Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: pobles i cultures vs poder i estats
"Terra, territori i comunal". Jornades Assembleàries de la CIC a la Garrotxa
24 jul 2014
"Hem de començar a reflexionar com serà una més que necessària reforma agrària popular i revolucionària que, durant aquest segle XXI, ens permeti avançar en l’accés a la terra i l’apoderament dels mitjans de producció, amb tecnologies apropiades i reapropiades."
El cap de setmana del 25 al 27 de juliol tindran lloc al Mas Serradell (Begudà [Alta Garrotxa]) les XLVII Jornades Assembleàries de la Cooperativa Integral Catalana, en què durem a terme una nova reflexió col·lectiva per abordar el monogràfic «Terra, territori i comunal». Aquest cop el monogràfic s’iniciarà divendres a la tarda i s’allargarà tot dissabte, i l’Assemblea permanent de la CIC la farem diumenge al local del projecte Isthar a Olot, tot plegat gràcies a la col·laboració de la gent de l’Ecoxarxa de la Garrotxa.

Recordeu de fer la vostra inscripció a les jornades al més aviat possible a través del formulari habitual.

Tot seguit us donem detall provisional de la logística i el calendari. Per a més detalls documentals (referències, vincles, annexos, etc.), si us plau, mireu aquest vincle: https://cooperativaintegral.titanpad.com/ep/pad/view/18/latest.

______________________________________________

XLVII Jornades Assembleàries – Terra, territori i comunal
Data: Del 25 al 27 de juliol
Lloc: Garrotxa.
Divendres i dissabte: Mas Serradell (Begudà, Alta Garrotxa). El Mas Serradell es troba al poble de Begudà, que pertany al municipi de Sant Joan les Fonts. S’hi arriba entrant pel polígon industrial de Begudà. Passat el polígon, cal seguir les indicacions.
Diumenge: Al local del Projecte Ishtar (Olot, Garrotxa) [carrer del Doctor Bartrina, 10]. http://projecteishtar.com
Monogràfic: Terra, territori i comunal
Inscripció (per facilitar la coordinació i la logística de les jornades): http://jornades.cooperativaintegral.cat
Mainada/infants: dinamitzat per l’equip d’acompanyament de l’Oficina d’Educació. https://cooperativa.ecoxarxes.cat/file/view/256013/projecte-acompanyamen
Cuina comunitària: dinamitzat per l’equip de Terrassa (àpats: esmorzar 1-2 um i dinar/sopar 2-3 um.)
Espai per dormir: amb tenda de campanya o espai tancat, amb màrfega i sac (també es disposarà d’alguns matalassos). En principi, comptarem amb espai per dormir en llit per qui ho necessiti, i en alguna casa de companys afins de l’entorn.
Guió per al desenvolupament del monogràfic

Els eixos principals en els qual aprofundir en grups (detalls més a baix) seran:

1. (Divendres a la tarda) L’autodefensa del territori.
2. (Dissabte al matí) Cap a on volem anar? El comunal i la terra com a bé comú.
3. (Dissabte tarda) Com ho podem fer? Autogestió del territori.

____________________________________________________________

CALENDARI (provisional)
[Previsiblement hi haurà petites modificacions per ajustar els horaris.]

DIVENDRES 25 de JULIOL

13:00 h Arribada i acollida.
14:30 h Dinar.
16:00 h Presentació del projecte del Mas Serradell.
16:30 h Presentació del bloc «Autodefensa del territori».
17:00 h Reflexió i debat en grups.
18:30 h Descans.
19:00 h Plenari i conclusions.
21:00 h Sopar.

DISSABTE 26 JULIOL

09:00 h Esmorzar.
10:00 h Presentació del bloc «Cap a on volem anar? El comunal i la terra com a bé comú».
10:30 h Reflexió i debat en grups.
12:00 h Descans.
12:30 h Plenari i conclusions.
14:00 h Dinar.

16:00 h Presentació del bloc «Com ho podem fer? Autogestió del territori».
17:00 h Reflexió i debat en grups (un grup per a cada àmbit temàtic).
18:30 h Descans.
19:00 h Plenari i conclusions.
20:00 h Acords generals.
21:00 h Sopar.

Acords generals
Com ens organitzem i com ens coordinem, de cara a donar continuitat a aquests àmbits de treball?

Proposta d’Oficina de Terra i Territori
- Grup d’habitatge.
- Grup de gestió forestal integral.
- Aigua (XNCA…)
- …?

Proposta de declaració procomunal

DIUMENGE 27 JULIOL

09:00 h Esmorzar.
10:30 h Assemblea permanent a Olot (ordre del dia obert).
15:00 h Dinar.

_________________________________________

El monogràfic en detall:

1. (Divendres a la tarda) L’autodefensa del territori, és a dir, com, a partir de l’autoorganització dels iguals, exercim el legítim dret de protegir i defensar la nostra terra i el nostre territori. Com garantim el desenvolupament vital, harmònic i interdependent, de l’entorn natural i de les nostres comunitats humanes davant els agents destructors de l’Estat i el mercat, que només busquen la màxima rendibilitat, el benefici, el control i el monopoli mitjançant l’explotació del territori i dels éssers humans.

2. (Dissabte al matí) Cap a on volem anar? El comunal i la terra com a bé comú. L’horitzó és una part important del camí i és per això que hem d’aprofundir en la recuperació de la terra i del territori com a bé comú. Autoorganitzar-nos és l’únic camí per poder fer-nos responsables directes de cuidar, mantenir i millorar la terra, a escala humana i sense intermediaris (empreses, partits, ni parlaments).

Recuperem el tercer punt de les bases de la crida a la revolució integral: «Allò comú, allò públic»: http://integrarevolucio.net/ca/revolucio-integral/bases/

Recuperar la propietat com a bé comú, amb possessió i control popular

Hem de recuperar el control de la terra i dels mitjans de producció com a béns comuns, garantint-ne l’ús a través de la propietat comunal (de la comunitat) i, per tant, com a béns públics.
Rebutgem la propietat privada com a eina de les classes poderoses per acumular capital i establir el control sobre l’ús i la propietat de la terra i dels mitjans de producció, que perpetua el règim de dominació mitjançant el treball assalariat, l’acumulació, l’explotació i l’especulació.
L’interès particular ens allunya, ens individualitza i destrueix la propietat comunal i els béns comuns.
A partir d’aquí ens hauríem de plantejar que:

El bosc és part fonamental per a la vida i la massa forestal és l’element central per a la supervivència i la recuperació d’aquesta. Davant la degradació dels nostres territoris, promoguda per la cosmovisió de producció i destrucció industrial, estatal i capitalista, necessitem articular un pla estratègic de reforestació general. Recuperar el bosc autòcton, com a pas previ per recuperar el règim de pluges i la fertilitat de les terres, ha de ser objectiu de les comunitats humanes d’aquest segle, tot superant una visió parcial, utilitarista i merament productivista.

En l’actualitat, el sistema de producció industrial i monopolístic ens està abocant a una dràstica reducció de la biodiversitat, un mercat on cada vegada existeix menys diversitat d’aliments, ja que només els més rentables són produïts i, per tant, són els que consumim de manera majoritària (independent que siguin aliments ecològics, tòxics o transgènics). És per això que no només es tracta de viure i menjar saludable, sinó que hem de recuperar la capacitat de decidir i planificar el que mengem, a on i en quines condicions ho fem.

Hem de començar a reflexionar com serà una més que necessària reforma agrària popular i revolucionària que, durant aquest segle XXI, ens permeti avançar en l’accés a la terra i l’apoderament dels mitjans de producció, amb tecnologies apropiades i reapropiades.

Recuperar una cosmovisió comunitària, integral i complerta, és fonamental per afrontar la vida, tal i com ho va ser la pagesia de la societat rural popular, el cooperativisme col·lectivista en el marc de la societat industrial o la permacultura en l’actualitat. La terra no pot ser unitat de canvi, ni producte de mercat, ni bé d’especulació.

El comunal esdevé a partir d’un procés d’afimarció comunitària a través dels usos i costums que diversos pobles i comunitats humanes han exercit durant diferents etapes de la història, en relació a les terres i als territoris on han desenvolupat la seva vida col·lectiva. Aquest règim popular es construeix sobre una base d’autoorganització popular, assembleària i fraternal, on el comú dels veïns (veïns i veïnes d’un poble, comunitat o municipi) determinen els usos de la terra comunal, garantint la supervivència de la comunitat i la continuitat d’aquesta.

En l’actualitat, a partir de l’aprenentatge de l’història, tenim l’oportunitat de recuperar tot allò positiu d’aquesta cosmovisió, enriquint-la per projectar-la cap al futur, des del present. Necessitem la terra i el nostre vincle amb ella, recuperem-ho per avançar en la revolució integral.

3. (Dissabte tarda) Com ho podem fer? Autogestió del territori
Des de la base d’una cosmovisió pro-comunal de la terra i d’autodefensa del territori, volem aprofundir en àmbits d’autogestió que ja estem desenvolupant:

1. Gestió forestal integral (boscos)
2. Planificació de cultius [terres agrícoles, conreus] superant el cultiu ecològic.
3. Nova cultura de l’aigua -> aquifers, pous, plujes i gestió de l’aigua
4. Habitatge, protecció i accés a la terra (i als espais i a les fonts d’energia). Gestió integral de terres, i dels residus.
5. Enxarxament amb xarxes i iniciatives rurals.
– Sistemes de comunicacions al territori. Comunicació amb zones rurals i guifi.net
— Proposta sobre les EcoXarxes: que aquestes es plantegin esdevenir un nexe d’enxarxament, reconeixement mutu, promoció i difusió de projectes d’autogestió, cooperació, agroecologia, suport mutu, defensa del territori… i no ser només xarxes autogestionades d’intercanvis, passant la moneda social a ser una pota de tot plegat i no el centre [pendent de presentar document].
Mira també:
http://cooperativa.cat/25-27-de-juliol-terra-territori-i-comunal-a-les-jjaa-a-la-garrotxa/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Terra, territori i comunal". Jornades Assembleàries de la CIC a la Garrotxa
24 jul 2014
"Hem de començar a reflexionar" si de reflexionar no parais, debeis tener la cabeza a estas alturas como una bolla
Re: "Terra, territori i comunal". Jornades Assembleàries de la CIC a la Garrotxa
25 jul 2014
Con un refinamiento estrategico florentino, la inteligenssia burguesa, se interna agitando abalorios revolucionarios en capas estudiantiles, intelectuales y profesionales de posturas progresistas, capturando y neutralizando a una franja social, que es determinante en el proceso de desestabilizador para el derrocamiento del neoliberalismo. Ya hemos visto la primera fase, la de entrar entrar en el juego electoral, y tambien hemos podido constatat la segunda y decisiva. la de entrar en negociar los otros partidos politicos, asumiendo formar parte del sistema
Re: "Terra, territori i comunal". Jornades Assembleàries de la CIC a la Garrotxa
25 jul 2014
doncs jo precisament crec que a la CIC li falta teoria, perquè em sembla que sense tenir una estratègia revolucionària el proletariat està condemnat a l'alienació, per molt que treballi per una cooperativa.
Re: "Terra, territori i comunal". Jornades Assembleàries de la CIC a la Garrotxa
27 jul 2014
Bé, sembla que els diferents comentaris parlen sense coneixer. un diu que es tot teoria i l'altre que es tot pràctica...

Potser es que falta coneixer el que es pensa i el que es fa?
www.integrarevolucio.net
www.cooperativa.cat
Sindicato Sindicat