Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Reflexions sobre l'independentisme institucional
No sóc una persona que li interessi molt el procés sobiranista de Catalunya. Jo tinc clara una cosa: la sobirania en capitalisme no existeix. O el que és el mateix, la independencia sense revolució no aporta res. Tot i això, entenc una cosa: la societat catalana està totalment volcada en aquest tema. Les discussions amb parents independentistes em fan veure la posició idealitzada d'ambdues parts. Per mi, sempre ha sigut una estratagema del govern per amagar austeritat i control social, una bomba de fum. Per altra banda, els independentistes creuen que Mas s'ha baixat els pantalons al veure l'ampli suport independentista de la societat, la voluntat del poble. Aquesta resposta em fa canviar una mica el parer de la cortina de fum, però no canvia del tot la meva postura.

Si que puc estar d'acord en què Mas s'ha hagut d'ajustar als temps per a fer cas a la població catalana però això no ens ha sortit gratis, no és que haguem guanyat cap batalla contra els polítics. Mas usa l'independencia perquè li va bé. O és que Mas s'ha abaixat els pantalons pels CIE's, els Mossos, el deute financer, l'atur o els desnonaments? Ja sabeu la resposta. El meu diagnòstic és que el pacte entre la societat catalana i Mas és un fenòmen on el President pot quedar bé amb tothom, doncs és un procés plural (o el que és el mateix, interclassista). D'altra banda, apunta cap a un enemic molt ben format dins la cosmovisió catalana moderna: Madrid. Mentre rics i pobres es donen la mà per encarar el dimoni madrileny, un no pot evitar veure que aquest monstre espanyolista té el mateix rostre neo-liberal i post-franquista contra qui s'enfronta la Generalitat. No fa falta anar més d'unes setmanes enrere per veure com poden ser tant amics com enemics i desfer aquest espectacle a voluntat, doncs és el mateix excelentíssim senyor Artur Mas el qui dóna la mà al sindicat ultra-dretà Manos Limpias per a encausar a 20 manifestants pels fets del que els medis de comunicació de la nació han enunciat aquests dies com 'el setge el Parlament'.

Això em porta inevitablement al penúltim paràgraf d'aquest text, doncs l'espurna que me l'ha fet escriure no ha sigut altra que el ressò mediàtic que han donat diaris com l'Ara o el Periódico a la negativa del Congrés de cara a la consula del 9 de Novembre. I és que tals mitjans 'd'informació' disseccionen, com si d'un clàssic Barça-Madrid es tractés, cada una de les paraules de cada un dels participants al ple. I és que és impressionant com un tema com el procés sobiranista pugui treure tants titulars, emplanar la pàgina web sencera del diari Ara però oblidar milers d'altres afers que han ocorregut avui. I és normal si a la societat catalana li interessa. Ah, però és que no li interessa a la societat catalana l'atur o els desnonaments? És que de cop s'ha aturat el món per a veure què passava al ple? El cas és que aquesta noticia segueix jugant a favor dels de sempre: polítics que recullen vots i grans empresaris (en el fons, els amos dels mitjans d'informació) que construeixen una realitat favorable a ells per evitar el descontent popular (o si més no, cap a ells).

En conclusió, dir que el procés sobiranista a Catalunya respon a interessos de la societat però també a interessos polítics i aquí ha donat la casualitat que el segon ho pot usar per fer el què vulgui amb el primer a les seves esquenes. En el fons, no és res més que la política de la 'Indepedència per a no canviar res'. Segur que molta gent li preocupa igual tots els temes que he esmenat, faltaria més. Estic segur que molta gent però, s'omple la boca amb la típica 'aquests temes els tractarem després de la independencia'. Aquesta gent però, no és conscient que el procés sobiranista no implica deixar aquests temes a part (com si fós un videojoc, es prem pausa o es guarda la partida), sinó que un procés contrarrevolucionari o reformista implica esborrar aquests temes del subconscient social i començar-los des de 0.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Doncs si la sobirania en capitalisme no existeix, suposo que et serà igual que la tinguem.

En segon lloc, és fals que l'independentisme hagi estat una cortina de fum, sinó que fins fa ben poc ha estat una proclama netament rupturista defensada de forma real, només per aquelles que, a la vegada, ens considerem anticapitalistes.

I finalment m'agradaria que reflexionessis sobre allò que serà el més preuat per a les que creiem en models alternatius al sistema capitalista i que, a la vegada, no podran fer-se gaire seu la classe dirigent habitual principatina: la independència del Principat només serà possible desobeint la legalitat vigent, només serà possible un cop una majoria social ha estat conscient de la necessitat de superar unes regles del joc injustes i contràries a les nostres pròpies necessitats.
La superació de la por per a portar a terme allò que es creu que és legítim tot i les conseqüències, és la base que necessitem per a superar el model social i econòmic vigent. I això és el que està passant aquí. Ara és en l'eix nacional i després succeirà en l'eix social. Aquest pas, el d'entendre que només amb la desobediència i la lluita les coses poden canviar, és el millor que està succeint en aquest procés.

Com podrem canviar de model econòmic si no tenim la potestat de definir-nos, de marcar els nostres propis objectius, les nostres prioritats?
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Estic segur que molta gent però, s'omple la boca amb la típica 'aquests temes els tractarem després de la independencia'.


Si penses això i no ets un nacionalista espanyol a favor de la "unidad de la madre patria", estàs donant precisament un gran argument a favor de la independència, i quan més immediata millor. Perquè, que diria tota aquesta gent en cas d'obtenció de la independència? ho comprovarem quan ho siguem. La independència no seria "per no canviar res" doncs, sinó per a modificar com a mínim allò que manté en letàrgia a gran part de la societat, segons tu mateix reconeixes.


El que està clar en tot cas és que a gran part de la societat catalana continuarà pensant això mentre no la tinguem. I això no ho canvies escribint articles a portals inòspits com aquest.
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Clar, clar, tota aquesta gent que ara diu "independència", quan "siguem independents", lògica i conseqüentíssimament dirà "revolució social"!

No fotem, una cosa és ser una mica cínics i una altra anar explicant acudits d'aquesta magnitud.

Sabeu què passarà, si mai "som independents"? Que Catalunya esdevindrà el país més ultra-nacionalista de tota Europa i a sobre amb un nivell d'adhesió al Govern sense precedents. Qualsevol dissidència, protesta o crítica seran colades fàcilment com "sabotatge espanyolista per desestabilitzar" el nou gloriós règim català.

"Vamos", que si teniu alguna petita idea de la història contemporànea, coincidireu en que tenim tots els elements com per tenir una bona dosi de diversió amb aquest panorama.

Puc entendre (que no compartir) que el nacionalisme i patriotisme, com a sentiments purament irracionals, us tiri tant, però no ens vengueu la moto perquè sabeu millor que ningú que aquí i ara ja podríem ser un Estat independent i no canviaria res!

Ja per acabar, només fer un petit recordatori: de les poques estructures de dominació que actualment controla el Govern català (Mossos d'Esquadra, Institucions Penitenciàries...) es pot deduïr quin brillant futur de repressió ens espera.

Significa tot això que m'oposo a la sacro-santa independència i que per tant formo part de les hordes espanyoles? Sincerament, la independència me la porta fluixa: no m'hi oposaré activament, doncs és fàcilment visible que en cas que es produís no aportarà cap canvi substancial pel que fa a les condicions justícia social (que, com a màxim, aniran cap a pitjor).

Això sí, cada vegada que veneu la moto amb que la formació d'un nou Estat (igual de capitalista i repressor que l'anterior) significa alguna mena de "progrès" o avanç per la classe treballadora, no puc estar-me de fotre-hi cullerada per destapar aquestes mentides (innocents o malintencionades).
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
"Catalunya esdevindrà el país més ultra-nacionalista de tota Europa i a sobre amb un nivell d'adhesió al Govern sense precedents"

Ui deu ens salvi de la independència! viva la unidad de España, un país universal y no nacionalista! que verguenza que nos convirtieramos, que no lo somos, en un país ultranacionalista

Firmado: un revolucionario, oi?
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Em cago en Espanya, el Rei, Cristu i sa puta mare!

Però una cosa no treu l'altra. Hi ha una part d'Espanya que és ultra-nacionalista sí; però no és ni molt menys la majoria de la població, hi ha una bona part de dissidència política i social.

Ja ho hem dit, no ens hi oposem a la independència de Catalunya. Simplement és la mateixa merda, no dic que sigui millor quedar-se a l'Estat Espanyol (que no "Espanya"), però no hi ha CAP dubte que un nou Estat català vindrà a ser la mateixa merda però potser una miqueeeta pitjor.

Que la "majoria social" catalana vol això? Doncs endavant, però no ens vengueu mentides com que la independència representa cap mena de progrès en cap sentit!
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
...ja s'ha anunciat que serà una República, que s'abolirà l'actual reforma laboral i altres lleis com la de l'avortament.
Que no serà una República Popular Socialista de bon principi ho sabem, poero Déu n'hi do els avenços per la classe treballadora, i això que encara no ha començat el Procés Constituent.
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Qui ho ha anunciat? Si l'actual Reforma Laboral va ser tirada endavant (així com la Llei Mordassa i d'altres grans perles, com la distopia empresarial d'Eurovegas o el nou Barcelona World) amb el suport total de CiU!

Pots posar un enllaç?
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Hi ha declaracions del (malauradament) teu i meu president respecte al punt 1 i 2 que no penso linkar. Una pista: són a un programa molt conegut els diumenges al vespre a LaSecta.
I això ho diu la patuleia burgeso-mafiosa de CiU abans que passi res, i abans que se sàpiga la correlació del nou parlament de la República de Catalunya, que, de ben segur, serà molt més cap a l'esquerra que el bipartidisme PP-PSOE amb falca d'UPyD (que és el que ens espera a Espanya).
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
I quantes promeses de polítics han quedat en NO RES...
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Ai espera, és el mateix senyor Mas que va firmar davant de notari que no pactaria mai més amb el PP després de que tiressin enrera el nou Estatut?

Ara em quedo més tranquil, vinga va, endavant amb la independència!
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
"Hi ha una part d'Espanya que és ultra-nacionalista sí; però no és ni molt menys la majoria de la població"

XDDDDDDDDDDDDD

Clar clar, és una minoria la gent espanyolista a Espanya (per això PP i UPyD sumen 2/3, sense contar bona part del votant del PSOE) i la majoria no ho és de nacionalista, no com en una Catalunya independent on tothom seria ultra-nazi i tal XD

"un nou Estat català vindrà a ser la mateixa merda però potser una miqueeeta pitjor."

XDDDDDDDD

En fi... jo no sé si vosaltres mateixos sou conscients de que sembleu una parodia de baixa qualitat
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Los recortes tienen lugar por culpa de la deuda obligatoria. La independncia es la única posibilidad de renunciar a pagarla, puesto q en españa es una obligacion constitucional. Estaremos fuera de la ue sine die y de.nosotros depende volver a entrar o mandarlos a la mierda
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
La conclusión del fascioanarquista es que la actual España y todo es mejor que un hipotético estado catalan. Pa mear y no echar gota

Que bonito es ser niñato anarquista así de clase "be" i decir esas tonterias, entre el akrazio y catalanets que van de progres pero que nos dejan a todos como tontxs vamos servidxs

independencia total y se jod(a) el anarco-subnormal
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Bueno, si comparem policía catalana i española... no se quina es pitjor. Penso que la catalana.

Corrupció?? doncs sembla que tant a Catalunya com a espanya està tot podrit.

Maltractament mediambiental??? la costa catalana crec que es la segona menys respectada de l´estat (darrere la valenciana (ppcc).

Lleis laborals?? CiU va votar la darrera reforma laboral. No cal dir que tenim la patronal mes filladegossa de tot l´estat.

Si será millor quan ens independitzem?? doncs no ho se, la veritat.
Re: Independencia per a no canviar res
09 abr 2014
Aquí l'autor de l'article que contesta. Quin greu em sap veure com els independentistes no podeu fer ni una crítica al procés sobiranista actual, el que em fa pensar que la cortina de fum és més alta que mai.

Jo no estic en contra de la independencia, jo estic en contra de l'actual procés. Com bé ha dit algun altre comentari, a mi, m'és ben igual la independencia si no va lligada a un procés revolucionari. És més, ja he dit que penso que el final del procés sobiranista acabarà amb una reestructuració de la cosmovisió social del nou Estat Català. O és que ens oblidem del que va ser la Transició a ulls de la ciutadania no polititzada? Un rentat de cara per la benvinguda democràcia! Com podem pensar que l'actual cas serà diferent si les forces anticapitalistes son més aviat poques?

Ja ho sé de sobres que alguns teniu arrels anticapitalistes, però la societat en general no i això és una cosa que sembla que sou incapaços de veure.

Per aclarar-ho del tot, no acceptar l'actual procés sobiranista no et situa com a espanyolista empedernit, no tot gira sobre l'eix 'independencia si, independencia no' (i si creieu que és així, encara em deixa més clar el que ja he dit: cortina de fum).
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
A mi el que em sembla que ets incapaç de veure és que porteu 35 anys de absolutament nula intervenció política a la societat, i que us passareu alguns 100 anys més així.

No importa que diguis que les teves idees són superguais revolucionàries i que podrien alliberar el planeta, i per tant convé no "contaminar-les" amb fenòmens que no parteixen d'aquestes idees, si altres tribus urbanes com els heavys tenen més incidència a la societat, que ja és dir.

Anticapitalista és aquell que busca, DE VERITAT, revertir la situació a partir del context (espai-temps) que li ha tocat viure. El que només diu "jo tinc aquestes idees" i prou, PER RES del món és un revolucionari ni és res, només algú de qualsevol altra micro-tribu urbana, amb les seves característiques pròpies.

El procés està sobre la taula, com ho va estar abans el 15M, o altres coses. Pensar de QUINA MANERA intervenir, és una cosa, pensar que absolutament tot en aquesta vida no parteix de l'anticapitalisme real (tampoc el 15M) i per tant no val la pena intervenir és perdre el temps. Perquè tu mateix dius que l'anticapitalisme és una absolutíssima minoria, que no deu arribar ni al 4% de la societat. Doncs com aquesta gent pot generar fenomens prolongats en el temps que obliguin a la resta a posicionar-se entorn aquests?¿?¿?¿?


I per supost que sí: estem en conflcite polític, i has d'escollir bàndol. A mi si en una vaga general algú em diu "jo no faig vaga perquè una d'1 dia és masa poc i tal" i tot seguit entra a treballar, el conto tant com a esquirol com el que diu que li encanta el liberalisme. De teoria potser fan reflexions diferents, però la praxi demostra que acaben navegant en un mateix vaixell.

Amb el procés igual: hi ha 2 blocs, i qui no tria 1, FORÇOSAMENT, li fa el joc a l'altre. Algun de per aquí ja ha triat per exemple, dient que una Catalunya independent (conjetura) seria pitjor que l'Espanya actual (realitat). És la seva tria, però aquest està al bàndol de l'enemic.
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
Autor de l'escrit, sembla ser que aquí fem el mateix que a la política institucional: fem veure que debatem però en realitat aportem discurs per després buscar aquelles aportacions d'altres que venen a donar força a la descripció de la nostra realitat.

És igual si les forces anticapitalistes són poques, de la mateixa que era igual que les forces independentistes fossin poques. L'important és seguir lluitant per allò que considerem millor per a la col·lectivitat (conjunt de persones que viuen en un territori més o menys concret i amb formes de fer més o menys similars i amb sentiment de pertinença al conjunt) que estimem, en la que ens sentim identificades i en la que convivim dia a dia.

I la meva col·lectivitat més pròxima són els Països Catalans. I el que vull per aquesta és un model relacional alternatiu al sistema capitalista.
I seguiré lluitant per a les dues coses, ni excloents i subordinades. Però sí que s'ha de saber aprofitar les oportunitats.

No tot gira en l'eix nacional clar està, però llavors deixa fer i segueix lluitant per allò que consideres important. I no et posis en coses que, com a molt i segons tu, l'únic que faran serà deixar-ho tot igual.
Segons jo res serà igual: com a mínim els individus haurem après per bé o per mal, dues coses: no tot es pot fer i parlar en una "democràcia" i la violència de tot tipus és l'últim recurs del poder i, segon, només s'aconsegueixen canvis significatius per mitjà d'una comunitat cohesionada i amb capacitat de desobeir i sublevar-se quan faci falta.
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
Algú ha insinuat que no faci la meva feina de base? Què passa, que si som pocs no té cap sentit fer feina de base i t'has d'adherir a les grans tendències? O és que només poden parlar els que tenen un suport popular majoritari? O he de sortir a les noticies? Si és així, perquè no esteu tots a ERC o CiU i deixeu la CUP? Oi que us semblaria estúpid? Doncs crec que t'equivoques si m'has de dir 'un costat o l'altre' quan vosaltres mateixos no feu aquesta distinció quan us convé. I de cap manera comparable amb un procés de vaga, estem parlant d'un conflicte d'èlits democràtiques, no un conflicte social ni de base (no hi ha unionistes vs. independentistes pegant-se pel carrer).

A més, això dels 35 anys em fa pensar que creus que sóc anarquista o algo així, però no ho he dit en cap cas. A part és una polarització de l'esquerra molt greu (t'oblides de moltes altres posicions marxistes no-anarquistes). En qualsevol cas, que sapigues que els anarquistes han tingut més impacte social del que et creus:

A cas els independentistes haguessiu estat partíceps de l'okupació als 90 si no fós pel suport dels anarquistes? Us he de recordar qui va popularitzar els ateneus? A cas es funcionaria majoritariament de forma assamblearia a quasi tots els àmbits populars si no fós per l'influència anarquista? Us recordo que l'independentisme del nivell que fos, fins fa ben poc, funcionava amb partits jeràrquics i no per assamblees.

Abans de pensar que sou l'èlit del panorama polític perquè lluiu les vostres banderetes a cada manifestació, sigui independentista o no, planteja't quina incisió esteu fent. Si l'anticapitalisme és un 4% a la societat, perquè els grups anticapitalistes no-independentistes tenen una influència nul·la a la societat i els independentistes si que en tenen? En què us quedeu? Un 2,5-3% de l'influència social? O no serà que sou el remolc de l'independentisme institucional?
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
Al Guifré (el missatge anterior anava per @), la meva crítica va dirigida just a un argument que el veieu instrínsec per a vosaltres mateixos. Agafar l'independencia, apartada d'altres factors socials, per a mi, vol dir oblidar-se dels altres, fer un RESET de la partida un cop s'hagi acabat el procés sobiranista. Vol dir que la societat oblida quina era la policia que la pegava durant les manifestacions, quines eren les èlits financeres que les feien fora de casa, quin era el govern que mirava cap una altra banda a les injusticies que ell mateix creava. Estic segur que les forces anticapitalistes mantindran el seu camí cap a l'emancipació popular, però la societat quasi-no-polititzada oblidarà tot el què l'ha estat radicalitzant durant el perido pre-independentista.
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
Chapeau, Pepet.

Et diran "Anarco-fascio-espanyol" o algo similar, ja que no els hi interessa fer debat sobre l'absolutament dogmàtica qüestió de la independència (no per res s'han passat anys repetint el mantra "in-inde-independèn-ci-a!" en plan secta), però per mí almenys és reconfortant trobar que hi ha gent que té una posició crítica i argumentada, amb escepticisme i ben revolucionària davant d'aquest procès.

Recordeu els pactes de la Moncloa? Seria ben interessant revisar les excuses i justificacions que van portar a tot el sector d'esquerres (menys la CNT, per cert, única organització política que s'hi va oposar) a vendre la moto, contemporitzant i dient que eren un pas endavant necessari, que més endavant ja seguiriem discutint del model de societat que voliem... I ja veieu què va passar, ens l'han clavat durant 40 anys amb la constitució fruit del "consenso de todos los españoles".

El mateix passarà a Catalunya, però entenc que no us preocupi ja que possiblement (a menys que surti malament la jugada) fins i tot bona part dels que ara militeu a l'EI us podreu repartir un bon troç de pastís del futur nou Estat.

Però res, o estàs amb nosaltres fanàticament o estàs en contra nostra (amb els fatxes espanyolistes), no existeix la possibilitat de pensar i posicionar-se coherentment.
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
I una volta més, significa això que estic en contra de la Independència!?

NO!

Però el procès no m'entusiasma fins els nivells d'abandonar la crítica i, evidentment, si hi ha mai un Estat Català m'hi seguiré oposant tant activament com m'hi oposo a l'Estat Espanyol i seguiré tensionant camí de la revolució social.

Sabeu que als 70, fins i tot gent dels sectors llibertaris creia fermament que una "policia catalana i democràtica" era molt més desitjable que els grisos? Bé, suposo que no cal que us dongui la resposta del que va passar, ja que la Història s'ha encarregat un cop més de deixar clar que el problema són les estructures de poder i cap poble, nació o classe (per molt oprimides que hagin sigut) sap com manegar aquestes estructures sense passar a ser l'opressor.
Re: Independencia per a no canviar res
10 abr 2014
Si us voleu sentir atacades allà vosaltres.
Seguiu lluitant que jo també ho faré i, segurament, més tard o més d'hora, amb un estat català o no, ens trobarem juntes. Si no és que ja hi hem estat més d'un cop, però de moment, sempre dins un estat espanyol.

I un apunt, la Cup és una eina de l'EI, no és l'EI.

Força i ànims
Sindicato Sindicat