Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : ecologia
Taller Abelles Urbanes 2.0
27 mar 2014


Impulsores:

Mar Canet, Varvara Guljajeva (facilitadores en el workshop i col·laboradores d’OpenSystems), Josep Perelló (OpenSystems, Universitat de Barcelona), Pierre Grangé (OpenBeeLab), Christina Stadbauer, Ulla Taipale (Melliferopolis), Jaume Cambra (Universitat de Barcelona i Apicultors Ecològics Associats)

Participants: científics mediambientals (abelles i medi ambient), apicultors urbans, físics de la ciència de la complexitat (ciència de dades), tecnòlegs i artistes capaços de treballar sobre electrònica open source i dades obertes.



Informació sobre el taller

S’han disparat alarmes sobre una important disminució de la població d’abelles a escala mundial sense tenir-ne molt clar les seves causes. Una de les hipòtesis, al marge de l’ús de pesticides o dels camps electromagnètics, és la seva extrema sensibilitat a la contaminació. Dins l’emergent pràctica de l’apicultura urbana, les abelles poden per tant ser indicadors molt precisos de la qualitat de vida a les ciutats. Volem desxifrar aquella informació aportada per les abelles que es pugui relacionar amb la salut del ecosistema urbà i que a la vegada ens aporti nou coneixement sobre el comportament de la colònia. I ho volem d’una forma inusual: tenint en compte la participació ciutadana, l’experimentació col·lectiva i pràctiques i processos artístics.

Partint de l’experiència del taller celebrat al Castell dels Tres Dragons del Parc de la Ciutadella el passat desembre de 2012, equiparem un rusc amb sensors de baix cost i amb dades, software i hardware oberts. La plataforma enviarà dades ambientals rellevants a nivell científic i degudament calibrades a temps real i d’accés obert sobre l’estat del rusc. Aquest taller no es treballarà amb abelles sinó amb un rusc buit per tal de facilitar la ubicació òptima dels sensors. Futures etapes ja deixaran instal·lat el rusc.

El taller es situa dins els territoris de la ciència ciutadana i de la conjunció entre pràctiques artístiques i científiques. Els participants al taller tindran un perfil molt divers. La metodologia es basarà en un procés comunitari que busca una ciutat sostenible a través d’una recerca multidisciplinària, oberta i horitzontal que contempli la innovació i la implicació ciutadana.

El taller Abelles Urbanes 2.0 és organitzat per OpenSystems UB, Barcelona Lab – Unitat de Ciència Ciutadana amb la col·laboració d’Hangar. Compta amb el suport del projecte Socientize de la Unió Europea i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

Registre

Gratuït però d’aforament limitat. Les places s’assignaran en funció de l’ordre d’arribada de les sol·licituds i del perfil dels participants. Les persones interessades a participar han de fer arribar un email abans del 24 de març a opensystems ARROBA ub.edu, explicant breument per què estan interessats en participar al taller.

Programa

Dimecres 26 de març
16h00-20h00 Muntatge del rusc equipat (Fase 1): Muntatge i instal·lació de sensors. Taller obert prèvia inscripció.

Dijous 27 de març
10h00-14h00 Muntatge del rusc equipat (Fase 2): Test de funcionament dels sensors i enviament de dades. Taller obert prèvia inscripció.
15h30-17h30 Muntatge rusc equipat (Fase 3): Discussió al voltant de la visualització de les dades i visibilitat del projecte per
fomentar la participació. Taller obert prèvia inscripció.

18h00 Debat obert al públic general dins el marc dels Dijous Oberts d’Hangar: “Abelles urbanes, un nou repte científico-
tecnològic, artístic i mediambiental”. Es presentaran els resultats obtinguts i es compartiran inquietuds a
l’entorn de les pràctiques d’apicultura urbana.
Mira també:
http://www.barcelonalab.cat
http://www.ub.edu/opensystems

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat