Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : laboral
Barcelona, Catalonia. WFTU representative in the constitutive Congress of TUI of Pensioners and retired workers
11 feb 2014
Acte d'obertura del primer Congrés Mundial de Sindicats de classe de Pensionistes i Jubilats, Vinculats amb la Federació Sindical Mundial
(WFDT World Federation of Trade Unions)
5 febrer 2014
Amigues i amics ,


És un honor estar avui aquí amb tots vostès . És un esdeveniment mundial què estem fent . Mai s'havia fet , fins avui al Planeta Terra, una reunió de sindicats de classe , és a dir de sindicats clarament anticapitalistes , amb l'objectiu d'unir i coordinar les nostres capacitats en contra dels atacs que les pensions i els pensionistes estem rebent .

Vull primer agrair als nostres amfitrions , el Col · legi d'Enginyers que ens hagi cedit la principal sala de la seva seu . En aquesta sala vivim , els enginyers importants lluites contra les injustícies que va representar la dictadura del feixista Francisco Franco Bahamonde , que com Pinochet va trair al govern que l'havia nomenat general de l'exèrcit republicà . Ens sentim orgullosos d' estar donant , amb l'acte d'avui , continuïtat ales esmentades lluites per acabar amb el feixisme a Espanya .

Avui aquesta sala tornarà a ser escenari de la lluita per la justícia , de la lluita pels drets dels pensionistes i jubilats de tot el planeta . D'això donen i donaran testimoni les importants presències que després citaré i les molt variades intervencions (que ja ens han estat sol · licitades ) de representants realment diversos de la nostra societat catalana i de l'estat espanyol .

La lluita per la justícia , en la seva real sentit i no en el de l'ús abusiu que en , com a aparell d'estat, fa el poder burgès , em porta a recordar valors que tots compartim : la igualtat , el respecte , la solidaritat , davant als valors que els poders dominants treballen per potenciar. És clar que sense potenciar la insolidaritat , l'egoisme , i les desigualtats ( per a la burgesia expressió d'estímuls per al desenvolupament col · lectiu) no serien possibles els abusos que el sistema capitalista crea i promou .

L'objectiu , molt ambiciós objectiu però alhora molt just objectiu, del Congrés Mundial que avui inaugurem , és el aconseguir una vida digna per a totes les persones del planeta majors de 60 anys , independentment de quina quantitat hagin pogut cotitzar als fons públics de pensions . Si no han pogut treballar certs anys és culpa de com està organitzada la societat , no és culpa de la persona que desitjant trabajarno ha pogut fer-ho .
Quan diem vida digna ens referim a les 6 condicions que han publicat els metges cubans com a imprescindibles per gaudir de qualitat de vida fins als 120 anys ( i avui no és exagerat preveure aquesta edat si es dóna prioritat a la defensa de l'humà , com en Cuba, per sobre de la defensa dels interessos econòmics ) . Cito aquestes 6 condicions , indicant-los que vostès les tenen a la pàgina 15 del document que els hem lliurat , són: 1 ) la motivació , 2) l'alimentació i les condicions de l'habitatge , 3) la salut i en ella la genètica , 4 ) l'activitat física , 5) la cultura , i 6 ) el medi ambient .

Totes elles són avui impossibles de complir en el món capitalista . Les mesures de la Troica han portat al suïcidi d'innombrables PYJ , el canviar els valors justos i humans per valors injustos i egoistes ( que és el que fa els capitalistes per potenciar el que ells anomenen mercats i que nosaltres , la FSM , anomenem explotadors ) elimina la possibilitat d'alimentació , habitatge , salut , cultura , i activitat física adequades a cada edat i situació .
Cito a part la sisena condició , un medi ambient adequat . Mentre hi hagi capitalisme no hi haurà equilibri ecològic . Ho dic en nom de la FSM , que el té ben explicat en els seus documents congressuals , i ho dic en nom dels científics i tècnics que , potser d'una manera més matisada que la que jo estic fent servir , ho han dit en repetides ocasions en aquesta mateixa sala de debats del Col · legi d'Enginyers Industrials .

Avui s'ataquen els drets dels PYJ amb decisions impulsades pel FMI , per la UE , per la Cimera de Davos , que acaba de fer la seva reunió anual concentrant a tots els explotadors i espoliadors per a benefici privat de les riqueses i capacitat productiva de tota la Humanitat .

Vostès coneixen les xifres recentment publicades que només 85 persones tenen la mateixa riquesa que la meitat més pobre dels habitants de la Terra , que més de 3.500 milions de persones . No és l'1 % dels rics davant del 99% dels pobres ( com alguns simplifiquen en una pancarta ) , ni l'1 per mil , és molt pitjor que l'1 per 10 milions. I aquesta barbaritat , que reflecteixen les xifres oficials del sistema capitalista , seguirà ampliant mentre el capitalisme aconsegueixi anar apuntalándose per superar les crisis sistèmiques i estructurals que ( com ja va preveure Karl Marx ) acabaran autodestruyéndole . Però cal que entre tots l'ajudem a desaparèixer , que diguem prou i acabem amb l'enemic principal de l'espècie humana , el capitalisme .

Els PYJ de la FSM volem acabar amb l'explotació capitalista , volem acabar amb els governs manipulats per les multinacionals . Algú pensarà que això és més activitat política que activitat sindical . En part encertarà amb aquesta reflexió , però alhora ha de reconèixer que també calia fer política quan volíem acabar amb la dictadura a l'estat espanyol . En aquesta sala dels Enginyers també vam fer política els anys 60 i 70 del segle passat . I qualsevol activitat sindical té aspectes d'activitat política , la dels sindicats grocs ajudant al capitalisme , i la dels de la FSM denunciant .

Els PYJ agrupats en tot el planeta en organitzacions sindicals de classe , que ens preocupem de l'oci i benestar quotidià de les persones jubilades , no oblidem la necessitat de lluitar contra el capitalisme , com fan massa organitzacions de PYJ impulsades per la dreta política .

Els sindicats de classe sabem que les conquestes que han anat millorant les condicions de vida dels ciutadans s'han guanyat amb grans lluites . Recordin les lluites de la segona meitat del segle XX , que es van plasmar en lleis que van reconèixer els drets dels treballadors ( dret de vaga , reducció d'horaris , dret a negociació col · lectiva ia vacances , pensions públiques , sanitat i educació gratuïtes , habitatges socials , i un llarg etc . ) . Per no anar més enrere en la història permetin-me recordar-los la lluita contra l'esclavitud . Vaig poder visitar fa pocs mesos en acabar de fer classes en un Seminari de la FSM , el museu de l'esclavitud de Dakar , Senegal . No hi ha temps per donar-los detalls , però la frase que com FSM vaig deixar escrita en el llibre d'honor del museu, deia : " Lluitem perquè més aviat que tard hi hagi un altre museu similar a aquest , el que expliqui les barbaritats realitzades pel capitalisme , perquè aquestes barbaritats no es repeteixin en la història humana com no s'han de repetir les que van fer els favorables a l'esclavitud " .

Els PYJ aquí presents representem a milions de PYJ que tenim en conjunt una gran història de lluita en les nostres vides . En més d'un país vam ser els impulsors dels drets laborals que van permetre l'existència dels fons públics de pensions , l'existència del dret a una pensió per viure dignament . Aquí una altra anècdota del Senegal . Allà la màxima responsable per a Àfrica de l'OIT , Organització Internacional del Treball , i al seu torn dirigent sindical de la CSI ( Confederació Sindical Internacional ) , l'altra organització internacional de sindicats que es diferencia de la FSM per ser l'abanderada de la conciliació de les classes ( capaç fins i tot d'oblidar la seva existència , per ser submisa a qui els paga ) , va tenir la gosadia de dir, que a l'Àfrica hi havia valors ancestrals de solidaritat entre els membres de les famílies que demostraven que no eren necessàries les pensions públiques , que els fills i els néts ja tenen cura dels seus avantpassats , que els vells no necessiten de pensió per subsistir i que qui vol es paga un fons privat de pensions ( com els que promouen , també a l'estat espanyol , els sindicats afiliats a l'esmentada CSI ) .

Reflexionem , aquestes frases no són casualitat , la representant de l'OIT sabia el que deia , representava més els interessos de les multinacionals financeres que els dels afiliats al seu sindicat , per més groc i partidari de la conciliació de classes que pugui ser .

Que hi ha lluita de classes , ho diem a la FSM , però malauradament no ho diuen els documents oficials i congressuals dels sindicats afiliats a la CES ( Confederació Europea de Sindicats ) ia la CSI . Però en canvi sí que ho diuen els dirigents capitalistes . Els recordaré la frase del tercer home més ric del món (un dels més explotadors de la llista de 85 persones que abans citava , que són riques per haver robat legalment , és el que s'anomena explotació en el treball ) . La seva imatge i la seva frase l'hem projectat a la pantalla d'aquesta sala :

Es tracta de Warren Buffet , propietari dela tercera major fortuna del planeta , que va dir a TV : "Hi ha una guerra de classes , però és la meva classe , la dels rics , la que està fent la guerra i la que estem guanyant " .

Jo vull donar aquí un missatge d'optimisme davant la sinceritat i barbaritat que acaben de sentir , barbaritat dita per una persona tan respectable i respectada com les que han estat luxosament allotjades a Davos , com ho eren en el seu entorn els esclavistes que es van enriquir segrestant negres d'Àfrica i venent-los als EUA .

El missatge d'optimisme es basa en molts factors , entre ells en la mateixa existència de la FSM . La FSM és l'única organització mundial que té per objectiu acabar amb el capitalisme com a forma d'organització de l'economia mundial . Acabar amb les lleis capitalistes que enriqueixen cada dia més a un grup cada vegada més reduït de persones , mentre milions moren de fam , d'accidents laborals , per falta d'aigua , per malalties curables , per guerres que ens volen convèncer que són pacificadores ( els mateixos que les han organitzat clandestinament ) .

La FSM està en condicions d'ajudar a aquesta llarga lluita . A les imatges projectades hauran vist algunes de les activitats i posicionaments de la FSM . Els hem donat en espanyol un petit tríptic que resumeix el que és la FSM : som gairebé 90 milions de treballadors que ens hem afiliat a 230 sindicats de 120 països que s'han incorporat a la FSM .

La FSM va néixer el 3 d'octubre de 1945, al final de la Segona Guerra Mundial , aprofitant les experiències d'unitat de l'esquerra real ( la anticapitalista ) i de l'existència dels Fronts Populars . El tema a debat més polèmic va ser si es condemnava com sindicats al colonialisme . Va guanyar per enorme majoria aquesta posició , però els sindicats dels països nòrdics i dels EUA que van perdre la votació van marxar de la FSM l'any 1949 , creant el que avui es diu CSI i que ja no dóna suport directament al colonialisme però si dóna suport a les accions de l'OTAN a Líbia , Afganistan , Mali , i altres països .

El missatge d'optimisme , que vull transmetre es basa també en el fet que gràcies al treball de la FSM podem guanyar batalles sindicals en fer circular per tot el planeta les victòries de la classe obrera que els mitjans de comunicació dominats pel capital sistemàticament amaguen . Per exemple segur que vostès no van veure ni destacada ni sense destacar la notícia que els PYJ d'Equador van guanyar l'any 2004 una gran batalla contra la proposta de l'FMI , que va assumir el president d'Equador , Lucio Gutiérrez , de reduir al 50 % l'import de les ja baixes pensions equatorianes . Grans lluites sindicals , vagues de fam incloses ( en elles van morir 20 persones ) , van donar al trast amb la proposta . L'FMI ​​va perdre la seva batalla .

Finalment el missatge d'optimisme es basa en que a partir d' avui anem a lluitar conjuntament les organitzacions de classe dels PYJ , crearem una UIS , una Unió Internacional de Sindicats , la dels PYJ , que se sumarà a les altres 9 que ja té creades i funcionant la FSM .

L'optimisme el tenim per saber que la nostra força està en la raó i justícia de les nostres propostes , en la comprovació que mentre a Europa s'allarga l'edat de jubilació (a l'estat espanyol està passant de 65 a 67 anys , signat pel partit socialdemòcrata i pels sindicats de l'estat espanyol que ja no són sindicats de classe , els que militen en la CSI ) , a Llatinoamèrica són els treballadors els que guanyen millores laborals i polítiques importants . Alguns dels presents podran ampliar aquestes dades , però desitjo resumir amb el de Bolívia , que va baixar l'edat de jubilació de 60 a 55 anys ( 49 per a les dones amb 3 o més fills ) mentre els seus ex colonitzadors , els dirigents espanyols signaven el retard als 67 anys . Una altra dada per a l'optimisme , encara que contradictori , aquests dies a Alemanya, els governants plantegen baixar de 65-63 l'edat de jubilació , per permetre al sistema burgès la continuïtat de l'alternança de poder ( seguint l'exemple dels EUA) i així fer veure que canvien de govern sense que res fonamental canviï .

La nostra força està també en la capacitat de lluita dels PYJ i de tota la classe obrera . El Sr Warren Buffet ha d'anar preparant , els de baix ( com diu ell i altres dirigents capitalistes ) deixarem de ser la base de suport de la injusta piràmide de la riquesa . L'última vaga general a Itàlia ia usar aquesta imatge que ara apareix de nou a la pantalla .

Pas ja a presentar a alguns dels que , amb experiència de 40 o més anys de dures batalles en el sindicalisme de classe , han pogut desplaçar fins a Barcelona (ningú ens subvenciona la FSM , no interessem als que tenen els diners , al contrari intenten destruir-nos ) . Els vaig a presentar als que no han deixat de lluitar tota la seva vida, als imprescindibles que deia Bertolt Brecht , als que estan al costat de la FSM disposats , mentre visquem , a fer possible el canvi de societat , disposats a posar fi a la societat capitalista .

És cert que part important , una gran part en realitat , dels assistents al nostre Congrés , que comença demà , i que ara estan volant cap a Barcelona , no podran estar avui amb nosaltres .

Començo pel continent més allunyat , Austràlia , amb nosaltres hi ha el company Fred Krausert , de l'Associació de veterans de la Marina Mercant . Però ens falta un altre dirigent sindical d'Austràlia que es va comprometre a venir , el company Raymond FergusonSecretario Generaldela APSL que agrupa i organitza a 500.000 pensionistes australianosdel estat de Queensland .

D'Àsia ha arribat ja el company MohanBahadur del Nepal , de l'organització sindical ENSA , de a qui esperem a 2 altres companys . També estaran amb nosaltres 4 companys de l'Índia que estan volant ara mateix i s'incorporaran més tard a aquesta reunió .

De Llatinoamèrica tenim ja aquí al company Marc Wolman de la CTA d'Argentina, a la companya Gilda Chacón de Cuba que representa també a la direcció de la FSM , a l'equatoriana Martha Hervas responsable dels PYJ de la CTE ( Confederació de Treballadors d'Equador ) , més els companys de Brasil Pascoal Carneiro i Urial Villas Boas , que representen la gran organització sindical brasilera que és la CTB . A més esperem a altres companys de Llatinoamèrica , com el de Mèxic , que podran incorporar aquesta tarda a aquesta reunió .

D'Àfrica esperem aquesta tarda a Jean Marie N'Guema del Gabon, però ja està amb nosaltres el dirigent sindical de la República Democràtica del Congo , el company Lazare KimankataKyondo .

I d'Europa ja han arribat els següents delegats : Vam donar Koumpouris i ManolisRalakis que representen els PYL del PAME de Grècia ( per cert potser l'organització sindical més veterana dels PYJ ja que aviat complirà 70 anys d'existència ) , Costes Skarparis del gran sindicat PEO de Xipre , el company René Barthes de la FSU de França ( país del qual esperem a altres 5 dirigents sindicals ) , més el company Joao Pinto de la CGTP -Inn de Portugal , i aquesta tarda s'incorporaran a aquesta reunió el dirigent sindical de gran Bretanya , Tony Donaghey jubilat del Transport , i la dirigent sindical de l'ensenyament de Dinamarca , JanniMilsted .

Per acabar aquesta llista que orienta referent als dirigents sindicals mundials presents en el nostre Congrés només dir-los que no van al Congrés per dificultats diverses des dificultats econòmiques , fins realitats de lluita -com la vaga a Algèria - , passant per denegació de visats i situacions personals o familiars complicades que han sobrevingut en aquests últims dies i que han obligat a anul · lar bastants bitllets d'avió .

No vull acabar aquest discurs sense agrair les ajudes que ens han permès realitzar aquest Congrés, la del Col · legi d'Enginyers que ja vaig citar a l'inici, la del Col · lectiu Ronda , també present aquí avui , que és una cooperativa d'advocats que només defensen la classe obrera , que ens ha facilitat el local per a les sessions de matí i passat , amb traducció simultània , la dels sindicats de classe de l'estat espanyol , primer els ja afiliats a la FSM que ens han donat aportacions econòmiques per finançar aquest esdeveniment: en concret el sindicat LAB d'Euskadi , els sindicats FSOC i IC de Canàries , el sindicat CUT de Galícia , els sindicats SILOC , CSC i COS de Catalunya i PaísosCatalans . A tots ells el sindicat CSU de PYJ , del qual jo sóc el seu secretari general , que som els que a l'estat espanyol hem organitzat aquest Congrés , volem donar-los les gràcies . Tenim aquí a representants d'aquests sindicats que després ja ens donaran les seves opinions, si ho desitgen.

També agrair altres ajudes als molts sindicats de classe de l'estat espanyol , però abans permetin-me una altra anècdota , aquí no tenim els 450 sindicats que em hi ha a la República Democràtica del Congo on la patronal impulsa la divisió del seu enemic de classe , però anem camí de seguir si no rectifiquem en la divisió del sindicalisme de classe que només beneficia el capitalisme . Per això la FSM sempre ha saludat tots els esforços per la Unitat Obrera . Els sindicats de l'estat espanyol que ara citaré , sense ser afiliats a la FSM , han ajudat a que aquest Congrés es realitzarà , molts han demanat poder acudir a les nostres reunions com a observadors o convidats , i així assistiran a aquest Congrés que avui inaugurem . Em refereixo a la Intersindical Valenciana , al SAT d'Andalusia , a la CSI d'Astúries, a la CIG de Galícia , a Elay ESK d'Euskadi , a la CSC ( Coordinadora Sindical de Classe ) amb seu a Madrid però que agrupa sindicats de la capital de l'estat , al costat de sindicats d'Extremadura, Castella , Euskadi , Catalunya , i Andalusia . No vaig a nomenar més , per no allargar aquesta llista d'agraïments . Ells podran presentar-se per estar presents en aquesta sala . I encara que els esmenti al final , per ser sindicats nascuts a Catalunya no puc deixar d'agrair les ajudes rebudes de COBAS majoritari a la multinacional Telefònica - Movistar , de la IAC , Intersindical Alternativa de Catalunya , i d'altres sindicats catalans .

Per acabar amb la llista d'organitzacions presents a les quals vull agrair la seva ajuda a l'èxit d'aquest Congrés, algunes ( tant de les ja citades com de les que ara citaré ) ens han aportat bones esmenes que milloren el document que vostès tenen a les seves mans . Em refereixo a les organitzacions de Pensionistes que sense ser sindicat estan col · laborant amb nosaltres des del primer moment . De forma molt destacada he d'agrair l'ajuda de 3.000 euros donada pels amics de Jubiqué , que ja porten anys col · laborant amb la FSM . Ells després prendran la paraula . També agrair les variades ajudes de les associacions de veïns que tenen organitzats als PYJ dels seus barris , especialment a la FAVB , ia diverses associacions de veïns de Catalunya ( també són a la sala i podran saludar ) .

No vull oblidar d'esmentar , i al seu torn agrair el seu suport , als aquí presents que representen altres estaments de la nostra societat , com el Grup Taifa d'economia , o als metges jubilats .

Seria un error no esmentar els centenars de persones que, de manera anònima , han aportat , al compte de la CSU de PYJ especial per al Congrés , un total de milers d'euros que ens permeten donar de menjar i donar allotjament als delegats internacionals .

Com veuen el Congrés ha estat possible organitzar sense que per guanyar subvencions haguéssim de , com fan altres , canviar el nostre llenguatge .

També agrair als voluntaris i militants que han ajudat i ajudaran aquests dies com cuiners , xofers , intèrprets , organitzadors , etc . ,
Gràcies a tots .

Queda inaugurat el Primer Congrés Mundial de Sindicats de classe de PYJ que crearà la UIS corresponent de la FSM !

Barcelona , a 4-2-14 .

Quim Boix
President Comitè Preparatori
Primer Congrés Mundial de Sindicats de classe
de Pensionistes i Jubilats ( PYJ )
Compromesos amb la lluita de la FSM





* * * *
11 febrer 2014


CONSTITUÏDA LA UIS DE PENSIONATS I JUBILATS DE LA FSM



Durant els dies 4, 5 i 6 de febrer es va celebrar a Barcelona el congrés constitutiu de la UIS de Pensionats i Jubilats amb la participació de més de 70 delegats i delegades de més de 21 països .

El congrés va ser precedit per un combatiu trobada dels delegats assistents al congrés amb organitzacions al Col·legi d'Enginyers a Barcelona . El company Quim Boix , va agrair al Col·legi el suport per a la celebració d'aquesta trobada ia les intervencions realitzades per les paraules d'alè , suport i solidaritat i compromís amb la FSM i la naixent UIS .

En els dos dies de debats el congrés es va pronunciar per la necessària unitat internacional de jubilats i pensionats , en la lluita per frenar les mesures de retallades de pensions , pels alts preus en els aliments , la salut , els serveis bàsics , pel dret a un habitatge adequat i millor qualitat de vida , polítiques que només és possible eradicar amb un canvi de sistema , el capitalisme no és ni serà la solució per satisfer les demandes dels PYJ doncs és precisament aquest qui els imposa aquestes dures condicions .

Tots els participants i convidats al congrés van agrair i felicitar a la FSM per aquesta iniciativa , única organització sindical internacional classista , que agrupa els PYJ en una UIS per donar-los suport , defensar els seus reclams i continuar al costat d'ells aquesta dura lluita per una vida digna amb plens drets .

El Congrés va triar el company Vam Koumpouris , President de la Federació de Pensionats del PAME com a president de la nova UIS , al company Quim Boix Lluch , secretari general de la CSU i Membre del Consell Presidencial de a FSM , com el seu secretari general i al company Jean Marie N'Guema de la Confederació Gabonesa del Treball com a secretari general adjunt , el Consell Executiu de la UIS està compost a més per 5 Vice Presidentes Regionals , 6 secretaries i dos comissions de treball .

El Secretariat de la FSM va estar representat per la companya Gilda Chacón Bravo , de la CTC de Cuba , que va felicitar la direcció elegida i als delegats i els va exhortar a fer d'aquesta UIS un veritable bastió de la lluita classista i que el més important no és la constitució de la UIS sinó el treball que tots, al costat de la FSM , desenvolupem des d'ara en endavant.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Barcelona, Catalonia. WFTU representative in the constitutive Congress of TUI of Pensioners and retired workers
11 feb 2014
Ni idea de que es la fsm.
Re: Barcelona, Catalonia. WFTU representative in the constitutive Congress of TUI of Pensioners and retired workers
12 feb 2014
La FSM és la Federació Sindical Mundial, una organització de sindicats a l'Esquerra de la majoritària CES on estam CCOO, UGT i tota la socialdemocràcia. Podrím dir que és una aliança internacional de sindicats d'esquerres com l'AIT ho és d'anacosindicalistes.

La FSM està integrada per una barreja de sindicats proxims al Marxisme leninisme com el PAME grec i d'altres sindicats combatius com el basc LAB o la CIG gallega o forces sindicats combatius de l'America Llatina, la India... Als Països Catalans hi estan afiliats la COS i la CSC.
Re: Barcelona, Catalonia. WFTU representative in the constitutive Congress of TUI of Pensioners and retired workers
12 feb 2014
Primera noticia. Gràcies per la resposta. Lo del PAME es significatiu.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more