Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Les ries gallegues
08 mar 2014
Les ries gallegues, el Teide, l’Alhambra, els turons verds del País Basc, el gaspatxo andalús, la paella valenciana (que també és catalana), la música del pasdoble, l’esperit de lluita social i política de molts madrilenys, la fermesa i la fidelitat política dels bascos, i, sobretot, la bellesa de la llengua castellana i la seva riquíssima literatura, entre altres, són coses que m’encanten d’Espanya, que no voldria perdre per res del món.

Espanya ha estat una gran potència, i en els seus dominis no es ponia mai el sol, però sense que sigui un mèrit, en aquest sentit, perquè això va ser degut a 1) la sort de la «descoberta» d’Amèrica; 2) el robatori de metalls preciosos als seus habitants, or i plata que de poc li van servir perquè van ser malversats en estúpides guerres de prestigi; 3) una actitud imperialista, i per tant vulgar. La resta dels períodes, Espanya ha estat un país endarrerit dins l’àmbit europeu.

Espanya va ser Espanya durant els primers segles de la seva història moderna, però es va degradar com a resultat de la Guerra de Successió, quan va passar de ser «un regne de regnes» a ser un sol regne unificat i centralista, sota el domini de Castella (i de la monarquia borbònica). Aleshores va ser l’Estat espanyol, no Espanya, i, dins aquest Estat, Catalunya ha estat durant 300 anys oprimida per Castella en l’aspecte polític i, sobretot, en l’aspecte lingüístic.

Des de fa uns 150 anys, les elits catalanes han estat aspirant a retornar Espanya als seus orígens de «país de països», una Espanya federal. Durant els darrers 80 anys, els successius Estatuts d’autonomia assolits han suavitzat en gran manera l’opressió castellana. Però encara no és prou (perquè tots 3 Estatuts han estat retallats respecte de les aspiracions catalanes).

Semblaria arribat el moment d’aconseguir finalment l’encaix correcte. La crisi que ha produït l’actual moviment independentista hi pot ajudar molt. No pas sota el Govern del Partit Popular, que sembla incapaç d’entendre (o de voler) una altra cosa que un Estat espanyol centralitzat. Però sota un Govern subsegüent hi haurà una oportunitat.

Sobretot cal no confondre mai Espanya amb l’Antiespanya. L’Antiespanya són el PP, UPyD, les organitzacions feixistes (com ara l’AVT), la premsa de Madrid (tota), l’Exèrcit, una part de la Conferència Episcopal... Però hi ha una Espanya de veritat: el PSOE, IU, els sindicats, els moviments socials, el poble basc, el poble andalús... L’Antiespanya ha de ser aïllada.

Espanya ha tingut moments estel•lars (no pas el de l’imperi!), sinó moments com les Corts de Cadis de 1810, o les Corts de la Segona República. Ara estem a punt de tenir el tercer, que serà després de les properes eleccions. Cal encara una mica més de paciència.

Que puguem continuar gaudint de les belleses geogràfiques i humanes d’una Espanya retornada al seu si! Una Espanya on tots ens puguem trobar bé i on les tensions lògiques d’un país de països es puguin resoldre en harmonia i democràcia.

Antoni Ferret
http://bonainformacio.blogspot.com
http://twitter.con/AntoniFerretSoe

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les ries gallegues
08 mar 2014
Mare meva XD quina lliçó d'hispanocentrisme i de nacionalisme espanyol, que es el que surt a relluir quan rasques una miqueta.

Es curiós que en les coses que li encanten siguin totes únicament del marc geogràfic espanyol. Res de parlar del Canigó, muntanya sagrada pels catalans, perquè està a un altre estat. Res a dir de les aportacions culturals que molta gent de l'altra riba del mediterrani ha fet a casa nostra, algerians, etc. Cap menció a cap altra tradició de fora del teu projecte imperial


Potser fins i tot et creus no-nacionalista, però desengaya't: l'antítesi de l'espanyolisme és l'antiespanyolisme. Front la Espanya una, l'antagonisme és la independència dels pobles. I tu, Ferret, fa temps que demostres que ets una simple esmena parcial a l'espanya unida. Ja has triat bàndol des de fa molt, i estàs al costat del falangisme i companyia, aportant una mica de "progressia" al seu deliri colonial.


Per això tinc tantes ganes de la independència: perquè els catalanets acomplexats, subdits i agenollats, foteu al camp cap al que quedi de la vostra Espanya. Perquè deixeu de contaminar l'aire d'aquest país amb la vostra indignitat, amb el vostre servilisme a l'enemic. I es que la teva derrota és TAN gran que fins i tot el teu partit (EUiA) està tenint seriosos debats per donar suport al sí-sí. Et diria "sipai", però almenys la policia índia al servei de la Gran bretanya cobrava, el teu cas és pitjor: ets el negre que denunciava al seu amo els esclaus que tenien pensat fugir, ets aquesta classe de persona amb nula dignitat.



PS: Ja ho saps que la Constitució de Cadis a la que apeleu els progres hispanofeixistes tenia perles com que "espanyols eren els dels 2 costats l'oceà" i que la pàtria ja era "indivisible"? per sort els pobles llatinoamericans us van deixar les coses prou claretes :)
Re: Les ries gallegues
08 mar 2014
"Canigó, muntanya sagrada pels catalans…"
A resar i a furgar-se el melic!
Re: Les ries gallegues
09 mar 2014
PSUC-Viu sembla un oxímoron...

Ni PSUC-Viu, Ni PCE, Ni PCPE, Ni PCE(m-l), Ni PCE(r), Ni PCOE, Ni IA,... TOTS REFORMISTES I REVISIONISTES! ABSTENCIÓ ACTIVA!!! NO AL PARLAMENTARISME BURGÈS
Re: Les ries gallegues
09 mar 2014
Sr Ferret, l'aconsello de bon grat que deixi el mam Una temporada, li fara be anar a dormir la mona.
Sindicato Sindicat