Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Qui vota la CUP?
11 abr 2014
Si bé l'electorat de la CUP és més jove que la mitjana de votants, l'edat no s'erigeix com un factor significatiu. La posició en l'eix nacional i social, els factors més rellevants
ideolcup.jpg
cupidentitat.jpg
Una de les moltes novetats que ens van portar les eleccions del 2012 va ser l’entrada de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al Parlament de Catalunya. Un cop consolidada la seva força a nivell municipal (101 regidors en les municipals del 2011), i després que l’Assemblea Nacional celebrada a Reus, va decidir presentar-se “tan aviat com sigui possible”. La CUP va concórrer als comicis catalans i va obtenir el 25-N un total de 126.219 vots, el 3,48% del total. Aquest suport es va materialitzar en un total de 3 diputats, i fins i tot van estar a punt d’obtenir-ne un altre, el quart, a Girona.

Amb un programa basat sobretot en la reivindicació del “ tercer eix” i amb un efecte “ arrossegament” del poder municipal (els resultats van ser sistemàticament millor allà on hi té regidors), la CUP entrava amb força a la cambra catalana. Com sol passar amb els partits nous, l’anàlisi del seu suport s’ha limitat fins ara als resultats electorals, única font de dades de la qual es disposa, atès que la presència del partit a les enquestes ha estat més aviat anecdòtica. Passat un temps, però, la CUP comença a aparèixer als sondejos, la qual cosa ens permet començar a endinsar-nos en el perfil del votant 'cupaire' de forma més fiable. A través de la fusió de totes les matrius de dades del CEO, en podem fer un retrat més detallat. A més, a poques hores de l’ acte que dissabte la formació ha organitzat al BTM pel triple sí, pertoca analitzar les entranyes electorals del partit. Aquestes són algunes de les conclusions:

1) Ser jove i votar la CUP? Tal com prevèiem, el votant de la CUP és, de mitjana, el més jove de tot l’electorat (37 anys). La CUP sovint té una aurèola de moviment juvenil, format per joves activistes que s’han involucrat aviat a diferents grups de l’Esquerra Independentista (EI). Tanmateix, si bé les diferències d’edat hi són, no són tan exagerades com sovint es plantegen. De fet, s’observa com les persones joves tenen una probabilitat molt semblant a les de més edat de donar suport a la formació. L’edat, per tant, no és un factor (gaire) significatiu. Aquesta evidència estadística, que trenca alguns tòpics, es podria explicar, sobretot, perquè des de les eleccions del 25-N, persones d’edats diverses s’han convertit en potencials votants de la CUP. El nucli inicial del partit era més aviat jove, però de mica en mica s'ha anat eixamplant a totes les edats.

2) Desocupats i estudiants. Paral·lelament al patró anterior, s’observa que vora la meitat de l’electorat de la CUP no té feina. D’aquests, una tercera part són estudiants, i l’altra tercera part són desocupats. La formació independentista rep, de fet, un suport superior a la mitjana dels estudiants i de les persones desocupades.

3) Independència. Hom no se sorprendrà si s’afirma que l’electorat de la CUP és eminentment independentista. Tanmateix, la independència no és absolutament majoritària. Un 20% dels votants de la CUP tenen en l’estat federal la seva primera preferència. Això provoca que, en un eventual vot en un referèndum, el 4% votaria en contra i un 7% s’abstindria.

4) Esquerra i identitat nacional. L’electorat de la CUP es caracteritza per tenir posicions més extremes tant en l’escala d’identitat nacional com en l’eix esquerra-dreta. El gràfic següent mostra la distribució de l’electorat de la CUP en l’eix nacional, en comparació amb la mitjana catalana: entre els seus (potencials) votants, un 53% se sent només català i un 30% se sent més català que espanyol. Les diferències amb la resta de la població catalana són molt visuals.


Quant a la ideologia, el votant de la CUP és molt més d’esquerres. Gairebé un 70% es defineix d’esquerres i un gens menyspreable 17% es defineix d’“extrema esquerra”. El contrast és evident: entre la població en general, el percentatge de persones que es declaren d’“extrema esquerra” és només d’un 2%.


Anàlisis estadístiques més sofisticades indiquen que ambdós eixos tenen una especial rellevància a l’hora d’explicar el suport a la formació. En certa manera, els seus votants concorden amb el discurs del partit, centrat en la necessitat que l’eix social i l’eix nacional avancin de forma paral·lela. Així, la CUP va creixent en potencials votants, la qual cosa posa sobre la taula diversos interrogants, entre els quals, un d’especialment rellevant electoralment: quin és el seu sostre?

(Nota metodològica: Les conclusions que aquí es presenten s’han basat en la fusió de les diferents bases de dades del CEO, la qual cosa permet obtenir una N per a la CUP de 213 casos. S’ha utilitzat una regressió logística multinomial amb controls sociodemogràfics i actitudinals i efectes fixos).
Mira també:
http://www.ara.cat/elpatidescobert/CUP_0_1118288368.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
Fora merda partidista d´imc Barcelona. M´importa ben poc qui vota a la cup, como qui vota a icv o a erc.

Aixó, ho foteu a RAC 1. O a la vanguardia.
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
¿Cruzar datos de diferentes estadisticas del CEO?, ¿Una muestra de 213 casos sobre un universo de...???? ¿126.219? ¿Es esa la objetividad de algunos de la EI?.

Un "eix nacional" si, eso cuela, pero... ¿alguien podría definir que es un "eix social", ese no lo han definido ni el INE ni el Eurostat, ni el CEO.

¿Cual será la próxima sorpresa de la CUP? Definirnos el ¿Eix social?, ¿cruzar estadísticas de 1994 y 20013?.
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
??? oye esto es un artículo del Periodico ARA, no de la EI, lo puedes ver en el enlace
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
Sou molt pesates, però mooolt.
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
La pregunta és: quan pot aparèixer la CUP a indymedia? únicament per a llançar merda però res més?

És lògic que així us automonteu una pel·lícula còmoda alguns, en que el principal enemic a abatre és la CUP, i després sortiu al carrer i penseu "vaja, com es que té l'EI té base social a tants pobles (molta o poca, depenent, però molt extesa territorialment) i nosaltres no ens megnem un torrat els darrers 30 anys enlloc, i té ìnta que podem seguir així 250 anys més?"
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
O se'n parla a indymedia de la CUP per a qualsevol cosa, bona o dolenta, o no se'n parla mai, però si hi ha articles rajant, que em sembla bé, hi haurà d'haver també propaganda política convencional.
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
Llavors, la resta de partits polítics també, no?
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
Si consideres que la CUP és com la resta, podríem també dir que la CNT es com la resta de sindicats. Ergo si hi ha notícies de CNT, perquè no de UGT?
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
Si la CNT es com la resta de sindicats o no, me la porta ben fluixa, la veritat. A més, als criteris de moderació no posa res del tema sindical.
Perquè no hi han noticies de la UGT? doncs per que suposo que no volen posar. Deuen pensar que no els hi cal.
Sobre la propaganda electoral (en época d´eleccions o no), ho posa ben claret.

Ergo, ets gilipolles.
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
1- I tant que ple de cops han aparegut notícies de CCOO i UGT.

2- No era una crítica a la presència de notícies de la CNT, sinó al reduccionisme estupid d'alguns de dir CUP= ERC, ICV o qui sigui, tant estúpid com dir CNT= UGT.

3- Escolta-ho bé reiet: ni CCOO, ni UGT, ni ICV, ni ERC, ni JERC, ni CUP, etc. pengen notícies aquí, sinó que ho fa altra gent amb x finalitats, les que siguin. No cal ser un lince per adonar-se per exemple que cap notícia d'aquestes posa mai el correu per verificar, perquè voldria dir que té la contrassenya de correu (única dada no pública) i per tant que sí pertany a l'organització. La resta de coses és un senzill copy-paste.

4- Crec que desconeixes la diferència entre propaganda electoral i propaganda política.

5- Precisament el que es denuncia es que no es compleixen els criteris d'indymedia. Si tu consideres que propaganda política i propaganda electoral són el mateix, cap cosa de la CUP segons tu hauria d'aparèixer. Fins aquí, mira. Ara, del post anterior de RAC1, quants comentaris demanaven el tancament del post per parlar de la CUP? cap dels 30 comentaris?

6- La qüestió no és que s'incompleix un criteri, això és l'excusa, sinó de que qui ho faci sigui la CUP, que és una alternativa que agradi més o menys engloba i va molt més enllà de l'EI, incloent sectors llibertaris, i això per alguns que feu posat de "novio gelós a la porta de l'insti" constitueix una "amenaça". És aquest el problema, la força de la CUP i a qui sedueix, i no que no es compleixi un criteri de la web en sí.
Re: Qui vota la CUP?
11 abr 2014
...us farà CUPaires.
Companys: evitem que es penjin articles de diari: no us enganyeu, la informació no us farà lliures, sinó partíceps de la Troika IndepeEstatista David Fernández-Muriel Casals-Pravy Sektor
Més informació al meu programa de ràdio dels dimecres (on no, tampoc hi haurà una falca de la CUP).
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
1- I, mirant els criteris de moderació, no se per que no tenen que aparèixer, agradi o no.

2,4- cup=erc, icv... Son partits polítics. El tema es el de "la propaganda electoral encara que no estiguem en periode d´eleccions.". Aixó es el que crec que no està clar. Però si cup pot penjar noticies, icv també. El criteri de moderació no discrimina entre "partits super guais que van amb samarretes xules al parlament, o els que no son tant guais i enrrotllats".

3- Si no les posen els mateixos partits o sindicats, les posen els seus fans. Com tu, per exemple. De totes maneres de vegades si que surten noticies amb correu verificat de ccoo o cup.

5- En el post de RAC1 no es demana el tancament del post per que lògicament, no es propaganda electoral ni política, donat que es propaganda negativa. Només es una crítica.

6- La tontería de sempre. Estaran contents els "sectors llibertaris"(?) amb la vostres nous amics del Grupo Godó, jeje.
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
y tu lo preguntas los que pagan a metodo-3.
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
Crec que colar entrevistes amb persones amb discurs i acció socials, als mas merda, no te per k ser xungo, es pot llegir com k estan colant-se al seu espai, on d'altra manera un tipus d'espectadors molt comú, no s´a saventeria de altres visions moltisim mes critiques...
Kuans anys s'anat darrera dels mitjans per colar noticies i rodes d premsa de temes llibertaris, antidepressiu etc, encara es fa...
I ho diu un k esta per els medis lliures.
prefereixo k es critiqui el discurs i l´accio de les persones, sinos es rajar per rajar en plan fundamentalista.
A mi m´ha interesat les grafiques
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
1- Haurem d'anar més a poc a poc veig. "per x", si jo dic "vota la CUP, l'alternativa necessària!" en plena campanya electoral, estic fent propaganda electoral. Si ho dic el 2013 per exemple, que no hi havia eleccions a la vista o aquest mateix 2014, estic fent "propaganda electoral encara que no estiguem en periode d´eleccions.", que és el que impedeix indymedia. Si explico que la CUP ha iniciat una campanya contra la llei de l'avortament i pel dret al propi cos per exemple, de la mateixa manera que ho pugui fer Acció Llibertària de Sants, no estic fent propaganda electoral, sinó propaganda política: difonent una campanya sense una finalitat electoral. Entens la diferència entre prop. electoral i política?

2- Un partit polític és un tipus d'estructura, INDEPENDENTMENT de si es presenta o no a les eleccions. Revolta Global o l'MDT són partits polítics i no es presenten a eleccions (perquè deleguen aquesta funció a altres estructures més grans), en canvi la CUP no es defineix com a tal.

3- Si pots citar una sola notícia de la CUP amb correu verificat prometo no escriure aquí per sempre més. 1 de sola. Ja veus si t'ho poso fàcil ;)

5- Per supost que és propaganda política. Tota crítica, positiva o negativa, forma part de la propaganda. És el subjectivisme de cadascú el que converteix una situació en positiva o negativa. Agafem l'exemple: hi ha gent que deu dir "es dóna diners al grup Godó" i gent que pesa més el "s'arriba a públics que no s'arriba d'altres maneres". Com aquest, tants i tants exemples, per mot que uns generin més consens que altres.

6- Aquí és on se't veu més feble responent, senyal que en el fons acceptes la crítica. Se'ns veu com a competència directa, és a dir, no que pensem el mateix sinó que podem arribar (a grans trets), a un mateix gruix de gent. Això vol dir que on uns cobreixin una "vacant" social, no ho faran els altres, i viceversa. El problema és que a data d'avui us heu mostrat incapaços de presentar una alternativa creible i eficaç no per "fidels" del credo llibertari sinó per altres sectors. I mentre aneu construint-la, veieu com l'EI creix en base social, en arrelament territorial, en recursos polítics, econòmics, socials, etc. Que farà errors? SEGUR. Però va desenvolupant la seva estratègia, i atreient a nous sectors.

I clar, això fa entre por i ràbia, perquè (posem pel cas) si al 2028 ja hi ha mov. llibertari amb cara i ulls però tot l'espai de l'anticapitalisme està copat, malament. D'aquí a que algunes crítiques vostres només reflecteixen una certa por i desesperació en compte de ser més propositives. És a dir, es centren en dir "mireu que dolents els de l'EI i la CUP" en comptes de dir "ell, que jo puc i ho estic fent millor que ells".
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
1- "si jo dic "vota la CUP, l'alternativa necessària!" en plena campanya electoral, estic fent propaganda electoral. Si ho dic el 2013 per exemple, que no hi havia eleccions".... llavors ets gilipolles, per demanar el vot quan no es pot votar. Babau.

2- La cup no es un partit polític?? que es, una xarcuteria???

3- Tens paraula?? Doncs fot el camp.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/475296

5- Suma les dos: "Es dóna diners al GRUPO GODÓ, i lógicament, s´arriba a més públic"

6- Repeteixo, la mateixa tonteria: que´l´ei esa la òstia, amb un arrelament social bestial, que creix i creix sense parar... i el moviment llibertari, pobrets, son un guetto, 4 gats insignificants destinats a desapareixer...

Si tu creus de veritat que tenir....

- 3 bufones de la corte al parlament
- un micro-sindicat d´un centenar d´afiliats
- un esplai
- un partit que ningú sap que fot
- un esplai universitari

..... es estar menjant- se el món. Endavant.

I Clar, ateneus anarquistes, CGT, CNT, CSOs...res, 4 gats. Estas completament tarat.


Bueno, ja no ens veiem més, no?? si tens paraula, cosa que dubto.

Tens paraula?? Doncs fot el camp.
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
company, no fiquis al mateix sac a tots els que estem dins el moviment llibertari, ja que es molt ampli i divers.
No cal bippolaritzar ni etiketar
per altra vanda tampoc en semble be gastar energies contra la CUP i cal diferenciar amb ICV que aquests si k han traicionat al seu electorat, fins i tot als seus principis.
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
1- Penso el mateix de tu, però aquí estàvem parlant del que permet i el que no indymedia. No permet fer propaganda electoral ni en període electoral (15 dies abans d'unes eleccions) ni fora d'aquest (la resta de l'any), però fer passar la propaganda política com a propaganda electoral és la fal·làcia interessada que tu i altres feu per amparar la censura.

2- Un partit, una coordinadora, una plataforma, una organització política, etc. són diferents marcs organitzatius en base a x criteris de funcionament, etc. Una plataforma (no només un partit) pot presentar-se a eleccions, per exemple. La CUP està definida com a organització política en aquest cas, de totes maneres, mai entendré perquè és "legal" o no per alguns el fet que sigui un partit. Si fos una plataforma de 10 cares amables mediàtiques la que participés a les eleccions, ja seria molt millor que si és una organització?¿?

3- trampa de les barates, hi ha 135 CUP's i no es pot controlar el que fa cadascuna d'elles, però nacionalment no es pot publicar propaganda a cap portal més enllà del propi. Rellegeix l'enunciat: la demanda és si trobes una sola notícia de LA CUP, torno a repetir, LA CUP (i no d'alguna CUP local) que estigui amb el correu nacional verificat, que és el cup ARROBA cup.cat . Mantinc la meva aposta: si veus un correu nacional verificat que publiqui aquí, no torno a escriure

6- tornes a flaquejar en aquest punt, i fas una exageració per desviar i erradicar tot debat. Ningú diu que l'EI sigui la hòstia, ni bestial, ni res d'això, sinó que aconsegueix a arribar a altres sectors poc a poc. No entro ni a valorar l'analisi que fas de "3 bufons" etc., perquè es desacredita prou per si sol, només dic que per molt que parlis de que existeixen expressions (diverses, i sovint ben confrontades entre elles) no significa que existeixi alternativa ni que gent que prové d'altres tradicions vegi l'anarquisme com a alternativa d'ara i aquí. Que ep, si vols seguir desviant el tema i dient que jo dic que l'EI és perfecta i la resta no és la teva opció, però res té a veure amb la realitat ;)
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
Abans de contestarte, dir-te que tens poca paraula:
"Si pots citar una sola notícia de la CUP amb correu verificat prometo no escriure aquí per sempre més".

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/92233

I aquesta?? li val al senyoret per no apareixer més per aquí?? "cup ARROBA llibertat.com
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
---"Escolta-ho bé reiet: ni CCOO, ni UGT, ni ICV, ni ERC, ni JERC, ni CUP, etc. pengen notícies aquí, sinó que ho fa altra gent amb x finalitats, les que siguin. No cal ser un lince per adonar-se per exemple que cap notícia d'aquestes posa mai el correu per verificar, perquè voldria dir que té la contrassenya de correu (única dada no pública) i per tant que sí pertany a l'organització. La resta de coses és un senzill copy-paste."

---"Si pots citar una sola notícia de la CUP amb correu verificat prometo no escriure aquí per sempre més. 1 de sola. Ja veus si t'ho poso fàcil ;)"

---http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/475296

--- "Rellegeix l'enunciat: la demanda és si trobes una sola notícia de LA CUP, torno a repetir, LA CUP (i no d'alguna CUP local) que estigui amb el correu nacional verificat, que és el cup (at) cup.cat . Mantinc la meva aposta: si veus un correu nacional verificat que publiqui aquí, no torno a escriure. ".
Sembla que aquests no pertanyen a la cup... bueno.

---http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/92233

Aquests tampoc??
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
XD Al 2004 no hi havia aprovada ni la ponència ideològica i organitzativa de l'alternativa necessària, que és a partir de 2007. No trobaràs cap notícia de cup ARROBA cup.cat perquè no es pot publicar com a tal des d'ençà. PS: Sort que als 80 no existia internet, no dubto que haguessis trobat el comunicat d'alguna cup de no sé quin poble dient no se què amb tal de perdre'm de vista. Va petita concessió per tirar merda, ja que fas recerca: pots buscar perquè el regidor de l'AUP de Manresa va ser expulsat per l'assemblea local...
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
Sabia que eres un porc manipulador. I un mentider. I un fanàtic. Ara, a més, que no tens paraula.
A la afirmació: "Escolta-ho bé reiet: ni CCOO, ni UGT, ni ICV, ni ERC, ni JERC, ni CUP, etc. pengen notícies aquí, sinó que ho fa altra gent amb x finalitats", s´ha de dir que es mentida.
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
A més, si no apareixes més per aquí, sempre et quedarà el GRUPO GODó, jaja, només tens que pagar una mica... ;)
Re: Qui vota la CUP?
12 abr 2014
ostia, realment el nivell dels comentaris és bastant de merda. No saber distingir un anàlisi de les bases socials d'un partit, de la propaganda electoral, en fi...c'est la vie, els moviments socials que tenim i les apassionants lluites ¿ideològiques? que veiem...
Re: Qui vota la CUP?
13 abr 2014
Els comentaris no ho se. Solament son comentaris. Ara, la noticia si que fot pena. Propaganda partidista de merda.
Sindicato Sindicat