insultar i coaccionar als dos responsabes de la ‘Barraketa’. Coincideix que aquest mateix agent era el que la nit de divendres va amenaçar amb un esprai d’autodefensa als mateixos responsables de la ‘Barraketa’ quan aquests sortien de la ‘Barraketa’ amb el seu superior per parlar del tema del tancament.

La nit de divendres tres agents, un d’ells el superior, van entrar per les bones i amb una actitud prepotent per fer tancar la ‘Barraketa’, perquè passava mitja hora de l’horari oficial de tancament. La ‘Barraketa’ estava plena de gent i els tres agents van fer cas de la nostra suggerència de què millor abandonessin l’espai perquè aquell ambient era incontrolable, començaven a caure objectes, contra els agents i contra alguns responsables que dialogaven amb ells, i es començava a cridar contra aquella actitud de la policia local. Els agents van rectificar la seva actitud i van sortir de la ‘Barraketa’ per una porta que s’havia habilitat pel darrere, va ser en aquell instant, quan dos responsables de l’espai sortien per continuar parlant, quan l’esmentat agent va amenaçar amb l’esprai d’autodefensa i va proferir amenaces personals. Aquesta actitud és deplorable, quan només s’estava dialogant, i diu molt del talant antidemocràtic dels agents municipals.

Tornant a la nit de diumenge, aquest mateix agent va ser el que va iniciar els insults, les amenaces i les coaccions, tot exaltat i molt nerviós. Provocava amb crits i insults, sense que el jove tornés cap dels comentaris, i sense que en cap moment el seu responsable li ordenés que rectifiqués aquella actitud. El mateix agent va seguir instigant al jove, i en el moment que el jove va protestar per l’actitud que mantenia l’agent va ser quan un altre policia municipal, va demanar el DNI del jove i el va informar que estava denunciat per agressió a l’autoritat. Tot seguit se’ls reclamà el número de placa de l’agent i la resposta va ser la indeferència, les rialles, els insults, les amenaces i les coaccions. En aquells instants només va haver un intent d’agressió però va ser amb porra i per part del mateix agent, que va mantenir una actitud en tot moment exaltada i que es saltava en tota regla la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies Locals.

Minuts més tard, quan l’ambient s’havia ‘calmat’, el mateix agent amb un altre company, ambdós motoritzats, van col·locar els llums de les motocicletes en direcció on estaven assentats els dos responsables que havien tingut el penós incident, parlant de la situació. Els enlluernaven i els agents tornaven a mantenir una actitud provocativa, sense que cap dels dos joves caigués en la provocació de respondre. Quan tots els responsables de la ‘Barraketa’ van tancar l’espai i es disposaven a marxar, van voler parlar amb el regidor i tercer tinent d’alcalde, Celestino Sánchez (ICV-EUiA), en aquell instant present a la barraca del seu partit. Van voler informar-lo del que havia passat. En aquell instant els dos agents motoritzats -un tornava a ser el mateix de sempre- es van apropar per demanar, en un to desafiant i sense respecte, que sortís el cotxe que s’havia aparcat sobre la vorera. Va ser en aquell moment quan un dels agents va insultar a un dels joves, i es va tornar a iniciar una tensa discussió entre els agents i els joves, aquests últims demanant explicacions per l’actitud i reclamant tranquil·litat i quedant-se perplexos pel caire que prenia la situació. Als llocs dels fets es van presentar més dotacions de policia municipal. Un cotxe policial va arribar, fins i tot, derrapant davant dels joves, sortint els dos agents amb porra en mà i amb actitud desafiant, quan només s’estava discutint, i eren els agents els que tenien l’actitud menys dialogant. Instants després un agent agafava violentament a un dels joves i el va estimbar sense miraments contra el seu cotxe, no el va arribar a emmanillar –ja hagués estat de pel·lícula- però si el va informar que havia tornat a ser denunciat per agressions. Al mateix moment un altre jove també és denunciat per amenaces, quan havia estat insultat reiteradament per un agent policial.

En aquest tercer trist episodi, agents de la Policia Municipal van estar contínuament proferint amenaces personals, insults, coaccions. Els seus superiors, allà presents, no van frenar mai l’actitud dels agents més exaltats. Sort de la tranquil·litat que en tot moment van mostrar els joves membres de l’AJB-GACAB-AB, que van entendre des d’un principi que es tractava d’una provocació, que el que buscava era la persecució personal i política, a la qual ja estem acostumats al poble. Quan van marxar dels llocs dels fets totes les dotacions, un del cotxes policials va marxar amb els agents burlant-se i fent rialletes, aquesta és la seva manera de cloure una ‘brillant actuació’ contra uns joves veïns de Barberà. Aquesta és la seva manera d’entendre la seva funció de funcionaris públics, actuar d’una manera irresponsable, pròpia de persones que encara no han madurat i demostrant que encara tenen molts problemes per entendre què vol dir diàleg, democràcia i llibertat d’expressió.

A nivell local i en els darrers temps no és la primera vegada que les policies municipals actuen amb aquesta prepotència contra col·lectius de l’esquerra catalana dissident, a Barcelona, a Badalona, etc. i ara a Barberà, i és un nou salt qualitatiu en la retallada de llibertats i l’intent de criminalització d’aquests, essent responsables, perquè així ho són per llei, els alcaldes o els regidors als quals aquests primers deleguin. A Barberà l’alcalde del PSC-PSOE José Antonio Robles i el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Báez, haurien de donar explicacions per aquests incidents que van provocar els agents de la policia local.

L’AJB, el GACAB i l’AB són unes entitats i un espai més al poble, que organitza actes públics i que té uns i unes responsables públiques i on no s’amaga en cap moment les línies polítiques que es segueixen, a més, de cercar sempre el diàleg i la complicitat de les demés entitats del poble a l’hora d’organitzar actes. L’AJB, el GACAB i l’AB, davant d’aquesta actitud provocadora, amenaçadora i coaccionadora mostrada per la policia municipal de Barberà amb alguns dels seus membres i simpatitzants, ens reafirmem en el nostre treball, en la nostra lluita, i que davant la repressió nosaltres sempre mostrarem compromís, coherència, integritat, seny i treball. La nostra millor resposta, la que van donar els centenars de veïns i veïnes que es van passar i vam omplir la ‘Barreketa’ durant els dies de festa major, fent d’aquest espai un dels més visitats durant aquests dies. Moltes gràcies a tots i totes.

Per tot això exigim:

- la retirada immediata de les acusacions per diferents faltes contra els dos veïns de Barberà i membres de l’AJB, el GACAB i l’AB.

- Exigim disculpes públiques per aquests incidents, per part de la persona responsable política directa del cos municipal de policia, el senyor Antonio Báez i de la responsable tècnica, el Capità de la policia municipal.

- Exigim l'assumpció de la responsabilitat política i professional de les dues persones responsables esmentades en el punt anterior per l’actuació de la policia municipal contra aquests dos joves barberencs.Assemblea de Joves de Barberà
Grup d’Agitació Cultural l’Ateneu Barberenc
Ateneu de Barberà

9 de juliol del 2003, Barberà del Vallès, Països Catalans
Colera camping CNT