Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : immigració : guerra
Girona Forum Social 2014 Abril 5
03 abr 2014
Hem arribat lluny i moltes coses han canviat des de l’inici del camí, som més conscients a que ens enfrontem, i també qui som i qui volem ser.

VIDEO ------->
http://www.youtube.com/watch?v=yR31JpJRZF4


L’actual XARXA PER LA DEFENSA DELS DRETS SOCIALS sap que necessita totes les energies d’aquells que no estem disposats a que ens imposin una societat on els beneficis estiguin per sobre dels drets i les llibertats de les persones, on el poder econòmic sigui el que mani i ordeni la política i la societat. Però per comprendré que som és bo de vagades fer una aturada en el camí i reflexionar com s’ha arribat fins aquí.

A l’inici del 2011 diferents organitzacions socials, sindicals i polítiques van prendre contacte per organitzar una campanya conjunta contra les incipients retallades d’aquell moment, la Campanya Prou retallades! Els nostres drets no es toquen,

La campanya va consolidar La Plataforma Contra les Retallades, on van confluir entitats socials, sindicats i partits polítics entorn al fet comú de la lluita contra l’ofegament pressupostari dels serveis públics i el seu consegüent deteriorament. El símbol inicial de la campanya va ser la senyal de tràfic de prohibit, amb unes tisores a dins.

La campanya va culminar amb una manifestació l’11 de juny d’aquell any. Durant la manifestació es va col·locar una pancarta al balcó de la Cambra de Comerç amb el lema “Darrera els seus beneficis hi ha la nostra misèria, prou privatitzacions”, també hi va haver d’altres pancartes contra les retallades, com la dels investigadors de la UdG o del sector de la neteja d’edificis i locals, entre d’altres. La convocatòria va ser un èxit, quasi 3.000 persones (unes 1.000 segons la Policia Local) van participar en aquesta primera manifestació.

Moltes altres accions és van succeir, però la mateixa dinàmica va fer madura els components de la Plataforma que després de diferents reflexions van presentar en roda de premsa el 3 d’octubre La Xarxa de Lluita pels Drets Socials (XDS).La lluita no era contra una situació circumstancial de retallades pressupostaries momentànies. Era més clar que el que estava succeint era tot un canvi estructural dirigit des de les elits econòmiques. No és un simple fet circumscrit en un Estat; sinó tot un procés per la liquidació de l’anomenat estat de benestar. El procés comporta la desaparició dels serveis públics, que passarien ha realitzar empreses privades, l’esmicolament dels drets laborals augmentant la precarietat i la indefensió legal de les treballadores i treballadors i la reducció de la democràcia a una clova buida en la que qualsevol intent de participació ciutadana quedaria restringit a un model encarcarat de bipartidisme altern cada quatre anys.

La força de la XDS ha estat la seva diversitat: entitats que competeixen en els seus àmbits han fet l’esforç de mantenir la unitat i sobreposar els mínims comuns denominadors davant de les diferencies i les temptacions de capitalitzar el moviment. Un exemple els tenim en el món sindical on la gent de CCOO, CGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i UGT des de diferents posicions han treballats units dins de la XDS.



La Xarxa de Lluita pels Drets Socials ha encapçalat la resistència a Girona contra aquesta situació, per això dins de les seves possibilitats ha reforçat totes les lluites sectorials pels drets socials: defensa d’una educació i sanitat publica i de qualitat, del dret a l’habitatge… Les Marxes per la dignitat són exemple d’aquest projecte d’unir les lluites. Les Marxes no són res més que manifestacions que uneixen els pobles veïns de Girona i Salt. S’han aturat en punts claus per poder denunciar les elèctriques i el projecte de la MAT, defensar l’escola publica o la sanitat de la seva privatització.

Ara continuem caminant aprenent dels nostres errors i encerts. Continuem lluitant contra el model social que ens volen imposar, una societat on els nostres drets siguin gestionats per empreses que solament busquin el benefici econòmic, on la propietat privada estigui per sobre de les necessitats bàsiques de les persones, on les treballadores i treballadors siguin una despesa a flexibilitzar. El nostre objectiu és unir totes les forces que s’oposin a aquest malson i formar una xarxa de reflexió i acció que torni a empoderar a la gent per tal que puguin dirigir el seu futur. Aquesta és fins avui la historia de La Xarxa de lluita pels Drets Socials, i el que segurament definirà el seu futur de solidaritat i lluita.





CRONOLOGIA

Plataforma Contra les Retallades

2011

Creació de la Plataforma Prou retallades

Manifestació 11 de juny

Manifestació 5 de novembre

2012

Manifestació 28 de gener

Xoriçada 6 de juny



Xarxa per la Defensa dels Drets Socials

2012

3 d’octubre: Roda de premsa presentació Xarxa per la defensa dels drets socials

14 de novembre: Vaga general

Cicle de cinema pels drets socials

16 de novembre: (EDUCACIÓ)Educar és la millor manera de lluitar

23 de novembre: (SALUT) La sanitat, el negoci de la vida 1ª part

30 de novembre: (SALUT) La sanitat, el negoci de la vida 2ª part

7 de desembre: (HABITATGE) La Plataforma

14 de desembre: (TREBALL) The take



2013

Divendres 18 de gener, ” 1ª Marxa per la dignitat i contra la dictadura dels mercats”

Del 18 al 25 de gener: ESPAVILA’T! Setmana d’Activitats per a aprendre a llegir millor i transformar el món i la vida

22 de març:Comunicat d’adhesió activa a l’acció de la PAH Girona

29 de març: Manifest contra la criminalització del Moviments Socials (en especial la PAH)

1 de maig: DINAR POPULAR EN SUPORT A LA PAH

4 de maig: Girona inicia la campanya per la Renda Garantida Ciutadana adhesió de la Xarxa pels Drets Socials (XDS)

9 de juny: Presentació del llibre “L’hora del Voltors”

13 de juny: VIDEO FORUM, Perquè una Renda Garantida Ciutadana?

19 de juliol: Sopar solidari i reivindicatiu. Els beneficis seran destinats a 2 projectes: Butlletí de la XDS i Vídeo de Cafèambllet/ SICOM sobre la corrupció a la sanitat catalana

Juny: Surt LA XARXA, Butlletí de la XDS

14 d’agost: Nou manifest de suport a la PAH

11 de setembre: Encerclem el Trueta! Relligar les reivindicacions nacional i social, objectiu d’aquest tram

29 de setembre: Arrossada Popular per celebrar els 2 anys de la PAH Girona!

24 de setembre: Presentació del Procés Constituent a Girona, amb la intervenció d’un membre de la XDS

14 de desembre: La Xarxa de Lluita pels Drets Socials denuncia el desallotjament del Bloc Salt



2014

1 de març: 2ª Marxa per la Dignitat i els Drets Socials


<p><a href=”http://vimeo.com/88040930&Prime;>II Marxa per la Dignitat i els Drets Socials Girona-Salt, 1 març del 2014</a>



VIDEO ---->
http://vimeo.com/88040930



TEXT: Pau Gàlvez

VIDEOS: Pep Caballé





PROGRAMA F.S. GIRONA ----->
http://fscatgirona.wordpress.com/programa

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat