Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
La jornada també ha aplegat la preestrena del documental "La salut el negoci de la vida. Pagar per viure”, elaborat Carlos Collazo i Carlos Vera (How Audiovisual & Multimedia), amb el suport de l’organització “Solidaritat i Comunicació – SICOM
sanitat1.jpg
sanitat2.jpg
sanitat3.jpg


Unes cinc-centes persones han participat avui a la jornada "Construïm la sanitat als Països Catalans" organitzada pel Grup de Treball de Sanitat de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP-Sanitat) i que ha tingut lloc a les Cotxeres de Sants de Barcelona. (veure fotografies).

Amb motiu de la jornada, s'ha presentat el llibre d'Espai Fàbrica que du per títol "El preu de la salut: interessos, classe i model sanitari".

També hi ha hagut avui la preestrena del documental "La salut el negoci de la vida. Pagar per viure”, elaborat Carlos Collazo i Carlos Vera (How Audiovisual & Multimedia), amb el suport de l’organització “Solidaritat i Comunicació – SICOM”. Cal recordar que la formació independentista havia difós per aquesta jornada 100.000 exemplars de la publicació "Per una sanitat pública universal i de qualitat".

La jornada ha arrencat amb una exposició de les experiències de gestió sanitària a Veneçuela, a càrrec d'Isabel Iturria, i de Cuba, a càrrec de Tania Aguilar. Han seguit després xerrades sobre els "determinants socials de la salut", amb un especial enfocament pel que fa a les diferències de gènere i de classe, amb intervencions de Carme Borrell, Montse Pineda, Albert Espelt i Laia Ollé. Ja a la tarda, Àngels Castells, Elena Montserrate, Nines Maestro i Xavier Lleonart han tractat sobre les "bases d'un nou model sanitari". La jornada ha conclòs amb un debat sobre "estratègies de lluita i canvi", segons ha informat Didac López en el seu blog "Disponibilitat Permanent"

Durant tot el dia, a les Cotxeres de Sants hi han hagut parades informatives de diferents col·lectius de l'àmbit sanitari. A la denúncia de la situació actual s'ha sumat, doncs, tot un seguit de reflexions sobre les línies de treball en el present i sobre un futur model sanitari.


---


La CUP vol teixir aliances per proposar un altre model de sanitat

La formació independentista convida diferents actors de la sanitat catalana i d'altres països a debatre sobre el sistema actual i les possibles alternatives




Amb només tres diputats al Parlament, la CUP s'ha adonat ràpidament que havia de concentrar la seva energia en els temes que considera prioritaris, i la sanitat n'és un d'ells. Des del prinicipi d'aquesta legislatura, s'ha oposat a la política de retallades del conseller Boi Ruiz i ha denunciat la corrupció al sistema sanitari alhora que criticava "l'operació de maquillatge" que representava, en la seva opinió, la comissió d'investigació de les irregularitats a la sanitat catalana. A nivell local, la CUP ja tenia l'experiència del seu regidor a l'Ajuntament de Reus, David Vidal, que va denunciar les irregularitats al holding municipal Innova.

"Però no volem limitar-nos a parlar dels casos de corrupció, volem mostrar que tenim una proposta de model alternatiu", explica un militant de la CUP, que treballa en el grup de sanitat del partit. Passar de la crítica de la política sanitària a la construcció d'un nou model: és l'objectiu que s'ha donat la formació independentista. Per arribar-hi, s'està obrint des de fa mesos als professionals de la sanitat. Ahir va convidar metges, representants d'associacions de pacients, catedràtics i fins i tot alts càrrecs de la sanitat veneçolana i cubana a una jornada temàtica de debats a les Cotxeres de Sants.

Un dels temes més discutits va ser el de l'atenció primària, que ha estat particularment afectada per les retallades: entre 2010 i 2013, la partida pressupostària destinada als centres d'atenció primària de l'ICS (que gestiona la majoria dels CAP) s'ha reduït un 20%. Com va remarcar la metgessa Elena Montserrate, l'atenció primària va ser una nova aposta dels experts internacionals en sanitat als anys 1970 i, a Espanya, els poders públics van adoptar successivament diverses mesures per fomentar-la (entre d'altres es va crear als anys 80 l'especialitat de medicina familar). Als anys 2000 però, es va començar a revertir aquesta tendència. Entre 2003 i 2013, la proporció del pressupost de la Generalitat destinat a atenció primària va caure del 21,7% al 16,8% (el 2014 hi haurà una lleugera pujada d'aquest percentatge).

"Estem en contra de l' hospitalocentrisme", explica la diputada Isabel Vallet, que s'ha especialitzat en els temes de sanitat al Parlament i ha sigut una de les impulsores d'aquesta jornada. "Creiem que el motor de l'assistència sanitària ha de ser l'atenció primària perquè és on es poden tractar la gran majoria de les patologies", afegeix. "S'ha de garantir una presència de l'atenció primària a tots els barris i pobles per poder fer una millor prevenció i així limitar les hospitalitzacions", apunta.

En aquest sentit, la CUP mostra un cert interés per l'experiència veneçolana del programa "Barrio adentro", que va presentar l'exministra de Salut de Veneçuela, Isabel Iturria, i també pel model cubà. Va ser la pròpia directora de l'Escola de Salut de Cuba, Tania Aguilar, que va explicar que els bons indicadors de salut que té el seu país -l'esperança de vida més alta i la taxa de mortalitat infantil més baixa d'Amèrica Llatina- es deuen a l'aposta per l'atenció primària que tracta, segons va assegurar, el 85% de les patologies.

Un altre tema debatut ahir va ser el dels determinants socials de la salut, com ara la classe social o el gènere. Com expliquen els investigadors en salut pública Joan Benach i Carme Borrell al llibre 'El preu de la salut' -presentat en el marc de la jornada-, "les causes relacionades amb els nivells de salut i de desigualtats en salut de la població són causes que, majoritàriament, no depenen de les persones individuals, sinó que depenen de factors socials i, per tant, s'han d'abordar des d'aquesta perspectiva".

La jornada també va donar la possibilitat a diversos col·lectius que tenen afinitats amb la CUP de donar-se a conèixer, com ara el sindicat CGT, la Lliga SFC, que defensa les persones afectades pel Síndrome de Fátiga Crònica o l'Associació Drets i Papers per Tothom.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2014/02/mig-miler-de-persones-participen-a-la-jornada-de-debat-sobre-la-sanitat-publica-als-paisos-cat
http://www.eldiario.es/catalunyaplural/CUP-teixir-aliances-proposar-sanitat_0_231677137.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Grandíssima jornada, sobretot pel treball que ha implicat amb els col·lectius en lluita de la sanitat, una lluita que no és de les més "clàssiques" per a l'anticapitalisme
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Fora partits i partidets d´Indymedia. Que venen les europees!! vota icv, vota euia, vota cuponets, vota podemos, vota procés...
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Que marxin els sectaris que practiqueu el McCarthisme cibernètic contra qualsevol que se surti de la vostra presó mental.
Tota l'esquerra, des d'ICV a la CUP, passant per les CNTs d'Olot i Terrassa, són traïdors venuts al complot Òmnium Cultural-CIA-Cercle Català de Negocis, sembla.
I vosaltres heu d'alliberar el poble? Sort que no tocareu mai un poder en el qual no creieu, perquè el dia que ho feu, ja ens podem preparar.
Sereu els més verinosos de tots.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
"fora sectaris", no és una qüestió de presó mental, sinó de correlació de forces. Si els anarquistes fossin 45.000 a Catalunya organitzats i tal, no els importaria gens que a una pàgina de mmss quan mmss fan conjuntament una jornada de sanitat, hi sortís, igual que quan a mi el PCPC (per qui no tinc cap simpatia) o algun grup similar fa algo, no em preocupa el més mínim.


El problema però vé de veure que són 4 gats i mal avinguts mentre que l'EI en 15 anys ha avançat molt, per tant entra el joc el síndrome del perro del hortelano: "si jo no puc construir cap alternativa, que tampoc puguin els de la competència ideològica". I si per això he de demanar censurar qualsevol info d'acte on hi participi la CUP (encara que sigui això, en qualitat de participant i l'organitzi la CNT, com passa a Olot) doncs ho faig i llestos. Un pensament molt típic del masclisme masculí: "si no es pa mi (la revolució), que no sea para nadie"


Tot el demés són palles mentals, però el que hi ha de fons és això.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Perdona anti sectaris, però també s'ha de dir que fins que alguns no entenguin que no hi ha res a fer amb ICV també tenim un problema. Convinc que a les bases d'EUiA hi ha gent combativa, però precisament el problema el tenen ells (per estar-hi) i no nosaltres. Per mi ICV i EUiA són igual que el PP, com també ERC, partits capitalistes
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
aclareixo que l'anterior missatge no té res a veure amb la notícia sinó que es refereix a l'argument esgrimit per "Fora sectaris".

Celebro molt positivament aquestes jornades i, contra el que alguns puguin pensar que són lluites reformistes, en cap cas ho són, donat que en elles es condensa tot un model nou de sistema, igual que l'objectiu prioritari de l'actual fase del capitalisme és la privatització dels serveis públics.

Resistència proletària! Bona feina!
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
unes paraules que no són meves...

Que el mundo va a cambiar, nos dicen...
que cuando votemos, nos escucharán.
Si en cambio no votáis, nos dicen...
los del otro lado nos aplastarán,
y así se quedarán, nos dicen,
con las manos libres para hacer su plan.

Malditas elecciones, decimos,
si la voz rebelde se domesticó.
Malditas elecciones, decimos,
quieren el gobierno,
y nosotros no...

No es tracta d'enveja, ni res d'això, és simplement que molts anarquistes no creuen en la tonteria aquesta de la unitat popular, perque la experiència històrica i la actual ens demostren que va clarament en contra de qualsevol perspectiva revolucionària, o es que la cup està fent avançar els processos revolucionaris? potser l'esquerra independentista té un potencial en aquest sentit, però una part important d'ella ha escollit utilitzar una via que no fa més que dir-li a la població, que mitjançant la representatitivitat en les institucions democràtiques i estatals es poden canviar les coses. Com que molts veiem que això es clarament una traïció a aquells que lluiten, es normal que no volguem propaganda d'aquests en mitjans que són una eina dels moviments horitzontals i autogestionaris de Barcelona.

Si penseu que sou la hòstia i que les anarquistes són 4 gats, demostreu-ho en el dia a dia als barris i en els vostres projectes, i no en tanta manifestació pel 11 de setembre o en les festes alternatives tan guapes que monteu. Que em sembla que entre els joves que fan de mà d'obra i els vells que els hi agrada més el politiqueo que altra cosa, els que aneu coixos sou vosaltres.

Àh! i passant per carreterade sants, vaig veure que hi havia una pancarta ben grossa davant de cotxeres on es llegia, "el poble unit funciona sense partit i l'A d'anarquia" per la nit encara estava, tot el dia al davant vostre i ni veu ser capaços de treure-la.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
"molts anarquistes no creuen en la tonteria aquesta de la unitat popular" totalment legítim, i per això no hi participen. Jo tampoc crec en la tonteria de Ibèria, de l'Espanya Federal ni de tantes altres similars.

La qüestió és si per no creure-hi ja has de demanar la CENSURA o no d'aquest projecte. Com a independentista reconec que si els comunistes espanyols tinguessin 50.000 militants estaria preocupat potser i no se cap a on em tiraria, però no és el cas. El que passa a indy és això: hi ha certa barreja entre ràbia i enveja al veure com estava l'EI fa 15 anys i com està ara.



Ah i sí, hi havia la pancarta que dius, de les jornades de febrer llibertari, on hi havia 4 gats (una vintena de persones i totes "de la corda"), mentre que a la jornada hi havia centenars de persones i la gran majoria no vingudes de l'EI sinó de moviments en lluita. Perquè s'hauria d'haver tret la pancarta?¿? és lo que vosaltres penseu... jo no la faria, però no tinc per costum arrancar tot el que no comulga al 100% com penso...

si tu penses en aquesta clau, fes-t'ho mirar perquè tens l'autoritarisme a flor de pell ;)
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
I perquè s'havia d'arrencar pancartes? Si a 20 metres havia actes diferents, que hi ha de dolent?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
I perquè s'havia d'arrencar pancartes? Si a 20 metres havia actes diferents, que hi ha de dolent?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Després en puchi vendrà que ell és "antiautoritari", en fi... XD
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
I ara a sobre venen eleccions. Als cuponets, ara haurem de sumar: procés, podemos, icv, euia, erc, i tota la resta de partidets "del rotllo". Que passin ja les eleccions.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Per cert: avui hi havia vaga de la cos a tmb?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Que si! Que sou els putos amos! Que em moro d'enveja! Que ho peteu i ho petareu. Heu nascut per vèncer i ho voleu tot. Que som el ghetto i que nomes se'ns acosta gent de la corda.
La pregunta és, que collons feu hores i hores i comentaris i comentaris a indymedia? No podeu crear alguna web que sigui més oberta, menys ghetto, més d'unitat popular i deixar-nos en pau?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Es que Indymedia és teva? Tu els els moviments socials?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Mireu, si no ho voleu entendre no hi ha cap problema, igual si hi ha una associació anti abortista que penja una pancarta al davant del vostre acte, per a que arrancar-lis la pancarta, això seria autoritari, molt millor passar o dialogar amigablement amb ells.

En el joc democràtic tothom te veu, el tema es que alguns considerem que no volem estar en aquest joc, i igual que no dialogarem amb qui firma els nostres acomiadaments tampoc volem que un mitjà que no es neutre com indymedia, o en mitjans autogestionats o populars hi tinguin veu col·lectius o organitzacions que no considerem companyes.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Doncs preparat que arriben eleccions.
"x", si sou la hòstia, haureu parat Barcelona aquest matí, no?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
Estàs comparant l'EI amb antiavortistes? Jo flipo, alguns penseu que esteu un segle enrrera o que merdes? Avui dia o fem tot el que puguem entre les forces anticapitalistes o ens aixafen..


PD: Indymedia ja està censurant sense haver llegit el contingut, per variar
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
El que s'ha d'arribar a veure i llegir XD


Aclaracions:

- Que l'anarquisme a casa nostra siguin 4 i barallats no significa en absolut que l'EI sigui superpotent, que no ho és. Significa literalment el que significa, que són 4 i barallats. Et pots refugiar on vulguis dient "pues anda que l'EI", però és així.

- Comparar una determinada estratègia (fer ús instrumental de les institucions) amb un plantejament ideològic d'ultradreta ("no al aborto") diu prou del nivell de demagògia que fas. Més que res perquè coneixo molts anarquistes que participen directament a la CUP o bé organitzen coses conjnutes, des d'ateneus, a as. de CNT passant per diverses assemblees locals, pero no en coneixo cap anarquista que monti coses amb la ultradreta catòlica.

- Autoritarisme PUR I DUR exemples com el de la pancarta o dir que si no combregues amb el dogma de gent com l'Akrazio busca't una altra web. Jo pensava que no era anarquista, sinó dels moviments socials... i dissabte hi havia 39 organitzacions socials (conjuntament a 1 política) que muntaven 1 jornada en defensa de la sanitat. Curiós portal de mmss el que silencia mogudes dels mmss i permet que la columna s'ompli de evangelisme anarquista del profeta Akrazio. Però ep, que si ostentes l'etiqueta (antiautoritari) ja n'hi ha prou. En fi, algun dia algú hauria de fer un estudi seriós per saber com un moviment amb implantació i força intelectuals i aportacions a la societat ha acabat derivant (més enllà del tall que suposa el franquisme) en un espai amb tanta gent contradictòria amb el que diu defensar.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
que razon tienes, el acracio es muy malo, pero peor es todavia su compañera que para mi es quien le manda es la acracia, ala a hacer mas hospitales a medicar a todo el mundo eso si las recetas y los carteles los haremos en catalan, para que se joda el profeta acracio y su dogma y sobre todo para que rabie la acracia, ya sabes pataletes descalificar al acracio y la acracia uno ha dejado claro su madurez de adulkto y su argfumentar calro y catalan, eres un ckrak, y ahora tots juntets vingue, que junts el podem tot, fins i tot ser ramat, ala vingue, in inde,independencia beeeeeeeeeeeee. beeeeeeeeeee. viva los hospitales y las farmaceuticas i els paisos catalans, pero vaya no engañas a nadie no defensavan la sanitat mas bien la enfermedad. ALMIRALL, ROCHE ........ BAYER..........
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
oid, catalanitos, dejar en paz al acracio que es buena persona y mejor compañero.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
"no significa en absolut que l'EI sigui superpotent": Ara vas de modest?? però si portes mesoso donant la brasa que si ei per aquí, o ei per allà, que si som la hòstia...Si el teu cas de fanatisme es l´equivalent al del Marhuenda amb el PP...

"busca't una altra web.": la cosa te gràcia. El tiu/a que no para de fotre propaganda partidista (cupona) en una página de mmss, ara surt amb aquestes. El que faltaba. Que porc arribes a ser.

Que extrany: 39 organitzadors, i les fotos, totes dels cuponets.

I encara no están en campanya electoral...
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
El tema no va d'ensenyar-se les tites a veure qui té més militants, perquè si ens posem així, el partit més gran a Catalunya és Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Full stop.
Els dos són moviments petits, l'ún amb més força sindical i l'altre amb 3 diputats.
El problema és que les òsties només van en un sentit; d'una ala lerrouxisto-pseudollibertària cap a la CUP, i no viceversa.
Si no voleu treballar-hi no ho feu, és del tot respectable. Però la CUP i EI tenen tant o més dret que vosaltres a publicar aquí.
I si els trol.lejeu, que hi teniu tot el dret, aguanteu que alguns us trol.lejem a vosaltres responent-vos que tandebó no desmunteu mai el poder, car aquell dia el 99.9% de la població es convertiria en "traïdores burgueses".
Alguns lerrouxistes sou pitjor que els Right Sektor d'Ucraïna.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
24 feb 2014
L´ei si, la cup no, entant que es un partit polític.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
25 feb 2014
D'Acord.
Però si el criteri és aquest, tampoc es poden penjar notícies de Podemos, IU, ERC, Procés Constituent, les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) o Bildu sota risc de trol.leig massiu o com va això?
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
25 feb 2014
Exacte. Es de les poques págines que demana que quedin fora els partits per no tenir que aguantar la seva fastigosa propaganda. I fins i tot es tenen que fotre aquí, ja es trist, ja.
Fins a on arriba la seva ànsia pels vots.
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
25 feb 2014
Creieu que qualsevol partit minimament seriòs vindria a indymedia a buscar els VOSTRES vots? Si sou 4 flipaos
Re: Mig miler de persones participen a la jornada de debat sobre la sanitat pública als Països Catalans
25 feb 2014
"L´ei si, la cup no, entant que es un partit polític. "

XDDD

Clar clar, per això les jornades nacionals de formació d'ARRAN van ser CENSURADES sota l'etiqueta de propaganda electoral:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/473494/index.php

Llàstima que l'hemeroteca faci tant de mal i et deixi tant en evidència.


I es que no hi ha criteri fix i objectiu, el que hi ha de fons és pura censura cap a l'EI perquè aquesta sí que té alternativa política i vosaltres no, més enllà de pel ghetto propi. I aquesta censura ve d'una manera de pensar veritablement autoritària, que es pensa que per gastar l'etiqueta contrària ja és immune a aquest mal, recorda als anticapitalistes que es pensen que pel sol fet de ser-ho ja són immunes a cometre qualsevol agressió sexista...

Admet almenys la possibilitat que entre els que gasteu certa etiqueta ideològica podeu cometre actes contraris a aquesta etiqueta. A mi em queda molt clar que al moviment llibertari hi ha individus amb plantejaments concrets pròxims al feixisme, en tant que derivació del liberalisme (i per tant de la imposició individualista sobre el col·lectiu).
Sindicato Sindicat