|
Notícies :: educació i societat |
La lluita educa
|
|
per Assemblea de Facultats UB-Raval |
23 mar 2014
|
PRÒXIMA VAGA. 27 de març |
|
L’Estratègia Universitària 2015 (EU2015) portarà el curs que ve la culminació del procés de privatització iniciat el 2008 amb el pla Bolonya. Això significarà encara més la fi d’un model universitari públic. Això es tradueix en increments salvatges del preu de la matrícula que deixen tantes i tantes companyes fora de la Universitat, així com en un augment massiu de la ràtio d’estudiants per professor o professora, entre d’altres.
Cal reclamar, doncs, unes millores i canvis avui ja inajornable, no només en cada facultat, sinó també per a tota la comunicat educativa. Així, l’assemblea de facultats Ub-Raval hem acordat la convocatòria d’una vaga d’educació el dia 27 de març, juntament amb 2 dies previs d’activitats a la facultat i pel barri (debats, passaclasses, xerrades). A més, l’estudiantat reunit a l’assemblea veiem vital abandonar la dinàmica de vagues aïllades, d’un dia.
Davant l’actual situació educativa, però també la social i laboral, hem reconegut la necessitat de definir una estratègia de lluita que contempli l’augment de la combativitat i la freqüència de les mobilitzacions, fins arribar a una vaga indefinida.
Aquesta dies de vaga, però, coincideixen amb els que convoquen, entre d’altres, el Sindicato de Estudiantes. Volem deixar clar que no secundem la seva vaga. Aquest sindicat treballa des de les cúpules burocràtiques i imposa les vagues de manera totalment vertical. A més, el paper que aquest sindicat ha jugat dins el moviment estudiantil ha estat sempre negatiu, ja que, sempre que ha sorgit l’opció, ha pactat amb el govern o altres instàncies de poder.
A més a la Universitat de Barcelona, s’està gestant una reforma dels estatuts que implica una recentralització del poder. Les facultats se subordinaran, encara més, al rector i, així, creix relació de clientelisme entre la comunitat educativa i la burocràcia.
Un altre fet que cal destacar es l’elecció a dit del consell social, un òrgan que suposadament representa la societat dins la universitat. Aquest tipus d’elecció comporta que el consell social es mogui per interessos privats. Així ens podem acomiadar de la representació democràtica de la comunitat educativa. De la mateixa manera que la LOMQE anul·la els consells escolars, que passen a ser consultius.
Pel que fa a la nostra facultat, les nostres reivindicacions són més concretes i se centren, bàsicament, en tres àmbits interconnectats: (a) el nostre entorn físic (que inclou el bar, la zona de microones o el programari dels ordinadors, entre altres) (b)l’educatiu (contra la imposició dels plans docents, dinàmiques i rols autoritaris i magistrals a les classes) i, finalment,(c) l’econòmic (per revertir l’augment abusiu de les taxes, privatització dels màsters, pràctiques sense remunerat o un fraccionament irreal de la matrícula).
Per tot això exposat anteriorment, creiem que més que una opció la vaga és una obligació per lluitar per una millor educació, per una educació nostra, creada entre tots i totes i no pas imposada per elits econòmiques. El nostre objectiu no és la reducció de les taxes ni la democratització dels òrgans de govern de la universitat. Els nostres objectius són la gratuïtat i el lliure accés a la universitat i la seva gestió per part de les persones implicades en aquesta, és a dir, treballadores i estudiants.
Ens sobren els motius. Per una vaga educativa, ningú a classe. Tothom al carrer.
Assemblea de Facultats UB-Raval |
Mira també:
https://www.facebook.con/assembleafacultats.ubraval |
This work is in the public domain |