Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
A l’atenció del Fòrum de les Cultures 2004
10 jul 2003
Els volem agrair la invitació a participar en el Fòrum 2004 i els volem anunciar que no ho farem però que ens sembla de rebut donar les explicacions sobre les nostres raons per prendre aquesta decisió que esperem entenguin tot i que possiblement no comparteixin.
A l’atenció del Fòrum de les Cultures 2004

Els volem agrair la invitació a participar en el Fòrum 2004 i els volem anunciar que no ho farem però que ens sembla de rebut donar les explicacions sobre les nostres raons per prendre aquesta decisió que esperem entenguin tot i que possiblement no comparteixin.

Amb anterioritat vam ser citats com a «representants» d’una de les campanyes ciutadanes que s’han realitzat a Barcelona els darrers anys i ja vam donar, juntament amb altres persones, les raons sobre el paper que juguem en els nous moviments i els problemes que crea la qüestió de la «representativitat». A nosaltres ens ha tocat en alguns casos posar la veu com alguna cosa més col·lectiva i ho hem fet quan se’ns ha sol·licitat. No insistirem en aquest tema perquè creiem que ja el coneixen, només dir que forma part d’un problema fonamental que està en discussió i posat en qüestió constantment: el paper simbólic, la representació, els portaveus..., com una de les noves formes de fer política dels moviments socials i que la realitat és que rebutja el paper clàssic de la delegació.

Responem sent conscients del paper que ens toca o que simbolitzem, sobretot en el treball relacionat amb l’espai zapatista. Pensem que el Fòrum ja és una realitat definida i realitzada en el més fonamental i que ha estat dialogada, pactada i decidida des de dalt; així s’han realitzat ja la majoria de les operacions urbanístiques previstes, el mateix que el programa d’espectacles pels actes a realitzar i que, en aquestes qüestions, els moviments i la ciutadania no hem tingut cap veu. Ens proposen un espai en el qual poder participar, mínim, doncs el fonamental ja està decidit, i que suposa donar per fet, sinó per bo, tota la resta, i és una proposta que no podem acceptar.

No entrarem en els detalls en contra del que suposa el Fòrum que ja s’han fet públics i que compartim: ens referim a la postura de la FAVB i del Congrés d’Antropòlegs i moltes més que ja coneixen. Per part nostra sentim que és cert que, a més, hi ha dos camins per fer les coses: el de dalt i el d’abaix, i el Fòrum dibuixa i recrea aquestes dues formes. Nosaltres, amb tota humiltat ens situem en el d’abaix, en aquest treball diari de construcció de la solidaritat, la lluita en comú i la construcció de veritats a través del diàleg però amb unes premises, amb un terreny de joc propi en el què la discussió sigui oberta i franca apostant per l’esperança d’un món just i digne que es confronta amb els interessos dels diners i del poder. Això hem aprés de la nostra experiència i de la dels zapatistes. Podríem assumir molts dels continguts que vostés plantegen en la programació però d’una manera radicalment diferent, en altres espais i d’altres maneres.

Nosaltres ens trobem amb què no podem posar en qüestió a qui posa els diners per a què tot això sigui possible i que per això fan la seva propaganda: d’una banda les administracions amb els nostres diners públics i de l’altra una sèrie d’empreses que simbolitzen perfectament el món que no volem i que són responsables de gran part dels nostres motius de lluita i dels continguts que vostés volen implementar en el Fòrum. Ja sabem que és així i així serà, però la nostra lluita i motiu d’existència és evitar que això succeeixi. També es plantegen dues formes contraposades de participació, una que és des d’abaix mantenint l’autonomia amb respecte al dalt que representen vostés, és a dir, el poder i els diners, amb el què establim un diàleg si es necessari però basat en el respecte i en aquesta distància, i una altra que és des d’abaix i en diàleg amb els iguals, amb els moviments socials i els exclosos del món, en el nostre cas els zapatistes però el mateix podríem dir dels immigrants i de moltes altres lluites.

Entenem que Barcelona i Catalunya han representat i simbolitzen una esperança per molts moviments socials del món per la capacitat de mobilització que hem creat en comú des de fa ja molts anys i que les administracions volen fer seva, però no s’han de confondre, sense pecar d’arrogància, els espais de cadascú i els camins de cadascú i nosaltres sentim que això del Fòrum i el nostre dia a dia caminen per espais diferents i obeeixen a motius, a objectius i a formes de fer totalment contradictòries i a més ho sabem.

La seva invitació ens ha obligat a parlar de tot això, a replantajar-nos coses i a prendre aquesta decisió que els volem transmetre i que farem pública. Els suggerim que si volen establir un diàleg ho facin públicament amb tota la societat perquè tothom pugui donar la seva opinió, tant com vostés i que entenguin que, passi el que passi, es troben amb una societat que exigeix cada cop més transparència, que vol controlar cada cop més al poder que li toca i que no està disposada a ser només espectadora, encara que també ho faci, sinó que també té criteris basats en alguna cosa més que l’éxit i els diners.

Nosaltres buscarem la forma de construir dia a dia aquest altre camí que apunta i defensarem la nostra capacitat juntament amb altres de poder dir no de forma justa per demostrar que hi ha altres formes de fer i de viure.

Gràcies per tot i esperem no haver-los ofés amb el nostre sentiment.
Atentament.

Col.lectiu de Solidaritat amb la Rebel.lio Zapatista
C/ de la Cera, 1 bis
08001 Barcelona
tel: 34-93-4422101 y 3290643
fax: 34-93-3290858
email: ellokal ARROBA pangea.org
NUEVA PAGINA ACTUALIZADA http://www.pangea.org/ellokal/chiapas

Comentaris

Re: A l’atenció del Fòrum de les Cultures 2004
10 jul 2003
Si tots (molts) som conseqüents, el show de les cultures quedarà en evidencia

NO AL FORRUM
PROU d'HIPOCRESIES
Re: A l’atenció del Fòrum de les Cultures 2004
08 feb 2004
Enhorabona per la carta del Col·lectiu Zapatista dirigida al Fòrum 2004. Crec que ja va sent hora que des dels moviments socials també sapiguem dirigir-nos a les altes instàncies insitucionals d'una manera raonada i coherent, ja que de motius ens sobren. Només cal canalitzar-los. I crec que aquesta és una via molt important. Deixem els tòpics i consignes de banda, i comencem a treballar en grups petits per des-legitimar el Fòrum. Només coneixent i buscant les contradiccions del mateix Fòrum tindrem força.
Només cal treballar perquè un altre Fòrum sigui possible.
Salut!
trad es
07 mai 2004
A la atención del Fórum de las Culturas 2004 por Col.lectiu Zapatista
Email: ellokal (nospam) pangea.org 10 jul 2003 11:46:35 Les queremos agradecer la invitación de participar en el Fórum 2004 y les queremos anunciar que no lo haremos pero que nos parece de recibo dar explicaciones sobre nuestras razones para tomar esta decisión que esperamos entiendan a pesar que posiblemente no compartan. A la atención del Fórum de las Culturas 2004

Con anterioridad fuimos citados como ârepresentantesâ? de una de las campañas ciudadanas que se hanrealizado en Barcelona los últimos años y que ya dieron, junto con otras personas, las razones sobre el papel que jugamos en los nuevos movimientos y los problemas que crea la cuestión de la ârepresentatividadâ?. A nosotr*s nos ha tocado en algunos casos poner la voz como una cosa mas colectiva y que lo hemos hecho cuando se nos ha solicitado. No insistiremos en este tema porque creemos que ya el conocimiento, sólo decir que forma parte de un problema fundamental que está en discusión y puesto en cuestión constantemente: el papel simbólico, la representación, los portavoces..., como una de las nuevas formas de hacer política de los movimientos sociales y que la realidad es que rechaza el papel clásico de la delegación.

Respondemos siendo conscientes del papel que nos toca o que simbolizamos, sobretodo en el trabajo relacionado con el espacio zapatista. Pensamos que el Fórum ya es una realidad definida y realizada en lo más fundamental y que ha estado dialogada, pactada y decidida desde arriba; así se han realizado la mayoria de las operaciones urbanísticas previstas, lo mismo que el programa de espectáculos por actos a realizar y que, en estas cuestiones, los movimientos y la ciudadanía no hemos tenido ninguna voz. Nos proponemos un espacio en el cual poder participar, mínimo, ya que lo fundamental ya está decidido, y que supone dar por hecho, sino por bueno, todo el resto, y es una propuesta que no podemos aceptar.

No entraremos en los detalles en contra de lo que supone el Fórum que ya se han hecho públicos y que compartimos: nos referimos a la postura de la FAVB (Federación de Asociaciones de Vecin*s de Barcelona) y del Congreso de Antropólogos y de muchas más que ya conocemos. Por nuestra parte sentimos que es cierto que, además, hay dos caminos para hacer las cosas: el de arriba y el de abajo, y el el Fórum dibuja y recrea estas dos formas. Nosotr*s, con toda humildad nos situamos en el abajo, en este trabajo diario de construcción de la solidaridad, la lucha en común y la construcción de verdades a través del diálogo pero con unas premisas, con un terreno de juego propio en el que la discusión sea abierta y franca apostando por la esperanza de un mundo justo y digno que se confronta con los intereses del dinero y del poder. Eso hemos aprendido de nuestra ecperiencia y de la de l*s zapatistas. Podriamos asumir muchos de los contenidos que ustedes plantean en la programación pero de una manera radicalmente diferente, en otros espacios y de otra forma.

Nosotr*s nos encontramos que no podemos poner en cuestión quien pone el dinero para que todo esto sea posible y que por eso hacen supropaganda: por un lado las administraciones con nuestro dinero público y por la otra una serie de empresas que simbolizan perfectamente el mundo que no queremos y que son reponsable de gran parte de nuestros motivos de lucha y de los contenidos que ustedes quieren implementar en el Fórum. Ya sabemos que es así y así será, pero nuestra luchas y el motivo de existencia es evitar que todo esto suceda. También nos planteamos dos formas contrapuestas de participación, una que es desde abajo manteniendo la autonomia respecto al arriba que representan ustedes, es decir, el poder y el dinero, con el que establecemos un diálogo si es necesario pero basado en el respeto y en esta distancia, y otra que es desde abajo y en el diálogo con l*s iguales, con los movimientos sociales y con l*s excluid*s del mundo, en nuestro caso l*s zapatistas pero lo mismo podriamos decir de l*s inmigrantes y de muchas otras luchas.

Entendemos que Barcelona y Cataluña han representado y simbolizan una esperanza para muchos movimientos sociales del mundo por la capacidad de mobilización que hemos creado en común desde hace ya muchos años y que las administraciones quieren hacer suya, pero no se han de confundir, sin pecar de arrogancia, los espacios de cada un* y los caminos de cada un* y nosotr*s sentimos que eso del Fórum y nuestro día a día caminan por espacios diferentes y obedecen a motivos, a objetivos y a formas de hacer totalmente contradictorias y además lo sabemos.

Su invitación nos ha obligao a hablar de todo eso, a replanearnos cosas y a tomar esta decisión que les queremos transmitir y que haremos pública. Les sugerimos que si quieren establecer un diálogo lo hagan públicamente con toda la sociedad porque tod*s puedan dar su opinión, tanto como ustedes y que entiendan que, pase lo que pase, nos encontramos con una sociedad que exige cada vez más transparencia, que quiere controlar cada vez mas al poder que le toca y que no está dispuesta a ser nada más que espectdora, aunque también lo haga, si no que también tiene criterios basados en alguna cosa más que el éxito del dinero.

Nosotr*s buscaremos la forma de construir día a día este otro camino que apunta y defenderemos nuestra capacidad junto con otr*s de poder decir no de forma justa para demostrar que hay otras formas de hacer y vivir.

Gracias por todo y esperamos no haberles ofendido con nuestro sentimiento.
Atentamente,,


Col.lectiu de Solidaritat amb la Rebel.lio Zapatista
C/ de la Cera, 1 bis
08001 Barcelona
tel: 34-93-4422101 y 3290643
fax: 34-93-3290858
email: ellokal (at) pangea.org
NUEVA PAGINA ACTUALIZADA http://www.pangea.org/ellokal/chiapas
Traducció a l'anglès de la carta
14 mai 2004
In attention to Fòrum de les Cultures 2004
per Col.lectiu Zapatista
Email: ellokal (nospam) pangea.org

We want to say thanks for the invitation to participate in the Fòrum 2004 and we want to announce you that we are not going to do it. Anyway we think that we must explain the reasons that we have for taking this decision. We hope you will understand us although it's possible you won't share them with us.

Time ago we were cited as ârepresentativesâ? of one of the citizen campaigns that we and others have carried out in Barcelona during the last years. At that time we already gave, united with other people, the reasons about the roll of ârepresentationâ? and the problems it creates in the new social movements. Sometimes we had to put our voice as something more collective and we did it when we were asked for. We won't insist more in this topic because we think you already now about it, we only want to say that it's part of a basic problem which is questioned and argued constantly: the symbolic roll, representation, spokespersons... as a way of making politics from the social movements and reality is the rejection of the classic roll of delegation.

We are responding being aware of the roll we have or we symbolize, especially in the work in relation with the zapatista space. We think the Fòrum is already a established reality. The Forum's basics are already done. All this was talked, agreed and decided from the top. This is the way how the most of the expected urbanization operations were done, the same thing that the spectacles and the events program. In these questions movements and citizens had no voice. We get the proposal of a space where participate as a minimum because the basics are already decided. Taking it means the acceptance of the rest and it's something we can't accept.

We won't put in details against the meaning of the Fòrum. Those were made public and we share them: we refer to the position of FAVB (Federation of Neighbors' Associations of Barcelona), the Anthropologists Congress and others you know. We also feel that there are two ways of making: the one on the top and the one on the bottom. The Fòrum draws and recreates both. We, in real humility, are in the bottom one, in the daily work of building solidarity, the common struggle and the building of trues through dialog but with premises, in our own playing court where the argue is open and honest, gambling for the hope of a just and worthy world that faces the interest of money and power. We learned so from our experience and from the zapatistas. We could assume many of the contents you expound in the schedule but in a radical different way, in other spaces and with different manners.

We find that we can't question those who put the money for making this possible and because that reason they are making their advertisements: in one side the administrations with public funds and in other a succession of enterprises which perfectly symbolize the world we don't want. Both are responsible of a main part of our struggle motivations and the contents you want to insert at the Fòrum.
We already know it is so and it will be so, but our struggle and motivation of our existence is the avoiding of it success.
There are also two opposed ways of participation, one from the bottom which keeps it's autonomy from the top represented by you, it means, power and money, with who we can establish a dialog whether it's necessary but based in respect and in this distance; and another which is from the bottom and talking with the equals, with the social movements and the excluded from the world, in our case the zapatistas but we could say the same thing about immigrants and many other struggles.
We understand that Barcelona and Catalonia represent and symbolize a hope for a lot of social movements around the world because the mobilization capacity we have created in common, since years ago. Now administrations want to appropriate this capacity but they don't have to confuse. We don't want to seem arrogant but we feel that the Fòrum and our day by day walk by different paths, different spaces, and the goals, motivations and manners are completely opposed. We feel it and we know it.

Your invitation makes us talking about it, raising again things and taking this decision we want to transmit to you and which we will make public. We suggest you if you want to establish a dialog, to do it in public with the whole society, so everybody will be able to give his opinion as you. You should understand we are in a society that is claiming more and more for transparency, a society which wants to control more and more it's own power, a society which does not want to be just an spectator. The criteria of this society are something else than success and money.

We will look for the way of building , day by day, this other path and we will defend our capacity, in union with others, to be able to say no in a worthy way, wanting to show that there are other types of doing and living.

Thank you for everything and we hope not to offense you with our feeling.
Sincerely.

Col.lectiu de Solidaritat amb la Rebel.lio Zapatista
C/ de la Cera, 1 bis
08001 Barcelona
tel: 34-93-4422101 y 3290643
fax: 34-93-3290858
email: ellokal (at) pangea.org
NEW UPDATED WEBSITE http://www.pangea.org/ellokal/chiapas
Sindicato Sindicat