Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Anarquisme i Colonialisme: Debat i Kafeta el Dissabte
22 jul 2014
cartell_activitat_anarquisme&colonialisme.jpg
Dissabte 26 de juliol
Can Batlló (L1, L5, Plaça de Sants)
http://canbatllo.wordpress.com/

19h Debat: Anarquisme i colonialisme

Tan a Occident com a altres continents, el marxisme portat a la pràctica sempre ha estat impulsor del desenvolupament en un sentit capitalista i colonial; impulsor de la mateixa industrialització i partidari del progrès i genocidi des de la Xina fins a Nicaragua i Xile.

Fins a quin punt ha sortit l'anarquisme de les mateixes dinàmiques? L'anarquisme ha fet allò necessari per solidaritzar-se amb les lluites indígenes i les lluites de pobles colonitzats? L'anarquisme ha dut a terme la negació dels arrels filosòfics del món capitalista, des del cristianisme fins al racionalisme antropocèntric, o segueix perpetuant l'eurocentrisme i les visions mecanicistes i objectivistes de la Il·lustració?

Vine a debatre aquestes qüestions i a compartir reflexions.

22h: Sopar de tapes i barra oberta amb punxadiscos.

Beneficis destinats a la propaganda anarquista

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Anarquisme i Colonialisme: Debat i Kafeta el Dissabte
22 jul 2014
L'anarquisme fa el posible per desactivar les resistències indígenes amb el seu programa de màxims i la seva praxis irreflexiva. Mai ha suposat cap problema seriós per a la burgesia com a classe.
Re: Anarquisme i Colonialisme: Debat i Kafeta el Dissabte
22 jul 2014
per 'marxista': Això no és cert, però s'ha de fer una lectura històrica més enllà de la historiografia marxista (o la capitalista).

Per exemple a la revolució Mexicana es innegable l'aportació ideològica feta pels germans Magón i el "Partido Liberal". I havia un clar component anticolonial, només cal recordar en quina presó, i de quin estat, va morir Ricardo Flores Magón.

O el cas de Manxúria:

(...) la revolució de Corea del 1929-1932[40]. Es tracta d’una lluita d’alliberament nacional que escull l’anarquisme com a forma d’aconseguir la seva llibertat. Sovint se’l confon amb els moviments nacionalistes, però vist el seu pensament i la seva obra teòrica i pràctica ens trobem davant d’un moviment clarament anarquista. I com a tal es reivindicaven.

Aquells anys de lluita anti-colonial contra l’imperialisme japonès havien fet del moviment llibertari una potència política i militar a tenir en compte. La seva organització política de fet era una organització de masses amb molts milers de militants, cosa rara per a una federació anarquista (amb l’excepció històrica de l’època de la Rússia i l’Espanya revolucionàries, que van tenir federacions de desenes de milers d’afiliats). Es tractava de la Federació Anarquista Comunista de Corea i es basava en les idees revolucionàries de Bakunin. A la fi de 1929 la federació decideix destinar els seus recursos a crear una zona alliberada en el nord de Corea i el sud de Manxúria (nord de la Xina). Es tracta de la Comuna Autònoma de Shinmin, on hi van viure dos milions de persones. La seva societat va declinar quan els estalinistes van assassinat els seus militants clau. I també perquè a la fi del 1931 els japonesos van atacant Manxúria amb l’objectiu de annexionar-la al seu imperi, i va passar per sobre de la societat alliberada. Es tracta d’un bell exemple de la potencialitat estratègica


Salut.
Re: Anarquisme i Colonialisme: Debat i Kafeta el Dissabte
22 jul 2014
No cal divagar tant, ni anar a la història.

Resulta que a Palestina, a Jerusalem per exemple, el fill del fill d'un que va immigrar al 46, és un "coló". Els seus fills seran "colons", encara que visquin i treballin a Palestina tota la vida. El mateix passa amb tots els països no reconeguts i amb estats ocupants: són colons els xinesos a la regió del Tibet, els marroquins als territoris del Sàhara, els britànics al Nord d'Irlanda, i podríem seguir amb la llista.

Dóna igual el temps, el seu "alineament" majoritari amb els postulats de la nació opressora els converteix en colonitzadors, per molt que hagin nascut al mateix lloc.



Ara endevineu quin país resulta que és la única excepció d'aquest esquema, on si "vius i treballes", ja està.

I això ens pot indicar 2 coses: o que la teoria dels "colons" i del colonialisme falla de per sí, o bé que sí s'aplica a tot el món menys en els pobles ocupats per l'estat espanyol, alguna classe de complicitat més o menys conscient hi haurà.


En resum, que el debat està bé però parlar en tant en termes filosòfics al final no acabes dient res. Perquè no acotar-ho espaialment? hi ha "colons"/colonialisme a aquest tros de terra que alguns insisteixen a denominar-ho Catalunya?
Re: Anarquisme i Colonialisme: Debat i Kafeta el Dissabte
22 jul 2014
Aquest marxista viu als llibres fets per europeus des dels seus partits d'estalos i troskos? perquè dir aquesta xorrada es no conèixer res de res. De fet, molts maputxes se senten anarquistes, des de la seva cosmovisió maputxe. També els hi ha més partidaris als marxistes.

El problema del segle XX, que han assassinat moltíssims anarquistes i a amb l'existència de la URSS es va reforçar una mica l'ideari marxista, que ha estat un fracàs total en tots els paisos on s'ha aplicat.

El futur és l'anarquisme!
Sindicato Sindicat