Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Jornades "Quan els barris eren nostres"
20 abr 2014

Si jo no tinc per mi, si tu no en tens mai prou.

Va com va.

I ets tu qui reps de mi, jo de tu cobre un sou.

Va com va.

Ovidi Montllor, “Va com Va”

En els últims anys s’han esquerdat molts mites que s’havien aixecat a partir de la idealització de l’Estat del benestar i la democràcia. Arreu s’ha començat a fer evident, i de forma senzilla, per a molta gent, com funciona el capitalisme.

Si cada cop tenim menys és perquè d’altres cada cop en tenen més. Si no podem comprar menjar, escalfar les nostres cases, agafar el metro o tenir un habitatge és perquè hi ha qui s’ha apropiat dels béns necessaris perquè puguem sobreviure. Si hem d’aconseguir diners per viure (robant, treballant, demanant…) és perquè no hi ha gairebé res que no s’hagi de comprar i altres que s’enriqueixen a costa nostra.

El nostre dia a dia s’estructura sobre unes relacions de poder que van en contra nostra. Construir una veritable autogestió de les nostres vides suposa, no només la possibilitat de donar respostes a les necessitats quotidianes de la nostra existència, sinó, al seu torn, una confrontació directa amb l’ordre burgès. I és que ens hem adonat que, si volem sobreviure i decidir sobre el que ens afecta, estem obligats a enfrontar-nos a aquells que es beneficien de la nostra explotació.

L’objectiu de les jornades “Quan els barris eren nostres”, no és altre que el d’enfortir les xarxes col·lectives i autogestionades existents. Xarxes necessàries per tornar a regir les nostres vides al marge del mercat i l’Estat, dotant-les de recursos i pràctiques reals.

Al llarg del temps, l’hegemonia del pensament capitalista no ens ha deixat veure més enllà de les propostes capital-Estat; ens ha fet creure que aquesta manera de viure era l’única possible, que no ens podíem enfrontar i que, a més, ens beneficiava… L’objectiu, òbviament, no ha estat un altre que desarmar-nos.

Amb aquestes jornades volem apropiar-nos de la nostra historia, de les experiències pràctiques, vívides col·lectivament que han estat silenciades, de les moltes apostes que gent com nosaltres ha fet al llarg del temps per enfrontar la societat de classes. Recuperar aquestes experiències és una manera més de combatre la ideologia burgesa i el derrotisme però, sobretot, la manera de conèixer i recuperar les que han estat històricament les nostres armes.

Per això, aquestes jornades no giren al voltant de l’interès teòric que puguin suscitar determinats moments històrics, sinó sobre com els problemes, errors o encerts de pràctiques revolucionàries reals poden fer avançar les nostres lluites quotidianes, aquí i ara.

El conflicte existent entre els qui no tenen res a perdre i els que només poden continuar guanyant es trasllada cada dia als nostres carrers i barris. Escarnis, xarxes de suport mutu, sabotatges, ocupacions i vagues de tot tipus, no són més que diferents expressions de la lluita de classes. Per garantir el benefici econòmic dels capitalistes, es requereix del control dels territori, ja sigui per impedir xarxes de solidaritat o per millorar el control sobre els i les habitants.

Hem decidit que gran part de les jornades es realitzin a una plaça d’un dels nostres barris. Ho hem fet així, perquè estem convençudes que apostar per altres maneres de gestionar i conviure que no passin pel model capitalista comporta la recuperació del territori que habitem.

És per tant moment de tornar a guanyar els carrers.

PROGRAMA

Durant tots els dies els companys i companyes d’Aldarull tindran una taula amb llibres relacionats amb les jornades.

 



Diumenge 4 de maig

19h cinefòrum: Setenta y dos horas. Autonomía obrera en la Barcelona de los años sesenta.

Oriol Murcia, 2012, 72 min.

Quins marges legals queden per a l’actuació, per a la resistència, per al suport mutu, a les acaballes de la dictadura franquista quan les úniques estructures són les que el mateix règim et brinda? Un documental que narra els tripijocs d’algunes revolucionàries que miren de no deixar-se engolir per aquella esquerra que tenia el monopoli de la lluita antifranquista i fer esclatar la dicotomia dictadura o democràcia cap a la de capitalisme o revolució. [materials]

Tots els cinefòrums es faran al Banc Expropiat de Gràcia.



Diumenge 11 de maig

19h cinefòrum: Industria Argentina. La fábrica es para los que trabajan.

Ricardo Díaz Iacoponi, 2012, 95 min.

En plena crisi, un grup de treballadors pren el control de la fàbrica en la que treballen un cop el patró a marxat. La dependència del seu salari els empeny per aquest camí però, quins límits té l’autogestió? És la producció industrial un sector a prendre o a desmantellar? [materials]

Tots els cinefòrums es faran al Banc Expropiat de Gràcia.



DIVENDRES 16 DE MAIG

19h xerrada-debat: La vida sense Estat. Els comitès revolucionaris donen resposta al problema de l’alimentació en la revolució de 1936. La guerra del pa entre el PSUC i la CNT.

Introducció a càrrec d’Agustín Guillamón

Les xerrades-debat dels divendres es faran a la plaça Revolució.

 

[...]

 

DISSABTE 17 DE MAIG

14.30h: vermut i dinar popular

A càrrec de la Metxa, publicació de col·lectius de Vallcarca, La Salut i la Vila de Gràcia.

Els dinars populars es faran a la plaça Revolució.

 

17h debat: Atacar des de totes bandes, construir des de tot arreu. La necessitat d’establir llaços entre les lluites que es donen al camp i a la ciutat.

Introducció a càrrec de Terra Cremada

Aquesta activitat es farà al Banc Expropiat de Gràcia.

Els col·lectius interessats en participar del debat hauran de contactar prèviament a terracremada[arroba]pimienta[punt]org

[materials]

 

[...]

 

Diumenge 18 de maig

19h cinefòrum: Vivir la utopía

Juan Gamero, 1997, 95 min.

30 entrevistes que ens transporten a les experiències viscudes i patides durant el procés revolucionari que començà el 1936. Aquest documental, entre altres coses, ens ensenya que tota revolució necessita menjar i que va ser en aquest front —el de les col·lectivitzacions— on es va lluitar una de les més importants batalles que van comportar la derrota del bàndol emancipador. [materials]

Tots els cinefòrums es faran al Banc Expropiat de Gràcia.



DIVENDRES 23 DE MAIG

19h xerrada-debat: Can Tunis roja i negra. Contrapoder obrer i lluita per l’habitatge a les cases barates de Can Tunis durant els anys 30.

Introducció a càrrec de Pere López Sánchez

Les xerrades-debat dels divendres es faran a la plaça Revolució.

 

[...]

 

DISSABTE 24 DE MAIG

11h xerrada-debat: Les xarxes de suport mutu per fer front el problema de l’habitatge.

Participaran membres de l’Oficina de Apoyo Mutuo de Manoteras (Madrid), 15M Vivienda Macarena (Sevilla) i Grup d’Habitatge de l’Assemblea de la Vila de Gràcia.

Aquesta activitat es farà a la plaça Revolució.

 

14.30h: vermut i dinar popular

A càrrec de la Xarxa d’Aliments

Els dinars populars es faran a la plaça Revolució.

 

17h: Trobada de col·lectius que treballen el problema de l’habitatge des del suport mutu per analitzar problemàtiques comunes i compartir experiències i eines.

Aquesta activitat es farà al Banc Expropiat de Gràcia.

Els col·lectius interessats en participar de la trobada hauran de contactar prèviament a quanelsbarriserennostres[arroba]gmail[punt]com

 

[...]

 

Diumenge 25 de maig

19h: cinefòrum: ¿De quién es la calle?

Francotiradores del Vídeo, 2005, 60 min.

La trajectòria de lluita del barri de Gamonal no comença fa uns mesos. En aquest documental podrem veure com ja al 2005 l’autoorganització d’aquest barri obrer va aturar les obres d’un macroaparcament que ni volien ni necessitaven. [materials]

Tots els cinefòrums es faran al Banc Expropiat de Gràcia.



DIVENDRES 30 DE MAIG

19h xerrada-debat: Ofensiva i crisi del moviments veïnal als anys 70. De la conquesta del carrer als intents d’institucionalització.

Les xerrades-debat dels divendres es faran a la plaça Revolució.



 

Mira també:
http://jornadesbarris.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jornades "Quan els barris eren nostres"
22 abr 2014
Tooooma que interessant tot. Enhorabona per unes jornades d'aquestes magnituds.
Sindicato Sindicat